1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• upupup
  • February 14, 2020 at 10:13 AM
  • upupup
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    171
    • March 1, 2020 at 2:24 AM
    Quote from mitkko
    Quote from upupup

Ja imam baku. Moja baka ima samo mene.

Moja baka mene jako voli.

Moja baka ima kravu.

Baka daje meni mlijeko od krave.

Kad sve zbrojim ja sam sretan čovjek.

Imam i baku i kravu i mlijeko.

Nije jako stručno, ali možda ste sada shvatili.

Display More

To je zapravo više ovako:

Ja imam kuću koja vrijedi 100 i vodim ju kao imovinu. Sutra sam ju prodao i imam 100 u novcu, a taj novac kažem da je dobit. A ustvari imam isto. Dapače, nemam čak ni keš već imam "ulaganje u povezano društvo" jer sam kuću prodao frendu koji mi je to obećao jednog dana platiti.

Pročitajte FI, sve tamo piše.

Display More

To je zapravo ovako:

Kuća je plaćena ( naplaćena ) i tim novcem je VIRO napravio razduživanje.

Zalihe šećera su uz velike promjene vrijednosti zaliha prenesene u HIŠ. Taj iznos ( 200 Mil. Kn ) je lijepo osiguranje dobiti za 2020. godinu.

Tu dobit će ostvariti HIŠ, a on je u vlasništvu VIRA.

Sve Vam piše u izvješću.

• upupup
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    171
    • March 1, 2020 at 4:13 AM

Da pojasnim ono što Vam "darkeri" na ovoj dionici ne žele spomenuti i nikada neće priznati da znaju.

U zadnjem izvješću je kroz udruživanje, kredit HBOR-a, prijenos imovine na HIŠ i razduživanje VIRA prikazano stvarno stanje BV VIRA.

Najbolje od svega je što dobit nije "stvorena" knjigovodstveno poništavanjem već prije knjiženih promjena vrijednosti zaliha ( to sam očekivao jer je napravljeno već i 2017. god. a bilo bi i logično jer cijena šećera je rasla ).

Naprotiv, u 4. Kvartalu povećavamo tu stavku i realno gledajući prenosimo zalihe šećera na HIŠ po cijeni koja ima veliku promjenu vrijednosti zaliha, ili drugim riječima prenijeli smo zalihe u HIŠ po niskim cijenama.

Uz cijenu šećera na tržištu koja je viša to će HIŠ-u omogućiti start poslovanja u ( velikoj ) pozitivi. Radi se o 200 Mil. Kn.

Da taj potez nije napravljen "darkeri" bi već sada vidjeli dodatno uvećanu dobit iz poslovanja, a ovako im je omogućeno da u toj dobiti "uživaju" kada stignu izvješća u slijedećim razdobljima.

VIRO je u puno boljem stanju nego što su očekivali i najveći optimisti među nama.

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 10:02 AM

Malo cituckam rasprave, al ne shvacam zašto bi HBOR dao nekakav kredit Viru, ako je Viro prenio imovinu i poslovanje na novu firmu?

Onda je valjda kredit dobila nova firma, da kupi tu imovinu?

Viru je ostalo gotovo 295 milijuna kuna kratkoročnih obveza, a kratkotrajna imovina je mnogo manja, 170 milijuna kuna. Očito Viro ima probleme sa likvidnoscu pa ceste blokade računa ne bi trebale čuditi.

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • March 1, 2020 at 10:19 AM

Naim

Naravno da je his dobio hbor kredit. Ne viru.

VIRO ce biti cista firma sa udjelom u his.

Kao i ipkk

Onaj ko zeli kako moze izgurat ipkk a i VIRO.

I zavladat secernom industrijom sa cca 70% vlasnistva

Dok razni jazavci na forumima skuze ode voz

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 10:26 AM

Kako će biti čista firma?

Firma za što? Pa već i letimičan pogled pokazuje da je firma nelikvidna, a ako je sa nje prenesena imovina za proizvodnju, kako će onda firma vraćati dugove i biti likvidna?

Meni to nije jasno. A nije mi ni jasno zašto bi netko spašavao biznis sa šećerom i založio svu svoju preostalu imovinu za to i onda još nekome dao da ga izgura van te firme??

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • March 1, 2020 at 12:37 PM

Kakvo guranje?

Buraz prodaja.

Nemoze bolje.

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 3:37 PM

Prodaja čega?

Vira ili HIŠ?

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 1, 2020 at 3:55 PM

Evo malo sam bacio oko na to sve skupa, ocigledno je da je dobit knjigovodstvene naravi te da zapravo nema nikakve veze s mogucom valuacijom i nekim racunanjem u vezi toga, a gledajuci ove vece jednokratne stavke vrlo vjerovatno je operativni minus, ocigledno je da su dio imovine i obveza isknjizili iz bilance prebacivanjem na novu firmu HIŠ te je nakon toga nastao dodatni prihod u rdig od 240 mil i u bilanci ulaganje u udjele poduzetnika unutar grupe od nekih 340 mil , a cini mi se da namjerno tako ustimano taj dodatni prihod da bi se buduci gubitci nastali od imovine koja je ostala nekako ustimali, medjutim na stranu to meni kao mogucem ulagacu je zapravo najproblematicnije to sta se ta prebacena imovina za sada s ovim izvjescem tj ulaganje u udjele poduzetnika unutar grupe vodi u konsolidiranom izvjescu tako kroz bilancu, a ne u nekonsolidiranom izvjescu, razlog tome je vjerovatno jer viro nije kao matica vlasnik udjela od 60% u HIŠ nego taj udjel od 60% otpada na viro i na sladoranu pa s te strane ocito ne zadovoljava uvijet da se konsolidira vec ga vode kao udjel u bilanci u konsolidiranom izvjescu, a to je i oni najveci problem jer ukoliko sam dobro to svatio po tome ispada da kroz konsolidaciju necete moci saznat kakvi su prihodi i rashodi i dugovi udjela u HIŠ kroz viro izvjesce jedino cete vidjet da taj udijel vode kroz bilancu sam kao vrijednost udjela osim ako uprava kroz PDF izvjesce ne obradi taj udjel u HIŠ na zadovoljavajuc nacin

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 4:17 PM

Pa upravo je to i mene bunilo kolega Status Quo. Al nije samo to, problem je i vremenska dimenzija i problem likvidnosti. Jel koliko ja shvacam, Viro najprije mora zaraditi da bi isplatio dobit koja bi onda bila prihod Viru i ostalim ključnim dioničarima. Obzirom na neizvjesnost ostvarenja te dobiti, pitanje je kako će društvo funkcionirati bez prihoda??

• upupup
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    171
    • March 1, 2020 at 5:25 PM

Imam osjećaj da se pokušava dobit prikazana u FI okarakterizirati knjigovodstvenom manipulacijom.

Prijenosom imovine na HIŠ došlo je do uplate pravog novca u VIRO i tim sredstvima je napravljeno razduženje.

Uz redovno poslovanje i ta sredstva došlo je do dobiti koja je u FI.

Dodatno, prenesene su i zalihe, ali tvrdim da su ( zbog visoke prodajne cijene na tržištu ) nepotrebno umanjili vrijednost tih zaliha.

Tu Vam se krije operativna dobit iz poslovanja, a ona će se pojaviti naknadno, nakon prodaje tih zaliha.

Mislim da tražite nepostojeće problame u organizaciji udruživanja, a namjerno prešućujete činjenicu da VIRO sada radi sa dobiti.

Smatram da je kapital dioničara zaštićen i da ničim ne može biti ugrožen jer je i većinskim dioničarima dionica jedini instrument vlasništva u novonastalim uvjetima.

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • March 1, 2020 at 6:26 PM
    Quote from upupup

Smatram da je kapital dioničara zaštićen i da ničim ne može biti ugrožen jer je i većinskim dioničarima dionica jedini instrument vlasništva u novonastalim uvjetima.

1.Osobito ovaj dio koji ste napisali,a iza kojeg stoji fond kao predstavnik drzave te strani ulagači-partneri. Ljudi ovdje zazivaju stecaj,nazivaju Viro praznom ljusturom,čitam i ne vjerujem koje usko sagledavanje stanja ove kompanije.

2.EEFAT je počeo provoditi veliki projekt na temu dugoročno odrzivog poslovanja šećerne industrije u EU kroz edukaciju i besp.sredstva.

3.Hvala vama Upupup na vasem velikom doprinosu na ovoj temi i vašem BESPLATNOM djeljenju znanja i informacija 😊

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 6:49 PM
    Quote from LadyM
    Quote from upupup

1.Osobito ovaj dio koji ste napisali,a iza kojeg stoji fond kao predstavnik drzave te strani ulagači-partneri. Ljudi ovdje zazivaju stecaj,nazivaju Viro praznom ljusturom,čitam i ne vjerujem koje usko sagledavanje stanja ove kompanije.

2.EEFAT je počeo provoditi veliki projekt na temu dugoročno odrzivog poslovanja šećerne industrije u EU kroz edukaciju i besp.sredstva.

3.Hvala vama Upupup na vasem velikom doprinosu na ovoj temi i vašem BESPLATNOM djeljenju znanja i informacija 😊

Tko stoji iza koga? Tko je predstavnik države? Nisam razumio. Možete pojasniti?

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • March 1, 2020 at 6:59 PM

Hvala lijepa na pitanju, ali ne bih ulazila dublje u tematiku drzavnih i fondovskih veza i odnosa u Hrvatskoj.

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 7:29 PM

Ako ste mislili na mirovinske fondove i one Francuze?

Ja vam mislim da su oni već otpisali ovo ulaganje.

Bilo je vremena za pomoć, nažalost nitko nije pružio ruku.

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • March 1, 2020 at 8:02 PM

Francuzi sebe spasavaju.

Nemaju oni vremena za viro.

Sutra bu sve jasnije. 9.30 cips i kokice

• xdado
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    123
    • March 1, 2020 at 8:08 PM

Koliko ja znam i koliko sam shvatio na zadnjoj skupštini IPKK, a tako je definirano i u ugovoru o osnivanju HIŠ, šećer je ostao na matičnim firmama. VIRO i Sladorana su prebacili prije kampanje šećerane u HIŠ tako da je sav šećer koji se u jesenskoj preradio u te dvije šećerane imovina HIŠ, i VIRO i Sladorani je ostao stariji šećer koji se već vjerojatno rasprodao. IPKK je kasnio sa prebacivanjem šećarane na HIŠ jer su čekali da se kredit riješi jer bez toga bi sve bilo besmisleno. Tako da je šećer iz jesenske kampanje TŠO ostao kao imovina IPKK. Kredit HBOR-a je sjeo na HIŠ. Sa većim dijelom toga je dijelom isplaćena imovina koja je unesena u HIŠ - nekretnine i strojevi od sve tri šećerane. Ostatak je unesen kao temeljni kapital HIŠ kojega drže 60% VIRO i 40% IPKK (HIŠ). Stari dugovi su ostali uglavnom na VIRO/IPKK ali dobar dio se pokrio sa novcima koje je HIŠ isplatio za opremu nakon što je sjeo kredit. IPKK pokriva Pipunić sa financijskim injekcijama od Žito-a po potrebi pa je recimo likvidan. VIRO Zadro ne pokriva tako temeljito, zato i blokade.

HIŠ je krenuo od nule sa čistim startom i trenutno šećer dobro stoji. Ali. isplata dobiti je ograničena uvjetima u HBOR-ovom kreditu. VIRO tu bolje stoji jer ima prenesenu dobit pa ako bude likvidan može isplatiti dividendu. IPKK bi prvo morao pokriti prenesene gubitke ili smanjiti temeljni kapital TŠO.

Dio dobiti na VIRO je koliko sam shvatio zato što su pri prijenosu imovine na HIŠ revizori procijenili imovinu na nešto više nego što je bila u knjigama.

• naim
    Guest
    • March 1, 2020 at 8:36 PM

xdado

Zahvaljujem na pojašnjenju.

• upupup
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    171
    • March 2, 2020 at 3:01 AM
    Quote from Neo

Prema ovome reklo bi se, sada dionica vrijedi cca 145-150kn.

Dakle Viro je opet u klubu, gdje je i HPB, Saponija, Tpng,

LKPC itd. da ne nabrajam sve.

A to su podcijenjene dionice koje se trže na pola booka.

Upravo tako kolega Neo.

Zaključak apsolutno točan, a brojevi sve govore.

BV 339 Mil. Kn

Broj dionica 1.386.667

BVPS 244 Kn

P/B oko 0,3 ( uz sadašnju cijenu 73 Kn )

Neki računaju tako da oduzmu trezorske dionice jer i one su vlasništvo VIRA. Pa imamo:

BVPS oko 252 Kn

Kada dionica poraste na 126 Kn biti će na pola booka i u klubu podcijenjenih dionica. :)

Za sada je to jedan poseban klub.

Zato se i igraju ove igre zamagljivanja i zastrašivanja.

Treba još malo hvatati pozicije. :)

• Ardwark
    Student
    Reakcija primljeno
    69
    • March 2, 2020 at 11:03 AM

Jos su neki sramežljivi.

Danas do 100.sve ispod je skromno

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 2, 2020 at 12:05 PM
    Quote from Ardwark

Jos su neki sramežljivi.

Danas do 100.sve ispod je skromno

kopovao sam na još skromnijih 57-62, imam dionica, ali nemam pojma i nikako ne mogu utvrditi, ako su prodali zalihe po dobrim cijenama, gdje je njima ta lova, zašto dozvoljavaju malo malo blokadu računa, je li to potrebno, da se poplaše dioničari ili je nešto drugo u pitanju, od kako su se s Pipunićem udružili počeli su njegovim stopama u odnosu na male dioničare

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 25, 2025 at 4:34 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 25, 2025 at 4:34 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago