Baltic Dry Index Rises 6.6% to 599
Capesize +12.8% to $2,515
Panamax +6.8% to $7,895
Supramax +3.7% to $7,377
Handysize +3.7% to $6,827, jel dobro tak?
Baltic Dry Index Rises 6.6% to 599
Capesize +12.8% to $2,515
Panamax +6.8% to $7,895
Supramax +3.7% to $7,377
Handysize +3.7% to $6,827, jel dobro tak?
Display MorePanamaxi 72%
Kamsarmaxi 51%
od 05.02. 👍👋😎
Panamaxi +98,38%
Kamsarmaxi +70,30%
od 25.02. 😎👋👍
Pananaxi +136,02%
Kansarmaxi + 97,20%
od 25.02. 😀😃👋👍✌
Lijepo su danas panamaxi potegnuli
Baltic Dry Index Rises 6.58% to 599 in London
•Capesize +12.78% to $2,515
•Panamax +7.93% to $7,895
•Supramax 58k tons +3.74% to $7,377
•Handysize +3.66% to $4,222
Uskoro ulazimo u bull window
https://freightinvestorservices.com/blog/supramax-…ment-240-min-3/
jasko, vidim i ti pratis FIS i futurese. Lijepo
Display MorePanamaxi +98,38%
Kamsarmaxi +70,30%
od 25.02. 😎👋👍
Pananaxi +136,02%
Kansarmaxi + 97,20%
od 25.02. 😀😃👋👍✌
Lapsus linguae od 05.02 isprika.
Evo jedna slika koja govori više od tisuću riječi.
Jasno je što to znači za dry bulkere i naravno AP
😀✌👍👋
Prosle godine sam radio analizu kako bi utjecao ovakav strmoglavi pad LIBOR-a na ukupan dug ATPL. Mislim da sam i postao zakljucke na starom forumu, ne mogu to sada pronaci. gigic23, sta ti mislis? Znam da su ustede na kamatama bile ogromne.
Prosle godine sam radio analizu kako bi utjecao ovakav strmoglavi pad LIBOR-a na ukupan dug ATPL. Mislim da sam i postao zakljucke na starom forumu, ne mogu to sada pronaci. gigic23, sta ti mislis? Znam da su ustede na kamatama bile ogromne.
Matematika je egzaktna nauka, a logika pri tome puno pomaže.
Znači načelno sav brutto dug u $ imat će cijenu duga manju za cjenu duga u $ s koja se koliko sam proucsvao dry bulkere formira po formuli u koju je uvijek ugrađen Libor 3 monts kao osnovica.
Ako je tako za razliku od prethodnih godina kada je Libor rastao, očito u ovoj, a vidimo za dalje cijena duga će znacajno padati.
Matematićki priblizno za razliku smanjenja prosječnog godišnjeg 3 minths Libora na cijeli brutto dug u $.
Zanimljivo je još nešto ako se kompanija razdužila u 2019 za odreden izos, po revizorskom cca 86 mil kn, po pr tecaju HNB a cca 13 mil $, a ponderirarna kta za 2019 je po revizorskom 8,97% ispada mi da je po toj osnovi moguće smanjenje financ rashoda cca 1,17 mil$, a po osnovi smanjenja Libora ako ostane na ovim razinama u ovoj godini za više od 1.1 mil $
Ukupno govorimo o iznosu od cca 15 mil kn, uz sadasnje razine tečaja.
Naravno ovo nema veze sa trenutacom cijenom ugovorenog duga, za koji čvrsto pretpostavljam da će biti cilj dugorocnih pregovora.
Nadam se da moje razmišljanje barem malo pomaže, jer poprilicno vremena sam uložio i nadam se da sam na dobrom putu u razmisljanju.
😀✌👍👋
Jel netko zna zašto neki izvori objavljuju BPI indeks a neki drugi BPI82 indeks? Znam da se trenutno oba indeksa još uvijek paralelno objavljuju, ali sa tendencijom da se u budućnosti u potpunosti pređe na BPI82 indeks. Čak Baltic Dry Exchange preračunava BPI indeks iz BPI82 indeksa, više ni ne računaju BPI indeks posebno i koliko znam da ga planiraju u dogledno vrijeme potpuno ugasiti. BPI82 uzima malo modificirane rute u obračun i navodno bolje opisuje stvarno stanje na tržištu.
Npr. danas Reuters, BPI indeks je 1026 ($7,895), ali TCA objave od BPI82 indeksa $9,231.
https://www.reuters.com/article/baltic-index-idUSL4N2AY3A3
By the way, danas je BDI porastao 6,6% što je "its biggest daily percentage gain since July 04, 2019"
Otišli ste malo previše u detalje. A i taj biggest rally nije nikakvo ćudo s obzirom da je BDI bio u minusu (slikovito rečeno, admin, ne moraš odmah kažnjavati).
Ono na što se treba fokusirati jest izvješće za 1Q 2020. Korisnici gigić, mitko, Budfox, ja vas sve zapravo cijenim i vi ste moji najfrendovi, ako biste mogli neku projekciju ? Da kupim, možda?
Otišli ste malo previše u detalje. A i taj biggest rally nije nikakvo ćudo s obzirom da je BDI bio u minusu (slikovito rečeno, admin, ne moraš odmah kažnjavati).
Ono na što se treba fokusirati jest izvješće za 1Q 2020. Korisnici gigić, mitko, Budfox, ja vas sve zapravo cijenim i vi ste moji najfrendovi, ako biste mogli neku projekciju ? Da kupim, možda?
Kolega gklemenc, ima ona izreka "vrag je u detaljima". Trebaš gledati malo dalje od svoga nosa kako bi vidio širu sliku i onda možda uspiješ prepoznati dobru priliku. Dionice se kupuju kada su jeftine. Izvješće za Q1 je nebitno. Virus dođe i prođe, bitno je ono poslije toga.
Uz dužno poštovanje ti nisi moj frendić na nikakav način 😀, ali usprkos Tvom interesu, saslusat ću Tvojecrazumne argumente o FI za Q1.
Ali evo da Ti pomognem....
Što misliš koliko bi mogle porasti vozarine capeova u slijedećoh 30 dana....???
I da nekako osobno bih radoje da Ti.ne kupiš 😀,
Tako je sigurnije....😀
Tko sad ne kupuje brodare, nikad ih i neće kupovati...
Teško da će ikad biti bolji tajming...🙂
Jel netko zna zašto neki izvori objavljuju BPI indeks a neki drugi BPI82 indeks? Znam da se trenutno oba indeksa još uvijek paralelno objavljuju, ali sa tendencijom da se u budućnosti u potpunosti pređe na BPI82 indeks. Čak Baltic Dry Exchange preračunava BPI indeks iz BPI82 indeksa, više ni ne računaju BPI indeks posebno i koliko znam da ga planiraju u dogledno vrijeme potpuno ugasiti. BPI82 uzima malo modificirane rute u obračun i navodno bolje opisuje stvarno stanje na tržištu.
Npr. danas Reuters, BPI indeks je 1026 ($7,895), ali TCA objave od BPI82 indeksa $9,231.
By the way, danas je BDI porastao 6,6% što je "its biggest daily percentage gain since July 04, 2019"
Mislim da je to do brokera.
There are three major changes in the BPI82 index:
Display MoreJel netko zna zašto neki izvori objavljuju BPI indeks a neki drugi BPI82 indeks? Znam da se trenutno oba indeksa još uvijek paralelno objavljuju, ali sa tendencijom da se u budućnosti u potpunosti pređe na BPI82 indeks. Čak Baltic Dry Exchange preračunava BPI indeks iz BPI82 indeksa, više ni ne računaju BPI indeks posebno i koliko znam da ga planiraju u dogledno vrijeme potpuno ugasiti. BPI82 uzima malo modificirane rute u obračun i navodno bolje opisuje stvarno stanje na tržištu.
Mislim da je to do brokera.
There are three major changes in the BPI82 index:
- New benchmark vessel: The benchmark vessel will be changed from a 74k deadweight tonne (dwt) Panamax to a 82k dwt Kamsarmax.
- Additional route: A new P6 route will be added, capturing ECSA & Gulf of Mexico (GoM) grain business.
- Updated weightings: The weighting applied to each route, to arrive at the market average, will be updated.
Da, kuzim to, vidio sam taj link. Hocu reci da taj BPI koji mi pratimo ne odrazava dobro stvarno stanje TC vozarina u dolarima, prikazuje manje vozarine. Citam na Baltic Dry Exchange da niti oni vise ne izracunavaju taj indeks vec BPI82, a da ovaj stari BPI konvertiraju sa nekim korektivnim fakotor iz BPI82. Vjerojatno mediji prate stari BPI indeks da podaci budu usporedivi sa povijesnim podacima. Tako ce biti valjda jos neko vrijeme. Vidi danasnje vozarine, BPI82 je 16% veci.
Slicna stvar ce se dogoditi i zbog scrubbera, neki brokeri su vec poceli raditi indekse posebno za brodove sa scrubberima i posebno za one bez scrubbera.
Koliko ja pratim, nema nist dobro i dalje u bulku. Još uvijek se traži na dosta dionica tog sektora novo dno.
Isto ste pricali na 420 pa na 400 pa na 360 pa na 300 pa i sad.
Danasje vani bio totalni potop brodara. Biljeze najnize cijene u povijesti.
Preopasno je uopce i pomisliti na kupnju brodara.
Isto ste pricali na 420 pa na 400 pa na 360 pa na 300 pa i sad.
Danasje vani bio totalni potop brodara. Biljeze najnize cijene u povijesti.
Preopasno je uopce i pomisliti na kupnju brodara.
Neo, pa samo prije tjedan dana ste pricali da ATPL raste do 450kn. Sto se u medjuvremenu desilo da sada pricate drukcije?
Ne zanima me da li ste prodali ili kupili 100 komada ATPL, vec me zanima sto je ovaj tjedan sustinski drukcije od proslog tjedna.
Osim sto brodarski indeksi rastu svaki dan po nekoliko postotaka i krece sezona u ovom businessu
Danas je u USA sve palo, ukljucujuci i brodare, ali su zadnjih 4-5 dana brodari vani rasli. Sto to znaci? Bas nista, osim da je trziste likvidno i volatilno, cista suprotnost ovom nasem zse trzistu.
Jucer je dow porastao 3%, a danas je pao za 3%, pa bih vam ja preporucio da daytrade-te vani u USA ili gdje hocete, a nas ostavite ovdje na miru, jer bespotrebno spamate temu.
lknow,
kako stanje nije bolje, a od 7. veljače neprekidno rastu vozarine, a jučer je taj rast počeo ubrzavati?
Stanje u dry bulku je iz dana u dan sve bolje!