Tržište | Službeno tržište |
Sektor: | CB |
Vrsta vrijednosnog papira | Dionica - redovna |
Broj uvrštenih | 4.106.686 |
Nominalna vrijednost | 10,00 HRK |
Prospekt vrijednosnice |
PDF prospekti (zip) |
Pregled prvih 10 računa s najvećom količinom | Top dioničari |
VART (Varteks d.d.)
-
-
-
Možda sad bu konkurencija odijelima Kine i Azije...epidemija ko i druge ljudske nedaće; nekom rat a nekom brat
-
Kakva predivna transakcija ovdje......
Do 12h prodje 1kom po 9,50 čime je cijena vec dignuta skoro 10% od zadnje i ostane 2969 kom na 9,50kn.
Nakon toga u drazbi u 12h netko stavlja 4335 kom po 11h - izgleda da mu je ovo po 9,50 bilo previse jeftino - on zeli platiti skuplje.
Mislim da je jasno da postoji samo jedna osoba koja bi ovako nesto sada izvodila.
Hanfa je na potezu.....
-
Ne vidim zašto bi to bio problem? Još i dalje smo u demokraciji, i svstko može raspolagati svojim novcem kako želi. Ako je i kupio na svoje ime, onda treba dati ponudu za preuzimanje?
-
Ne vidim zašto bi to bio problem? Još i dalje smo u demokraciji, i svstko može raspolagati svojim novcem kako želi. Ako je i kupio na svoje ime, onda treba dati ponudu za preuzimanje?
ni ja ne vidim problem, u ovim turbulentnim vremenima nikada ne znaš što se može promijeniti u poslovanju, mnogi neće skoro poželjeti strane krpice, možda je nešto vezano za zaštitu u pitanju, tu je i vojni program i tamo će biti potrebna ozbiljnija zaštitia, možda proizvodnja specijalnih vreća, ma mogućnosti gotovo neograničene i to sve za 50-ak 000 kn
-
Proizvodnja zaštitnih maski i odjevnih predmeta sa dezenom ( kitty, srčeka i brodići...), zašto ne?
-
Kakva predivna transakcija ovdje......
Do 12h prodje 1kom po 9,50 čime je cijena vec dignuta skoro 10% od zadnje i ostane 2969 kom na 9,50kn.
Nakon toga u drazbi u 12h netko stavlja 4335 kom po 11h - izgleda da mu je ovo po 9,50 bilo previse jeftino - on zeli platiti skuplje.
Mislim da je jasno da postoji samo jedna osoba koja bi ovako nesto sada izvodila.
Hanfa je na potezu.....
Zoveš li Hanfu danas? Ili to ovo danas odgovara?
-
Jucer poslao prijavu, ali očito nije bilo reakcije.
-
Zar ja moram putem foruma predložiti upravi Varteksa, da se ostave šivanja odijela koja neće prodati u narednih 10 godina te da se promptno prebace na šivanje maskica, neka stave nekoliko varijacija..
Obavezno i neka dizajnerska za razne modne mačke i mačkice
-
Svi koji zazivate propast Varteksa mogu vam samo poručiti ovo https://www.varteks.com/novost/ubrzano…ke-za-donaciju/
-
-
Koliko bi onda Varteks mogao proizvesti maski? Narudžbi očito ima i više nego se može stići proizvesti.
Oko 20 konfekcijskih radnica u jednom danu mogu proizvesti dvije tisuće maski.
-
Jučer na RTL-u o Varteksu. D asu dio radnika poslali na čekanje, zatražili potporu od države 3250kn. A da čini mi se oko 470 radnika punom parom proizvodi maske. Nakon velike donacije za državu, sada rade za velike hrvatske firme.
-
Zanimljive vijesti iz Varteksa.
10% od plana zahvaljujući internetu.
Planiraju širenje na Sloveniju i Srbiju.
2 banke im odobrile kredite, koji su stopirani zbog korone. Čeka se smirivanje situacije s koronom. Ne vjerujem da bi banke odobrile kredite da nisu bile sigurne u planove.
Posao s pamučnim maskama ide vrlo dobro. Očito je trend da će sve države prilikom popuštanja mjera uvoditi obvezno nošenje maski. Poljska, Austrija,...
-
tako i ja mislim, teško da će u knjigama završiti kao nekakav ogled, sada već ima čini mi se više promašaja nego pogodaka
Da se nadovežem pošto sam ga pratio, imao je jedan pogodak koji to više nije (RIVP) , dva polu pogotka (ARNT I ADPL), i ostalo su bili teški promašaji! ja sam na nekima i izgubio (npr: PTKM, DDJH, RIZO, ZVCV , TISK, VPIK ).
a VART?
to mu nije trebalo... gledao je nekretnine umjesto biznis koji je tekstil
ne treba biti Nostradamus da vidiš kako radno intenzivne firme u tekstilu mogu još jedino u Kini proći, Vijetnam i tako
u EU je to mučenje kao što je i sam shvatio na kraju
-
Cijena rada u Kini je značajno otišla gore. Pomalo se već proizvodnja prebacuje u Tursku i Europu. Korona bi to prebacivanje mogla i ubrzati.
-
Da se nadovežem pošto sam ga pratio, imao je jedan pogodak koji to više nije (RIVP) , dva polu pogotka (ARNT I ADPL), i ostalo su bili teški promašaji! ja sam na nekima i izgubio (npr: PTKM, DDJH, RIZO, ZVCV , TISK, VPIK ).
a VART?
ne treba biti Nostradamus da vidiš kako radno intenzivne firme u tekstilu mogu još jedino u Kini proći, Vijetnam i tako
Nisam spominjao Varteks , jer nisam siguran dali ga je uspio spasit ili ne? (meni se čini da nije)
-
a VART?
Imao je lovu i marketinski je odradio dobar posao da ljude navuce na svoj mlin i to je funkcioniralo jedno vrijeme ali rezultati drustava uvijek dodju na naplatu pogotovo dugovi ako ne napredujete, a ciljao je dionice s nizom cijenom vecina ispod 100kn iz razloga jer je to masi dostupno da kupe, a pritom se igrao svakavih igrica prebacivanja dionica i kreiranja pozitivnih prica da odrzi optimizam i bazu sljedbenika i sad ga nema nigdje jer je raja lijepo pu.usila jer im nije objasnio pravila igre, samo i on se malo pogubio u vlastitoj igri pa je i sam nastradao.
-
Potpisali predugovor o prodaji dijela nekretnina. ZSE
-
https://www.facebook.com/nenad.bakic/posts/10158236304004556
QuoteVARTEKS IZVJEŠĆE
Varteks je prošlog tjedna objavio da je sklopio važan predugovor za transakciju kojom se namjerava riješiti dijela neaktivne imovine, koja je prije bila predmetom velikih nekretninskih špekulacija – ali više nije (u komentaru). To je očito jako važno za stabilizaciju poslovanja i dugotrajnu održivost ove proizvodne i izvozne kompanije sa 101-godišnjom tradicijom i sada s preko 1000 radnika.
(U ovom postu ću biti pažljiv u izričaju i komentirati samo stvari koje su očite iz zadnjih financijskih izvješća, dionica je na Burzi, a ja sam u NO i najveći dioničar. Znači, ovdje nema cjenovno osjetljivih informacija, štoviše nema ni jedne koja nije javna.)
Glavna stvar koju želim iskomunicirati je da su drugu godinu zaredom financijska izvješća revidirana od Big 4 revizora, ali ove godine i bez rezervi. I to je već ogroman za kompaniju koju smo spasili s ruba smrti. Ali su i objavljena na vrijeme, kad mnoge druge kompanije zbog korone nisu uspjele. I još uz pozitivan EBITDA.
U izvješću možete vidjeti da je napravljen nevjerojatan preokret, iako su stalno ispadali 'kosturi iz ormara' i iako je Varteks imao nesreću izuzetno tople sezone JZ 2019, koja je njegova glavna sezona , baš kad je napravio sjajnu kolekciju kaputa svjetske klase. Tada smo mislili da je to baš nesreća i to najgora koja nam se mogla dogoditi.
Na ovom mjestu možete i stati s ovim tekstom i samo pogledati izvješće za 2019. – u prvom linku niže. To je kao što rekoh glavna poruka – kako jedna kompanija na samrti može neočekivano postati uredna, otprilike kao 101-godišnji štićenik doma koji se nakon respiratora vraća ne u dom, nego u samostalan život u vlastiti stan.
Svaka obična kompanija bi se, bijući tako slaba i u tako teškim industrijama, jednoj od najkompetitivnijih na svijetu – modi, te proizvodnji u Hrvatskoj i to onoj u kojoj konkurira jeftina Azija, slomila. Ali čini se da Varteks više nije obična kompanija. Naravno, nema garancija da ćemo na koncu uspjeti prevladati i ovu krizu, najveću od svih. No, i ovo što smo do sada napravili uvjerljivo pokazuje da je sve moguće, da je moguće čak i ustati iz mrtvih u najtežim industrijama, a ako i kad konačno uspijemo, mislim da bi to mogao i biti najnevjerojatniji uspjeh u Hrvatskoj. Kao što rekoh, garancija nema. Pogledajte koliko modnih kuća propada, a nama bi teret proizvodnje i malo hrvatsko tržište trebalo biti dodatni teret. Ali tko zna, možda nam vertikalna integriranost postane i prednost (o tome više kasnije).
Kompanija je u 14 godina 2004.-2017., ako se ne broje učinci predstečajne nagodbe, ostvarila gubitak od oko 800 milijuna kuna, svake godine zaredom. Poslovni prihodi su pali za oko 67% nominalno, odnosno ako pretpostavimo inflaciju oko 2% godišnje, za čak oko 75%. Broj zaposlenih je pao za 68%. Izgleda kao neko brodogradilište ili željezara u Hrvatskoj, zar ne? Većina najvrjednije imovine je prodana kako bi se pokrili ti gubici, uključivo niz velikih robnih kuća (pa tako i sadašnji Mueller na Trgu BJJ, gdje i dalje na prvom katu možete naći odličan Varteksov dućan). Varteks je s oko 200 dućana bio jedan od najvećih vlasnika nekretnina u ex-Yu. Nažalost, propadanje Varteksa je trajalo barem 30-40 godina.
Kad sam postao najveći dioničar dokapitalizacijom (dakle unosom vlastitog novca), iskreno (što je očito) nisam baš najbolje promislio, nego išao više emocijom, ili možete reći previše sam vjerovao (nemojte to raditi). Pokazalo se da je situacija bila lošija nego je prezentirano u pozivu na dokapitalizaciju, a kompanije je bila odsječena od financijskih tržišta i preživjela je od mojih pozajmica. U 2018. su napravljeni značajni koraci u restrukturiranju, ali to je bilo nedovoljno i kompanija je i dalje krvarila te su se plaće i u prvoj polovici 2019. opet velikim dijelom isplaćivale od mojih pozajmica.
Stoga sam u 2019. preuzeo upravljanje kompanijom na godinu dana, ali već polovicom godine pridružili su mi se u upravi Tomislav i Damir, koji uz moju najveću zahvalnost sada vode kompaniju, a ja nisam uključen u upravljanje od početka godine (osim kao član NO).
Ne mogu nabrojati sve kojima bih trebao iskazati zahvalnost na dosadašnjem uspjehu (preživjeti je bio ogroman uspjeh), mogao bih krenuti od NO i posebno predsjednice radničkog vijeća Božice, nabrojati mnoge u managementu i specijalističkim službama ali bih nekog sigurno propustio, i na koncu bismo došli do radnika u pogonu na kojima sve počiva, kojima smo značajno popravili radne uvjete, napokon osigurali plaće na vrijeme i uspjeli plaćati sve veće minimalne plaće, ali i dizati i preko toga. Najsretniji bih bio da su plaće veće, ali to je zaista užasno teška industrija u kojoj plaće nisu male jer bi netko tako htio, nego jer se nema. Velika pomoć nam je svakako bila i konstruktivan pristup institucija, zaista svagdje gdje smo pokucali da u okvirima zakona riješimo što efikasnije naslijeđene ili nove probleme, imali smo otvorena vrata.
Ali posebno hvala svim našim klijentima koji su nam dali povjerenje uvjerivši se da je moguća vrhunska moda u visokoj kvaliteti i u Hrvatskoj! Porast maloprodaje - uglavnom naše mode - u prošloj godini je bio nevjerojatnih 59%.
(Ovo su i dalje javne informacije, koje možete vidjeti u zadnjem kvartalnom izvješću) Dolaskom epidemije mnogi su očekivali da će Varteks, kako je slabe bilance i u naročito pogođenoj branši, biti slomljen, ali najprije su nam mjere Vlade pomogle, zatim je krenula i proizvodnja, uglavnom maski (krenula je iz čiste želje za doprinosom jer nije bilo narudžbi pa 'da se ne stoji' je proizvedeno i donirano civilnoj zaštiti i MUP 70.000, a sada se i dalje proizvodi za hrvatsko tržište koliko treba, ali većinom za izvoz), no nastavlja se raditi i na kolekcijama i za druge (BOSS itd.). Najkvalitetnija odijela i kompleti vrhunske mode u najkvalitetnijim materijalima i dalje izlaze iz Varteksovih pogona. Naravno, sada je krenula i maloprodaja.
U vezi mjera Vlade primijetio sam negativnog pisanje 'eto gle kako je i Varteks dobio poticaj', kao da dobivam ja, a ne kompanija. S druge strane, ne znam koliko je javnost svjesna da je jako veliki iznos u travanjskim mjerama dobio i jedan od najbogatijih Europljana (ako ne i najbogatiji), jer on stvarno jest većinski vlasnik Inditexa (Zara, Massimo Dutti, Bershka …) koji si godišnje isplati skoro pola milijarde dolara dividende od Inditexa? Također i prebogati švedski div H&M i tako dalje – pogledajte im izvješća u Hrvatskoj, te koliku dobit ostvaruju u Hrvatskoj usprkos tome što se novac slijeva u matice ne samo od troška robe (koja se proizvodi uglavnom u Aziji) nego i raznih 'korporacijskih troškova' uključujući korištenje imena. Slično, značajne svote (jednako po radniku) su dobili mnogi hrvatski uvoznici odjeće. Zašto bio onda bio problem ako prava modna kuća, veliki proizvođač i izvoznik dobije pomoć ako mu je zaista zabranjeno poslovanje u najznačajnijem dijelu (a narudžbe iz inozemstva jako pale)? U mjerama se upravo radi o podršci kompanijama koje su ODRŽIVE i koje su ovdje, a mislim da smo pokazali strahovitu žilavost. I zamislite gdje bi se sada zaposlili radnice/i u pogonu kad bi se našli na HZZ? Moje duboko uvjerenje je da smo održivi i da ćemo iz krize izaći s boljom tržišnom pozicijom (ali kao što rekoh, nema garancije).
Iako je, kao što sam rekao, Varteks u naročito pogođenoj branši, te već sada diljem svijeta propadaju modne marke i trgovačke kuće, moguće je da reorganizacija dobavnih lanaca, i nastavak megatrenda nearshoringa donese daljnju stratešku prednost Varteksovoj proizvodnji za druge, ali naravno i prednost vlastitom brendu koji se oslanja na najkvalitetnije prirodne materijale, prvenstveno proizvedene u EU.
Pokretanjem maloprodaje Varteks ide dalje, posjetite nas posvuda po Hrvatskoj, kolekcija PLJ 20 je sjajna, a trebala je biti i puno bolja – da nije bilo korone. Pogledajte modu i uvjerite se kako je velik dio kolekcije u najboljim materijalima. Ne znam koliko je smanjena kolekcije JZ 20 (svi krešu, pa vjerujem i Varteks), ali ono što sam vidio u predselekciji je MRAK.
Pogledajte najprije sami na webshopu (link ispod posta), to je eto nešto kao beskontaktni katalog, korisno u doba COVID-19, zar ne?
-
Još jedan ugovor...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-