1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:53 PM
  • Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 3, 2023 at 12:46 PM
    • #1,981

Vi se raspisali o tim popustima :D Nismo Japan. Ne treba nam ništa od toga. Dioničarima je jedno bitno da u financijskim izvještajima iskazuju snažan vječno rastući (po atraktivnoj stopi) slobodni novčani tok po dionici (a uz umjereni rizik, dakle jaku bilancu).

To znači da od onoga što preostane od reinvestiranja (uz aktraktivan povrat, da se omogući taj rast FCF per share) i vraćanja dugova (smanjivanje rizika) radi se novčane dividende. Hrvatska ima atraktivan porezni tretman dividendi pa je nama to idealan način vraćanja kapitala dioničarima.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 3, 2023 at 1:38 PM
    • #1,982

Dobio sam upravo e-mail koji glasi kako slijedi:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

P. S. Lynx, jesi li ga i ti možda dobio s obzirom da se češće pozivaš na Simply Wallstreet?

• croman
    Početnik
    Reakcija primljeno
    4
    • August 3, 2023 at 2:13 PM
    • #1,983
    Quote from Lynx

Vi se raspisali o tim popustima :D Nismo Japan. Ne treba nam ništa od toga. Dioničarima je jedno bitno da u financijskim izvještajima iskazuju snažan vječno rastući (po atraktivnoj stopi) slobodni novčani tok po dionici (a uz umjereni rizik, dakle jaku bilancu).

To znači da od onoga što preostane od reinvestiranja (uz aktraktivan povrat, da se omogući taj rast FCF per share) i vraćanja dugova (smanjivanje rizika) radi se novčane dividende. Hrvatska ima atraktivan porezni tretman dividendi pa je nama to idealan način vraćanja kapitala dioničarima.

Inače, mislim da svatko tko je bio u Valamaru, može se uključiti u Valamar ambasador program.

Tako npr, ako ja nekog preproručim, taj dobiva 100€ popusta... A ja dobivam neke bodove kod njih, koje pak ja mogu iskorisiti za neke popuste...

Uglavnom, ako neko želi link za 100€ popusta neka se javi porukom....

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 3, 2023 at 2:20 PM
    • #1,984
    Quote from Normani

Dobio sam upravo e-mail koji glasi kako slijedi:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

P. S. Lynx, jesi li ga i ti možda dobio s obzirom da se češće pozivaš na Simply Wallstreet?

Nedam im da mi šalje e-mailove 😀 Ja “koristim” sve te sustave pomalo, niti jednog previše, ne želim da mi nitko ništa šalje.

To se vidi i tamo u aplikaciji, za svaku dionicu imaju news feed, uglavnom tih automatski generiranih vijesti o financijskim izvješćima, dividendama itd., kako koji podataka dobiju i unesu u sustav. Čak imaju i neke očito automatski generirane blog postove, to mi već bude malo smiješno, ali ovo pregledno obavijestiti o izvješću je ok.

Evo jedna sličica što se osvježila s tim Q2 podacima. Zaposleni. Dakle i tu je približno peak sad. Sad su sve fizičke veličine negdje na vrhuncu, a po cijenama bitno većim nego prije par godina.

Files

IMG_1371.jpeg 132.04 kB – 0 Downloads
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 4, 2023 at 3:19 AM
    • #1,985

Hvala na grafici. Lijepi skok zaposlenosti u RIVP u odnosu na niz proteklih godina. Tko zna zašto su sada odjednom zaposlili toliko više ljudi i dali im više plaće. ;)

Usput, reče otprilike gospodin koji je prošli utorak vodio online prikaz rezultata RIVP. Parafraziram: "Mi se ne možemo identificirati s novinarskom histerijom oko toga da sezona nije (dovoljno) dobra. Možda postoje neki na koje se to odnosi, ali mi to ne osjećamo."

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • August 4, 2023 at 2:41 PM
    • #1,986
    Quote from Normani

Hvala na grafici. Lijepi skok zaposlenosti u RIVP u odnosu na niz proteklih godina. Tko zna zašto su sada odjednom zaposlili toliko više ljudi i dali im više plaće. ;)

Usput, reče otprilike gospodin koji je prošli utorak vodio online prikaz rezultata RIVP. Parafraziram: "Mi se ne možemo identificirati s novinarskom histerijom oko toga da sezona nije (dovoljno) dobra. Možda postoje neki na koje se to odnosi, ali mi to ne osjećamo."

Recu ti zasto vise ljudi.. zato sto sad dva covjeka rade ono sto je prije jedan sam uspijevao. Pada ucinkovitost jer se radnik osjeca vazniji, potrebniji i samim tim manje radi. A ima vecu placu nego prije! To je sad moderno kad nema kvalitetnih radnika.

3 nepalca rade sto je prije radio jedan slavonac i jos im je potreban bosanac ili srbin kao nadzornik.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 4, 2023 at 2:47 PM
    • #1,987

Vule To je sve ok ako se može prebaciti na cijenu za kupca. Ja nemam ništa protiv većih rashoda i prihoda, uz zadržavanje profitnih marži. Lijepo je da Nepalci imaju gdje raditi i zaraditi, kao i naši susjedi, i da su dobro plaćeni i imaju dobre radne uvjete. Meni se to baš sviđa.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 4, 2023 at 9:34 PM
    • #1,988
    Valamar postao dio virtualne elektrane KOER
    Valamar je prva kompanija u hrvatskom turističkom sektoru koja je potpisala ugovor o sudjelovanju u radu KOER virtualne elektrane i koja daje doprinos…
    www.turizmoteka.hr

I t r

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • August 5, 2023 at 1:58 PM
    • #1,989
    Quote from Normani

Zapravo, u Valamaru trenutno traje val masovnih otkaza jer sezona ne ide u dobrom smjeru. U Poreču je toliko kritično da ljudi rade 2 ili 3 posla.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 6, 2023 at 2:21 AM
    • #1,990

Neobično jer se iz mjeseca u mjesec nabraja top 5 RH turizma, a Umag, Poreč i Rovinj su uvijek spomenuti među prvih 5.

Inače, kritično, prvi puta čujem, za koga? Za one koji imaju apartmane?

Gore spomenuti gospodin iz Valamara je, ako se dobro sjećam, govorio o nekih procijenjenih 11% rasta u srpnju. Ok, sve je relativno, možda je u njih kritično jer nije 20%?

• mjanko
    Student
    Reakcija primljeno
    55
    • August 6, 2023 at 8:02 AM
    • #1,991
    Quote from Ivan1902
    Quote from Normani

Zapravo, u Valamaru trenutno traje val masovnih otkaza jer sezona ne ide u dobrom smjeru. U Poreču je toliko kritično da ljudi rade 2 ili 3 posla.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ja/2485199.aspx

Da, sve pršti od slabe sezone ... nekako sam uvjeren da su svi hotelski gosti i gosti u kampovima odabrali PL, a da Valamar zaobilaze u širokom luku ...

E sad, koliko troše i kakve su cijene, to je neka druga priča ... ali Valamar ionako nije ovisan o vanpansionskoj potrošnji, to im dođe kao šlag na tortu .... tako da te priče o otkazima i da je sezona kritična baš i ne drže vodu ...

Prema vrsti, najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, s povećanjem od tri posto u odnosu na lani, slijede objekti u domaćinstvu u kojima je ostvareno tri posto manje noćenja, u kampovima četiri posto manje, dok nekomercijalni smještaj, odnosno kuće i stanovi za odmor, bilježe rast u noćenjima od 10 posto. Najviše noćenja ostvareno je u lipnju i srpnju, premda porast noćenja u odnosu na prošlu godinu bilježe siječanj, veljača i svibanj.

Display More
  • Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • August 6, 2023 at 8:10 AM
    • #1,992

Evo, taman zadnji tjedan 7.mjeseca, Valamar je odlučio da neće isplatiti bonus svojim sezoncima od 250€, te ja nakon toga nastao stampedo... Ne znam što se promjenilo u međuvremenu, ali hoteli su pristojno popunjeni, ali nisu puni...

Ako je rast od 11%, a inflacija je cca 10%, onda to i nije neki rast, tj. znači da su samo prilagodili cijene rastu troškova...

• Damir1952
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    193
    • August 6, 2023 at 9:49 AM
    • #1,993
    Akcija i do 40%: Umjesto 811, all inclusive 705 eura za noć. A da tek vidite cijene apartmana...
    Istražili smo gdje na Jadran možemo otputovati odmah sutra i koliko bi nas to koštalo
    www.jutarnji.hr

Ima popusta bome, ali pogledajte koje su to "lude" cijene po nocenju.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 6, 2023 at 10:13 AM
    • #1,994

Iz izoliranih primjera last minute ponuda ne možemo ništa zaključiti o prosječnim cijenama. U prvih 6 mjeseci je ARR rasla 18,8 %. Bit će zanimljivo vidjeti kako se to održalo u sezoni ali neki značajan rast cijena bi bilo očekivano da imamo.

A uz toliki rast cijena neki pad volumena bi bio sasvim OK stvar. Uvijek to tako ide. Cijene kad narastu volumeni su prvo malo ugroženi pa se potom oporave. A cijene kod nas i dosta ovise o kvaliteti. Doprinos prosječnoj cijeni dolazi dobrim dijelom od viših kategorija i njihove popunjenosti a ne samo “inflatornog” rasta.

Od prošle godine sam dioničar i jedne nam “slične” firme (također entertainment sektor, velike investicije, amortizacija, pitanje kad postati FCF pozitivni i kako ga operativnom polugom ubrzano tada povećavati) - Netflix! Tamo je uvijek drama kod dioničara i opće javnosti kad se dižu cijene, broj korisnika tada slabo, no korisnici se oporave svaki put!

Što se tiče troškova rada vidimo kontradiktorne anegdotalne informacije u gornjim postovima. Jedan kaže radnici postali skupi, drugi kaže radnicima nedaju bonus 🤷‍♂️

Vidjet ćemo sve kad izađe izvješće za Q3. Sve prije toga su puka nagađanja. Jedino što ja želim da post-koronski postignuta FCF pozitiva ostane tu za trajno, od 50-ak milijuna EUR godišnje sada, na dalje rastom kroz godine.

• boca
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • August 6, 2023 at 11:47 AM
    • #1,995

Netflix mi nikada nije sjeo, konstantno ulaganje u sadržaj (skoro sav FCF) i ne mogu prestati s time zbog konkurencije. Nije da možeš jedne godine reči “ok, ove godine nećemo izbacivati ništa novo, nego ćemo dati dioničarima”. Prije 2-3 thedna sam ga odjavio prvi puta nakon valjda 4 godine jer si mislim što ću plačati preko ljeta kada ne gledam. Na kraju sam našao i hrpu stvari na HBO koje nisam gledao tako da je pitanje hoću ga uključiti ove godine više.

RIVP je drugo, mogu prestati sa razvojem jedno vrijeme (iako neće) i samo vraćati novac dioničarima jer nema takvog straha od konkurencije.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 6, 2023 at 2:06 PM
    • #1,996
    Quote from boca

Netflix mi nikada nije sjeo, konstantno ulaganje u sadržaj (skoro sav FCF) i ne mogu prestati s time zbog konkurencije. Nije da možeš jedne godine reči “ok, ove godine nećemo izbacivati ništa novo, nego ćemo dati dioničarima”. Prije 2-3 thedna sam ga odjavio prvi puta nakon valjda 4 godine jer si mislim što ću plačati preko ljeta kada ne gledam. Na kraju sam našao i hrpu stvari na HBO koje nisam gledao tako da je pitanje hoću ga uključiti ove godine više.

RIVP je drugo, mogu prestati sa razvojem jedno vrijeme (iako neće) i samo vraćati novac dioničarima jer nema takvog straha od konkurencije.

Da, RIVP hoteli traju 40 godina a ne 4 (koliko treba da se Netflix snow 90 % amortizira u knjigovodstvu).

Slažem se da je RIVP jednostavnija priča i većeg konsenzusa. Dok sam ja NFLX kupovao Bill Ackman ga je prodavao. Ali, mislim da polako postaje jasnije ako do sada nije bilo: gotovo je, pobijedili su u streaming utrci! Iako su konkurenti već postali veliki tržšinim udjelima (brojem korisnika) Netflix svejedno ostvaruje sav operativni profit industrije, jedini je od velikih koji je FCF pozitivan (i sve jače). Konkurencija ne može kao Spotify (na ovim veličinama, velike kapitalne intenzivnosti industriji) vječno poslovati negativno. Oni moraju gledati kako postati profitabilni, i to sad jedno mogu dizanjem cijena. Svako dizanje cijena konkurencije poveća kvalitetu cijele industrije a od koje NFLX ima jako asimetričnu korist. Bez da išta sam radi on njihovim potezima postaje relativno još konkurentniji.

RIVP posluje u industriji u kojoj lakše i uz jednostavniju konkurentsku dinamiku može egzistirati više igrača. PLAG i RIVP mogu istovremeno poslovati jednako sjajno.

Nije konsenzus nužno idealna stvar koju se traži kod investicije (veće prilike su tamo gdje se mišljenja razilaze a ti si u pravu) ali možda OK što ovdje imamo određeni konsezus da je naš turistički sektor (bar kod ovih većih dobro upravljanjih kompanija) industrija koja očito stvara značajnu vrijednost i na dosta nisko rizičan način i ja bih rekao da to mora sad ići sve bolje kako su se zaokružili ključni investicijski ciklusi, strateška repozicioniranja i “restrukturiranja” (u nekim kompanijama), kako počinju sve izraženije djelovati efekti “operativne poluge”.

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 8, 2023 at 5:05 PM
    • #1,997

Prave defenzivne dionice baš ovako, za vrijeme “crvenih” dana ne padaju ili padaju manje od tržišta, njihova outperformance s vremenom nakupi ne toliko što bi više rasle na zelene dane, koliko time što padaju manje na crvene dane, općenito manja volatilnost, napose manja volatilnost “prema dolje”. To je naravno više izraženo za neke duže intervale ali vidi se i u ovom dnevnom kaosu.

Ovdje danas imamo daleko najveći promet među ne-padajućima!

Turizam se inače u teoriji i povijesno ipak smatra cikličkom industrijom, dosta diskrecijskom potrošnjom, ne toliko tipičan pripadnik skupine “defenzivnih” dionice (to je tipičnije za stvari kao PODR), ali ja baš mislim da naš turizam svojom strukturom i neovisnošću o jednoj/domaćoj ekonomiji nego kako ima veću europsku diverzifikaciju (i nisu sve europske zemlje skroz usklađene u ciklusima) može kod nas spadati u takvu vrstu blue chipova.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 8, 2023 at 5:25 PM
    • #1,998

Ajte, najte, očekivala sam više od Vas

Danas je padalo u odsustvu vijesti, a što se održalo bilo je iz drugih razloga .

Danas je jedan poveći skrbnički rješavao pozicije u plusu.

A Rivp ili nije imao, ili nije bio u plusu 😲

Nije imao ni Auhr ni Mediku, wow

Tako ja to mislim, a u stvari treba kupiti knjige dioničara i vidjeti.

Ili imamo Duška Dugouška, al' nema toga kod nas 🤫

• Lynx
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,320
    • August 8, 2023 at 5:38 PM
    • #1,999
    Quote from zlocesti

Ajte, najte, očekivala sam više od Vas

Ok, te cjenovne vradžbine su ipak Vaša specijalnost 😀 Pada/raste iz kojeg god razloga - meni nepoznatog.

Ja samo želim reći da u “modernom RIVP” vidim i više nego “novu PLAG”. Ovdje mi stvari za buduće duže razdoblje izgledaju lijepo posložene, firma ušla u zrelu kvalitetnu fazu. Nije da nisu stari KORF dioničari već do sada puno zaradili. To je druga “deep value” priča. Govorim o budućnosti, a u kojoj ovdje vidim značajnu “kvalitetu”.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • August 16, 2023 at 10:45 AM
    • #2,000

Valamar Rivera će (između ostalih) od 31. kolovoza 2023. biti u Frontier Index-u.

MSCI, najveći pružatelja dioničkih indeksa na globalnoj razini i voditelj mnogim investitorima, upravo je objavio redovnu reviziju koja je svakako zanimljiva za našu regiju budući da Hrvatska, Slovenija i Rumunjska dobivaju nove predstavnike u Frontier Indeksu.

https://icam.hr/blog/veliki-uspjeh-top-hrvatskih-kompanija/

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:06 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. goranlagea

May 23, 2025 at 4:06 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:58 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 23, 2025 at 3:58 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 473

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 3:39 PM
    2. Odgovora
      473
      Pregleda
      205k
      473
    3. All

May 23, 2025 at 3:39 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:37 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

goranlagea May 23, 2025 at 4:06 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 23, 2025 at 3:58 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:37 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago