1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2021 at 3:36 PM
    • #7,821
    Quote from Flight
    Quote from Meri

stvarno ne znam što tu nije jasno:

...otpustila 2.200.790 dionica oznake
    OPTE-R-A izdavatelja OT-OPTIMA TELEKOM d. d., Bani 75a, Zagreb, OIB
    36004425025, u statusu otplate „otplaćeno“, vrsta pozicije: slobodna pozicija, u
    korist treće osobe na skrbnički račun treće osobe
    .
    Članica Nadzornog odbora Društva Ana Hanžeković Krznarić nakon transakcije
    otpuštanja više nema dionica Društva.

Sad se opet mudruje kao i tada a tko je napravio kao Ana dobro je prošao

Ne mudruje se. Kad daš nekome u zalog dionice za kredit onda si mu defacto i deiure dao te dionice u vlasništvo dok ne otplatiš kredit. To se zove također otpuštanje u korist treće osobe. REPO j eništa drugo nego kratkoročna pozajmica uz zalog dionica ili nekog drugog vrijednosnog papira.

Koliko ja znam ukoliko su dionice u kreditnom zalogu onda se nad dionicama upisuje teret, a vlasnistvo se ne prenosi i dalje ostaje isto, samo za navedene dionice onda se vise ne bi vodilo kao slobodne dionice nego, zalozene neprenosive kako ih SKDD vodi u tom slucaju, pa onda ne bi bio ni potrebe da se ta transakcija opisuje kao opustanje jer se vlasnistvo nije promijenilo niti ih se opustalo, opustanje bi se desilo da se aktivira zalog zbog neispunjenja uvjeta ugovora pa bi i onda stvarni prijenos-opustanje isto nastupilo.

• Dina10
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • June 7, 2021 at 3:37 PM
    • #7,822

Koja je realna najniža prodajna cijena?

Ispod koje cijene mislite da nece ici?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • June 7, 2021 at 3:38 PM
    • #7,823
    Quote from Optimistcro
    Quote from Flight

Ne mudruje se. Kad daš nekome u zalog dionice za kredit onda si mu defacto i deiure dao te dionice u vlasništvo dok ne otplatiš kredit. To se zove također otpuštanje u korist treće osobe. REPO nije ništa drugo nego kratkoročna pozajmica uz zalog dionica ili nekog drugog vrijednosnog papira.

ja vjerujem da je ona prodala, al to ne mogu tvrditi niti tvrdim, za razliku od uobičajenih insinuatora koji sve znaju, a zapravo nemaju pojma.

Flight pošteno.... Ali ako je prodala po 6.7 kn......koji je po Vašem mišljenju scenarij prodajne cijene za ostatak živopisnog društvanca? Zašto pitam, jer ta taj broj 6.7 kn sigurno nije bezveze određen

Možda je ta cijena određena prema procjeni koja se radila krajem 2019. prije raspisivanja natječaja?

Onda je to minimalna cijena i sve ispod toga smatra se neprihvatljivom cijenom prodaje.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 7, 2021 at 3:39 PM
    • #7,824
    Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

Ne mudruje se. Kad daš nekome u zalog dionice za kredit onda si mu defacto i deiure dao te dionice u vlasništvo dok ne otplatiš kredit. To se zove također otpuštanje u korist treće osobe. REPO j eništa drugo nego kratkoročna pozajmica uz zalog dionica ili nekog drugog vrijednosnog papira.

Koliko ja znam ukoliko su dionice u kreditnom zalogu onda se nad dionicama upisuje teret, a vlasnistvo se ne prenosi i dalje ostaje isto, samo za navedene dionice onda se vise ne bi vodilo kao slobodne dionice nego, zalozene neprenosive kako ih SKDD vodi u tom slucaju, pa onda ne bi bio ni potrebe da se ta transakcija opisuje kao opustanje jer se vlasnistvo nije promijenilo niti ih se opustalo, opustanje bi se desilo da se aktivira zalog zbog neispunjenja uvjeta ugovora pa bi i onda stvarni prijenos-opustanje isto nastupilo.

Ne znaš. REPO se redovito drugačije ugovara.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 7, 2021 at 3:49 PM
    • #7,825
    Quote from Ledica
    Quote from Optimistcro

Flight pošteno.... Ali ako je prodala po 6.7 kn......koji je po Vašem mišljenju scenarij prodajne cijene za ostatak živopisnog društvanca? Zašto pitam, jer ta taj broj 6.7 kn sigurno nije bezveze određen

Možda je ta cijena određena prema procjeni koja se radila krajem 2019. prije raspisivanja natječaja?

Onda je to minimalna cijena i sve ispod toga smatra se neprihvatljivom cijenom prodaje.

moglo bi biti da je to u stvari ta cijena, ali se OAna odlučila odmah uzeti lovu, možda i ona gradi kuću, a znano je da je beton svakim danom sve skuplji i ako je radi toga išla brza isplata, već joj se isplatilo

• MickeyM
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,076
    • June 7, 2021 at 3:53 PM
    • #7,826
    Quote from Flight
    Quote from StatusQuo

Ak ne bu dosta, bome bude razliku doplatila nego što?

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 7, 2021 at 3:55 PM
    • #7,827
    Quote from Moller
    Quote from Ledica

moglo bi biti da je to u stvari ta cijena, ali se OAna odlučila odmah uzeti lovu, možda i ona gradi kuću, a znano je da je beton svakim danom sve skuplji i ako je radi toga išla brza isplata, već joj se isplatilo

Možeš biti siguran u to, da kad bi to bilo tako, niti cijena na burzi ne bi pala ispod 6 kuna.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2021 at 3:55 PM
    • #7,828
    Quote from Flight
    Quote from StatusQuo

Govorio sam za standardni kredit, medjutim ukoliko se radi o repo poprilicno je neubicajeno da bi cijena te transakcije bila s premijom na trzisnu cijenu, nego s diskontom za takav vid posla kako je uobicajeno i praksa s razlogom, s druge strane ukoliko je repo onda postoji i rizik margin calla ukoliko vrijednost kolaterala padne znacajno, meni se cini da se ovdje radi o jednostavnoj prodaji ipak.

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    662
    • June 7, 2021 at 3:57 PM
    • #7,829
    Quote from Flight
    Quote from StatusQuo

Zalog i vlasništvo nije isto. Repo nije zalog nego prodaja s reotkupom. Kako se zna da je repo ugovor i s kim bi ugovorila ovaj aranžman kad je izgledna promjena cijene vrlo skoro zbog očekivane ponude kupca?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • June 7, 2021 at 3:59 PM
    • #7,830
    Quote from trial
    Quote from Moller

Možeš biti siguran u to, da kad bi to bilo tako, niti cijena na burzi ne bi pala ispod 6 kuna.

Točno , ali mi nikad nismo vidjeli procjenu crno na bijelo, nije bilo objavljeno pa možemo samo nagađati. Da je procjena vrijednosti objavljena cijena dionice na burzi vrtila bi se samo iznad.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 7, 2021 at 4:07 PM
    • #7,831
    Quote from Meri
    Quote from Flight

Zalog i vlasništvo nije isto. Repo nije zalog nego prodaja s reotkupom. Kako se zna da je repo ugovor i s kim bi ugovorila ovaj aranžman kad je izgledna promjena cijene vrlo skoro zbog očekivane ponude kupca?

Istina, nije zalog. Pa sa svakim može ugovoriti aranžman tko ju je spreman kreditirati na takav način. Ima kandidata. Nečemo o imenima.... ali dosta investicidjskih drušatava se u nas bavi takvim poslovima.

Quote from StatusQuo
    Quote from Flight

Govorio sam za standardni kredit, medjutim ukoliko se radi o repo poprilicno je neubicajeno da bi cijena te transakcije bila s premijom na trzisnu cijenu, nego s diskontom za takav vid posla kako je uobicajeno i praksa s razlogom, s druge strane ukoliko je repo onda postoji i rizik margin calla ukoliko vrijednost kolaterala padne znacajno, meni se cini da se ovdje radi o jednostavnoj prodaji ipak.

Tada je cijena bila u tom rangu. Na toj ili blizu te cijene.

Uvijek i za sve postoji rizik, no mi ne znamo što je u stvari dogovoreno. kažem, moguće je bila i prodaja, ali posstoji mogućnost da je bio i REPO ili neki sličan financijski aranžman.

Edited once, last by Flight: Merged a post created by Flight into this post. (June 7, 2021 at 4:10 PM).

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 7, 2021 at 4:22 PM
    • #7,832

Cijena se prosjecno kretala tada ispod toga, prakticki je cijenu zakljucila na najvecoj cijeni tog razdoblja, da se radi o repu prakticki na drzavne obveznice bi bio diskont od par posto, a kamoli na optimu koja je jako rizicna imovina s velikom volativnoscu. Papir trpi svasta pa svatko moze svasta ugovorit obicno iz nekakvih drugih razloga zbog koji se ostvaruju benefiti ali nekakvi standardni ipak postoje zbog cega i po kojoj cijeni se neke svari zakljucuju ovisno o parametrima koji definiraju rizik tog posla ponajprije.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 7, 2021 at 4:30 PM
    • #7,833

REPO i slične poslove možeš ugovoriti kako ugovoris. Stvar je zajmoprimca i zajmodavca kako će ugovoriti posao i s kojim instrumentima osiguranja. Nema regulacije za takav posao.

Nigdje nije navedeno kakav je točno posao posrijedi osim da su dionice otpuštene i kome (a taj se sakrio iza skrb. računa)

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • June 7, 2021 at 4:35 PM
    • #7,834
    Quote from Flight

REPO i slične poslove možeš ugovoriti kako ugovoris. Stvar je zajmoprimca i zajmodavca kako će ugovoriti posao i s kojim instrumentima osiguranja. Nema regulacije za takav posao.

Nigdje nije navedeno kakav je točno posao posrijedi osim da su dionice otpuštene i kome (a taj se sakrio iza skrb. računa)

Bilo bi jako zanimljivo saznati tko stoji iza skrbničkog računa.

Lako moguće i budući vlasnik koji je dobio popust na papire zbog daljnjeg ulaska na medijsko tržište.

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • June 7, 2021 at 4:40 PM
    • #7,835
    Quote from Flight

Piše da je otupustila, a to može, i ne mora značiti da je prodala.

Ja pretpostavljam da je.

Ista/slična forma priopćenja se koristi i kod kreditiranja putem REPO-a davanjem/stavljanjem u zalog vrijednosnih papira.

A ja sam mislio kolega da imate informaciju da su dionice založene. Da je pravnica i razumna žena, Ana, založila navodno dionice da bi isplatila neke sporove i zaostatke vezane za svoju najpoznatiju firmu. I da imate ideju zašto je ona to učinila.

Sad mislite da je prodala i da nije zalog?

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 7, 2021 at 4:41 PM
    • #7,836
    Quote from Ledica
    Quote from trial

Točno , ali mi nikad nismo vidjeli procjenu crno na bijelo, nije bilo objavljeno pa možemo samo nagađati. Da je procjena vrijednosti objavljena cijena dionice na burzi vrtila bi se samo iznad.

Quote from Headhunter
    Quote from Flight

Bilo bi jako zanimljivo saznati tko stoji iza skrbničkog računa.

Lako moguće i budući vlasnik koji je dobio popust na papire zbog daljnjeg ulaska na medijsko tržište.

nekada ni reklama ne pomaže, treba bolje optgledati

https://static.jutarnji.hr//images/slike/…07/11320959.jpg

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 7, 2021 at 4:50 PM
    • #7,837
    Quote from stariigrac
    Quote from Flight

Piše da je otupustila, a to može, i ne mora značiti da je prodala.

Ja pretpostavljam da je.

Ista/slična forma priopćenja se koristi i kod kreditiranja putem REPO-a davanjem/stavljanjem u zalog vrijednosnih papira.

A ja sam mislio kolega da imate informaciju da su dionice založene. Da je pravnica i razumna žena, Ana, založila navodno dionice da bi isplatila neke sporove i zaostatke vezane za svoju najpoznatiju firmu. I da imate ideju zašto je ona to učinila.

Sad mislite da je prodala i da nije zalog?

A jel ti stvarno misliš da bih ja podijelio bilo sto s likom zaljubljenim u DLKV koji se javno kleo da je to prilika zivota?

I da ću ja to vidjeti…. Pa znaš i hoću. Al u nekoj novoj rundi u kojoj ti nećeš sudjelovati.

Ja sam javno iznio mogućnosti, a na svakom je ponaosob da procjeni sto je vjerojatno, a sto nije.

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • June 7, 2021 at 4:56 PM
    • #7,838

Haha, ipak te nisam zamijenio s nekim. Dobar :D

Ja tvoj komentar lako opet podijelim ponovno, a ti moj o Dalekovodu kao prilici života jako teško odnosno nemoguće (i molim bez nervoze, Dalekovod nije ovdje tema)

A što se tiče Optime, puno puta sam upozoravao na ogroman oprez.

P. S. Sad vidim da ste se "sjetili" svog navoda...

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • June 7, 2021 at 5:04 PM
    • #7,839

Za razliku od dionicara DLKV dionicari Optime neće sigurno biti “ošišani”. Neki će vjerojatno dobro zaraditi, neki neće…. Kao sto je to i uobičajeno u životu.

To je krucijalna razlika između price oko OPTE i price oko DLKV. Toliko

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • June 7, 2021 at 5:20 PM
    • #7,840

Ovdje na Optimi se vidi sva gadost skrbničkih računa, kako se njima potiče špekulativno trgovanje, odnosno legalni lopovluk širokih razmjera.

Država to odobrava zato što im to odgovara, jer na legalan način štite lopove i kojekakve malverzacije.

Mi smo milijun godina od transparentnosti. Dobro je B. Bušić govorio.

Nisam kupio domaću dionicu već više od 2 godine. Sada državi plaćam samo porez na strane dividende i kapitalnu dobit.

To je sve što će od mene vidjeti. Hvaaaaala!

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 20, 2025 at 8:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. superfly

May 20, 2025 at 8:36 PM
    1. GRNL (Granolio d.d.) 120

• sonda
      • January 13, 2022 at 11:03 AM
      • Dionice
      • sonda
      • May 20, 2025 at 5:11 PM
    2. Odgovora
      120
      Pregleda
      42k
      120
    3. Muzakus

May 20, 2025 at 5:11 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 2:58 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      910k
      2.1k
    3. Darla

May 20, 2025 at 2:58 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 1:48 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      832k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 20, 2025 at 1:48 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 20, 2025 at 12:29 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 20, 2025 at 12:29 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

superfly May 20, 2025 at 8:36 PM
  • GRNL (Granolio d.d.)

Muzakus May 20, 2025 at 5:11 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Darla May 20, 2025 at 2:58 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 20, 2025 at 1:48 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 20, 2025 at 12:29 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 20, 2025 at 12:13 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE

Online korisnici na ovoj temi

• 20 gostiju