Meni je recimo jako vidljiva sezionalnost capova koji su najaci u 3Q tj u drugoj polovici godine, ako oni odrade svoje u 3Q onda ce i taj omjer ici gore pa je onda i ovi manji segment jos i dalje pozitivan, naravno s obzirom da je ove godine sve drugacije nego prije treba sve gledati iz vise kutova da se pokusa vidit jel to sve odrzivo i dalje, podaci koji se iznose na Dry bulk temi su dosta pozitivni sta se tice potraznje za bulkerima rijetko tamo se pojavi negativni outlook s razlicitim informacijama da li je moguce i realno da je sve tako jednostavno i da smo svi biased ili je zapravo sve straight forward i jednostavno kada se toliko stvari poklopi pozitivno, a mi volimo bit oprezni i trazit kvaku jer kvaka mora postojat pogotovo nakon toliko godina zakucavanja tesko je vjerovati da je to bas taj trenutak preokreta kada vise nema povratka ?
Ne radi se o tome, i ja mislim da je outlook pozitivan, sve govori tome u prilog. Naravno, stoji i ovo sa Q3. Ja ovdje pricam o tome da nista ne raste pravocrtno koliko god mi ovdje pozitivnih tekstova napisali, gledam da iskoristim ova kolebanja indeksa kao trejder, pokusavam uloviti pokoji val i objektivno sagledavati stvari. Imam ogranicena sredstva pa skacem sa cvijeta na cvijet i pokusavam pravovremeno uloviti valove, a i zabavno je
Investitori se ovime nece baviti, oni ce kupiti danas i prodati za 2-3 godine, a u medjuvremenu se baviti necim drugim sto ih veseli. Nece svakodnevno gledati kolike su vozarine i time se opterecivati, a jos manje navlaciti druge.
Ovo su sve kratkorocne prognoze koje se daju ekstrapolirati iz prijasnjih podataka. Sta ce biti dugorocno ne znam, a i iskreno me uopce ni ne zanima jer ovakvim pristupom ulaganju nisam ni za sto dugorocno vezan. Bit cu unutra dok ide, a lako i brzo rezem i bjezim kada primijetim da se krece ispuhivati. Nadam se da ce jos dugo biti pozitivno i da cemo svi na tome dobro zaraditi.
Citao sam negdje da prosjecni investitor u brodare ima horizont gledanja od 1,5 godina unaprijed. Dosta zanimljiva konstatacija, a sto i ne cudi obzirom na veliku volatilnost tog trzista.
Ne znam je li itko ovdje radio projekcije fin. pokazatelja za recimo tih 1,5 godina unaprijed, da vidimo na cemu se temelje ove zadnje prognoze koje citam ovdje na temi od valjda 600-1000 kn do Bozica. Ovakvo nabacivanje brojkama bez ikakve analize i argumentacije je pomalo bezveze.