Jedna stvar me ovdje smeta...donedavni član nadzornog odbora prodaje(dakle insider) po cijeni većoj od trenutne, izvan uređenog tržišta (da ne digne prosjek i ne stvori obvezu kupcu kod preuzimanja). Zatim i drugi veliki dionicar, koji je jos dan prije kupovao(sitne, beznacajne kolicine) krene agresivno izlaziti!? Ostalo je povijest, ali Hanfa, osim ako nema pametnijeg posla kao npr.proucavanje fotosinteze i njenog utjecaja na kolonije mrava u Amazoniji bi se svakako mogla malo pozabaviti i nadzorom trzista kapitala. Unaprijed zahvaljujem!
OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)
-
gta1 -
February 12, 2020 at 4:06 PM -
Zatvoreno
-
-
-
koje bajke ovdje ljudi pišu, ljudi priznajte si osnovnu grešku kod investiranja, emocionalno vezivanje za dionicu. Kad se toga oslobodite biti će te bolji trejderi, investitori... štagod.
Ti koji si uvijek i na bidu i na asku nemoj svoje špekulacije oddanasdosutra uspoređivati s investitorima koji su ovdje bili tri godine i ocekivali da se firma proda po 6×EBITDA, a ne 5, kao sto je procijenjeno od strane Deloitta ako se ne varam, i to prije pripajanja h1, dakle razvidno je da su mali dionicari i ovdje izigrani i izrađeni od ekipe koja je nekim cudom svoje pakete ipak na vrijeme uspjela uvaliti skuplje
-
Jedna stvar me ovdje smeta...donedavni član nadzornog odbora prodaje(dakle insider) po cijeni većoj od trenutne, izvan uređenog tržišta (da ne digne prosjek i ne stvori obvezu kupcu kod preuzimanja). Zatim i drugi veliki dionicar, koji je jos dan prije kupovao(sitne, beznacajne kolicine) krene agresivno izlaziti!? Ostalo je povijest, ali Hanfa, osim ako nema pametnijeg posla kao npr.proucavanje fotosinteze i njenog utjecaja na kolonije mrava u Amazoniji bi se svakako mogla malo pozabaviti i nadzorom trzista kapitala. Unaprijed zahvaljujem!
Ma daj, a kao dionice je zabranjeno prodavati na burzi? Ili kupovati? Pa tome i služi burza.
Budi sretan da nam UG, Zaba i HT nisu odradili transakcije na burzi. Spustili na 3 kn i provukli pakete, kako bi tek onda mali dioničari prošli? Koliko bi onda iznosio volumenom vagani tormjesječni prosjek cijene? Taman će Ug plaćati desetine milijuna kune premije manjinskima, da oni "ne bi izgubili"'?!
Ti nisi čuo za slučaj DLKV, koji još nije završen i kako bolno znači (p)ostati "bag holder"?
Ovdje prosječni investitor nema pojma o ničemu. Skupštinu ne pohodi, informira se na froumu, fantazira o cijenama, ne percipira i ne prepoznaje rizike i još bi htio u svakoj situaciji, po kojoj god cijeni kupovao, na kraju zaraditi. I da je u tome zaštićen zakonima i pravilnicima kao lički međed! Rekli bi Bosanci.... Niđe-veze. Dobro im glava još stoji na ramenima...
-
sve točno, ne smijem se tomu, nego si malo preOptimističan za život u Hrvatskoj i suživot s Hanfom, sve te insinu...ups institucije imaju upravo za ulogu da nam prikažu da je sve po zakonu i onda kada se iz aviona vidi da to nije tako, oni su u stvari obrambeni štit za razne makinacije, ako štogod krene neplaniranim smjerom po zlu da zaštite svoje miljenike, model je kod svih isti kao u najvećeg pok. Delača u državi
-
Nakon bitke svi smo pametni, ako ne i generali.
Po navodima kolega u čiju učenost ne treba sumnjati, Optima je vrijedila više
I po procjeni revizora prije spajanja H1,
7,31 kn. Po toj su procijeni zamijenjene dionice H1 za Optimu. Ispada da je Optima pretplatila H1, ili ga je HT pretplatio, iz Optiminog novčanika
Da bi poslije, ko' mačka za miša nekako izgubila interes. I da zadrži duopol, i da to bolje utrži.
-
koje bajke ovdje ljudi pišu, ljudi priznajte si osnovnu grešku kod investiranja, emocionalno vezivanje za dionicu. Kad se toga oslobodite biti će te bolji trejderi, investitori... štagod.
Ti koji si uvijek i na bidu i na asku nemoj svoje špekulacije oddanasdosutra uspoređivati s investitorima koji su ovdje bili tri godine i ocekivali da se firma proda po 6×EBITDA, a ne 5, kao sto je procijenjeno od strane Deloitta ako se ne varam, i to prije pripajanja h1, dakle razvidno je da su mali dionicari i ovdje izigrani i izrađeni od ekipe koja je nekim cudom svoje pakete ipak na vrijeme uspjela uvaliti skuplje
a kako to vi niste kockari i špekulanti? tko je vama garantirao da će vam se bajke ostvariti, ovo je za mene bila veća kocka nego neke situacije za koje ste nas tako pogrdno nazivali. Ovo se odvoziilo do 8 kn, nakon toga bilo je još prilika kad ti je trend frend pa je dijonica pošla sa 4 na 6 kn, pa s 5 na 6... i tako bilo je par krugova gdje je očito da se nešto događa i to je trebalo koristiti... isto tako imali ste prodaju hanžekovićke pa kopsejaka i dalje ste se vezali za tamo neke lude valuacije i lude potencijalne cijene prodaje. Relatvizirali ste i sad su nekima ovdje drugi krivi. Sami ste si krivi jer treba znati disperzirati rizike u ovoj igri. Neki su čamili ovdje dvije godine dok su na drugoj strani prolazile takve prilike koje su ekvivalent OPTE 40 kn da ste to koristili. Ali vi ste se jednostavno KLADILI na višu cijenu, dakle čista kocka stoga ne nazivajte nas špekulantima jer je ovo realno bila mega špekulacija... a konačna cijena to i dokazuje.
-
7,31 kn. Po toj su procijeni zamijenjene dionice H1 za Optimu. Ispada da je Optima pretplatila H1, ili ga je HT pretplatio, iz Optiminog novčanika
Da bi poslije, ko' mačka za miša nekako izgubila interes. I da zadrži duopol, i da to bolje utrži.
HT i Zaba su to morali prodati. I nakon što su ogulili "bananu" i pojeli njezin slatki sadržaj, utrpali su koru i ostatak po ciijeni po kojoj su trenutno najviše mogli postići. Pa ne prodaje se premium roba, nego 2. klasa (ali sa nekim dobrim i traženim karakteristikama).... manjinski su ipak dobili koliko-toliko korektnu nadoknadu. Ne kao što su očekivali, ali nisu ni ošišani. Tko je fantazirao o cijeni iznad 10 kuna, taj nije imao dodir s realnošću.
-
sto bi saznao na skupstini dionicara Optime o procesu prodaje Optime? Ništa, rekli bi mi da oni s time nemaju nikakve veze i uputili na Ht. Sto bi mi u Htu rekli da ih pitam o prodaji Optime? Ništa konkretno, proces ide svojim tokom, radi se na tome,blabla bla.... Flight, ne mislim se prepucavati ni sa kime ovdje, vidim da se sad pravis grbav, svatko moze imati svoje misljenje, ali cinjenica je da je Optima telekom najeftiniji telekom ikada prodan-preuzet. Jednom je netko ovdje napisao da je faktor drzave Hrvatske ovdje najotezavajuci faktor,bit ce da je to to.
-
I ja sam jedno vrijeme mislio da će cijena biti viša od tih 7,31... zato se i kupovalo... poslije se prodavalo jer se vidjelo da ne ide. Drugi su čekali i evo dočekali. Tvrdoglavo i dan danas vjeruju da bi cijena trebala biti daleko viša. Uglavnom promatrajte, mijenjajte odluke, predomišljajte se, ne budite tvrdoglavi i naravno ne stavljajte sva jaja u istu košaru.
-
I ja sam jedno vrijeme mislio da će cijena biti viša od tih 7,31... zato se i kupovalo... poslije se prodavalo jer se vidjelo da ne ide. Drugi su čekali i evo dočekali. Tvrdoglavo i dan danas vjeruju da bi cijena trebala biti daleko viša. Uglavnom promatrajte, mijenjajte odluke, predomišljajte se, ne budite tvrdoglavi i naravno ne stavljajte sva jaja u istu košaru.
Pa ovdje je sasvim ok prošlo po meni. Tko je kupovao pred kraj nije mogao izgubiti. A dobro je i sad biti u necemu sigurnom (sto opte sad je) nego u ndcem drugom posto izgleda da se sprema nevrijeme svugdje...
-
-
Meni se cini da su Zaba i HT svoj dio prodali za iznos da im se vrati ono sto im je Optima bila duzna.
Da se moglo bolje, prodali bi bolje.
A mali dionicari su dobili kamate na stednju u banci. Nikakve tragedije tu nema.
Tragedija su bili Agrokor, Vijadukt, Dlkv itd.
-
trgovina zamrla.... i za jučer sam očekivao puno veći promet.... još se važe i predmnijeva kaj napraviti?
-
Meni se cini da su Zaba i HT svoj dio prodali za iznos da im se vrati ono sto im je Optima bila duzna.
Da se moglo bolje, prodali bi bolje.
A mali dionicari su dobili kamate na stednju u banci. Nikakve tragedije tu nema.
Tragedija su bili Agrokor, Vijadukt, Dlkv itd.
Dobili su oni premiju od cca 2 kune po dionici u odnosu na Zabu i HT. To nije premija na štednju na kamatu u banci.
trgovina zamrla.... i za jučer sam očekivao puno veći promet.... još se važe i predmnijeva kaj napraviti?
A što si ti očekivao? Firma je prodana (ne još konačno), al sklopljen je kupoprodajni ugovor i poznate su sve bitne činjenice uključujući i cijenu koju bi po okončanju javne ponude manjinski dioničari trebali dobiti. Sad će likvidnost stvarati samo oni u "žurbi" koji će htjeti prije vremena van (da ulože u nešto drugo i sl.) i oni koji smatraju da nešto možda može krenuti neželjenim smjerom. Nema tu više veće trgovine, nakon ponude dionica će vjerojatno otići s burze.
-
Kako tko. Onaj tko je kupovao na 6-7 kuna nije dobio nikakvu premiju od 2 kune po dionici.
Onaj tko je kupovao na 1.60 kuna je lijepo zaradio.
Sveukupno, u odnosu na ocekivanja, nije tu bilo niti tragedije niti masne zarade.
-
cca 2 kune premije u odnosu na ono što su za svoje dionice dobili HT i Zaba!
-
Jel ima ikakve šanse da se krene u skupljanje 25%....u nekoj teoriji za nekih 90m kn bi se moglo doć do kontrolnog paketa? Naravno ne mislim na šaranović stil
A to bi bilo?
-
Kako tko. Onaj tko je kupovao na 6-7 kuna nije dobio nikakvu premiju od 2 kune po dionici.
Onaj tko je kupovao na 1.60 kuna je lijepo zaradio.
Sveukupno, u odnosu na ocekivanja, nije tu bilo niti tragedije niti masne zarade.
ma kakva premija, nama je najbitnije da nam je premijer dobro, živ, zdrav, pomalo anemičan, cijepljen i na dobrom putu (prema Bruxellesu)
-
Ne kužim što bi bilo?
cca 2 kune premije znači cca dvije kune više od njih. pišem cca jel ne znam koliki je dug uzet u EV pa imam samo subjektivnu procjenu.
Sklopili su kupoprodajni ugovor, svi zainteresirani su mogli sudjelovati u kupoprodajnom procesu... a sad da netko nije znao, pa će sad ići napadati kompaniju na burzi i nuditi veću cijenu da bi stekao kontrolni paket, iako bez dogovora sa Zabom i HT-om to ne može... koliko je to vjerojatno? Nije vjerojatno. Uopće.
-
Stvarno šteta što HT i Zaba nisu svoj udio prodali po 1 kunu. Mali dioničari tada ne bi rogoborili, jel kolega Flight, već bi bili prezadovoljni premijom od 4,5 kn . To je tvoja logika.
-
Ne kužim što bi bilo?
cca 2 kune premije znači cca dvije kune više od njih. pišem cca jel ne znam koliki je dug uzet u EV pa imam samo subjektivnu procjenu.
Sklopili su kupoprodajni ugovor, svi zainteresirani su mogli sudjelovati u kupoprodajnom procesu... a sad da netko nije znao, pa će sad ići napadati kompaniju na burzi i nuditi veću cijenu da bi stekao kontrolni paket, iako bez dogovora sa Zabom i HT-om to ne može... koliko je to vjerojatno? Nije vjerojatno. Uopće.
U redu.. Već nekoliko dana razglabamo o ponderiranom prosjeku, što ulazi, što ne u EV...Nekoliko različitih iznosa smo izračunali.... Nitko 100% ne zna koje vrijednosti da ubaci u izračun... Dali itko zna kad će investicijska javnost doznati elementarne ali točne podatke?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166
- LodeRunner