stvarno ne znam što tu nije jasno:
...otpustila 2.200.790 dionica oznake
OPTE-R-A izdavatelja OT-OPTIMA TELEKOM d. d., Bani 75a, Zagreb, OIB
36004425025, u statusu otplate „otplaćeno“, vrsta pozicije: slobodna pozicija, u
korist treće osobe na skrbnički račun treće osobe.
Članica Nadzornog odbora Društva Ana Hanžeković Krznarić nakon transakcije
otpuštanja više nema dionica Društva.Sad se opet mudruje kao i tada a tko je napravio kao Ana dobro je prošao
Ne mudruje se. Kad daš nekome u zalog dionice za kredit onda si mu defacto i deiure dao te dionice u vlasništvo dok ne otplatiš kredit. To se zove također otpuštanje u korist treće osobe. REPO j eništa drugo nego kratkoročna pozajmica uz zalog dionica ili nekog drugog vrijednosnog papira.
Koliko ja znam ukoliko su dionice u kreditnom zalogu onda se nad dionicama upisuje teret, a vlasnistvo se ne prenosi i dalje ostaje isto, samo za navedene dionice onda se vise ne bi vodilo kao slobodne dionice nego, zalozene neprenosive kako ih SKDD vodi u tom slucaju, pa onda ne bi bio ni potrebe da se ta transakcija opisuje kao opustanje jer se vlasnistvo nije promijenilo niti ih se opustalo, opustanje bi se desilo da se aktivira zalog zbog neispunjenja uvjeta ugovora pa bi i onda stvarni prijenos-opustanje isto nastupilo.