Nije bitno koliko ima prvih 10, 100 ili 1000 dioničara, potrebno je 75% prisutnih na skupštini.
S obzirom na (ne)kulturu odlazaka na skupštine, ne samo ĐĐa, očekujem siguran prolaz ove odluke.
Nije bitno koliko ima prvih 10, 100 ili 1000 dioničara, potrebno je 75% prisutnih na skupštini.
S obzirom na (ne)kulturu odlazaka na skupštine, ne samo ĐĐa, očekujem siguran prolaz ove odluke.
75% glasova ili 75% prisutnih glasova
prisutnih.
kao i na svim drugim izborima, bitni su samo oni koji daju glas.
za one koji ne glasaju, smatra se da se slažu, uz posebno naglašene iznimke kakvih u ovom slučaju nema
Obzirom da 1. i 3. imaju više od 26,41 udjela te da će oni ili njihovi zastupnici pristitvovati Glavnoj skupštini u utorak 25.8., očekujem da se odbije prijedlog Odluke o pojednostavkjenom smanjenju temeljnog kapitala.
U protivnom možemo svi skupa pakovati kofere i pozdraviti se sa ZSE i Ljepoticom našom jer se bez povjerenja i od ljepote ne može živjeti!
Uljanik 2.0, to govorim vec 2 godine. Isto ce biti. Tj. ništa. Ni prosvjeda ni plinskih boca.
Jel mi može netko ovdje pojasniti zašto je loše ako naprave pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala? Time se ništa suštinski ne mijenja.
Nije provokacija, stvarno me zanima. Ne pratim DDJH pa možda nešto propuštam. Ali meni ovo izgleda skroz logično, ne vidim zašto je to problematično.
Po meni je to čak i dobra stvar za firmu da dobije mogući fresh start ali za postojeće dioničare to je ravno čistom gubitku.
Po meni je to čak i dobra stvar za firmu da dobije mogući fresh start ali za postojeće dioničare to je ravno čistom gubitku.
Zašto je to za dioničare gubitak?
Ovdje je to dobro objašnjeno.
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ref=read_more_d
I sve mi miriši na ovu varijantu:
Priprema se teren za jeftinu prodaju Đure Đakovića, tvrdi jedan dobar poznavatelj stanja u kompaniji
Ipak, dio upućenih s kojima smo razgovarali ne vjeruje previše u takva objašnjenja. Štoviše, jedan naš sugovornik koji je molio za anonimnost, a dobro je upućen u poslovanje Đure Đakovića, vjeruje da se tako zapravo priprema teren za preuzimanje Đure Đakovića za mali novac.
“Postojeće dioničare se nastoji razvlastiti kako bi se tvrtka pripremila za prodaju za jednu kunu. U biti, radi se o ucjeni dioničara koji će morati ili pristati na prijedlog Uprave, ili snositi odgovornost za radna mjesta. U svakom slučaju, sve ovo izgleda jako nategnuto: postojeći dioničari se anuliraju, ali ne ide se u stečaj, već se traži strateški partner”, objašnjava naš sugovornik koji se pita hoće li prijedlog Uprave uopće dobiti potrebnu podršku postojećih dioničara.
što točno znači ta konverzija dionica......onaj koji je imao 10000 dionica će imati 200 ako se izglasa prijedlog za 50 dionica u 1 dionicu?.....
Prema tom prijedogu smanjuje se nominalna vrijednost dionice sa 20 kn. na 0,20 kn., pošto je to ispod zakonskog minimuma od 10 kn. spaja se 50 dionica u jednu vrijednosti od 10 kn.
dobro. znači ako prijedlog prođe, onaj koji je imao 50 dionica sada će imati jednu dionicu.?
Jel mi može netko ovdje pojasniti zašto je loše ako naprave pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala? Time se ništa suštinski ne mijenja.
Nije provokacija, stvarno me zanima. Ne pratim DDJH pa možda nešto propuštam. Ali meni ovo izgleda skroz logično, ne vidim zašto je to problematično.
Kao na ptkm,možda si pratio,isti su i akteri samo su omjeri drugačiji
Display MoreOvdje je to dobro objašnjeno.
Priprema se teren za jeftinu prodaju Đure Đakovića, tvrdi jedan dobar poznavatelj stanja u kompaniji
Ipak, dio upućenih s kojima smo razgovarali ne vjeruje previše u takva objašnjenja. Štoviše, jedan naš sugovornik koji je molio za anonimnost, a dobro je upućen u poslovanje Đure Đakovića, vjeruje da se tako zapravo priprema teren za preuzimanje Đure Đakovića za mali novac.
“Postojeće dioničare se nastoji razvlastiti kako bi se tvrtka pripremila za prodaju za jednu kunu. U biti, radi se o ucjeni dioničara koji će morati ili pristati na prijedlog Uprave, ili snositi odgovornost za radna mjesta. U svakom slučaju, sve ovo izgleda jako nategnuto: postojeći dioničari se anuliraju, ali ne ide se u stečaj, već se traži strateški partner”, objašnjava naš sugovornik koji se pita hoće li prijedlog Uprave uopće dobiti potrebnu podršku postojećih dioničara.
Ovaj članak mi se čini, da se lijepo izrazim, nepametan. Već sam naslov je senzacionalistički - "ĐĐ ruši vrijednost temeljnog kapitala", "Čudna financijska operacija", "Postojeće dioničare se nastoji razvlastiti kako bi se tvrtka pripremila za prodaju za jednu kunu." Bljak!
Ajmo ovako - ako imamo 101 nekakvog imaginarnog temeljnog kapitala i 100 akumuliranog gubitka, kolika je tu vrijednost? A onda ovako - ako imamo 1 temeljnog kapitala i 0 akumuliranog gubitka, kolika je tu vrijednost? Šta se tu uopće mijenja po dioničare? Reverse stock split 50:1? Svaki dioničar će i nakon toga imati jednak postotni udio vlasništa firme.
Ovo niti je čudno, niti je pogubno za dioničare, niti se ovime ikako mijenja vrijednost firme... Nije šija nego je vrat. Ukupni kapital u bilanci je isti.
U pravilu da, jednu dionicu.
Display MoreOvdje je to dobro objašnjeno.
da...sve smrdi na kvarnu kombinaciju, zašto se ne ide u otpis i restrukturiranje sa psn kao igh ili još bolje dlkv nego se kratkoročna likvidnost kupuje kreditima sa drž jamstvima ćime u stvari drž cementira svoju kontrolnu poziciju a koju nema u vl. strukturi...ovaj model smanjenja kapitala na 20lp. po dionici i onda spajanje 50 dionica u jednu nije ništa drugo nego ucjena dioničara, makar nije da je ddjh u bajnom stanju i da se nije probalo sa ne znam koliko propalih dokapitalizacija...
Slučajno znam gospodina kojem je u ne tako jako dalekoj prošlosti bilo ponuđeno da bude u nadzornom odboru pa je njegova reakcija bila u stilu "Nema tih para ili Ni lud..." čisto iz dobrog poznavanja prilika kako se u Đuri i takvim sličnim firmama radi i razmišlja.
Indikativno je da se ovo dogada bas sada? Isporucili su vagone, ugovorili dosta posla, osigurali likvidnost i sad jos na kraju na silu postat vecinski da mogu to nekom za kikiriki uvjaljat. Necu ni pomisljat koga bi Duro dopao. Nevjerojatno da mogu radit sto ih volja. Nadam se da ce se ipak nesto probat dogovorti na skupstini, donekle normalno, jer je to svakako trebalo bit iskomunicirano puno ranije. Mislim, da su uvazavali ove koji su em ulozili u Duru i ove koji su postali vlasnici igrom slucaja.
U nekom normalnom poslovnom okruženju pravi parner sa svojim kapitalom bi čuda napravio ali ovo je Hrvatistan i tu cijela priča prestaje.
Vidjet cemo kako ce to izgledati. Senor Ivanovitz nije bas imao puno mogucnosti pravno se zastiti kad ga je drzava ozenila i dala mu papirice po 40? Mozda se sada otvori mogucnost za nekakvu pravnu satisfakciju 😀.