High Temperature and High Humidity Reduce the Transmission of COVID-19
CORONA virus
-
-
-
-
Preneseno iz Slobodne Dalmacije on line-
--------Nekoliko stvari nam možda ipak ide u prilog.
Hrvatsku izravno nije zahvatio prvi val epidemije. Onaj koji se Europom širio tijekom siječnja izravno iz epicentra u Wuhanu. Sreća u nesreći je da se koronavirus pojavio zimi, a ne u kasno proljeće, kada Hrvatska vrvi turistima, između ostalih i onima iz Kine. Kod nas su prvi slučajevi „uvezeni“ iz susjedne Italije krajem veljače. To je dalo našem zdravstvenom sustavu neko vrijeme da se pripremi.
Kada je koronavirus došao u Hrvatsku, situacija u talijanskim bolnicama već je postala alarmantna, pa naši epidemiolozi ništa nisu željeli prepustiti slučaju. Sve zaražene su potpuno izolirali. Nije nas, dakle, korona poharala već na početku, kao što se to dogodilo u Sloveniji, gdje je od pojave prvog pozitivnog do većeg širenja virusa prošlo samo dva ili tri dana. Niti se širila kroz bolnički sustav, kao što je to bilo u Italiji.
Treća pozitivna stvar je što nismo bili dio Schengena, pa smo lakše kontrolirali one koji ulaze u zemlju. Kao što sutra možemo lakše zatvoriti granice i spriječiti dotok virusa izvana.
U Hrvatskoj je u ovome trenutku 56 oboljelih. Tek nekoliko ih ima srednje tešku kliničku sliku. Ostali tek blaži oblik bolesti. Situacija, dakle, još nije eksplodirala. Europa se zatvara, a taj primjer slijedi i Hrvatska. Uz manje socijalnog kontakta, trebalo bi biti i manje oboljelih. Moguće da će val koji slijedi u Hrvatskoj ipak biti nešto slabiji nego što je bio u drugim zemljama.
I peta, posljednja i najvažnija stvar.
Samo o nama ovisi hoćemo li sve ovdje navedeno pretvoriti u našu prednost ili u nedostatak.
O liječnicima hoće li savjesno nastaviti obavljati svoj posao. O sanitarnim inspektorima hoće li ustrajno nastaviti loviti i kažnjavati građane koji krše odredbe o samoizolaciji. O policajcima hoće li se konačno bolje organizirati i ubuduće izbjeći sramotno duga čekanja na granicama.
I, naravno, o samim građanima. Hoćemo li u ovim teškim vremenima koja su pred nama poštovati pravila.
Kako bismo katastrofu bar ublažili. Kada je već ne možemo izbjeći.----------------
#KORONAVIRUS#EPIDEMIJA
-
dobra diverzifikacija
-
U Lombardiji i Venetu (a i u većini Italije) 40% populacije je starije dobi. A druga činjenica koja je jako važna da su propustili nadzor i kontrolu stranih radnika (Kina) koji su se vratili nakon naovogodišnjih praznika. 100 ljudi zarazenih u Kini multipliciralo je bolest kod domicilnog stanovnistva. Kad su shvatili sto se desava i sa čim imaju posla, već je bilo kasno. A računajte da je sjever Italije najbogatiji i posjeduje vrhunske klinike dok na jugu to baš i nije tako. Plus još nedisciplina i neodgovornost uvijek sveprisutnih znalaca i pametnjakovića.
-
-------
Od naše zadnje sjednice u Italiji i Francuskoj se utrostručio, u Njemačkoj je četiri puta veći broj zaraženih, u Španjolskoj čak pet puta. Kod nas je taj broj zasada na 65 zaraženih, broj je znatno manji od ostalih država u Europi. Prije 17 dana Španjolska je imala 58 zaraženih, a danas ima 11 tisuća - rekao je Andrej Plenković u uvodu na sjednici Vlade i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima i ostalima na svemu što rade u ovim teškim trenucima.
- Ovo je trenutak za vrlo visoki trenutak osobne odgovornosti. Apeliram na sve građane, detaljno slušajte upute epidemiologa i Stožera i poštujte ih.
-
Nisam poslušala do kraja, al' kako li je njima. Kruh njihov svakidašnji.
-
Nisam poslušala do kraja, al' kako li je njima. Kruh njihov svakidašnji.
Nije lako zdravstvenim djelatnicima ni u normalnim vremenima , a kako im je sada kad su na prvim linijama fronte u borbi protiv ove pošasti saznati ćemo iz njihovih priča jednog dana kad ovo ludilo završi.
Trebalo bi im dodijeliti priznanja i nekakve beneficije , naravno ne tako širokogrudno kao što je bilo s braniteljima.
I obavezna penalizacija za neodgovorne koji su svojim nesavjesnim ponašanjem ozbiljno ugrozili dobro postavljen sustav borbe protiv epidemije pa sad imamo 70 zaraženih od kojih je 7 liječnika , a to je vrlo visokih 10% . To je zabrinjavajuće jer iz tuđih iskustva nam je poznato koliko je opasna situacija kad se virus involvira u većoj mjeri u bolnički sustav.
-
Znanstvenik Gordan Lauc: 'U Lombardiji je trenutno smrtnost potvrđenih slučajeva blizu 10%'
https://www.facebook.com/gordan.lauc/posts/10222258036227644
-
Kako su neki kolege vec prenjeli, jos jedan clanak u korist otezanog sirenja COVID-19 u krajevima s vlaznim zrakom.
https://www.globenewswire.com/news-release/2…sts-report.html
Za vrijeme kad je Wuhan vec uveo karantenu mnogobrojni Kinezi su bili na putovanjima u regiji.
Indonezija donedavno nije imala niti jedan slucaj prijavljen sto je vrlo vjerojatno netocno i sigurno ih je bilo dosta ali cinjenica je da kroz 6-7 tjedana nije doslo velike zaraze i kolapsa zdravstvenog sustava. Otok Java je najnapuceniji otok na Zemlji (140M ljudi) i gotovo da nema veceg grada koji nema svoj "Chinatown". Dakle bolest je nesumnjivo dosla ali se nije razvila kao u Europi ili Kini.
U zadnjih nekoliko dana vecina novih slucajeva zaraze u SE Asia su uvezeni izvana (Europa) i daljnje sirenje je ograniceno na ili uredske kolege (unutar klimatiziranih prostorija) ili bliske kontakte.
Nisam strucnjak, ali dao bi se kladiti da cemo s dolaskom toplijeg vremena svjedociti naglo padu novoobljelih.
Koliki ce utjecaj cijal situacija imati na svjetsku ekonomiju, to ostavljam kolegama s foruma za procjenu i zelim svima osjetni porast imovine.
-
-
nasušno nam treba dobrih vijesti, evo još jedne obećavajuće:
-
Trebalo bi im dodijeliti priznanja i nekakve beneficije , naravno ne tako širokogrudno kao što je bilo s braniteljima.
već drugi post danas da se spominju neke benificije "braniteljima"... ja sam branitelj i imam status dragovoljca i upućen sam u regulativu te stoga, kolegice, ti kao pravnica, naravno, uz bitnu razliku u pravima branitelja i hrvi, reci mi molim te, a koje su to benificije...baš bi se usrečili medicinski djelatnici da imaju "benificije" kao branitelji, stigmatizirani i dežurni krivci za sve i svašta a za doslovce ništa...
-
-
već drugi post danas da se spominju neke benificije "braniteljima"... ja sam branitelj i imam status dragovoljca i upućen sam u regulativu te stoga, kolegice, ti kao pravnica, naravno, uz bitnu razliku u pravima branitelja i hrvi, reci mi molim te, a koje su to benificije...baš bi se usrečili medicinski djelatnici da imaju "benificije" kao branitelji, stigmatizirani i dežurni krivci za sve i svašta a za doslovce ništa...
Prerano je razmišljati o detaljima jer još ne znamo što nas čeka , ali imamo nekakva saznanja o nadljudskim naporima kojima je izloženo medicinsko osoblje u Italiji od kojih ih se već dvije tisuće zarazilo u obavljanju posla.
Nama će biti psihički neizdrživ teret ako ćemo morati nekoliko tjedana u slučaju uvođenja karantene sjediti kući , gledati TV , surfati internetom i piskarati komentare po društvenim mrežama.
A oni ???
Kćerka ,zet i brat moje sestrične su liječnici i ne usudim se je ni nazvati da je pitam kako se osjeća u ovoj situaciji.
Branitelje nemam u obitelji , ne znam mnogo o njihovim beneficijama osim nešto iz medija , ali sam sigurna da ih nije bilo preko petsto tisuća jer bi onda rat puno brže završio.
Kad sam napisala širokogrudno prvenstveno sam mislila na broj branitelja.
-
kol. Ledica, kužim ja što si htjela reći ali si izabrala krivu komparaciju stoga sam ti malo replicirao...
naravno da će kao onda 90.ih i sada jedan dio populacije ili struke iznjeti najveći teret situacije na svojim leđima i svakako im treba iskazati priznanje i zahvalnost na neki način
a branitelja je bilo, možda ne 500k ali nije niti daleko od tog broja jer kada ukalkuliraš mobilizacije, demobilizacije pa oluju, pa TO po selima koji su kasnije svi pristupili u HV pogotovo u okupiranim i ugroženim područjima, skupilo bi se tu 10% građana hr koi su u razdoblju 90.-95. bili branitelji
-
Kineski liječnici koji su jučer stigli u Italiju kako bi surađivali s našim specijaliziranim timovima šire ovu poruku. Pažljivo je pročitajte i pokrenite sa svojim kontaktima. Hvala vam
Novi koronavirus NCP * možda neće pokazati znakove infekcije već nekoliko dana, * prije čega nije moguće znati je li osoba zaražena. Ali do trenutka kada imate temperaturu i / ili kašalj i odete u bolnicu, pluća su vam već oboljela od 50% fibroze i prekasno je!
Tajvanski stručnjaci predlažu da napravite jednostavnu provjeru koju možemo sami napraviti svako jutro:
Duboko udahnite i zadržite dah više od 10 sekundi. Ako ga uspješno dovršite bez kašlja, bez nelagode, osjećaja ugnjetavanja itd., To pokazuje da u plućima nema fibroze, što u biti znači da nema infekcije.
U takvim kritičnim vremenima to provjerite svako jutro u okruženju s čistim zrakom!
Ovo su ozbiljni i izvrsni savjeti kineskih liječnika koji su liječili slučajeve COVID-19. Svi bi trebali biti sigurni da su im usta i grlo vlažni, nikako da se SUŠE. Pijte nekoliko gutljaja vode barem svakih 15 minuta. ZAŠTO? Čak i ako vam virus dospije u usta ... voda ili druga tekućina izbaciće ga kroz jednjak i u želudac. Jednom u trbuh ... Želučana kiselina želuca ubit će sav virus. Ako redovito ne pijete dovoljno vode ... virus može ući u vaše dišne putove i pluća. Vrlo je opasno.
-
---------BBC
Prime Minister Boris Johnson warned people to avoid social contact, to work from home where possible and advised people to stay away from pubs, bars and restaurants.
Mayor of London Sadiq Khan said the London Underground would be running a reduced service after passenger numbers dropped in recent days.
Tko je ono rekao da će i Britanci promijeniti ploču ? Bio je u pravu.
-
https://www.bloombergquint.com/onweb/99-of-th…ness-italy-says
Ovi podaci malo mijenjaju sliku postotka smrtnosti u Italiji i djeluju ohrabrujuće......ipak nije sve tako crno.
-
https://www.bloombergquint.com/onweb/99-of-th…ness-italy-says
Ovi podaci malo mijenjaju sliku postotka smrtnosti u Italiji i djeluju ohrabrujuće ...... ipak nije sve tako crno.
Kao što je rekao jedan član srpskog kriznog stožera ..... za onog tko je umro smrtnost je 100%.
-
Nikako mi nije ulazilo u glavu zašto je toliko zaraženih u Norveškoj a u biti stvar je u ovome.
https://m.vecernji.hr/vijesti/ignori…olaciji-1386739
Neopreznost, neodgovornost, obijest i malo pohlepa. Kao ona mlada iz Zadra što je donijela koronu ni manje ni više nego iz Zanzibara a tako malo je falilo da Dalmatinci počnu reklamirati svoju obalu sa koronafrei ili coronafree. Ili oni doktori koji su isporučili virus sa austrijskih skijališta izravno u bolnice a od njih se očekuje da od virusa liječe. Mada kako se ponašamo, još se uvijek dobro i držimo. Možda ipak postoji neki prirodni uzrok koji sprječava jače širenje korone u naše krajeve a da ga nismo ni svjesni jer još uvijek dominiraju uvezeni slučajevi.
Svaka čast mjerama koje se poduzimaju ali nadam se da ova teorija drži vodu.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner