Da se i ovdje ne pojave Reddit ...
Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama
-
-
-
pa vec se pojavio. DOGE coin je poludio jer se pojavilo pitanje na WSB dal je ikad DOGE bio 1 dolar.
i nakon toga je otisao 1800 posto .cirka
-
pa vec se pojavio. DOGE coin je poludio jer se pojavilo pitanje na WSB dal je ikad DOGE bio 1 dolar.
i nakon toga je otisao 1800 posto .cirka
I hvala im na tome
-
Samo da Musk stavi na svoj twit nesto o ovom coinu i leti sve do otpada
-
-
Kad smo mi takvu maniju imali s Bakićem dok je kupovao "Barcelonu", a ljudi ga slijedili, BTC nije bio ni u povojima
-
preko koje trgovine kupujete? je li ima neka malo skuplja ali da ne moram fotografirat osobnu i ostalu proceduru?
-
preko koje trgovine kupujete? je li ima neka malo skuplja ali da ne moram fotografirat osobnu i ostalu proceduru?
Binance.
Revolut najjednostavniji ali treba osobna
-
Jos napomena. Na bilance lova u HR stiže preko Bitcoin mjenjačnice i onda mjenjačnica vam dalje šalje u npr PBZ što odmah ostavlja trag hehe. A na Revolut Direkt mijenjate btc i ostali kripto u kn i dizete s bankomata sa Revolut karticom te nama tragova hehe
-
pa ponata BTC mjenjacnice i je da imas trag i potvrdu da si to kupio pa kad to ides prodat za godinu -dve i kad bude 1.0000000000 da imas pokrice ( i da ne moras platit porez) a ne da te optuze da peres novce nekom mafijasu .
Ili si ti mislio na nesto drugo??? npr rudarima treba revolut- wirex-skrill-advanced cache i slicne kartice ili btc bankomat jer nemaju ulazne potvrde za btc i ne drze ga godinama.
-
-
Kolege a samo malo. Mene zanima.. dakle kako se taj btc i ostali kripto tretira u HR ? Ako imam duže od 2 godine i to dokažem nemam poreza ni prireza ?
-
upravo tako. Kao i ostale dionice i svi prihodi od kapitalne dobiti.
2 godine drzanja i ne placa se nista-
-
https://www.rrif.hr/porezni_tretma…3543-misljenje/
Meni je ovo zapelo za oko....
Međutim, potrebno je napomenuti i da ako porezni obveznik „rudarenje“ obavlja kontinuirano i s namjerom stjecanja dohotka u dužem vremenskom razdoblju te mu je to „osnovno zanimanje“, po toj osnovi obvezan je registrirati samostalnu djelatnost i dohodak utvrditi sukladno člancima 30. do 35. Zakona (a može to učiniti i dobrovoljno ako samo povremeno ostvaruje dohodak po toj osnovi).
-
Ništa nije jače od američke avijacije i hrvatske administracije...
Samo čekam kad će propisati i oporezovat davanje džeparca klincima
-
Ništa nije jače od američke avijacije i hrvatske administracije...
Samo čekam kad će propisati i oporezovat davanje džeparca klincima
jedva čekam da to netko upiše u registriranu djelatnost da inspektor dođe i pita te di ti je koncesija i imaš li ekološku dozvolu, a ti ga odvedeš u podrum di su načičkane grafičke
hint: ako je firma, moraš u podrumu imati i vatrogasni aparat radi zaštite na radu
-
Da se išta razumijem u to rudarenje, otvorio bih firmu "Alija Sirotanović doo", a logo bi bila velika lopata.
Nego, sad kako se na Baniji ne treba plaćati struja zbog katastrofe koja ih je zadesila, može li se sad tamo besplatno rudariti?
-
https://www.rrif.hr/porezni_tretma…3543-misljenje/
Meni je ovo zapelo za oko....
Međutim, potrebno je napomenuti i da ako porezni obveznik „rudarenje“ obavlja kontinuirano i s namjerom stjecanja dohotka u dužem vremenskom razdoblju te mu je to „osnovno zanimanje“, po toj osnovi obvezan je registrirati samostalnu djelatnost i dohodak utvrditi sukladno člancima 30. do 35. Zakona (a može to učiniti i dobrovoljno ako samo povremeno ostvaruje dohodak po toj osnovi).
Meni su zapele za oko neke druge stvari iz ovog teksta, a o čemu sam i ja ovdje svojevremeno pisao.
Prva stvar je da se čak i u HR stvari oko kriptovaluta polako reguliraju. Propisali su način oporezivanja, kripto su nazvali financijskom imovinom, a trgovanje kriptom su nazvali financijskom transakcijom.
Druga stvar, trgovanje podliježe oporezivanju samo u trenutku kada kripto pretočiš u neku od fiat valuta (USD, EUR, HRK i slično). Ja nikada ne trgujem u fiat parovima, već u USDT koji je stablecoin i smatra se kriptovalutom. Od 2017 kada sam prvi put kupio Bitcoin, niti jednom nisam napravio transakciju u fiat valuti. Ova činjenica ti omogućava da trguješ kada i koliko hoćeš, i ako u roku dvije godine ne prebaciš dobit u kune, ne moraš platiti porez.
Treća stvar, ne vidim zašto bih u budućnosti uopće prebacivao dobit u kune. Sve više online trgovina je počelo primati Bitcoin kao sredstvo plaćanja, a što će se u budućnosti sigurno još više intenzivirati.
Četvrta stvar, fiat valute pojede inflacija, a Bitcoin npr. se ponaša potpuno suprotno i u zadnjih 10 godina se pokazao kao dobra oaza za čuvanje vrijednosti. Zato radije držim Bitcoin nego kune.
Eto, nekome je čaša polupuna, nekome poluprazna. Ako hoćeš, u svemu možeš vidjeti potencijalni problem, ali isto tako i priliku.
-
A sto se to regulira?
Regulira se samo harač. A isto bi bilo da zaradiš na lukovicama od tulipana. Da porezna ima c/b da se porez mora platiti pa da ne bi bilo.... “nigdje nije pisalo”.
A i svakako bi savjetovao da pročitaš te clanke koje oni spominju jer je ostvarivanje dobiti kao poduzetnika “malo skuplje” od klasičnog oporezivanja kapitalne dobiti.
Al nije ti tu problem Hrvatska, nego USA. Nek ona zaključi po nečemu da je ta dobit oporeziva i da ima po mjestu nastanka neke veze s njima, a mi nemamo s njima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja onda bi oni mogli krenuti u naplatu. A to je kod njih malo zeznutije.
-
A sto se to regulira?
Regulira se samo harač. A isto bi bilo da zaradiš na lukovicama od tulipana. Da porezna ima c/b da se porez mora platiti pa da ne bi bilo.... “nigdje nije pisalo”.
Zadnjih 10 godina su kripto ignorirali, a sada ga nazivaju financijskom imovinom. To je poanta. Naravno da su prvo uveli "harač", drugo ni ne znaju, ali ga više ne ignoriraju. To govorim za HR, dok su vani stvari puno drugačije i razvijenije.
-
Super su mi priče da je BTC ili bilo koji coin ovakva ili onakva valuta, bolja ili lošija od dolara, eura, kune ili zlota. A nitko ništa ne kupuje s njime, svi samo čekaju da cijena poraste xy% pa da zarade ako bude sreće.
Što je potpuno legitimno, da me se ne shvati krivo. Ali ne zovite onda BTC valutom već špekulacijom od koje se nadate zaraditi. I ne kažem da neki neće zaraditi, hoće sigurno.
Ali ne zato što je to ne znam kako dobra investicija, već jer će uvijek biti nekog tko će kupiti "castle in the air". Sve dok ih jednom više ne bude...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun