https://zse.hr/UserDocsImages…otREV-K-HR.xlsx
Lijepo.
Na putu prema targetu.....kad se ispucaju optimisti.....
https://zse.hr/UserDocsImages…otREV-K-HR.xlsx
Lijepo.
Na putu prema targetu.....kad se ispucaju optimisti.....
S obzirom na trenutnu cijenu od 360 € po toni u Londonu, bojim se da nema kruha ovdje. Stanje je bolje nego prije godinu dana jer su vjerujem iskoristili onaj privremeni rast cijene šećera da bar malo pojačaju postojeće ugovore, ali to je malo premalo da bi dioničari mogli slobodno spavati. Posebno kad se Gazde osjećaju ugroženo trenutnom situacijom, malo morgen da će paziti na male i njihove interese...
VIRO će, ovisno o poslovanju HIŠ-a, ostvarivati konsolidiranu dobit ili gubitak od poslovanja sa šećerom.
Neovisno o tome, VIRO je sada knjigovodstveno jako dobro postavljena firma.
Ova "prazna ljuštura" sada knjigovodstveno izgleda jako obečavajuće.
Iskreno. Neznam kaj da mislim o izvjescu
Kao statistika. Vise skriva nego sto pokazuje.
Al izgleda da je ciscenje repova napravljeno i slijedeci kvartali bi trebali biti puno bolji
Iskreno. Neznam kaj da mislim o izvjescu
Kao statistika. Vise skriva nego sto pokazuje.
Al izgleda da je ciscenje repova napravljeno i slijedeci kvartali bi trebali biti puno bolji
sa ovim isčekivanjem uvijek novih boljih kvartala, podsjetili ste me na ono kada doktor kaže pacijentu, živjeti ćete još godinu dana, a on njemu, a od čega doktore, od čega
Nakon lijepog nekonsolidiranog izvješća ( objavljenog u 11.54 ) došlo je i konsolidirano ( objavljeno u 13.46 ).
Ipak nije došlo do uravnoteženja kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza što je najveći poslovni i knjigovodstveni problem VIRA.
Ostvaren je značajan gubitak.
Po ničemu se ne vide stvarni efekti trenutnog poslovanja sa šećerom ( prebačeno na HIŠ ), kao niti poslovanje sa alkoholom.
Stvarno stanje za VIRO iz ovakvih izvješća nećemo vidjeti dok ne izađu izvješća koja uključuju poslovanje HIŠ-a.
Mislim da ima negdje pravilo po kojemu ne mora detaljno izvijestiti ako je manje od 50% vlasnik.
Tako da im mozes soli na rep.
Po meni, ovdje se izbacivanjem sturog izvjestaja poput ovog i svako malo blokade pa odblokiranja, radi na drzanju prosjeka ovako nisko kako bi u narednom periodu od mjesec do dva islo na javnu ponudu po 3 mjesecnom prosjeku
Ne zaboravite da je trezor uzeo po 140 od pbza
Pitanje je kako Viro vodi ulaganje, metdom udjela ili konsolidacije. Odnosno po početnoj (nabavnoj) vrijednosti ili usklađuje tu vrijednost.
Al sve je to nebitno. Nije to problem. Problem je da firma gubi novac, tržište i da se raspada. Nikakve ovdje knjigovodstvene metode ne mogu pomoći jer se proizvodnja osipa i postala je nerentabilna.
Pitanje je kako Viro vodi ulaganje, metdom udjela ili konsolidacije. Odnosno po početnoj (nabavnoj) vrijednosti ili usklađuje tu vrijednost.
Al sve je to nebitno. Nije to problem. Problem je da firma gubi novac, tržište i da se raspada. Nikakve ovdje knjigovodstvene metode ne mogu pomoći jer se proizvodnja osipa i postala je nerentabilna.
Vjerujem da poslovanje HIŠ-a u prvom kvartalu nije donijelo gubitke.
Naprotiv, nakon preuzimanja zaliha od VIRA po jako diskontiranim cijenama mogli su šećer prodavati na domaćem tržištu po normalnim cijenama jer je blokada transporta zbog korone prorijedila sniženja cijene šećera u centrima. Tako smo dobili čak pozitivan efekt od korone ( privremeno ) bez obzira na raspad tržišta šećera u svijetu.
Zalihe gotovog šećera u HIŠ-u su relativno male i domaće tržište će ih potrošiti pa ne treba računati sa stvaranjem gubitaka ove godine.
Treba računati i sa nekakvim pozitivnim efektom od proizvodnje alkohola.
Zaključno, firma vjerojatno ne gubi novac ni tržište i nema razloga za očekivanje raspada.
Problem velike razlike između kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza smatram prvenstveno knjigovodstvenim.
Izvješćem za 4. kvartal prikazana je velika ukupna dobit, ali to je postignuto neočekivano velikom vrijednosti udjela VIRA u HIŠ-u i istovremeno neočekivano velikim diskontom na cijeni zaliha šećera koji je unesen u HIŠ.
Organizatori udruživanja vjerojatno imaju razrađenu strategiju i na kraju godine očekujem knjigovodstveno rješenje koje stavlja VIRO u stanje usklađenosti kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza.
Za sada nema nikakvog razloga za paniku i veliku rasprodaju dionica.
Nece dugo moci skrivati cinjenicu da proizvode alkohol i tu zaradjuju extra
Do ljeta ce sve biti jasnije.
Dal idu u otkup mada i za to nemogu skupiti vise od 10%
Sorry, ali to sa alkoholom mi više zvuči kao potez očajnika nego kao neki novi, spasonosni poslovni model. Već imamo Badel, zar ne? Ili će to raditi medicinski alkohol? Kakva im je kalkulacija, količine, tržište, konkurencija, reference? Toliko pitanja, nula odgovora...
Informacije o proizvodnji alkohola kao i sve vezano za proizvodnju i prodaju šećera ( osim malog dijela zaliha koji je ostao u vlasništvu VIRA ) možemo dobiti jedino iz izvješća HIŠ-a.
Konsolidirano izvješće VIRA ima samo jedan podatak vezan za HIŠ i to je DUGOTRAJNA FINANCIJSKA IMOVINA - Ulaganja u udjele ( dionice ) poduzetnika unutar grupe, ali iz toga se ne može trenutno nešto zaključiti o poslovanju HIŠ-a.
Dionica je nakon višekratnih blokada računa i vijestima koje su se pojavile u medijima dovedena jako nisko.
Ako netko to radi namjerno najvjerojatnije je da će osobno sakupljati dionice na nekoliko manjih računa. Ne očekujem trenutno nekakvu ponudu za otkup od strane VIRA za trezor, ali i to je moguće jer sredstva za tu namjenu postoje izdvojena i u knjigovodstvu.
Zadnje dionice za trezor otkupljene su po 65 Kn, a prije toga veća količina po 140 Kn. U vrijeme tih kupnji za trezor VIRO je i knjgovodstveno i prema stvarnom poslovanju bio u puno gorem stanju nego što je trenutno.
Display MorePitanje je kako Viro vodi ulaganje, metdom udjela ili konsolidacije. Odnosno po početnoj (nabavnoj) vrijednosti ili usklađuje tu vrijednost.
Al sve je to nebitno. Nije to problem. Problem je da firma gubi novac, tržište i da se raspada. Nikakve ovdje knjigovodstvene metode ne mogu pomoći jer se proizvodnja osipa i postala je nerentabilna.
Vjerujem da poslovanje HIŠ-a u prvom kvartalu nije donijelo gubitke.
Naprotiv, nakon preuzimanja zaliha od VIRA po jako diskontiranim cijenama mogli su šećer prodavati na domaćem tržištu po normalnim cijenama jer je blokada transporta zbog korone prorijedila sniženja cijene šećera u centrima. Tako smo dobili čak pozitivan efekt od korone ( privremeno ) bez obzira na raspad tržišta šećera u svijetu.
Zalihe gotovog šećera u HIŠ-u su relativno male i domaće tržište će ih potrošiti pa ne treba računati sa stvaranjem gubitaka ove godine.
Treba računati i sa nekakvim pozitivnim efektom od proizvodnje alkohola.
Zaključno, firma vjerojatno ne gubi novac ni tržište i nema razloga za očekivanje raspada.
Problem velike razlike između kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza smatram prvenstveno knjigovodstvenim.
Izvješćem za 4. kvartal prikazana je velika ukupna dobit, ali to je postignuto neočekivano velikom vrijednosti udjela VIRA u HIŠ-u i istovremeno neočekivano velikim diskontom na cijeni zaliha šećera koji je unesen u HIŠ.
Organizatori udruživanja vjerojatno imaju razrađenu strategiju i na kraju godine očekujem knjigovodstveno rješenje koje stavlja VIRO u stanje usklađenosti kratkotrajne imovine i kratkoročnih obveza.
Za sada nema nikakvog razloga za paniku i veliku rasprodaju dionica.
Samo ti vjeruj bilo bolje da znas, od vjerovanja nema hleba iako sta se tice vjerovanja cini mi se da ljepo pise gubitak od sudjelujucih interesa 11 566 mil mislim da se to odnosi na His da ne trazim imaju li sta drugo jos u vlasnistvu na taj nacin mislim da nemaju.
Sorry, ali to sa alkoholom mi više zvuči kao potez očajnika nego kao neki novi, spasonosni poslovni model. Već imamo Badel, zar ne? Ili će to raditi medicinski alkohol? Kakva im je kalkulacija, količine, tržište, konkurencija, reference? Toliko pitanja, nula odgovora...
Zasto ocajnik?
Pa to je bonus. Njima je to nusprodukt.
Dosada je bilo neisplativo proizvoditi. Pa i Zadro je to rekao. Nisu sigurno izvukli iz ropotarnice strojeve za proizvodnju da bi prodali alkohol nikome ili za 0 kn.
Evo ja iz prve ruke znam da je prosli tjedan jedan kamion iz sladorane vozio 2500 litara za firmu u Zagrebu koja proizvodi dezinficijens
Na pocetku krize je vec bila vijest da saponia nemoze namaknut dovoljno alkohola u hr za svoju proizvodnju, a gdje su onda drugi.
Alfacar je bio na tv i uzeo 40.000 litara na samom startu korona krize.
Dnevno sladorana moze proizvest 60.000 litara.
Pa da je po 1 kn litra to je 60.000 kn koje do sada dnevno nisu zaradjivali.
Lp
problem je samo što do sada več godinama nisu zarađivali nego gubili lovu i još uz to muljali sa izvješćima.....ja bi zbog dioničara htio da sam u krivu ali ne vidim ništa dobro za njih .......
problem je samo što do sada več godinama nisu zarađivali nego gubili lovu i još uz to muljali sa izvješćima.....ja bi zbog dioničara htio da sam u krivu ali ne vidim ništa dobro za njih .......
Glavni problem svih šećerana u Hrvatskoj je bio to što su u zbroju bile sa prevelikim kapacitetom za domaće tržište a pokušavale su zadržati maksimalnu proizvodnju u vremenu kada je cijena šećera pala ispod cijene pri kojoj je takav pristup održiv.
Maksimalna proizvodnja i niske cijene gotovog proizvoda = maksimalan gubitak.
Jedna šećerana je zatvorena ( ljepši naziv bio bi stavljena u mirovanje ), smanjen je broj radnika i planira se proizvodnja prikladna veličini našeg tržišta.
Ja vidim promjene i to su sve promjene koje vode održivosti proizvodnje šećera bez stvaranja gubitaka.
Ne možeš šećeranu staviti u mirovanje. To znaci da si je zatvorio. Ne rade kooperanti i uzgajivači repe na daljinski upravljač, pa kad zatreba, tad će oni proizvesti 100 milijuna tona repe.
Viro je bio rentabilan i natprosječno ili prosjecno profitabilan samo u vremenima kvota i poticaja (što europskih za proizvodnju domaćeg šećera za izvoz u EU, a što lokalnih za podupiranje sadnje i uzgoj šećerne repe). Čim je kvotno-poticajni režim nestao, firma se našla u sličnim problemima u kojima je bila i prethodnica virovitička šećerana koja je devedestih završila u stečaju.
Za preradu repe i proizvodnju šećera treba imati ekonomiju razmjera i izuzetno jeftinu i dostupnu sirovinu, a to repa sama po sebi nije. Treba imati i up to date tehnologiju i diverzifikaciju u više poljoprivrednih grana ili proizvodnju drugih proizvoda iz šećera, tipa alkohola etanola, marmelada, voćnih sokova i ostalih sirovinskih baza.
Viro se jednostavno nije uspio othrvati naletu konkurencije poslije ukidanja kvota i velikom porastu šećera na lokalnom, europskom i svjetskom trzistu. Prije toga se nije uspio dovoljno proširiti i diverzificirati pa je defacto nedovoljno spreman dočekao liberalizaciju tržišta i uravnoteženje europskih i svjetskih cijena šećera. Većinski vlasnici nisu uspjeli postići ni održivo stratesko partnerstvo, a nisu se uspjeli ni prodati. Zajedno s njima potonuli su i manjinski dionicari. I to je otprilike to. Bilo je tu dobrih poteza i manje dobrih, al sve skupa nije dobro prošlo. Kasnilo se i nije se uspjelo sačuvati proizvodnju šećera u razmjerima i količinama za koje postoje raspoloživi proizvodni kapaciteti. I sad imamo nastavak osipanja i pokušaje stavljanja situacije pod kontrolu. Sto će se dalje događati ne znam, al nekako mi se čini, da iza zavoja ne sija sunce nego se naziru novi problemi.
@naim
Ne možeš uspoređivati stanje na tržištu kada je dionica bila 500 i više Kn sa sadašnjim stanjem kada je cijena dionice 50 i nešto.
Trenutno gledam stanje u VIRU ( HIŠ-u ) i uspoređujem ga sa vremenom kada se proizvodilo puno sa planiranjem izvoza, a taj izvoz je donio višegodišnje poslovanje sa gubitkom.
Trenutni poslovni planovi su puno bolji od forsiranja proizvodnje koja će stvarati gubitke.
Nemam kristalnu kuglu i ne mogu predvidjeti budućnost proizvodnje šećera u Hrvatskoj ili Evropi, ali to ne može nitko pa niti širenje optimizma niti nečije predviđanje propasti ne znaće ništa za daljnji razvoj događaja.
I još jedna stvar. Proizvodna cjelina, izdvojeni pogon, pa i cijela firma se mogu staviti u mirovanje ( čak i višegodišnje ), a mogu se i prodati ako ima zainteresiranih.
Ja uopće ne spominjem i nisam spominjao nikakvu cijenu. I na 500 kuna i na 50 kuna proizvodnja je trzisno gledano bila neisplativa, bez subvencija.. Proizvodnja šećera malih proizvodjaca u Europi unosna je samo kad se subvencionira. To je poanta. Kad nema subvencija nizu se minusi i dugorocno proizvodnja postaje neodrziva. To je 1. pravilo investiranja u šećerane. Tko to još nije shvatio sam je kriv za gubitke. I to je to. Cijela mudrost. Zato je i prethodno virovitička šećerana propala,, pa Viro, pa pola srpskih šećerana. Itd. Nastavi niz.
Ja uopće ne spominjem i nisam spominjao nikakvu cijenu. I na 500 kuna i na 50 kuna proizvodnja je trzisno gledano bila neisplativa, bez subvencija.. Proizvodnja šećera malih proizvodjaca u Europi unosna je samo kad se subvencionira. To je poanta. Kad nema subvencija nizu se minusi i dugorocno proizvodnja postaje neodrziva. To je 1. pravilo investiranja u šećerane. Tko to još nije shvatio sam je kriv za gubitke. I to je to. Cijela mudrost. Zato je i prethodno virovitička šećerana propala,, pa Viro, pa pola srpskih šećerana. Itd. Nastavi niz.
Osobno ne vidim zasto bi propali a prije toga radili nove troskove osnivanjem HISa
Naime, VIRO i ostatak vlasnika HISa je reprogramirao dug povoljnijim kreditima
Da, smanjio je proizvodnju na, ja se nadam, profitabilni razinu.
Takodjer cijena dionice je znacajno pala i na najnižim razinama je bas zbog toga.
Ponavljam, nisam pristasa teorija zavjere, al slampavo izvjestavanje, pa izbacivanjem izvjestaja prvo nekonsolidiranog pa nakon par sati konsolidiranog, kasnjenja sa izvjestavanjem, ne brigom o izvjestavanju planova poslovanja, sakrivanjem podataka o poslovanju HISa ( detaljnim, ne samo brojkama -11 mil) samo se potice takvo razmisljanje o uroti zbog ko zna cega
Upravo zato sam napisao da ovo s tiskanje cijene dolje i niz negativnih vijesti koje se plasiraju me navodi na teoriju o jeftinom istiskivanju manjinskih dionicara.
Ti nikako da shvatiš da su i Viro i IPKK Tvornica šećera bankrotirali i da je ovo za sada neuspješan pokusaj spašavanja nekadašnje industrije šećera. Ja ne vjerujem u budućnost hrvatske industrije šećera i tako gledajuci bolje je da vas istisnu i isplate i da dionicari naplate barem dio onoga sto su uložili u dionicu. Ja ne mislim da će biti bilo kakve isplate, barem ne u ova zeznuta vremena. Pored toga, ako većinski dionicari ne zele biti na burzi ni kotirati, onda je bolje za sve da se dionica delista. Nekakva zaštita manjinskih suvlasnika u situaciji vlasničkog preslagivanja većinskih dionicara, koji spašavaju svoju kožu, pada u drugi plan i nikome nije vise u fokusu branjenje nekakvih “zajedničkih interesa”. Svatko će morati spašavati vlastitu kožu.
Zadržavam pravo da sam potpuno u krivu i volio bih da je tako. Al nažalost slijed događaja i dalje ide u smjeru nestanka ove industrije u RH.