Sudzuker je zatvorio 2 koliko ih je imao?
HISje zatvorio 1 koliko ih je imao?
Dajte molim vas.
Budite nepristrani u pisanju
To doprinosi kvaliteti.
Naravno da secer nije ko prije. Al ni viro nije na 500 ko prije.
Sudzuker je zatvorio 2 koliko ih je imao?
HISje zatvorio 1 koliko ih je imao?
Dajte molim vas.
Budite nepristrani u pisanju
To doprinosi kvaliteti.
Naravno da secer nije ko prije. Al ni viro nije na 500 ko prije.
Sto vise razmisljam, to mislim sljedece pa me ispravite.
Ovo je odlican potez Zadre a evo zasto.
Da je pustio VIRO u stecaj dosao bi stecajni upravitelj i on bi izgubio moc odlucivanja
Bilanca je njima dobra al problem je ocito cash flowa. Nemaju ga, a neke naplate na viro i dalje dolaze.
Dakle VIRO nema dovoljno casha za financiranje odredjenih dugova
zasto im HIS ne da pozajmicu ili zasto sve te naplate ne prebace na HIS
Zato jer nije viro 100 vlasnika his. Pipunic to nebi dozvolio.
Koji je onda izlaz
Mislim da je jedini izlaz ovo. Jer ce u PSN natjerati banke i druge vjerovnike da im da postojece dugove da reprogramiranja na dulji rok.
Ovo je odlican potez.
Sto to znaci za postojece dionicare.
Vjerojatno u najgorem slucaju dokap
A mozda nista jer ce i dokapom sebe razvodniti.
Vrlo interesantan potez.
Slobodno komentirajte al konstruktivno.
Mene će iznenaditi ako ključni akteri spašavanja hrvatske industrije šećera ne završe pod kaznenim istragama odnosno u pritvoru zbog sumnji na pogodovanje prvenstveno sebi i svojim interesima.
Ne vjerujem ni da je drugi suvlasnik u puno boljem stanju od Vira.
Ovo je način da se banke zadrže oko HiŠ (jer bi neke mogle postati suvlasnici) i da nastave financirati projekat dvojbene budućnosti. Za manjinske dioničare ne očekujem ništa pametno ni dobro. Oni bi mogli ostati, kao i u većini sličnih priča, posrani i popišani.
BudFox da, tesko je uopce i bilo izracunati sa svim tim njihovim muljanjima koliko zapravo vrijedi Viro. Cijena je znacajno vec pala. Mislim da je prije godinu dana bila cca 120 kuna. Zadnja je 40 kuna. Koliko je negativnosti vec uracunato u cijenu cemo tek vidjeti.
Ne znam, meni je znak za bježaniju bio kada se Zadro rasplakao u Plodovima zemlje, koliko sam čuo.
Očito je već tada voda bila došla do grla, a siguran sam da nisu htjeli da firma ostane u blokadi mjesec
i pol i da moraju pokrenuti predstečajnu nagodbu, ali očito nisu imali izbora, jer su im banke otkazale
suradnju i blokirale ih.
Mene će iznenaditi ako ključni akteri spašavanja hrvatske industrije šećera ne završe pod kaznenim istragama odnosno u pritvoru zbog sumnji na pogodovanje prvenstveno sebi i svojim interesima.
Ne vjerujem ni da je drugi suvlasnik u puno boljem stanju od Vira.
Ovo je način da se banke zadrže oko HiŠ (jer bi neke mogle postati suvlasnici) i da nastave financirati projekat dvojbene budućnosti. Za manjinske dioničare ne očekujem ništa pametno ni dobro. Oni bi mogli ostati, kao i u većini sličnih priča, posrani i popišani.
Ako uzmemo da je sama PSN upitna onda bi mnoge prije ovih trebalo potrpati u bajbukanu. Počevši od kreatora PSN-a
za sada i nema nešto takmičara za prodaju ili tu jednostavno nema izlaza za "ozbiljne ulagače" , čini mi se da se jedino možemo pridružiti Zadri i kolektivno
za sada i nema nešto takmičara za prodaju ili tu jednostavno nema izlaza za "ozbiljne ulagače" , čini mi se da se jedino možemo pridružiti Zadri i kolektivno
Hehehe
Ja sam uzeo opet nemogu si pomoc.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvats…rnicama-1054483
Da nije situacija kakva jest. Ko zna di bi bili.
Ovak drama.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvats…rnicama-1054483
Da nije situacija kakva jest. Ko zna di bi bili.
Ovak drama.
mislio sam da ste ovo objavili, Zadru baš neće pa neće
https://www.dalmacijadanas.hr/gori-zgrada-da…pozar-prosirio/
Hehehe
Ja sam uzeo opet nemogu si pomoc.
ovisnici ne staju do inzulina
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…3d8844ae0dd.pdf
čitajmo, možda ima što pametno
Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka i dokumenti
https://e-oglasna.pravosudje.hr/objave/2d93dce…04-c64e6b1a76da
Ovi svi dokumenti su pripremljeni u rekordnom roku ocito je ovaj plan vec duze u pripremi
Brzinski pregled
izgleda da se osim u viru i u sladorani pokrece PSN
"
Drustvo na 30.09.2020. ima veca potrazivanja od obveza u iznosu 152 mil kn;
Najveci dio potrazivanja odnosi se na potrazivanje prema ovisnom drustvu Sladorana d.o.o.;
Prema prijedlogu PSN-a koji se pokrece i u Sladorani d.o.o., ocekuje se otpis navedenog potrazivanja ili konverzija u kapital tzv.
debt to equity swap zbog cega postoji potencijalna prijeteca nelikvidnost za drustvo
"
"
5. Mjere financijskog restrukturiranja i izracun njihovih ucinaka na manjak likvidnih sredstava
Mjere financijskog restrukturiranja u okviru PSN-a se odnose na konverziju obveza koje Drustvo ima prema vjerovnicima u kapital ili
alternativno na otpis 90 % i jednokratno placanje ostatka duga nakon 8 godina osim prema vjerovnicima koji imaju razlucno pravo nad
kljucnom proizvodnom imovinom grupe cije ce se obveze izmiriti 100% prema vazecoj odnosno ugovorenoj dinamici placanja.
Na predvideni nacin Duznik u drustva grupe Duznika zadrzat ce kljucnu proizvodnu opremu potrebnu za nastavak proizvodnje
"
"
HIS je u pregovorima s EBRD-om oko programa sufinanciranja. Kao jedan od uvjeta jest da postojeci dionicari subordiniraju svoja
potrazivanja prema HIS-a u odnosu na potrazivanja od EBRD-a i/ili da se ta potrazivanja konvertiraju u kapital. U tom smislu Drustvo
nece biti u mogucnosti naplatiti svoje potrazivanje prema HIS-u u narednih 8 godina.
"
"
Prijedlog ponude vjerovnicima
Predlaze se pretvorba svih potrazivanja prema Drustvu u temeljni kapital Drustva, na nacin da ce se svakih 180,00
(stoosamdeset) kuna potrazivanja pretvoriti u jednu redovnu dionicu, koja glasi na ime, nominalne vrijednosti 180,00
(stoosamdeset) kuna svaka. Iznos potrazivanja koji prelazi posljednji viSekratnik broja 180 otpisat ce se.
I.
Temeljem Statuta Drustva i Zakonom o trgovackim drustvima, svaka dionica Drustva svojem imatelju daje:
pravo glasa u Glavnoj skupstini Drustva;
pravo na isplatu dijela dobiti Drustva (dividenda);
pravo na isplatu dijela ostatka likvidacijske, odnosno stecajne mase Drustva;
te druga prava u skladu sa Statutom Viro Tvornica secera d.d. i Zakonom o trgovackim drustvima.
Proces konverzije potrazivanja vjerovnika u temeljni kapital Drustva zapoceo bi 3 mjeseca od dana pravomocnosti Rjesenja
Trgovackog suda o potvrdenom predstecajnom sporazumu
Podredno, ukoliko vjerovnicima Drustva nije prihvatljiva prethodno navedena ponuda, Drustvo predlaze otpis 90% potrazivanja
glavnice i kamata te podmirivanja preostalog dijela obveze u roku od 8 godina od pravomocnosti Rjesenja Trgovackog suda o
potvrdenom predstecajnom sporazumu
"
Ovako brzinski po prvoj opciji kod vira mislim da to ispadne 1 086 483 dionica, medjutim s obzirom na prvi dio teksta da i sladorana ulazi u PSN onda bi trebalo vidjeti koliko ce i taj deal proci ili barem prijedlog jer sladorana je ta koja je vlasnik his-a 60%
Dionica na TK se trguje trenutno po 25 a oni bi potraživanja sravnali s cijenom od 180 kn ... Ili otpis 90 % glavnice i kamata... Evo vjerovnici se guraju potpisati ovaj prijedlog PSN...
Jako čudno, ovakvim prijedlogom kao da ne žele dati ni priliku PSN, al eto kao probali smo... Šta preostaje ako PSN ne uspije
Dionica na TK se trguje trenutno po 25 a oni bi potraživanja sravnali s cijenom od 180 kn ... Ili otpis 90 % glavnice i kamata... Evo vjerovnici se guraju potpisati ovaj prijedlog PSN...
Jako čudno, ovakvim prijedlogom kao da ne žele dati ni priliku PSN, al eto kao probali smo... Šta preostaje ako PSN ne uspije
Besplatno su kupili vrijeme
Display MoreBrzinski pregled
"
Najveci dio potrazivanja odnosi se na potrazivanje prema ovisnom drustvu Sladorana d.o.o.;
Prema prijedlogu PSN-a koji se pokrece i u Sladorani d.o.o., ocekuje se otpis navedenog potrazivanja ili konverzija u kapital tzv.
debt to equity swap zbog cega postoji potencijalna prijeteca nelikvidnost za drustvo
"
"
5. Mjere financijskog restrukturiranja i izracun njihovih ucinaka na manjak likvidnih sredstava
Mjere financijskog restrukturiranja u okviru PSN-a se odnose na konverziju obveza koje Drustvo ima prema vjerovnicima u kapital ili
alternativno na otpis 90 % i jednokratno placanje ostatka duga nakon 8 godina osim prema vjerovnicima koji imaju razlucno pravo nad
kljucnom proizvodnom imovinom grupe cije ce se obveze izmiriti 100% prema vazecoj odnosno ugovorenoj dinamici placanja.
Na predvideni nacin Duznik u drustva grupe Duznika zadrzat ce kljucnu proizvodnu opremu potrebnu za nastavak proizvodnje
"
"
HIS je u pregovorima s EBRD-om oko programa sufinanciranja. Kao jedan od uvjeta jest da postojeci dionicari subordiniraju svoja
potrazivanja prema HIS-a u odnosu na potrazivanja od EBRD-a i/ili da se ta potrazivanja konvertiraju u kapital. U tom smislu Drustvo
nece biti u mogucnosti naplatiti svoje potrazivanje prema HIS-u u narednih 8 godina.
"
"
Predlaze se pretvorba svih potrazivanja prema Drustvu u temeljni kapital Drustva, na nacin da ce se svakih 180,00
(stoosamdeset) kuna potrazivanja pretvoriti u jednu redovnu dionicu, koja glasi na ime, nominalne vrijednosti 180,00
(stoosamdeset) kuna svaka. Iznos potrazivanja koji prelazi posljednji viSekratnik broja 180 otpisat ce se.
I.
Temeljem Statuta Drustva i Zakonom o trgovackim drustvima, svaka dionica Drustva svojem imatelju daje:
te druga prava u skladu sa Statutom Viro Tvornica secera d.d. i Zakonom o trgovackim drustvima.
Proces konverzije potrazivanja vjerovnika u temeljni kapital Drustva zapoceo bi 3 mjeseca od dana pravomocnosti Rjesenja
Podredno, ukoliko vjerovnicima Drustva nije prihvatljiva prethodno navedena ponuda, Drustvo predlaze otpis 90% potrazivanja
glavnice i kamata te podmirivanja preostalog dijela obveze u roku od 8 godina od pravomocnosti Rjesenja Trgovackog suda o
"
Ovako brzinski po prvoj opciji kod vira mislim da to ispadne 1 086 483 dionica, medjutim s obzirom na prvi dio teksta da i sladorana ulazi u PSN onda bi trebalo vidjeti koliko ce i taj deal proci ili barem prijedlog jer sladorana je ta koja je vlasnik his-a 60%
Dobro, i da dionicari Vira dobiju manjinski udjel u HiS, meni nije jasno čime će se Viro u budućnosti baviti? Koje su to sve djelatnosti?
Meni nije bilo jasno zašto dionicari Vira ne dobiju izravno dionice HIS, jer ionako je Viro ostao samo kao “protočni bojler”. Al sad kad je EBRD u igri mnogo je jasnije da su oni zeljeli cistu situaciju i da će i oni kreditom, a možda i udjelom dodatno povećavati kapital HiS-a i razvodnjavati postojeću vlasničku strukturu. Za sada je ovo jednadžba s još dosta nepoznanica, al cinjenica da EBRD defacto drži “super”prioritetnu trazbinu nad svim ostalim trazbinama i da se “novi dionicari kroz PSN” trpaju u zadnji red “vlasništva”, nije nimalo poticajna situacija za neko ozbiljnije ulaganje. Pogotovo dok je proizvodnja šećera neprofitabilan ili slaboprofitabilan posao.
Dobro su to Zadro i Pipunic zakomplicirali.
Display MoreDisplay MoreBrzinski pregled
"
"
"
"
"
"
"
I.
"
Dobro, i da dionicari Vira dobiju manjinski udjel u HiS, meni nije jasno čime će se Viro u budućnosti baviti? Koje su to sve djelatnosti?
Meni nije bilo jasno zašto dionicari Vira ne dobiju izravno dionice HIS, jer ionako je Viro ostao samo kao “protočni bojler”. Al sad kad je EBRD u igri mnogo je jasnije da su oni zeljeli cistu situaciju i da će i oni kreditom, a možda i udjelom dodatno povećavati kapital HiS-a i razvodnjavati postojeću vlasničku strukturu. Za sada je ovo jednadžba s još dosta nepoznanica, al cinjenica da EBRD defacto drži “super”prioritetnu trazbinu nad svim ostalim trazbinama i da se “novi dionicari kroz PSN” trpaju u zadnji red “vlasništva”, nije nimalo poticajna situacija za neko ozbiljnije ulaganje. Pogotovo dok je proizvodnja šećera neprofitabilan ili slaboprofitabilan posao.
Dobro su to Zadro i Pipunic zakomplicirali.
jasno je i zašto.....oni se možda i spase zahvaljujući tim zavrzlamama i igri.......dionićari , vjerovatno neće biti te sreće...
Kopiram sa drugog portala
uspio sam vam pronaci na
Prilog St-1468_2020-1-6 – Dokumentacija
13 citiram
drustvo ima veca potrazivanja od obveza u iznosu 152 mil kn
najveci dio prema sladorani
na istoj strani u tablici pise pretvaranje duga u kapital ( dakle razvodnjavanje ) 145,8 mil kn
ako se ne varam tu ZADRO stiti svoj interes
na strani 14 tog file pise konverzija duga u kapital ili otpis 90%
i onda na strani 27
uk iznos duga 195,5 mil + 54,8 mil eura
na vec slijedecoj strani dolazite do konkretnih brojeva
pa kaze
prijedlog ponude vjerovnicima ( njih ima 180.980.727,53 + 2.6 mil eura = cca 201 mil kn )
na svakih 180 kn dobijete 1 dionicu
to ispada 1.116.667 novih dionica
viro sada ima 1.386.667
dakle traze u PSN 180 kn za 1 dionicu
neka dobiju 120 ( 30 % manje ) to i dalje nije 20 ni 40
mozda sam negdje pogrijesio al to je onak nabrzinu .
Moje razmisljanje
Imate 152 mil kn veca potrazivanja od obveza.
VIRO ima 1386667 dionica sto ispada 109 kn po dionici.
VIRO je sada na 25.
Da su se preracunali za 50 % u sto sumnjam a vrijeme ce pokazati (i psn) dakle 55 kn je ok.
Sumnjam da ce zadro dat samo tako VIRO i sebe razvodniti u vecem omjeru.
Ovaj sto je napisao post pise.
180 kn za 1 dionicu. Pa nekaj je u postupku psn i 30 % manje a ja kazem neka je 90 kn opet je viro podcjenjen
Moje misljenje.
Ma tvoje misljenje si već napisao 100 puta. Tko te je godinama slusao dobro je popušio. Da je forum moj, s tim glupostima vise ne bi ovdje mogao ni prismdrjeti. Ustvari odavno ne bi. Nije problem Vira samo predstecaj nego funkcija i svrha tog društva. Sto će ta firma raditi u budućnosti i kakve koristi će od nje imati vlasnici odnosno manjinski dionicari kao suvlasnici?
Znaci, imat ćeš HIS koji će biti podijeljen između Termesa, Vira i Sladorane. Viro i Sladorana će završiti u predstecaju gdje će dionicari biti razvodnjeni. S druge strane HIS će dobiti kredit od EBRD koji će biti prioritetna tražbina superoordinirana ostalim vjerovnicima. Dakle, manjinski dionicar Vira bit će zadnja rupa na svirali koja će imati manjinski udjel u društvu koje je jedan od dionicara Insustirje šećera čiju imovinu i poslovnu budućnost kontorlira EBRD kroz prioritetnu trazbinu. Još ako doticni maknu Zadru i ekipu iz upravljanja onda se dionicari stvarno imaju na sto i na koga osloniti.
Brojne pretpostavke se ovdje moraju ispuniti da bi postojeći dionicari profitirali. Za početak Industrija šećera mora biti u duljem roku samoodrživa i profitabilno poslovati, tek nakon toga se može računati kakve će koristi od tog poslovanja imati pojedini dionicari u društvima u kojima su suvlasnici manjinski dionicari.
Na koncu ovo je prijedlog nagodbe i o njoj će odlucivati vjerovnici, a ne dionicari. Pa je moguće da se tijekom procesa predstecaja prije zaključivanja nagodbe i odstupi odnosno bude značajnih izmjena prvotnog prijedloga.
Je, očito je namjera Zadri i ekipe da ostanu u sedlu, a da netko drugi da pare za još jedan pokusaj. Zato je predložen tako visok otpis. Vjerojatno su oni već ispregovarali neke okvire nagodbe sa ključnim vjerovnicima jer netko je dobro primjetio da vjerovnici neće biti presretni sa takvim prijedlogom. Al generalno ako poduhvat ne uspije, i dosadasnji većinski i manjinski dionicari ostat će bez svega. I ovoga sto danas imaju.
180 kn 1 dionica.
Pametnom dosta.
Od kud vi sad odjednom na ovoj temi. I to s tolikim znanjem.
Psn nema stecajnog upravitelja . Pametnom dosta.
180 kn 1 dionica.
Pametnom dosta.
pametnom je bilo dosta kad su sve prebacili na hiš a viro ostao praznih računa sa dugovima a dionice vira nisu pretvorili u dionice hiša......
180 kn 1 dionica.
Pametnom dosta.
pametnom je bilo dosta kad su sve prebacili na hiš a viro ostao praznih računa sa dugovima a dionice vira nisu pretvorili u dionice hiša......
Da nedavno smo o tome i komentirali, dok se ne zna stanje u his-u gdje je isla sva vrijednost (ako i koliko je jos ima jer ne znamo nista) bilo kakva racunica nema smisla jer ako i bude kakva buduca dobivena vrijednost ona jedino moze doci od his-a o kojem ne znamo nista pa s tim sva prica oko vira kao ulaganju pada u vodu, jos s ovim sada PSN koji je ocito planiran davno prije kad su ovako brzo sve slozili za poslat glasno je receno sta misle o malim dionicarima, uglavnom gore sam krivo radio racunicu za moguce novo dobivene dionice vira ako prodje prvi prijedlog nisam uopce racunao ovaj eurski dug mislim da bi to onda po tom prvom prijedlogu ispalo 3 388 314 novih dionica, a onda poslje toga je pitanje kakva ce nagodba biti i za sladoranu da li ce viro zadrzati tu 100% il ce i tu bit razvodnjena i onda kad se to sve zavrsi nista se jos nije rijesilo jer i dalje se ne zna stanje u his-u i buducnost osim ovog moguceg EBRD zajma i pracenja secera na burzi