a mozda crta TA
VLEN (Viktor Lenac d.d.)
-
-
-
...Na ovoj cijeni od 14 kuna nisam sigurna da je dionica fundamentalno podcijenjena, na 7 kuna sam bila sigurna da jest.
uz dužno poštovanje mislim da ćete se grdno iznenaditi koliko je i dalje podcijenjena
kad izađe GFI uhvatiti ću vremena pa obraditi nove podatke, sad samo neke stvari naglašavam:
- povrat na kapital (ROE) 23% (za usporedbu neke manje banke koje sam neki dan proučavao na US tržištu i koje žive od tog kapitala imaju od 8-16, veće banke su na donjoj granici raspona tipa BofA)
- EV/Ebitda cca 2.20 (taj pokazatelj znači trž. kapitalizaciju + dug - cash u omjeru sa zaradom prije amortizacije, kamata i poreza) znači da danas ako kupite sve dionice Lenca, uloženo vratite kroz zaradu u 2.2 godine (jer za opremu ste već platili prije, ona se sada samo amortizira pa to ajmo reć ne gledamo)
- također s <14 kn koliko je danas dionica dobijete i trenutno 3.5 kn novca i novčanih ekvivalenata
- omjer duga i kapitala je <20 (svojevremeno je Ford stariji govorio da na svaki uloženi svoj dolar uzima dolar tuđeg kapitala), dakle ovo je također snažan pokazatelj da je novčani tok vrlo dobar zadnje vrijeme
- slobodnog novčanog toka imaju >120 mil kn i to bi se u teoriji moglo isplatiti kao divka da nije razmišljanja o nabavci novog (rabljenog) doka, ali koji bi opet trebao biti većeg kapaciteta pa će donositi i veće prihode
sve u svemu, mogao bih do sutra nabrajati razloge zašto je ovo jedina dionica koju sam zadržao na ZSE
i sve to u povijesno možda i najtežoj recesiji u brodarskom i brodarsko-remontnom biznisu u povijesti potpomognuto epidemijom
vaš
a.
-
...Na ovoj cijeni od 14 kuna nisam sigurna da je dionica fundamentalno podcijenjena, na 7 kuna sam bila sigurna da jest.
uz dužno poštovanje mislim da ćete se grdno iznenaditi koliko je i dalje podcijenjena
kad izađe GFI uhvatiti ću vremena pa obraditi nove podatke, sad samo neke stvari naglašavam:
- povrat na kapital (ROE) 23% (za usporedbu neke manje banke koje sam neki dan proučavao na US tržištu i koje žive od tog kapitala imaju od 8-16, veće banke su na donjoj granici raspona tipa BofA)
- EV/Ebitda cca 2.20 (taj pokazatelj znači trž. kapitalizaciju + dug - cash u omjeru sa zaradom prije amortizacije, kamata i poreza) znači da danas ako kupite sve dionice Lenca, uloženo vratite kroz zaradu u 2.2 godine (jer za opremu ste već platili prije, ona se sada samo amortizira pa to ajmo reć ne gledamo)
- također s <14 kn koliko je danas dionica dobijete i trenutno 3.5 kn novca i novčanih ekvivalenata
- omjer duga i kapitala je <20 (svojevremeno je Ford stariji govorio da na svaki uloženi svoj dolar uzima dolar tuđeg kapitala), dakle ovo je također snažan pokazatelj da je novčani tok vrlo dobar zadnje vrijeme
- slobodnog novčanog toka imaju >120 mil kn i to bi se u teoriji moglo isplatiti kao divka da nije razmišljanja o nabavci novog (rabljenog) doka, ali koji bi opet trebao biti većeg kapaciteta pa će donositi i veće prihode
sve u svemu, mogao bih do sutra nabrajati razloge zašto je ovo jedina dionica koju sam zadržao na ZSE
i sve to u povijesno možda i najtežoj recesiji u brodarskom i brodarsko-remontnom biznisu u povijesti potpomognuto epidemijom
vaš
a.
Ajoj sto si ti svašta tu napiskarao.... al osvrnut ću se samo na isplatu dobiti. Kako mogu teoretski isplatiti 120 milijuna kuna kako ti kažeš u dividendu kad nemaju uopće zadrzane dobiti. Mogli bi isplatiti tekuću dobit. Naime, očito oni dobit prenose u ostale rezerve, iako mi nije jasno zašto. Al knjigovodstveno-pravno gledano oni moraju imati formirane rezerve za isplatu iz zadrzane dobiti koje nemaju. A kada bi isplatili dobit iz ostalih rezervi ne bi mogli isplatiti ni polovinu iznosa kojeg ti navodis.
Drugi način povrata novca ili dijela novca dioničarima bi bio umanjenje odnosno smanjenje kapitala, no oni nemaju toliko kapitala da bi ga smanjivali, a to je i puno zahtjevniji i dugotrajniji proces od isplate dobiti kroz dividendu.
Oni mogu isplatiti dobit i to ovu tekuću, za 2020. godinu, ako tako odluče i to bi otprilike bio maksimum koji bi mogli i teoretski isplatiti.
-
Ove gluposti bi trebalo zabraniti. Od kad je isplata dobiti jedini znak rasta firme i dobre dionice???
Pa VLEN zadržava dobit vec drugu godinu, kolko se sjecam, upravo da ojača financijsku poziciju u branši koja se pokazala varijantna na česte uzroke kriza.
Kakva isplata dobiti i povrat novca dioničarima - Palumbo je kupio poduzece u zalasku kojeg sad treba podinugti na zdrave noge, ali evo naših i njihove buke pa daj odmah pare.
-
vaš
a.
Ajoj sto si ti svašta tu napiskarao.... al osvrnut ću se samo na isplatu dobiti. Kako mogu teoretski isplatiti 120 milijuna kuna kako ti kažeš u dividendu kad nemaju uopće zadrzane dobiti. Mogli bi isplatiti tekuću dobit. Naime, očito oni dobit prenose u ostale rezerve, iako mi nije jasno zašto. Al knjigovodstveno-pravno gledano oni moraju imati formirane rezerve za isplatu iz zadrzane dobiti koje nemaju. A kada bi isplatili dobit iz ostalih rezervi ne bi mogli isplatiti ni polovinu iznosa kojeg ti navodis.
Drugi način povrata novca ili dijela novca dioničarima bi bio umanjenje odnosno smanjenje kapitala, no oni nemaju toliko kapitala da bi ga smanjivali, a to je i puno zahtjevniji i dugotrajniji proces od isplate dobiti kroz dividendu.
Oni mogu isplatiti dobit i to ovu tekuću, za 2020. godinu, ako tako odluče i to bi otprilike bio maksimum koji bi mogli i teoretski isplatiti.
ma slažem se u potpunosti s napisanim... ako odeš par desetaka stranica unatrag na temi, vidjeti ćeš da ja em nisam za isplatu dobiti (akontacije dobiti) em zbog nabave novog doka uopće ne držim to realnom opcijom
što se tiče formiranja rezervi ili bilo čega što se tiče kapitalne strane, na GS se svašta da izglasati i s kapitalom se možeš poigrati kako želiš, evo ovdje primjer tablice izvještaja o promjenama kapitala pa vidi što se sve s kapitalom može: promjene kapitala (rrif.hr), dakle bitno je da kapitala ima i da se svake godine dodatno stvara
bilanca je kao vaga: isto kako imovinu možeš pretvarati iz jednog oblika u drugi, iz likvidnog u manje likvidni i obratno, tako je i s kapitalom: uprava (s vlasnicima) odlučuje, GS po potrebi potvrđuje i na trgovačkom sudu se provodi
-
Yuma je izasla iz gradilista. Scenic je još tu.
-
Nevidim dali je Korčula u Lencu isključila je AIS
-
Talijani pišu o poslu sa Amerima:
-
Talijani pišu o poslu sa Amerima:
Zadnji paragraf je posebno interesantan.
-
Usns Trenton dolazi veljaca, pa onda u ozujku Usns Carson City i Uss Hershel W. Williams koliko ima procitat u clanku. Lijepi period samo od us navy.
-
-
Usns Trenton dolazi veljaca, pa onda u ozujku Usns Carson City i Uss Hershel W. Williams koliko ima procitat u clanku. Lijepi period samo od us navy.
opa bit će para
-
Kako samo rade ovi Talijani...👏👏
A mi mislili Aljoša je top....🙂
-
btw. jel zna netko gdje je Aljoša?
meni je on bio simpa lik ali su se razišli u stajalištima
a ovo za Amere, bilo je u našem tisku (na webu) već, kaj gledate to kod talijana pa prevodite s Google translate hahah
-
čitali smo to za amere već prije.. al kako bi se reklo : "Fata je Fata, al' dvaput je dvaput!"
-
Uz Jadro i Scenic Eclipse stigla nam je i njemačka Aurelia. U Martinščici ne znaju za prazan hod. $$$$
-
http://prntscr.com/zrhd1c trenutno navoz Lenca izgleda ovako tu je jos jedna teglenica i Jadrolinijina Korcula koja je iskljucila AIS, vjerujem da ce za najksnije 10 dana stici Trenton uglavnom zaposlenost 1Q je po meni i na vise nego zadovoljavajucoj razini tako da sto se tice 1q ocekujem izvrsne rezultate pogotovo sto u ozujku stizu Carson City i jos jedan brod od US Navy tako da zaposlenost i prihodi u polugodistu mogu prebaciti prihode proslogodišnjeg polugodista sto kad uzmemo u obzir mini recesiju i coronu predstavlja izvrstan rezultat za Lenac a nadam se i za nas dionicare.U drugom dijelu godine ocekujem povecanu potreznju za ugradnju BWTS jer brodarima ostaje jos samo 1 i pol godina da ugrade iste.Uglavnom ocekujem da ova godina po prihodima daljnjem razduzenju firme i samoj dobiti nadmasi proslu godinu.
Sto se same prosle godine tice vjerujem da ce 4Q 2020 biti znatno losiji nego 4Q 2019 kada je ostvareno 120 mil kuna prihoda za proslogodisnji 4Q ocekujem prihode na bazi 65-75 mil kuna i poslovanje oko 0 za taj kvartal tako da na nivou cijele 2020 ocekujem dobit oko 45 mil kuna te na strani dugorocnih obveza ocekujem smanjenje dugorocnog duga za 9 mil kuna.
Kad to sve sumiram VLEN je po ovoj cijeni najjeftinija dionica na burzi s tim da Ingra ima bolje pokazatelje zahvaljujuci sto su parcijalno prodali Arenu ti njezini pokazatelji nisu dosli iz poslovanja za razliku od Lenca
-
USNS Trenton je stigao
-
USNS Trenton je stigao
Dobra vijest da ide sve prema planu. https://www.novilist.hr/more/brodovi-a…remont-u-lenac/
-
USNS Trenton je stigao
Dobra vijest da ide sve prema planu. https://www.novilist.hr/more/brodovi-a…remont-u-lenac/
Mjesec dana poslije, za dolazak je predviđen i USNS »Carson City« koji ovog puta u »Viktor Lenac« stiže na nešto obimnije zahvate koji su na ovim brodovima predviđeni svakih pet godina. Kako doznajemo iz službe prodaje ovog brodogradilišta, dvotrupcima »Trentonu« i »Carson Cityju« koncem ožujka pridružit će se i treći brod Američke mornarice.
-
Sto se ove godine tice i remonta za US Navy ocekujem najmanje 200 ml kn prihoda od istih pogotovo sto se tice Carson Citya zadnji put kad je Yuma imala opsezan remont sa na njoj je prije dvije godine uprihodovano 80 mil kuna
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner