1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • naim
    Guest
    • August 7, 2020 at 6:18 PM
    • #3,861
    Quote from Parica
    Quote from Sheriff

Koriste bullshit generator.

A da ih priupitamo kraj tolko silnih obavijesti dokad se opte mora prodati?? Jeba ih ht i upravljacka prava, nisu specificirali dokad to sto su nalozili se treba i prodati!! Mudrijasi.

Nakraju ce i produziti koncentraciju HTu dok se ne nađe kupac...

Nisam u toku niti sam strucan, ali OPTE se mora prodati iskljucivo zbog trzisne koncentracije i upravljackih prava HT...kad HT izgubi prava prestaje i obveza prodaje OPTE...

A sto će Zaba s Opte, dati nekome trećem na upravljanje? Zaba zna da samostalno (Ili zajedno s Ht-om) drži kontrolni paket i da to znaci da može neovisno od HT-a prodati svoje dionice kome želi nakon toga, a to znaci da HT tada pristaje na njihove uvjete.... u pogledu kome se prodaje, cijenu Itd. Nisam siguran da HT ta prava želi bas prepustiti nekom drugom, pa bila to i Zaba.

HT drži i dalje kontrolu i iskorištava je na ustrb konkurencije, ostalih dionicara i tržišta. Hebiga.

Edited once, last by naim (August 7, 2020 at 6:24 PM).

• naim
    Guest
    • August 7, 2020 at 6:20 PM
    • #3,862
    Quote from barbosa

kol. Parica, ali HT NE mora prodati svoje dionice opte niti je ikada MORAO niti ga i jedan zakon ili dr. podzakoski akt može natjerati na to!

A sto će s njima ako ih Zaba proda? Ostati manjinski dionicar kod suparničkog teleoperatera?

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • August 7, 2020 at 6:24 PM
    • #3,863
    Quote from naim
    Quote from barbosa

kol. Parica, ali HT NE mora prodati svoje dionice opte niti je ikada MORAO niti ga i jedan zakon ili dr. podzakoski akt može natjerati na to!

A sto će s njima ako ih Zaba proda? Ostati manjinski dionicar kod suparničkog teleoperatera?

Zar nije to definirano na način da HT prodaje svoj i zabin blok dionica, te nakon toga inv banka prodaje isti blok.

Tj sada HT ov udio prodaje banka a HT se vise ne pita jel mu pase 10 ili 15 kn, a možda i 7

Ukoliko se dionice ne uspiju prodati do isteka četverogodišnjeg trajanja koncentracije, automatski prestaje bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom. HT se obvezuje da će odmah po isteku trajanja koncentracije sva upravljačka prava iz svojih dionica Optime prenijeti na Zagrebačku banku ili treću osobu koja nije povezana s HT-om te ovlastiti Zagrebačku banku za prodaju svih HT-ovih dionica Optime. HT pritom mora osigurati da Zagrebačka banka odnosno treća nepovezana osoba na koju budu prenesena upravljačka prava iz HT-ovih dionica, tijekom držanja tih dionica, ne koristi njihova glasačka prava.

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 6:26 PM
    • #3,864

kol. naim, uopće nisam špekulirao niti me za to briga, činjenica je da ht-u nitko ne može naložiti da prodaje vlasništvo ulokiko oni to ne žele, također, nisam ovom prilikom uopće spominjao prava, to je sasvim druga stvar

kol. Headhunter, ht se za svoje uvijek pita, banka je tek agent, najobičnija forma...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • August 7, 2020 at 6:28 PM
    • #3,865
    Quote from barbosa

Tako je, to sam i htio rec mada sam se pogresno izrazio...bit je da se OPTE ne mora prodat vec samo HT mora do srpnja 2021. predat upravljacka prava drugoj pravnoj osobi..

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • August 7, 2020 at 6:30 PM
    • #3,866

Ako HT izgubi upravljacka prava, onda nema vise koncentracije i aztn nije u nadleznosti ista naložiti.

Zapravo aztn moze lijepo sj**t opte, jer ako neba kupca nikako. Što onda? Opte sama nemre prezivjeti tj aztn ju je indirektno unakazio jer nije opte kriva sto je ht usao sa 18% u opte.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 7, 2020 at 6:40 PM
    • #3,867
    Quote from bumbar

Kakva je to firma Europhone, što znači da su partneri HTa?

Nitko nije odgovorii na ovo pitanje. Kakva je to firma Europhone i kakve veze ima s prodajom Optime ?

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • August 7, 2020 at 6:40 PM
    • #3,868
    Quote from barbosa

A sto znaci gubitak upravljačkih prava ?

Gubitak prava na sudjelovanje , raspravljanje , odlučivanje , glasanje na skupštinama društva , gubitak prava na dividendu , gubitak prava na informiranost .... znaci gubitak svih prava temeljem statusa dioničara društva .

Kad izgubite sva ta prava praktički ste izgubili vlasnistvo na dionicama .

Prijenos upravljačkih prava na neku drugu pravnu osobu ?

Sto bi to konkretno značilo ako se radi o nedopuštenoj koncentraciji ? Izigravanje propisa ?

Apsurdno!

HT se zbog nedozvoljene koncentracije mora riješiti Optime iz svog vlasništva .

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 6:42 PM
    • #3,869
    Quote from Sheriff

Ako HT izgubi upravljacka prava, onda nema vise koncentracije i aztn nije u nadleznosti ista naložiti.

Zapravo aztn moze lijepo sj**t opte, jer ako neba kupca nikako. Što onda? Opte sama nemre prezivjeti tj aztn ju je indirektno unakazio jer nije opte kriva sto je ht usao sa 18% u opte.

e vidiš kolega, to je pravo pitanje...koji su interesi ht i zabe s obzirom da su zajednički, pretvaranjem duga u kapital, stekli večinski udio 53% te još onaj ht-ov rollup kredit opte početkom godine...:/

kol.Ledica, gubitak upravljačkih prava znaći upravo to što piše, da ht više ne može upravljati tvrtkom opte(što niti inaće ne bi trebao jer je ima tek 17% te istom upravlja po planu fin i oper. restrukturiranja koje je ugovorom o privremenoj koncetraciji dogovoreno sa atzn), dakle treba raditi razliku između upravljačkih prava i prava dioničara po ztd-u jer mislim da prava koja si navela i koja proizlaze iz dionica, tj udjela u temeljnom kapitalu, agencija ili regulator ne može zakonom ili podzakonskim aktom nikako umanjiti...tako bar piše u ustavu

Edited 2 times, last by barbosa (August 7, 2020 at 6:54 PM).

• loki07
    Početnik
    Reakcija primljeno
    53
    • August 7, 2020 at 6:59 PM
    • #3,870
    Quote from Ledica
    Quote from barbosa

A sto znaci gubitak upravljačkih prava ?

Gubitak prava na sudjelovanje , raspravljanje , odlučivanje , glasanje na skupštinama društva , gubitak prava na dividendu , gubitak prava na informiranost .... znaci gubitak svih prava temeljem statusa dioničara društva .

Kad izgubite sva ta prava praktički ste izgubili vlasnistvo na dionicama .

Prijenos upravljačkih prava na neku drugu pravnu osobu ?

Sto bi to konkretno značilo ako se radi o nedopuštenoj koncentraciji ? Izigravanje propisa ?

Apsurdno!

HT se zbog nedozvoljene koncentracije mora riješiti Optime iz svog vlasništva .

Display More

Ne gubitak upravljackih prava znaci upravo to - gubitak prava na clana uprave, nadzornog odbora, glasanje na skupstini. Bez zajednickog djelovanja sa ZABA sa svojih 18% HT bi imao pravo na clana nadzornog i eventualno na jednog clana uprave.

Pravo na dividendu i informiranost (na razini malog dionicara) ostaje jer su ta prava jednosmjerna. Npr. sigurno ostaje i pravo uvida u knjigu dionicara.

I konacno ono sto mu nitko ne moze oduzeti - pravo na isplatu kod prodaje dionica ( prisilne ili svojevoljne )

---

• naim
    Guest
    • August 7, 2020 at 7:01 PM
    • #3,871
    Quote from Parica
    Quote from barbosa

Tako je, to sam i htio rec mada sam se pogresno izrazio...bit je da se OPTE ne mora prodat vec samo HT mora do srpnja 2021. predat upravljacka prava drugoj pravnoj osobi..

Pa Zaba sigurno neće nastaviti upravljati samostalno.

Quote from barbosa
    Quote from Sheriff

e vidiš kolega, to je pravo pitanje...koji su interesi ht i zabe s obzirom da su zajednički, pretvaranjem duga u kapital, stekli večinski udio 53% te još onaj ht-ov rollup kredit opte početkom godine...:/

kol.Ledica, gubitak upravljačkih prava znaći upravo to što piše, da ht više ne može upravljati tvrtkom opte(što niti inaće ne bi trebao jer je ima tek 17% te istom upravlja po planu fin i oper. restrukturiranja koje je ugovorom o privremenoj koncetraciji dogovoreno sa atzn), dakle treba raditi razliku između upravljačkih prava i prava dioničara po ztd-u jer mislim da prava koja si navela i koja proizlaze iz dionica, tj udjela u temeljnom kapitalu, agencija ili regulator ne može zakonom ili podzakonskim aktom nikako umanjiti...tako bar piše u ustavu

Aha, kao Zaba će omogućiti HT-u da on preuzme kontrolu i bude vodeći dionicar? A zašto bi oni to ucinili?

Quote from renchi
    Quote from bumbar

Nitko nije odgovorii na ovo pitanje. Kakva je to firma Europhone i kakve veze ima s prodajom Optime ?

A sto s tom firmom? Nisam pratio... oni su kupovali dionice Opte ili sto?

Edited 3 times, last by naim: Merged a post created by naim into this post. (August 7, 2020 at 7:07 PM).

• laka_igra
    Student
    Reakcija primljeno
    122
    • August 7, 2020 at 7:06 PM
    • #3,872

Sve u svemu, vidim da smo svi koji imamo dionice spušili u toj igri HT-A I AZTN-a gdje ponekad izgleda kao da su to dva brata istog tate odnosno DT. Prodaje se zadnja firma telekoma i opet igre i špekulacije umjesto transparentnosti i jednostavnosti.

U velikom sam gubitku, a još više sam u stresu već godinu dana zbog te njihove igre.

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 7:09 PM
    • #3,873

i naravno da je ovdje zakonski kaos jer zakonodavac nije predvidio ovakve kombinacije niti ove hibridne prestečajne nagodbe kad se sve radi adhock kao i onaj lex agrokor koji će tek izazvati probleme...da se držalo stečajnog zakona, sada ne bi niti raspravljali o ovom čušpajzu:|

• naim
    Guest
    • August 7, 2020 at 7:13 PM
    • #3,874

Ma nemoj tako. Cuspajz je nastao kad je HT koji je defacto komunalni monopol (poput vodovoda ili struje) prodan jednom vlasniku. Sve kasnije je pokusaj ispravljanja problema. HT igra već dugo kaubojski i ja ne mislim da AZTN ima isto interes kao i oni jer da je tome tako AZTN bi šutio i opozvao svoju uredbu. Nažalost, postoji još i A1, a i neka Europa, pa DT bas ne može kurvinjski izbaciti bas svu konkurenciju i ustoličiti “novog - starog kralja”. Trebalo je i startu otvoriti tržište u ne saditi tikve s vragom (DT-om).

Ja vjerujem da će ovo do samog kraja biti zanimljiva igra i uvjeren sam da može dosta dobro završiti za dioničare. Usprkos tome sto će trajati prilično dugo.

• prdekalo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    219
    • August 7, 2020 at 7:13 PM
    • #3,875

dobro je da HT gubi prava vodjenja procesa prodaje..,,mislim da sad kad prodaju preuzme Investicijska banka da ce prodaja bit realizirana u kratkom roku..HT je bio samo kocnica prodaje...

• barbosa
    Guest
    • August 7, 2020 at 7:18 PM
    • #3,876

kol. naim, vjerujem da si na x primjera u svome životu uvidjeo da poluriješenja i ono što od početka krene na krivo, nikada, ali baš nikada ne ispadne na dobro...same komplikacije, kaos i psihijatrija...najbolje bi ih bilo natjerati ih na prodaju ili im oduzeti dionice kao što su slovenci uzeli merkator ali vidiš da niti to ne ide...vlasništvo je jedna zahebana stvar...

kol.prdekalo, banka agent nije sud pa da radi ovrhe ili dražbe po dajštodaš, mislim da preuveličavaš agentovu ulogu i da je to tek forma, procedura...

• naim
    Guest
    • August 7, 2020 at 7:33 PM
    • #3,877

Quote from bumbar

To je firma koja je poslovno povezana s HT-om, ali ne i vlasnički. Oni koliko ja znam ugovaraju usluge i korisnike za HT i njihove brendove.

A sto je s njima?

Edited 2 times, last by naim: Merged a post created by naim into this post. (August 7, 2020 at 7:39 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 7, 2020 at 7:40 PM
    • #3,878
    Quote from Digga

Slobodno udarajte po leđima, ali mislim da HT i ZABA to ne žele prodati ispod 10 kuna, promišljam:

UG - ne žele trećeg operatera - barem ne sad dok je pad prihoda kako HTu tako i ZABI i zavlače ih.

A1 - Opet nisu dali adekvatnu ponudu, kao i prije.

Fond Advent international - drži cijenu na oko 6 kuna i isto to nudi.

Investicijska banka, može biti i ZABA, pitanje je je kakav dogovor imaju sa HT-om, sve je ovo muljaža na najjače.

ne znam odakle sad taj Europhone.

što je s ovim fondom koji kolega ovdje spominje?

po onome što je može iskopati na internetu, oni su vlasnici Addiko Banke i bave se restrukturiranjem firmi i njihovom daljnjom preprodajom, a imaju i iskustva u telekom industriji.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…-banke-20141031

"Godine 2004. Advent je kupio bugarski državni telekom, a nakon restrukturiranja 2007. prodao ga je AIG-u. "

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo (August 7, 2020 at 7:45 PM).

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • August 7, 2020 at 7:47 PM
    • #3,879
    Quote from naim

Quote from bumbar

To je firma koja je poslovno povezana s HT-om, ali ne i vlasnički. Oni koliko ja znam ugovaraju usluge i korisnike za HT i njihove brendove.

A sto je s njima?

moze li ht njima predati upravljacka prava Optime ? Ako invest banka ne proda optimu

• pemar
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • August 7, 2020 at 8:20 PM
    • #3,880
    Quote from luxaxe123

Ono sto ja mislim vezano uz cijelu priču je da je t Com ispunio obavezu sa angažiranjem investicijske banke zbog toga sto je prošao rok od 6 mjeseci, zakon o elek. Medijima nije još izglasan, a taj dio slagalice je najbitniji da bi UG mogao biti vlasnik, Ono sto mislim je da kada se zakon izmjeni da će UG kupiti optimu preko investicijske banke.

Pa upravo tako. Šta je njima preuzeti trošak angažiranja investicijske banke.

Mislim, priznajem da me iznenadila količina pesimizma i negativnosti. Vjerujem da je to posljedica korone, potresa i sl...

Možda jednostavno HT kupuje vrijeme da se zakon izglasa i omogući UG sigurnu transakciju. A to ćemo vidjeti ubrzo. Sjetite se kako je A1 plakao regulatorima i svim mogućim institucijama kada su pop*sili H1.

A što se zakona tiče....polako. Pa ako potres nije bio razlog za hitnu reakciju, zašto bi bili elektronički mediji...

Polako, sve bu dobro.

Danas je ManC Real...još danas na Planet sportu a sutra.... 😀

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 9:50 AM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 9:50 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 9:50 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago

Tags

• OPTE