Ne znam što ste navalili na taj Lenac, to je jedna obična mala uvala pretrpana limom. To ne može biti dobro.
VLEN (Viktor Lenac d.d.)
-
-
-
Ne znam što ste navalili na taj Lenac, to je jedna obična mala uvala pretrpana limom. To ne može biti dobro.
Mogu se kladiti da pola ljudi na forumu ne zna ni gdje se ta uvala nalazi, bez gledanja na kartu .
Još malo kada dođe neki nosač aviona na remont, neće ništa više ni stati u tu uvalu
-
Prema mojim izračunima, fer vrijednost VLEN-a bi bila 9-10 EUR po dionici. Da Palumbo prodaje svoj udio mislim da bi tražili i dosta više... Čak i ako dođe do tog nivoa i dalje bi bila jeftina. Koliko god dionica raste, p/e je sve manji jer su rezultati svake godine sve bolji. Sjećam se da sam KORF prodao cca x4 od ulaza. Na kraju je išao cca x10. Nikad neću prežaliti ali sam nešto naučio...
-
Prema mojim izračunima, fer vrijednost VLEN-a bi bila 9-10 EUR po dionici. Da Palumbo prodaje svoj udio mislim da bi tražili i dosta više... Čak i ako dođe do tog nivoa i dalje bi bila jeftina. Koliko god dionica raste, p/e je sve manji jer su rezultati svake godine sve bolji. Sjećam se da sam KORF prodao cca x4 od ulaza. Na kraju je išao cca x10. Nikad neću prežaliti ali sam nešto naučio...
E da, kako se kaže svaka škola se plaća. A najgore je učiti na svojim greškama....
Ipak se tamo zaradilo i ne treba žaliti. Ne treba zaboraviti da je tamo dobra metla mela po asku da se fondićima još danas vide ožiljici od konopa na leđima kako su strugali po kutu ringa. E to je bila scena za pamćenje. To su bila vremena...
-
slobodno nam izložite i kalkulaciju... čisto da vidimo temeljem čega baš toliko
i meni paše više
pa ako tražite 9-10 eur za nju, evo ja vam prodam danas odmah za 7 eur
to vam je do 10 eur još 28%-43% na kupnju
-
Kad bi dionica bila na 10 eur, tržišna kapitalizacija VLEN-a bi bila oko 168 mil. EUR. Dobit bi trebala biti oko 16 mil. eur godišnje za p/e 10. S obzirom da je već prošle godine dobit bila oko 100 mil. Kn (amortizacija iznimno visoka) mislim da 16 mil. eur dobiti nije nerealno u narednim godinama, pogotovo ako obnove dok 11. Osim toga, nisu zaduženi a ako i budu, kredit HBOR-a bi trebao biti po OK uvijetima. Crno more više nije konkurencija niti će biti godinama pa bi marže mogle ostati više.
-
Dodajem da je neto dobit bila oko 40 mil. za 2022., ali je na izvanredan/jednokratan porez otišlo oko 9 mil. kn a amortizacija je obračunata u iznosu od 11.7 mil EUR (što je oko 88. mil kn) i mislim da predstavlja apsolutni rekord za VLEN.
-
Ukoliko se nastavi ovolika popunjenost, dionica će bez imalo sumnje da 10 EUR.
Q1 2023 nisam siguran da li će biti dobar kao Q1 2022 ali nebitno jer mislim da će na kraju godišnje izvješće biti mnogo bolje.
-
Stigao prvi Off shore brod danas. Mamta - čudno ime za brod.
-
Nešto je tanak promet u luci zadnjih dana. Neki su otišli. Nema novih zasad. Da nema Trentona i Yuma-e izgledalo bi prazno.
Kad je najavljen dolazak novih?
-
-
Pa nije to auto servis u garaži kod Štefa da auti stoje u dvorištu i samo se trpaju na dizalicu. Treba vremena da grdosije od 100 ili 200 m doplove.
Napravilo se mjesta za nove brodove.
Ne brini, dolaze Carson city i još par njih.
Inače, donedavno se situacija sa pet-šest brodova u brodogradilištu smatralo fantastičnom situacijom.
Ako bi bio jedan Amer na godinu, to je značilo pozitivan rezultat u toj godini. Sad ih je istovremeno tri.
Inače, ja očekujem značajan rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu ne samo zbog dobre popunjenosti već i zbog zbog inflacije odnosno rasta cijena roba i usluga uz rast profitih marži zbog drastičnog skoka potražnje za uslugama Lenca. Živi bili pa vidjeli kroz tjedan dana da li su mi očekivanja ispravna.
Mislim da zadnji je rast cijene percepcija istoga od strane tržišta.
-
Bit ce zanimljivo i vidjeti kakav ce biti utjecaj od povecane amortizacije i troskovi u zadnjem kvartalu djelovati na ovu godinu 💪🤑
-
Inače, donedavno se situacija sa pet-šest brodova u brodogradilištu smatralo fantastičnom situacijom.
Istina, ali donedavno je i dionica bila 1-2 EUR, sada je >4 EUR.
4 broda više nisu dovoljna, sad su očekivanja velika. Volim vidjeti 6-7 brodova i brdo radnika. A ne da mi se smucaju ovdje po kafani i besposličare.
-
Ja sam prodao u petak, zarada x 4 i malo više. Ne mogu bit siguran da je bio pravi potez, ali ove rasprave vezane za povećanu amortizaciju mislim da su bezpredmetne. Tržište je s tim upoznato i to je uračunato u cijenu. Procijenio sam da ima povoljnijih prilika za uložit, rast je bio velik i brz. U takvim situacijama, se lako sreća okrene.
-
Netko tko ima prinos od 200% pa na više, teško je ne očekivati da će prodati. Pa to je vrhunska zarada i potpuno racionalna odluka.
-
Mislim da je to pogrešno razmišljanje. Ne treba gledati na postotak zarade nego šta prodaješ tj. koliko nešto vrijedi.
Ovo je i dalje najjeftinija dionica po odnosu očekivane zarade i cijene na zagrebačkoj burzi.
Govorim to iz vlastitog iskustva. Tako sam prodao KODT na nekih 300 eur jer sam kao dobro zaradio i ne mogu prežaliti.
-
Netko tko ima prinos od 200% pa na više, teško je ne očekivati da će prodati. Pa to je vrhunska zarada i potpuno racionalna odluka.
Pa ako misliš da će padati je OK zadovoljiti se i sa 200%.
Inače ima pregršt dionica pogotovo tehnoliških vani kojima i se dobrano zeznuo da si se zadovoljio samo gledajući trenutni rast, a ne budućnost...
-
Zato i investiranje je teško. Kad nešto padne 90% ne znači da je jeftino. S druge strane, kad nešto poraste 2x ili 3x na znači nužno da je skupo (anchoring bias). Ja osobno prodajem iz tri razloga:
1.Kad se priča promijenila i poslovanje je postalo lošije.
2. Kad sam pronašao nešto bolje.
3. Kad je dionica značajno precijenjena.
U slučaju Vlen-a mislim da nije zadovoljen niti jedan od 3 uvjeta. Dakle, rast cijene nije razlog za prodaju, pogotovo ne uz ovakvu inflaciju. Strana zapadna tržišta su uglavnom i dalje preskupa. Teško da Vlen može biti precijenjen kad je p/e oko 6 a budućnost se čini sjajnom. Mislim i da je uprava Vlen-a najbolja od uprava svih firmi izlistanih na ZSE.
-
Ne znam, i dalje se držim one da se svaki investitor razlikuje od drugoga i ako netko ostvari prinos od 2x, 3x i slično, nije glupo prodati ako mu trebaju sredstva za nešto drugo, bilo ulaganje ili trošak neki.
Osobno nastojim, mada je to izuzetno teško, ne gledati na taj način (da sam bar kasnije prodao ili da nisam prodao itd.). Ako sam kupio za 10, prodao za 100, to je to. Ne želim razmišljati što bi bilo kad bi bilo jer na taj način bi se samo izludio. Kažem teško je jer ne možeš izbjeći takva razmišljanja, ali bilo bi čudno da uvijek "pogodiš" kad treba ući, a kada izaći.
-
Zato i investiranje je teško. Kad nešto padne 90% ne znači da je jeftino. S druge strane, kad nešto poraste 2x ili 3x na znači nužno da je skupo (anchoring bias). Ja osobno prodajem iz tri razloga:
1.Kad se priča promijenila i poslovanje je postalo lošije.
2. Kad sam pronašao nešto bolje.
3. Kad je dionica značajno precijenjena.
U slučaju Vlen-a mislim da nije zadovoljen niti jedan od 3 uvjeta. Dakle, rast cijene nije razlog za prodaju, pogotovo ne uz ovakvu inflaciju. Strana zapadna tržišta su uglavnom i dalje preskupa. Teško da Vlen može biti precijenjen kad je p/e oko 6 a budućnost se čini sjajnom. Mislim i da je uprava Vlen-a najbolja od uprava svih firmi izlistanih na ZSE.
Također sam prilično optimističan oko perspektive VLEN-a, ne mislim da je skup i planiram ga dodati u portfelj, no koliko je meni poznato P/E VLEN-a više nije "oko 6" kako ste naveli, već oko 12 na trenutnoj razini cijene dionice, zar ne? Najvećim dijelom je to posljedica promjene politike amortizacije u svrhu izbjegavanja dodatnog poreza na dobit, no svejedno. Kada se pojednostavljeno korigira stavka amortizacije za 2022.-u natrag na "normalnu" razinu koja bi bila bez te promjene u Q4 i bez dodatnog poreza, ispada da bi P/E na ovoj cijeni bio čak 5.21 (EPS 6.01 HRK). No također, realno je onda za pretpostaviti da bi tada i cijena dionice značajno porasla, što bi P/E podiglo na više razine.
Broj uvrštenih dionica = 16.813.247 kom.,
Neto dobit (Q4 Izvješće) = 41.418.005 HRK (5.497.114 EUR),
EPS = 2.46 HRK (0,33 EUR),
Cijena u trenutku pisanja ovog posta (24.04.2024.) = 31.34 HRK (4.16 EUR),
P/E = 12.72
Srdačan pozdrav,
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora