1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• accountant
  • February 14, 2020 at 12:36 PM
  • Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • March 30, 2023 at 9:47 PM
    • #1,681

Pa ulaže se ozbiljno i time se povećava vrijednosti firme. Dividenda nije potrebna dokle god raste kapital firme.

Taj dok će nakon obnove vrijediti barem 70-80 milijuna eura. A di je ostala imovina i cijeli biznis.

Rekli su pred godinu koliko košta novi dok pa usporedite sa ovom investicjom. Danas k tome novi dok košta još barem 30% više zbog inflcije.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • March 30, 2023 at 9:52 PM
    • #1,682

A sta ces kad ekipa gleda samo dal ima divke 😅.

Meni je bitnije da super posluje i da cijena dionice raste nego neka divka.

• Mark85
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    219
    • March 30, 2023 at 9:56 PM
    • #1,683

Dividenda se isplaćuje kada nema adekvatnog prinosa na investicije u vlastiti biznis ili u druge biznise. Svi razmišljaju o dividendi a nitko ne razmišlja koliko će novih prihoda i dobiti donijeti novi dok odnosno koliko će porasti vrijednost cijelog biznisa kad će moći primati prave grdosije od brodova. Treba se fokusirati na FCF a ne na dividendu.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 30, 2023 at 10:06 PM
    • #1,684

Zadnji put kad je Lenac ulagao značajna sredstva u dok, prije dvadesetak godina, završio je u stečaju. Ne ovisi poslovanje o doku nego o uvjetima poslovanje i sto drugih stvari. Lenac jaše na valu zatvorenih ukrajinskih remontnih brodogradilišta i rasta ulaganja u vojnu infrastrukturu. To je ciklus. Ali kao svaki ciklus, ne traje vječno. Palumbo dobro vodi kompaniju, al ulaganje samo po sebi ne znaci rast vrijendosti.

• Mark85
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    219
    • March 31, 2023 at 12:29 AM
    • #1,685
    Quote from havi

Zadnji put kad je Lenac ulagao značajna sredstva u dok, prije dvadesetak godina, završio je u stečaju. Ne ovisi poslovanje o doku nego o uvjetima poslovanje i sto drugih stvari. Lenac jaše na valu zatvorenih ukrajinskih remontnih brodogradilišta i rasta ulaganja u vojnu infrastrukturu. To je ciklus. Ali kao svaki ciklus, ne traje vječno. Palumbo dobro vodi kompaniju, al ulaganje samo po sebi ne znaci rast vrijendosti.

Američki ratni brodovi sigurno neće ići na remont u crnomorska brodogradilišta, čak i ako Ukrajna dobije rat. Bojim se da ni trgovački neće još godinama. Lenac s Palumbom i bez Palumba prije 20 godina kad je završio u stečaju su dvije potpuno različite priče. Ne znam bolju upravu od kompanija izlistanih na ZSE od uprave VL. Ako ne vjerujete, pročitajte sva financijska izvješća zadnjih 6-7 godina. Vidjet ćete konzervativno i oprezno vođenje kompanije, čak i s dozom pretjeranog pesimizma. S druge strane, rade najbolji posao od kad kompanija postoji. Tako da ne vjerujem da nisu dobro razmislili isplati li se dok. Važu svaki eurocent 10 puta.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • March 31, 2023 at 6:42 AM
    • #1,686

Dakle, brodograđevni biznis je po svojoj naravi ciklican biznis.

Lenac je dio sire grupe koja ne kotira na burzi i ima većinskog vlasnika koji drži kontrolu i to potpunu kontrolu nad firmom sto znaci da uprava ima limitirani doseg odlučivanja jer je zaduzena samo za jednu operaciju sire grupe. Očito je da ima posla za sve clanice grupe i pitanje je sto će biti kad ciklus posustane ako posustane. Lenac trenutno ima vise posla, vecu maržu i ostvaruje u dugom roku gledano natprosječan rast. No, ako i kada se jednom situacija u ovom dijelu svijeta izbalansira i smiri, Lenac će izgubiti trenutne kompetitivne prednosti. Osim ako geopolitička situacija ne ostane dugo vremena ovakva. Drugim riječima, pitanje je koliko je trenutan rast poslovanja i dobrih fundamenata održiv na duge staze i kakav to utjecaj ima na vrednovanje. Americki brodovi možda nikad neće na remont na u Crno more, al Lenac ne može živjet samo od popravaka i remonta vojnih brodova. Nitko ne spori da je danas Lenac u daleko boljem stanju nego prije 20 godina, ali i prije 20 i koju godinu Lenac nije bio u tako lošem stanju, već naprotiv, pa su ga ipak tadašnja recesija, pogrešno upravljanje i financiranje doka, skupo stajali.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • March 31, 2023 at 8:36 AM
    • #1,687
    Quote from havi

Lenac je dio sire grupe koja ne kotira na burzi i ima većinskog vlasnika koji drži kontrolu i to potpunu kontrolu nad firmom sto znaci da uprava ima limitirani doseg odlučivanja jer je zaduzena samo za jednu operaciju sire grupe. Očito je da ima posla za sve clanice grupe i pitanje je sto će biti kad ciklus posustane ako posustane. Lenac trenutno ima vise posla, vecu maržu i ostvaruje u dugom roku gledano natprosječan rast. No, ako i kada se jednom situacija u ovom dijelu svijeta izbalansira i smiri, Lenac će izgubiti trenutne kompetitivne prednosti. Osim ako geopolitička situacija ne ostane dugo vremena ovakva. Drugim riječima, pitanje je koliko je trenutan rast poslovanja i dobrih fundamenata održiv na duge staze i kakav to utjecaj ima na vrednovanje. Americki brodovi možda nikad neće na remont na u Crno more, al Lenac ne može živjet samo od popravaka i remonta vojnih brodova. Nitko ne spori da je danas Lenac u daleko boljem stanju nego prije 20 godina, ali i prije 20 i koju godinu Lenac nije bio u tako lošem stanju, već naprotiv, pa su ga ipak tadašnja recesija, pogrešno upravljanje i financiranje doka, skupo stajali.

havi, jesi li se javio upravi za mjesto savjetnika ^^

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • March 31, 2023 at 9:10 AM
    • #1,688
    Quote from accountant
    Quote from havi

havi, jesi li se javio upravi za mjesto savjetnika ^^

Ne može sjedit na dvije stolice, za sada samo nas savjetuje :)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 2, 2023 at 9:26 AM
    • #1,689

Prava sam konzerva 🙂

Nekako se svi propuštamo zapitati pitanje reda velereda.

I kada tvrtka dobro posluje, što ja imam od toga ?

Ovdje, čini se, ništa.

Osim očekivanja da ću negdje putem nekome uvaliti papir

Ili makar dijelom očuvati vrijednost novca erodiranu inflacijom, makar zbog samog djelovanja inflacije na cijene.

Tko god mi ne da pinku svog profita Out je za ulaganje.

Trejd, e to je nešto drugo :S

• Mark85
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    219
    • April 2, 2023 at 12:23 PM
    • #1,690
    Quote from havi

VL nije u brodograđevnom biznisu nego u brodoremontnom biznisu. Razlika je ogromna. Brodoremontni biznis nije toliko cikličan. To je kao da uspoređujete proizvođača automobila VW sa lokalnim serviserom automobila koji servisira sve marke automobila.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 2, 2023 at 2:09 PM
    • #1,691
    Quote from zlocesti

Prava sam konzerva 🙂

Ovdje, čini se, ništa.

Ili makar dijelom očuvati vrijednost novca erodiranu inflacijom, makar zbog samog djelovanja inflacije na cijene.

Display More

Sta ja imam od toga sto nam nisu isplatili divku do sada.

Pa zbog toga sto super rade, dionica je od 5-6-7kn po koliko sam kupio, a mogao si i ti kupit otisla tu di je sada.

Ako ne vidis sta ti imas od toga, hbga stari

Ja bi odmah potpisao za sve pozicije koje imam da mi ne isplacuju divke, ali neka cijena na ZSE odradi tako, dovoljno i pola od toga😉….

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 2, 2023 at 3:11 PM
    • #1,692

Jedini nepućen.

Cura. Zloćo je cura.

I crtala vam je vlen na 5 kn, na opći podsmjeh.

Dividenda je samo jedan od razloga da veća budala od nas kupi naš papir od nas, po većoj cijeni 🙂

Jer o tome se radi, ili je netko veći optimist od nas i misli da će papir još gore, ili se želi prihod od poslovanja

Problem nastane kad bude više papira od budala. 🙃

I nisam ja, Kostolani je :S

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 2, 2023 at 7:09 PM
    • #1,693

Je, nije šija nego vrat… sto ga opet nije spriječilo da zbog ciklicnosti, lošeg upravljanja i krize brodoremontnog biznisa, u jednom trenutku, prije dvadeset i kusur godina, ne propadne.

• Nevera
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    414
    • April 2, 2023 at 10:13 PM
    • #1,694

Brodogradilište je puno, pa i dva veza na Leoni (vezovi bez razvijene infrastrukture osim im tehničkih plinova). Mislim da je na DOKU 11 neka preinaka ili off shorre projekt i dva alumiijaša iz flote.

Tokva obim posla može samo rezultirati pozitivnim dobiti na zadovoljstvo radnika i dioničara.

Škver je remontno brodogradilište, tj servisno di se ne dolazi po želji nego po obavezi tako da posla ce biti uvijek.

Za obnovu oba pontona na DOKU su sredstva planirana i prije jer je to bilo neophodno radni dobivanja certifikata osiguranja i upotrebljivosti.

Uprava racionalna, brodogradilište u punom poslu, a sada biti dio toga tima svakome na izbor.

Dobro društvo ne znači i dobra dionica

• abraham
    Student
    Reakcija primljeno
    68
    • April 3, 2023 at 10:22 AM
    • #1,695

Iide uskoro i fin. izvješće za prvi kvartal pa ćemo opet vidjeti stanje stvari. A ovo rekla kazala, što bi bilo kad bi bilo, nekakve navlakuše za kupiti ili prodati to nebi trebalo biti u fokusu no nije nedozvoljeno....još nisam čuo lošu vijest osim da su morali platiti ekstra profit na dobit u zadnjih par godina.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • April 3, 2023 at 11:11 AM
    • #1,696
    Quote from abraham

Iide uskoro i fin. izvješće za prvi kvartal pa ćemo opet vidjeti stanje stvari. A ovo rekla kazala, što bi bilo kad bi bilo, nekakve navlakuše za kupiti ili prodati to nebi trebalo biti u fokusu no nije nedozvoljeno....još nisam čuo lošu vijest osim da su morali platiti ekstra profit na dobit u zadnjih par godina.

a i to nije njihova krivnja :(

sve ostalo rade školski

• Sheki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,004
    • April 3, 2023 at 1:40 PM
    • #1,697
    Quote from zlocesti

Prava sam konzerva 🙂

Ovdje, čini se, ništa.

Display More

Od sad vas zovem ministrice i to samo zbog ovoga:
    "I kada tvrtka dobro posluje, što ja imam od toga ?"
    "Tko god mi ne da pinku svog profita Out je za ulaganje"
    :)

• Marsovac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    448
    • April 18, 2023 at 8:14 PM
    • #1,698
    Quote from Nevera

Brodogradilište je puno, pa i dva veza na Leoni (vezovi bez razvijene infrastrukture osim im tehničkih plinova). Mislim da je na DOKU 11 neka preinaka ili off shorre projekt i dva alumiijaša iz flote.

Tokva obim posla može samo rezultirati pozitivnim dobiti na zadovoljstvo radnika i dioničara.

Škver je remontno brodogradilište, tj servisno di se ne dolazi po želji nego po obavezi tako da posla ce biti uvijek.

Za obnovu oba pontona na DOKU su sredstva planirana i prije jer je to bilo neophodno radni dobivanja certifikata osiguranja i upotrebljivosti.

Uprava racionalna, brodogradilište u punom poslu, a sada biti dio toga tima svakome na izbor.

Dobro društvo ne znači i dobra dionica

Display More

Nastavlja se 100 postotna popunjenost kapaciteta i u drugom kvartalu.

Prema najavi kolega sa drugog foruma, dolaze još dva off shore broda i USS Carson City

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 18, 2023 at 8:23 PM
    • #1,699

Lenac pun do cepa, a vjerujem da ce i racuni biti puni 🤑🤑💪, jos da vidimo promjene sad nakon peglanja racuna u zadnjem kvartlu zbog onog debilnog poreza….

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 18, 2023 at 8:56 PM
    • #1,700

Nedavno je netko iz Rijeke stavio sliku sa prekrasnom dugom iznad grada, na ovoj slici duga zavrsava u Lencu 🙃.

A kako se kaze tamo gdje duga zavrsava sigurno se nalazi ćup sa zlatom 🫣🤑🤑🤑🤑, jel to slucajno😳🤟🤟🤟 ili neka poruka bila 🤔

Meni je zadnje 3 godine 🤩pravi ćup 💪, neka potraje 😀

Files

IMG_3515.jpg 136.6 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 932

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 11:10 PM
    2. Odgovora
      932
      Pregleda
      492k
      932
    3. borsa

May 28, 2025 at 11:10 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 28, 2025 at 7:16 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 28, 2025 at 7:16 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 28, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. vitoo

May 28, 2025 at 7:08 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • May 28, 2025 at 3:41 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

May 28, 2025 at 3:41 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 28, 2025 at 2:00 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 28, 2025 at 2:00 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

borsa May 28, 2025 at 11:10 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 28, 2025 at 7:16 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

vitoo May 28, 2025 at 7:08 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 28, 2025 at 3:41 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Što smo danas tržili

tento May 28, 2025 at 1:14 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 27, 2025 at 1:02 PM
  • Best buy