1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 8, 2020 at 1:45 PM
    • #3,921
    Quote from naim

Ja pišem o obvezama iz poslovanja. A ne financijskom dugu. Svi zele posuditi Optimi jer uredno vraća i plaća solidnu kamatu. A Zaba i HT (izravno) kontroliraju poslovanje.

To su obveze s povezanim stranama i ukljucuju sve obveze i vidljivo je da ht daje novac da bi dijelom vracao dug optime prema zabi i ostale dugove

• naim
    Guest
    • August 8, 2020 at 2:00 PM
    • #3,922

Ma stari oni su sve dospjele i (tekuce) obveze zatvorili jednom financijskom, da očiste bilancu i imaju jasnu dužničku stranu u prodaji. Ako HT-u prestane kontrola, Zaba će preuzeti dug. Njoj je to ionako u opisu posla.

• todor
    Student
    Reakcija primljeno
    89
    • August 8, 2020 at 2:19 PM
    • #3,923

Izasao iz opte po treci put i svaki put s minusom.. a jucer je minus nadmasio sva ocekivanja.. :(

Svaka cast onima celicnih zivaca koji ce ovo pratit do kraja, ali ja sam gotov sto se opte tiče..

Ovdje se ne isplati biti bez insajderskih informacija, a 95% ljudi ih nema...

Ne poštuju te dok si na dnu, ignoriraju dok si prosječan, a mrze te kad dođeš na vrh..

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • August 8, 2020 at 2:20 PM
    • #3,924
    Quote from LeoNT

Koliko vidim radi se o tome da je proces prodaje isao presporo i nije se stigao obaviti unutar 6 mjeseci. Prema AZTNovom rjesenju, HT mora angazirati investicijsku banku, a sam proces prodaje se nastavlja.

Evo čitam postove retroaktivno, ova me je katastrofa zatekla na putu, potpuno nespremnog.

Nije stvar u tome da je proces prodaje išao presporo, nego je HT oduglovačio do krajnjeg roka da obavijesti AZTN o tome kako nema prihvatljivu ponudu ili zainteresiranog ponuditelja i to na način koji sam i predvidio: HT obavijesti preporučenom poštom Povjerenika, a onda Povjerenik preporučeno obavijesti AZTN i prođe tjedan dana.

Na žalost, obistinila se moja tvrdnja da će najbolja vijest biti da nema vijesti.

Ali eto, većina je tu zazivala informacije od AZTN, sad ste ih i dobili, nadam se da ste sa tim informacijama zadovoljni.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • August 8, 2020 at 2:28 PM
    • #3,925
    Quote from Parica

Vecina forumasa misli(la) da je prodaja sigurna i da je pitanje samo cijene i vremena...

Nakon petka jasno je da se proces produljuje, a posto korisnici kontinuirano opadaju, jasno je i da vrijednost OPTE s vremenom pada.

Takoder, svi se slazete da OPTE, bez preuzimanja, na duzi rok ne moze samostalno opstat...

Kao potencijalni kupci najcesce se spominju A1 i UG od kojih jedan trenutno zakonski nije u mogucnosti preuzet OPTE, a drugi je u duopolu sa HT-om i u nekim kombinacijama imaju isti interes.

Mantru da ZABA nece prodat ispod 10kn necu niti komentirat.

Kako god, OPTE je drustvo koje u dugom roku samostalno ne moze opstat, kojem kontinuirano opadaju korisnici (pa i vrijednost), ciju vrijednost je skoro nemoguce odredit jer sadrzi financijski, trzisni, zakonski pa cak i politicki aspekt, koje zbog specificnosti sektora ima mali broj zainzeresiranih kupaca i koje se prodaje u vremenu velike neizvjesnosti i smanjenih investicija...

Nakon svega nabrojanog nevjerojatno mi je da se mozda i najvjerojatnija opcija da prihvatljivih/normalnih ponuda nije bilo, niti da ce ih mozda biti u srednjem roku, tako olako odbacuje...

Display More

Oni koji su do grla u papirima sami sebe uvjeravaju da tako mora biti.

Jednostavno, tko je u dionici dugo, ne moze biti objektivan.

Meni je bilo sumnjivo da nakon produljenja natjecaja za 3 tjedna i mijenjanja uvjeta natjecaja nije bilo zalbi. Da je netko u prvoj rundi predao valjanu ponudu i jako je zainteresiran, mirno bi cekao mijenjanje uvjeta natjecaja za drugog ili treceg igraca?

Meni je bilo najlogicnije da nije bilo prihvatljive ponude.

• naim
    Guest
    • August 8, 2020 at 2:42 PM
    • #3,926
    Quote from Marielena
    Quote from Parica

Vecina forumasa misli(la) da je prodaja sigurna i da je pitanje samo cijene i vremena...

Nakon petka jasno je da se proces produljuje, a posto korisnici kontinuirano opadaju, jasno je i da vrijednost OPTE s vremenom pada.

Takoder, svi se slazete da OPTE, bez preuzimanja, na duzi rok ne moze samostalno opstat...

Kao potencijalni kupci najcesce se spominju A1 i UG od kojih jedan trenutno zakonski nije u mogucnosti preuzet OPTE, a drugi je u duopolu sa HT-om i u nekim kombinacijama imaju isti interes.

Kako god, OPTE je drustvo koje u dugom roku samostalno ne moze opstat, kojem kontinuirano opadaju korisnici (pa i vrijednost), ciju vrijednost je skoro nemoguce odredit jer sadrzi financijski, trzisni, zakonski pa cak i politicki aspekt, koje zbog specificnosti sektora ima mali broj zainzeresiranih kupaca i koje se prodaje u vremenu velike neizvjesnosti i smanjenih investicija...

Nakon svega nabrojanog nevjerojatno mi je da se mozda i najvjerojatnija opcija da prihvatljivih/normalnih ponuda nije bilo, niti da ce ih mozda biti u srednjem roku, tako olako odbacuje...

Display More

Oni koji su do grla u papirima sami sebe uvjeravaju da tako mora biti.

Jednostavno, tko je u dionici dugo, ne moze biti objektivan.

Meni je bilo sumnjivo da nakon produljenja natjecaja za 3 tjedna i mijenjanja uvjeta natjecaja nije bilo zalbi. Da je netko u prvoj rundi predao valjanu ponudu i jako je zainteresiran, mirno bi cekao mijenjanje uvjeta natjecaja za drugog ili treceg igraca?

Meni je bilo najlogicnije da nije bilo prihvatljive ponude.

Display More

Zasto bi bilo žalbi, ako su se svi usuglasili s time?

A pogotovo AZTN koji defacto kontrolira tu prodaju. AZTN-u nije isto je li konačan kupac bude A1 ili netko novi, treći. Sa kupcem A1 dolazi samo do promjene koncentracije uvjetno rečeno, a sa novim igračem ona se uistinu smanjuje. Obzirom na protek vremena i činjenicu da drzavni aparat uvijek nešto radi, a nikad to i ne napravi do kraja i onako kako treba, pitanje je sto ćemo na kraju dobiti. Ja sam sve vise sklon tome da će postojeći igrači učvrstiti svoje pozicije.... al daj Bog da sam u krivu pa se ta procjena pokaze krivom.

• Kivi
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    362
    • August 8, 2020 at 3:00 PM
    • #3,927

Jedino ne razumijem zasto su svi iznenadjeni ovakvim raspletom, rizici su znani.. i nakon ovog jos nista nije se znacajno promjenilo.. ako otpadne prodaja onda jest.. prodaja za sada ide dalje.. jadno je od strane aztn i svih koji sudjeluju u ovome a busaju se transparentnoscu da je to ovoliko netransparentno postalo.. bas jadno.. a svi koji misle da je lako zaradit 10,50,100,200posto u nekom longer runu nek ne ulazu vise..

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 8, 2020 at 3:24 PM
    • #3,928
    Quote from Parica

Display More

Ok, ako je tako opte bezvrijedna ikome sto se onda HT trga da je zadrzi, a A1 tužaka po EU da mu ne dozvoljavaju preuzimanke OPTE.

Ovdje je prolem nedonosenje zakona, a koji HDZ vlada nije bila u stanju donjeti cijeli prosli mandat. Cak i ako donese zakon koji je isti kao i sadasnji tada se moze dici tuzba kao sto je UG digao tuzbu i dobio sud u sloveniji problem je u Hrvatskoj posve druge prirode, a ne bezvrijednoat OPTIME. Vrij3dnoat dionice je sada manja od 2 EBITDA, a EV / EBITDA je manje od 5. Znaci kada zbrojimo dugove i market cap dionica i.podijelimo s EBITDA rezultat je manji od 5.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 8, 2020 at 4:02 PM
    • #3,929
    Quote from renchi
    Quote from Parica

Display More

Ok, ako je tako opte bezvrijedna ikome sto se onda HT trga da je zadrzi, a A1 tužaka po EU da mu ne dozvoljavaju preuzimanke OPTE.

Ovdje je prolem nedonosenje zakona, a koji HDZ vlada nije bila u stanju donjeti cijeli prosli mandat. Cak i ako donese zakon koji je isti kao i sadasnji tada se moze dici tuzba kao sto je UG digao tuzbu i dobio sud u sloveniji problem je u Hrvatskoj posve druge prirode, a ne bezvrijednoat OPTIME. Vrij3dnoat dionice je sada manja od 2 EBITDA, a EV / EBITDA je manje od 5. Znaci kada zbrojimo dugove i market cap dionica i.podijelimo s EBITDA rezultat je manji od 5.

Display More

Nisam rekao da je bezvrijedna vec da je zanimljiva samo za 2-3 kupca od kojih jedan ne moze aplicirat, a drugi ima skoro jednake interese kao HT...

P.s. EV/EBITDA HT je 3,3, trzi se na 4xEBITDA ima BV 150kn i isplacuje dividendu..ocito postoji razlog zasto se telekomi trze po takvim multiplama...

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 8, 2020 at 4:54 PM
    • #3,930
    Quote from Kivi

Jedino ne razumijem zasto su svi iznenadjeni ovakvim raspletom, rizici su znani.. i nakon ovog jos nista nije se znacajno promjenilo.. ako otpadne prodaja onda jest.. prodaja za sada ide dalje.. jadno je od strane aztn i svih koji sudjeluju u ovome a busaju se transparentnoscu da je to ovoliko netransparentno postalo.. bas jadno.. a svi koji misle da je lako zaradit 10,50,100,200posto u nekom longer runu nek ne ulazu vise..

Iznenadjeni su jer u njihovim glavama takav scenarij nije bio moguc, stvari su bile sigurne kupci poznati, a za opte ce se bacat milljarde jer je previse bitna da se ne bi kupila i ponudila apstrakta cijena sve druge opcije su bile nemoguce i bilo ih je zabranjeno spominjat, sad to nekako treba prozvakat u glavi i donijet odluku, a to nije lako jer se ne mozes uhvatit sigurno za nikakvu informaciju sta se zapravo dogodilo i u kojem smjeru ide, zapravo najgora situacija za donijet odluku bilo bolje da su napisali da nije bilo kupca pa bi znali sta i kako i sve bi bilo rijeseno, ocito i dalje optima ostaje miljenica spekulanata jer je idealna za trejdanje kada nema pravih variabli za odredit vrijednost

• Optimistcro
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    586
    • August 8, 2020 at 5:01 PM
    • #3,931

Što je tu je, ali mene najviše bode u oči naćin i tajming izvještavanja AZTNa.... Opet sam ih ofregao samo da zadovoljim dušu iako sam ja kao dioničar Optime samo igla u plastu sijena.

Zašto informacija takva kakva jest nije mogla ići vam nakon zatvaranja burze po nekoj ustaljenoj i laički rećeno korektnoj praksi?

• naim
    Guest
    • August 8, 2020 at 5:03 PM
    • #3,932

Kakvu odluku?

Optima se mogla prodati, al cijena i kupac su očito je bili u raskoraku sa prodavateljovom željom i AZTN-ovom namjerom. Tako sam ja iščitao sve dimne i “bezdimne” signale koju su se pojavili u eteru u posljednje vrijeme.

Quote from Optimistcro

Što je tu je, ali mene najviše bode u oči naćin i tajming izvještavanja AZTNa.... Opet sam ih ofregao samo da zadovoljim dušu iako sam ja kao dioničar Optime samo igla u plastu sijena.

Zašto informacija takva kakva jest nije mogla ići vam nakon zatvaranja burze po nekoj ustaljenoj i laički rećeno korektnoj praksi?

Ti si tu u pravu, al očito u AZTN i na burzi nemaju taj dojam da je ovo bitna informacija. Iz njihove perspektive proces se nastavlja.... a iz perespektive trejdera i preplašenih investitora on je po “x-ti” put pokopan. Ja mislim da se radilo o bitnoj informaciji, interpretiranoj na potpuno pogrešan način. Kolega iz BJ je sugestivno natuknuo “Pitiju”.

Edited once, last by naim (August 8, 2020 at 5:10 PM).

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 8, 2020 at 5:04 PM
    • #3,933

Niste igla.

Vlasnik ste. Koliko god malenog dijela

Kada njihova prodaja ne bi za posljedicu imala promjene, koje upravo zbog toga povlače obvezu javne ponude da se zaštite prava manjiskih dioničara, mogli bi raditi štogod žele

U ovoj situaciji to ne bi trebalo biti moguće, a moguće je. I dešava se. Pod patronatom i uz blagoslov svih nadležnih

• naim
    Guest
    • August 8, 2020 at 5:12 PM
    • #3,934
    Quote from Parica
    Quote from renchi

Nisam rekao da je bezvrijedna vec da je zanimljiva samo za 2-3 kupca od kojih jedan ne moze aplicirat, a drugi ima skoro jednake interese kao HT...

P.s. EV/EBITDA HT je 3,3, trzi se na 4xEBITDA ima BV 150kn i isplacuje dividendu..ocito postoji razlog zasto se telekomi trze po takvim multiplama...

Al se ne preuzimaju po takvim multiplama, Pogotoo ne manji telekomi. A ni oni veći.

• Optimistcro
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    586
    • August 8, 2020 at 5:18 PM
    • #3,935

Sad me zanima sljedeće.,možda sam dosadan...

Ht je aktivirao odluku o angažiranju inv. banke... Ok,

Koji je sad slijedeći korak, koliko vremena teoretski može proći dok investicijska javnost dozna sljedeću službenu informaciju...

• naim
    Guest
    • August 8, 2020 at 5:24 PM
    • #3,936

A to ovisi. ja nisam siguran da smo čuli očitovanje HT-a o nastavku procesa prodaje. Ne bi me iznenadilo da se brzo jave.... obzirom da su se detaljno očitovali o 1. fazi. https://www.t.ht.hr/webresources/tht/pdf/Tender_HRV.pdf

Sad vjerojatno neće opisivati sve ove detalje jer će oni biti izmedju kupaca i investicijske banke, al mislim da bi mogli navesti u kojoj fazi je prodaja i koji su ključni datumi.

• Optimistcro
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    586
    • August 8, 2020 at 5:39 PM
    • #3,937

To bi bilo logično i očekivano međutim buni me macho stav Hta koji je rekao, ako se ne varam da do okončanja procesa neće izlazit sa informacijama

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 8, 2020 at 5:43 PM
    • #3,938
    Quote from Optimistcro

Sad me zanima sljedeće.,možda sam dosadan...

Ht je aktivirao odluku o angažiranju inv. banke... Ok,

Koji je sad slijedeći korak, koliko vremena teoretski može proći dok investicijska javnost dozna sljedeću službenu informaciju...

Pa to i je ovdje problem. Ta netransparentnost i nedorecenost. Kada bolje pogledas ne postoji ni datum do kada se opte mora prodati, nego datum kada ht gubi upravljacka prava. Apsolutno nista nije specificirano ni po kojim uvjetima, kazu da je tako jer rade po najboljim europskim praksama. Ma...

Hanfa citira na svojim stranicama povlastenu informaciju i definira posljedice neobjavljivanja iste.

Tesko mi se uhvatiti sto je ovdje povlastena informacija. To je definitivno cijena i informacija ima li kupaca. No, kako ide drugi krug prodaje, postavlja se pitanje da li je to nastavak postojecih pregovora ili totalno novi tender koji ce definirati nove uvjete i rokove.

Ako izleti javni oglas za nove rokove onda su nam zatajili povlastenu informaciju (da nije bilo kupaca) i tog trena je očitno implicitno zataškavanje. Netreba aztn komentirati cijenu ili broj ponuda ali neobjavljivanje povlastene informacije je kaznjivo ako se zbog iste nanjela steta. Pazite tu perfidnu igru, dali su objavu ali nisu rekli povlastene informacije jer kao ne smiju. Opte je roknula 20% jer je ekipa implicitno zakljucila da je banana.

Atzn u prethodnoj i onoj prije naročito citira da inv banka ide ako nema ponuda (ili su iste neprihvatljive). Nije nigdje napisao da ht moze u bilo kojem trenutku angazirati inv banku.

Ali ako ima ponuda, i inv banku ht angazira cisto da bude on the safe side ili nebitnog razloga onda ovi sto su u petak likvidirali portfelj opte su dovedeni u zabludu.

Jednostavno treba cekati, ali zašamaro bi nekoga, rado...

• titulus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    652
    • August 8, 2020 at 5:47 PM
    • #3,939
    Quote from titulus

Pokušavam kanalizirati moje razmišljanje... Šta je objektivno... Ono što većina misli, ali mene, vjerojatno niti ikog drugog o ponudama nitko nije ništa pitao... E sad, ili ponuda nema, ili se još nije iskristalizirao kupac od tri potencijalno zainteresirana i navedena u medijima do 31.7., što bi opet značilo da objektivno prihvaćene ponude nema.

Definirat objektivno i dolazimo do rješenja... Postupak prodaje je u tijeku ili ga nije niti bilo

• igi
    Student
    Reakcija primljeno
    83
    • August 8, 2020 at 5:47 PM
    • #3,940

kolega Sheriff svaka Vam je na mjestu... samo kod nas to ima samo kod nas kako ide stih pjesme... jako netransparentno

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. 7SLO 21

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 9, 2025 at 9:12 AM
    2. Odgovora
      21
      Pregleda
      9k
      21
    3. Bokyklc

June 9, 2025 at 9:12 AM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      108k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE