1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Arhiva

OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• gta1
  • February 12, 2020 at 4:06 PM
  • Zatvoreno
  • Optimistcro
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    586
    • February 16, 2022 at 9:55 PM
    • #9,581
    Quote from Parica

Zanimljivo trgovanje...

Do danasnjeg dana bio sam 100% uvjeren da ponuda ide po 5,36kn jer ne vjerujem da ce itko platit vise nego je obvezan (nikad u povijesti se to nije dogodilo, pa ne vjerujem ni da ce ovdje) i jer je trgovanje zadnjih 6m bilo skolski odradjeno kao da ce ponuda ic po toj cijeni...

Ali ovo ciscenje mi ja zagolicalo mastu...bilo je iznenadno i brzopleto, kao da se kupcu jako zurilo...mogao je slobodno stavit kupnju na 5,26kn i sve bi proslo po toj cijeni...e sad, zasto je sve pokupio do 5,34kn?

1. Mozda je protumacio jutrosnji clanak kao da ponuda ide po vecoj cijeni pa je pocistio prodaju do cijene gdje nema mogucnost gubitka...

2. Mozda je netko skicnuo Rjesenje HANFE o cijeni...od zakljucenja kupoprodajnog Ugovora proslo je vec 3 tjedna i moguce je da HANFA ceslja transakciju clanice NO i misterioznog skrbnickog racuna i da je utvrdila povezanost i inzistira na 6,7kn/share...obzirom na situaciju sa DLKV i proaktivnost malih dionicara u OPTE (koja se spominje i u clanku) mozda se HANFA uplasila jos jedne afere i odlucila odradit posao kako treba...indikativno mi je i sto se u clanku spominje da TELEMACH oprezno odradjuje transakciju sto je potpuno besmisleno u ovoj fazi jer obveza je nastala, nema nazad i njima je u interesu da je zavrse sto prije...imam dojam kao da se "natežu" sa HANFOM oko cijene, a prema vani plasiraju informacije da je sve u redu i da sve predugo traje jer su oprezni...

Bilo je svakakvih svinjarija na trzistu, ali ovakva jos nije vidjena, da clanica NO proda 12mil kn dionica po 20% vecoj cijeni 5 mjeseci prije nastanka obvezujuce ponude...htjela ili ne htjela tu transakciju HANFA mora detaljno provjerit...isto tako, puno je malih dionicara unutra i postoji objektivni rizik da sve izadje u medije...

Mozda sam zabrijao, ali kako vrijeme odmice sve sam sigurniji da se nesto "kuha" u pozadini i da je to razlog sto se ovo toliko rasteglo...

Uglavnom, nema cijene po kojoj bi trenutno prodao, izlazim na ponudi koja god cijena bila...

Sretno nam bilo...

Display More

Pozorno sam čitao ovaj post, kolega Parica i načelno se slažem sa Vama...

Međutim, ovo današnje čišćenje može biti rezultat neke inf, ali može biti i nepromišljeni potez nekog mladog zelenog kadeta na burzi koji je pročitao članak pa euforično kupio .....A može biti i nekakva navlakuša...

Ukratko, može biti bilo što ..

Zašto to govorim ? Jer smo se u Optimi, u tri godine nagledali toliko sra.. koliko se u nekim drugim okolnostima ljudi ne nagledaju u puno, puno više vremena na burzi...

Nadalje , ta meni izuzetno mrska pojava u obliku AH..

Strogo teoretski, zašto bi ona uopće bila predmet istrage HANFE?

Otpustila je svoje dionice u doba dosade i zatišja na burzi i otišla sa mjesta u NO.

Isto tako je mogla pokloniti dionice sjemeništu naprimjer .

Tržišno gospodarstvo,sloboda ,

Radi sa svojom imovinom što želi.

Kao da je Štef prodao bicikl Peri...

Tako ja to gledam sa nekog objektivnog stajališta..

Subjektivno ,što mislim o tom ne želim niti govoriti jer bi me Admin na glavu izbacio sa foruma zbog ponašanja.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 16, 2022 at 10:55 PM
    • #9,582

zeleni kadet 3 min prije zatvaranja sa 100 000 kn ne bi rekao. sve drugo je moguće. saznat ćemo sutra.

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • February 17, 2022 at 1:04 AM
    • #9,583
    Quote from renchi
    Quote from Mladen Milicic

Opet problem. Zašto a uostalom i kako netko može vratiti dug koji je zajednički? Nemoguća misija. DUG OSTAJE i prebacuje se "Matrixu".

Ciji zajednicki dug ? Ako nesto kosta 639 miliona kuna i u to je UKLJUCEN dug gdje je onda dug ? Ako plate nesto 639 miliona kuna bez duga, duga nema. Oni to mkgu dokapitalizirati samo sa drugim novcima, ali to im vlasnici moraju dozvoliti. Oni moraju preci 75 % inace je sve nesigurno. Ako im ne izadju van i svi se nacrtaju na skupstini.

Nešto ne košta 639 mil. Nego je to EV. Kupac ne plaća dug nego ga reprogramira. EV je samo podloga za isplatu većinskom. HT i Zaba će samo imati osiguranu naplatu svojih potraživanja. Zar se zaboravlja da kad ne bi postojao predstečajni Optima bi bila u bankrotu.

Quote from Backdraft

Ht moze i pokloniti ako zeli, nama ostaje samo prosjek koji nas stiti. Jbga nismo imali srece i on se srozao zbog korone. Cekam da pokupim pare i odem u usa i crypto.

Nema poklanjanja . Čak i da je jedan vlasnik hta .

Edited once, last by Mladen Milicic: Merged a post created by Mladen Milicic into this post. (February 17, 2022 at 1:05 AM).

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • February 17, 2022 at 1:09 AM
    • #9,584
    Quote from sasab

HT i Zaba nisu izrijekom naveli točan iznos po dionici za 54,3 % na koje se odnosi Ugovor. Podcrtali su samo da je ona niža od tromjesečnog prosjeka između 8. travnja i 8. srpnja koji bi se primjenjivao u okviru obvezne ponude za preuzimanje.

U očitovanju su naveli da je “ugovorom određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (Enterprise Value) u iznosu od 639 milijuna kuna” što, kažu, predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Vezano uz cijenu transakcije pak istaknuli su i da će se ukupni očekivani novčani priljevi za banku odnosno HT odrediti “uzimajući u obzir određene predefinirane parametre na dan transakcije”.

Jasno kao vino piti. 100% Opte = 639M = 9,12HRK

S time da su HT i Zaba pristali na manji iznos od tromjesecnog prosjeka. Sto znaci, nama ostaje i vise :)

Dugove ce oni refinancirat kao i ja, povoljnijim kreditom zatvorit stari nepovoljniji, obrisat suzu i idemo dalje.

8)

Display More

Odakle ova logika. Pa onda je Optimu trebalo zadužiti za još milijardu kuna i EV bi bio 1639 milijuna. Zar ne !

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • February 17, 2022 at 8:04 AM
    • #9,585
    Quote from sasab

HT i Zaba nisu izrijekom naveli točan iznos po dionici za 54,3 % na koje se odnosi Ugovor. Podcrtali su samo da je ona niža od tromjesečnog prosjeka između 8. travnja i 8. srpnja koji bi se primjenjivao u okviru obvezne ponude za preuzimanje.

U očitovanju su naveli da je “ugovorom određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (Enterprise Value) u iznosu od 639 milijuna kuna” što, kažu, predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Vezano uz cijenu transakcije pak istaknuli su i da će se ukupni očekivani novčani priljevi za banku odnosno HT odrediti “uzimajući u obzir određene predefinirane parametre na dan transakcije”.

Jasno kao vino piti. 100% Opte = 639M = 9,12HRK

S time da su HT i Zaba pristali na manji iznos od tromjesecnog prosjeka. Sto znaci, nama ostaje i vise :)

Dugove ce oni refinancirat kao i ja, povoljnijim kreditom zatvorit stari nepovoljniji, obrisat suzu i idemo dalje.

8)

Display More

Odakle ova logika. Pa onda je Optimu trebalo zadužiti za još milijardu kuna i EV bi bio 1639 milijuna. Zar ne !

Display More

U ugovoru pise da 100 % optime bez dugova ( tj kada je kupe dugovi nece postojati ) kupca kosta 639 miliona. kuna. Ne pise nista o garanciji vracanja dugova itd. Naveli su EV, koja je 5 EBITDA, kao cijenu koju placaju. Ali da je po vasem to bi bilo odlicno. Onda bi cijena koju bi isplatili po dionici bila vise od 9 kuna.

• ejovrh
    Student
    Reakcija primljeno
    52
    • February 17, 2022 at 9:34 AM
    • #9,586

Zanimljivo otvaranje trgovanja, prva transakcija uopće na ZSE je 3000 komada Optime po 5.32 Kn.

Radi 4 lipe bruto mislim da se ne isplati 8) 8)

Čekamo pravu ponudu ....

• Nex
    Početnik
    Reakcija primljeno
    18
    • February 17, 2022 at 9:40 AM
    • #9,587

Ode i po 5,38....sad više niš ne kužim?!?

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 17, 2022 at 9:41 AM
    • #9,588

Mislio sam da sam već sve vidio na ovoj dionici...a vidi sad ovo.

Tko tu koga???

• Headhunter
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    656
    • February 17, 2022 at 9:46 AM
    • #9,589

Bivši račun od AH krenuo u punjenje da mali ne bi napravili cirkus prije javne ponude😂

• Mladen Milicic
    Student
    Reakcija primljeno
    118
    • February 17, 2022 at 9:49 AM
    • #9,590
    Quote from renchi

U ugovoru pise da 100 % optime bez dugova ( tj kada je kupe dugovi nece postojati ) kupca kosta 639 miliona. kuna. Ne pise nista o garanciji vracanja dugova itd. Naveli su EV, koja je 5 EBITDA, kao cijenu koju placaju. Ali da je po vasem to bi bilo odlicno. Onda bi cijena koju bi isplatili po dionici bila vise od 9 kuna.

Kako je to knjigovodstveno odrađeno? Novac mora imati nekakav tok. Ne može kupac pokloniti novac za vraćanje duga. Evo primjera Imam firmu koja je dužna pola milijuna kuna i vrijedi oprema i klijenti 250.000 kuna. EV je 750.000 kn ali ja neću dobiti 750.000 kn nego npr 50.000 kn za firmu. U scenariju da ja kao vlasnik potražujem pola milijuna onda bi bio zadovoljan da dobijem 10.000 kuna i da mi novi kupac GARANTIRA vraćanje mojih 500.000. Ne znam kako bi bilo moguće da mi kupac plati odmah 510.000 kuna a da se firmi OTPIŠE DUG. Što bi rekao knjigovođi ? "Tamo smo platili vlasniku pa ovdje knjiži oprost duga,"?

• airfire
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    225
    • February 17, 2022 at 9:49 AM
    • #9,591

Kako je to kontam prosjek cijene je bio 5.36 i naveli su da ce ht i zaba dobiti ispod prosjeka sto ako bacimo racunicu i ispada. Kad od novaca koji su dani ht-u i zabi izbacimo dug od sveukupno 174 mil. Dobijemo da su dobili po dionici 4.9x, pa prema tome ostatak novcica je za ostale dionicare sto ispada 8.2 kn po dionici

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 17, 2022 at 9:56 AM
    • #9,592

koliko ja to razumijem zaba dokapitalizira po 10 i onda proda za 5. to je javni poziv da svi dignemo kredit kod njih i vratimo im samo pola. oni oduševljeni časte još i šampanjcom.

• nik07aos
    Student
    Reakcija primljeno
    297
    • February 17, 2022 at 10:05 AM
    • #9,593

Krčka se gulaš, dođite svi za stol :)

• KressoM
    Student
    Reakcija primljeno
    238
    • February 17, 2022 at 10:15 AM
    • #9,594
    Quote from renchi

Kako je to knjigovodstveno odrađeno? Novac mora imati nekakav tok. Ne može kupac pokloniti novac za vraćanje duga. Evo primjera Imam firmu koja je dužna pola milijuna kuna i vrijedi oprema i klijenti 250.000 kuna. EV je 750.000 kn ali ja neću dobiti 750.000 kn nego npr 50.000 kn za firmu. U scenariju da ja kao vlasnik potražujem pola milijuna onda bi bio zadovoljan da dobijem 10.000 kuna i da mi novi kupac GARANTIRA vraćanje mojih 500.000. Ne znam kako bi bilo moguće da mi kupac plati odmah 510.000 kuna a da se firmi OTPIŠE DUG. Što bi rekao knjigovođi ? "Tamo smo platili vlasniku pa ovdje knjiži oprost duga,"?

Pa knjigovodstveno bi moglo biti odrađeno da Optima više to ne duguje HT-u i ZABI nego Telemachu... Ako je prodana Opte i dug... Ne znam...

O dionicama i filozofija ulaganja... Mali Dioničar

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 17, 2022 at 10:18 AM
    • #9,595

Želim vam da se svi vužasno obogatite !!!!!!!!!

Zaslužili ste.

Al' da se neki vrag umiješao, je.

Negdje je nešto procurilo.

• bonito
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • February 17, 2022 at 10:21 AM
    • #9,596

Sutra ce ocito biti objavljena ponuda s iznosom vecim od 5,36 kn, a koliko ne znamo. Ne vidim drugog logicnog obrazlozenja

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • February 17, 2022 at 10:25 AM
    • #9,597
    Quote from renchi

Kako je to knjigovodstveno odrađeno? Novac mora imati nekakav tok. Ne može kupac pokloniti novac za vraćanje duga. Evo primjera Imam firmu koja je dužna pola milijuna kuna i vrijedi oprema i klijenti 250.000 kuna. EV je 750.000 kn ali ja neću dobiti 750.000 kn nego npr 50.000 kn za firmu. U scenariju da ja kao vlasnik potražujem pola milijuna onda bi bio zadovoljan da dobijem 10.000 kuna i da mi novi kupac GARANTIRA vraćanje mojih 500.000. Ne znam kako bi bilo moguće da mi kupac plati odmah 510.000 kuna a da se firmi OTPIŠE DUG. Što bi rekao knjigovođi ? "Tamo smo platili vlasniku pa ovdje knjiži

Ne znam to objasniti jer nisam knjigovodja, ali mi je jasna matematika. Ako optima duguje ht i zabi, a ovi taj dug prodaju tako da se telemach upise u vlasnistvo tada je zapravo napravljena dokapitalizacija dugovima. Zato ce zaba i ht dobiti manju cijenu po dionici od ostalih. Zato sto su dugove pretvorili u kapital i na taj nacin se Telemach upisao u vlasnitvo 54 %. A sve to zajedno i dug zabi / ht i sve dionice kostaju Telemach 639 miliona kuna.

Ili da vama bude lakse za razumjeti knjigovodji kazes : " ovdje knjiziti vlasnistvo nad optimom 54 % "

.

• Cold
    Student
    Reakcija primljeno
    62
    • February 17, 2022 at 10:25 AM
    • #9,598
    Quote from renchi

Ako imate firmu kojoj oprema i klijenti (to jest core poslovanje) vrijede 250 onda vam je i EV 250 jer enterprise value predstavlja vrijednost operating asseta firme. Kad bi na to imali dug od 500, implied equity value bi vam bio u minusu, pa je malo nerealan scenarij.

Kod preuzimanja EV je podloga za izračun cijene koje će dobit dioničari (equity value, koji se racuna kao enterprise value - net debt), a nakon sto plati equity value kupac ili preuzme na sebe dugove ili ih odmah otplati ovisno kako su postavljeni kreditni aranzmani, sto znaci da ga akvizicija prakticki ukupno kosta koliko je EV.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • February 17, 2022 at 11:10 AM
    • #9,599
    Quote from bonito

Sutra ce ocito biti objavljena ponuda s iznosom vecim od 5,36 kn, a koliko ne znamo. Ne vidim drugog logicnog obrazlozenja

Jednako je logično i objašnjenje da će sutra ili ovih dana biti objavljena ponuda na 5,36, a burzovna cijena preskočila ju je jer se dio ulagača nadao većoj cijeni.

• Laudator
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,487
    • February 17, 2022 at 11:16 AM
    • #9,600
    Quote from bonito

Onda ovo zadnje trgovanje znači da netko već zna cijenu a to nisam ja. Next....Hanfa?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 8:13 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. misterno

May 29, 2025 at 8:13 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      493k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      381
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 29, 2025 at 9:38 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 29, 2025 at 9:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 29, 2025 at 8:13 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

10,031 Replies, 5 years ago
  • OPTE prodaja - kladionica

4,941 Replies, 5 years ago
  • Novi moderator - st-brajo

8 Replies, 5 years ago