1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Kriptovalute

Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• discover
  • February 14, 2020 at 10:12 AM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 9, 2021 at 12:27 AM
    Quote from emil

Pa sta nije tako u svakom papiru? Zadnji ugasi svjetlo i to je to.. Pa prosli ste Agrokor :)

i usput:

Morgan Stanley usao u MicroStrategy

to su oni sto su prebacili svoje dolare u BTC (cirka 2,5B$ ili ti ga po naski receno 70000BTC-a :) )

to inace rade ovi kaj se ne kuze u P/E 7 i koji citaju index a ne gledaju Bujicu :)

hvala na info :thumbup:

sad vidimo da svaki luđački rast ima svoj razlog, a kao i uvijek, mali zadnji doznaju :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 9, 2021 at 12:31 AM

a kako se sad cini to je tek pocetak... BTC ce od balona postat baloncina:)

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 10:46 AM

Evo još jedan tip - THETA/USDT.

Formirao se lijepi descending trokut, upravo vidimo breakout sa targetom cca 2,70, što je oko +27%.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 11:09 AM

Dečki moji, puno vi tu lajete, a vlak prolazi. U kriptovalutama sam od 2017, vidio sam luđačke rastove i brutalne padove, sve sam to doživio i preživio, puno uz put izgubio i zaradio, puno naučio o kriptovalutama i trejdanju, tako da sada ovaj ciklus (ovaj bull run) mogu hladne glave ispratiti.

Osobno mislim da smo u ovom ciklusu tek na pola puta, vjerojatno ćemo sljedećih godinu dana gledati kako sve ovo još raste u neslućene visine. Uz put ćemo vidjeti više manjih i većih korekcija (uobičajene su korekcije i oko 40%), tu će svi paničariti i govoriti kako je balon puknuo, a to će zapravo biti najbolje prilike za kupnju.

Rast kripta obično ide u valovima - pravilo je da prvo BTC potegne, onda dok se on hladi poteže ETH, onda dok se on hladi kreću "large cap" shitcoini, a onda poslije njih mali shitcoini. Rinse and repeat. Tko se tu dobro snađe, može si vrlo lako osigurati lagodnu mirovinu.

Ovakve rasprave sam slušao 2017. i sada mi je smiješno to opet prolaziti, pa mi se ne da uopće raspravljati. Kao da slušam rasprave o ustašama i partizanima 50 g. poslije rata.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 9, 2021 at 11:24 AM

Kolega mitko je to jako lijepo sazeo u par recenica.

Bez obzira balon-nebalon na svemu se da zaradit pa tko voli nek izvoli...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 1:20 PM

Pogledajte ovo, profit danas (ušao u trejd sa marginom sinoć prije spavanja - THETA/USDT, još sam u trejdu, ovo je nerealizirani profit) i realizirani profit u zadnjih mjesec dana. Gdje još ovo možete postići? Danas već +30%, a u zadnjih mjesec dana +1000%!!! A nisam čak ni aktivno trejdao - da nisam gubio vrijeme ovdje na ZSE, profit bi vjerojatno bio i veći.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Iako, žena mi bas i nije oduševljena :)

Edited once, last by mitkko: Merged a post created by mitkko into this post. (January 9, 2021 at 1:25 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 9, 2021 at 1:29 PM
    Quote from emil

kad znamo da ima idiota koji su cijelu svoju imovinu prodavali da ovo kupe i upucavali svaki dinar da nastavi rast, onda zašto ne alocirati dio novca, pa dok ide ide.

ako ništa, za ovo su bar svi čuli, za razliku od nekih shit stocks koje se bez ikakvih razloga napucavaju.

kad već kupuješ govno, onda bolje kupiti ono koje te može učiniti bogatim, nego ono di je neko cijelu bilancu izlažirao, pa može otić i u nulovanje.

ako ništa, ovdi uvijek ima dovoljno vjernika kojima možeš dalje uvaliti, a i previše utjecajne ekipe pumpa balon, pa onda why not 🤷

Quote from mitkko

Pogledajte ovo, profit danas (ušao u trejd sa marginom sinoć prije spavanja - THETA/USDT, još sam u trejdu, ovo je nerealizirani profit) i realizirani profit u zadnjih mjesec dana. Gdje još ovo možete postići? Danas već +30%, a u zadnjih mjesec dana +1000%!!! A nisam čak ni aktivno trejdao - da nisam gubio vrijeme ovdje na ZSE, profit bi vjerojatno bio i veći.

ovi margini su mi previše risky, al šta je je.

svaka čast :thumbup:

čak mislim da se i dionice mogu srokati, al ovo će nastaviti živjeti neki svoj život.

definitivno mislim alocirati dio sredstava, pa dok dur dur 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (January 9, 2021 at 1:34 PM).

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 1:36 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from emil

kad znamo da ima idiota koji su cijelu svoju imovinu prodavali da ovo kupe i upucavali svaki dinar da nastavi rast, onda zašto ne alocirati dio novca, pa dok ide ide.

ako ništa, za ovo su bar svi čuli, za razliku od nekih shit stocks koje se bez ikakvih razloga napucavaju.

kad već kupuješ govno, onda bolje kupiti ono koje te može učiniti bogatim, nego ono di je neko cijelu bilancu izlažirao, pa može otić i u nulovanje.

ako ništa, ovdi uvijek ima dovoljno vjernika kojima možeš dalje uvaliti, a i previše utjecajne ekipe pumpa balon, pa onda why not 🤷

Quote from mitkko

ovi margini su mi previše risky, al šta je je.

svaka čast :thumbup:

čak mislim da se i dionice mogu srokati, al ovo će nastaviti živjeti neki svoj život.

definitivno mislim alocirati dio sredstava, pa dok dur dur 🤷

Display More

Margini su odlični ako ih pravilno koristiš. Ovaj margin koji spominjem je x3, ništa spektakularno, a opet učini ogromnu razliku.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 9, 2021 at 1:37 PM
    Quote from mitkko

Margini su odlični ako ih pravilno koristiš. Ovaj margin koji spominjem je x3, ništa spektakularno, a opet učini ogromnu razliku.

preko čega trguješ?

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 1:37 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from mitkko

preko čega trguješ?

Binance.

• PipiDugaCarapa
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 9, 2021 at 2:01 PM

Jel može malo pojašnjenje za Binance ... Ako sam dobro shvatio tamo zapravo ne kupuješ/prodaješ crypto s USD nego njihovim Binance USD aka BUSD koji također kotira na crypto burzi i zapravo je neka njihova "izmišljotina" ... Pa zapravo prvo konvertiraju USD u BUSD pa BUSD u crypto npr. BTC ... Hmm, koliko puta onda tu uzmu proviziju? Ispravite me ako griješim ...

Isto ne vidim da može povlačenje kreditnu karticu ala Revolut nego putem SWIFT-a ili SEN-a (za koji nisam nikad čuo i ne znam što je ...)

mitkko - može li se isključiti ta opcija margina ... ako sam isto dobro pohvatao 3x je minamalno s čime se može trgovati npr. na BTC ili sam opet nešto krivo vidio/shvatio ...

Joj nekad je ovo bilo jednostavnije ...

• SosT
    Početnik
    Reakcija primljeno
    25
    • January 9, 2021 at 2:47 PM

Na Binance možeš kupiti BTC za Euro bez provizije i ne trebaš koristiti margin

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 3:29 PM
    Quote from mitkko

Evo još jedan tip - THETA/USDT.

Formirao se lijepi descending trokut, upravo vidimo breakout sa targetom cca 2,70, što je oko +27%.

THETA je ipak zastala pri vrhu trokuta. Sada se nadam da ćemo vidjeti "build-up" i pravi breakout. Na grafu sam prikazao i moje limit sell i stop naloge. Kupio sam 21.635 kom po prosječno 1,98 USD, stop nalog sam stavio na 1,99 USD, a sell nalog na targetu 2,72 USD (sell naloge ću još porazbacati oko tog targeta +/- par postotaka). Ovako imam potencijal rasta od 37% na ulaganje, ali budući da sam ulagao na x3 margin, efektivni rast na moju glavnicu će biti 3x37%=111%. Ukupna vrijednost ovog trejda je 265.000 kn, od čega je mojih trećina (88.000 kn), a potencijalna zarada je 99.000 kn. Najbolje od svega je što je cijena već otišla dovoljno gore tako da mogu stop nalog staviti malo iznad cijene po kojoj sam kupio, tako da mi je rizik trejda =0.

Često sam u ovakvim slučajevim znao prodati pola pozicije kada ovako dođe do prve prepreke, a ostatak pustim da vozi. Na ovaj način si smanjim break-even i tu stavim stop nalog. Tako ostavim cijeni više prostora za disanje čime sam si smanjio šanse da će me volatilnost izbaciti iz igre, a rizik mi je i dalje nula. Kako je trenutno vikend i u mogućnosti sam biti uz komp i stalno pratiti trejd, ručno ću si korigirati stop nalog ako se za to ukaže potreba ili zatvoriti trejd ranije ako prođe u krivo.

Držite mi fige, častim ako ovo prođe :)

• PipiDugaCarapa
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 9, 2021 at 3:50 PM
    Quote from SosT

Na Binance možeš kupiti BTC za Euro bez provizije i ne trebaš koristiti margin

Hvala na info. Evo kao da su znali (a vjerojatno i jesu) pa su mi poslali mailom ... koga zanima link na video kako koristiti margarin na Binance - https://fast.wistia.net/embed/iframe/e…?videoFoam=true

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • January 9, 2021 at 3:57 PM
    Quote from PipiDugaCarapa

Jel može malo pojašnjenje za Binance ... Ako sam dobro shvatio tamo zapravo ne kupuješ/prodaješ crypto s USD nego njihovim Binance USD aka BUSD koji također kotira na crypto burzi i zapravo je neka njihova "izmišljotina" ... Pa zapravo prvo konvertiraju USD u BUSD pa BUSD u crypto npr. BTC ... Hmm, koliko puta onda tu uzmu proviziju? Ispravite me ako griješim ...

Isto ne vidim da može povlačenje kreditnu karticu ala Revolut nego putem SWIFT-a ili SEN-a (za koji nisam nikad čuo i ne znam što je ...)

mitkko - može li se isključiti ta opcija margina ... ako sam isto dobro pohvatao 3x je minamalno s čime se može trgovati npr. na BTC ili sam opet nešto krivo vidio/shvatio ...

Joj nekad je ovo bilo jednostavnije ...

Možeš kupiti i na Revolut, vidim da ima ta mogućnost, iako nisam to osobno radio.

Ne moraš trgovati na margin, možeš i na običnom spot tržištu. Imaš tu još futurese i opcije.

Ljudi često trguju sa USDT, BUSD i sličnima. To su sve stablecoini (kriptovalute vezane za stvarnu valutu tako da im tečaj slabo ili nikako fluktuira). Ja uvijek trgujem sa USDT. To je bio prvi takav stablecoin i koristile su ga sve mjenjačnice. Prije je jako malo mjenjačnica koristilo stvarnu fiat valutu za trgovanje, bio im je problem regulativa ili tako nešto. Također, bilo je nekakvo porezno tumačenje da porez na kapitalnu dobit moraš platiti samo kada se ukeširaš, a ne kada sredstva prebacuješ iz jedne kriptovalute u drugu (što u suštini radiš kada trguješ na bazi USDT-a), ne znam više kako je danas.

Ja sam prve novce uplatio bankovnom transakcijom na coinbase.com, tamo kupio BTC i dalje ga prebacivao na bitfinex.com, kucoin.com, binance.com i druge. U to vrijeme nisi mogao prebaciti novce direktno na Binance.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 9, 2021 at 4:38 PM
    Quote from mitkko

THETA je ipak zastala pri vrhu trokuta. Sada se nadam da ćemo vidjeti "build-up" i pravi breakout. Na grafu sam prikazao i moje limit sell i stop naloge. Kupio sam 21.635 kom po prosječno 1,98 USD, stop nalog sam stavio na 1,99 USD, a sell nalog na targetu 2,72 USD (sell naloge ću još porazbacati oko tog targeta +/- par postotaka). Ovako imam potencijal rasta od 37% na ulaganje, ali budući da sam ulagao na x3 margin, efektivni rast na moju glavnicu će biti 3x37%=111%. Ukupna vrijednost ovog trejda je 265.000 kn, od čega je mojih trećina (88.000 kn), a potencijalna zarada je 99.000 kn. Najbolje od svega je što je cijena već otišla dovoljno gore tako da mogu stop nalog staviti malo iznad cijene po kojoj sam kupio, tako da mi je rizik trejda =0.

nikad nisam margine koristio niti su me zanimale(na coinbase toga nema a na erstebrokeru i zse jos manje), pa ako moze jedna kratka edukacija.

vidim 3* margin i sve mi je jasno na pocetku al kasnije sam se pogubio.

znaci imate 42900$ (21635*1,98$) i planirate prodat na 2,72 $ sto je spomenutih 37%. onda koristite margin 3* sto povecava vas potencijalni dobitak s 37% na 111%. i ako sve prodate na 2,72$ imate na kraju 90519$. Jel sa mto dobro shvatio?

al nije mi jasno sto kad cijena krene u krivom smjeru. Onda gubite *3? ako da- kako gubite ak nemate dovoljno sredstava da pokrijete tih *3? s druge strane ako imate sredstva za pokrit *3 sto odma ne kupite 3 puta vise coinova?umjesto za 42900 sto ne kupite za 128700$. to mi nije jasno . margin ide na kredit? koji omjer? ko pokriva rizike? cemu uopce to ak imate dovoljno sredstva da odma 3* vise kupite?

eto ako moze kratka edukacija posto je vikend:)

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • January 9, 2021 at 7:39 PM

Početak si dobro shvatio.

Onda gubite *3? - DA

Broker dozvoljava minus pozicija do nekog postotka iznosa koji je uplaćen kao kolateral. Nakon toga automatski zatvara pozicije.

Imaš npr. Forex brokera koji daju margin 1:1000. Stvari se dosta brzo događaju u tom slučaju. :)

Za instrument kao BTC, 1:3 margin je priličan, za neke obveznice možeš koristit veći.

ko pokriva rizike? - Tvoj polog na brokerskom računu.

cemu uopce to ak imate dovoljno sredstva da odma 3* vise kupite? - služi za one koji žele više kupit a koji nemaju sredstava 1:1.

Čemu služi stambeni kredit? :)

Dodatno, možda nije skroz uputno držati veliku količinu $$$ na brokerskom računu (Prouči MF Global!). Da li je sigurniji brokerski ili kod neke stabilne banke?
    Onda možeš brokeru poslat samo dio i koristit margin, a lova ti stoji negdje na sigurnijem.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 9, 2021 at 7:49 PM
    Quote from etoimene

Početak si dobro shvatio.

Onda gubite *3? - DA

Broker dozvoljava minus pozicija do nekog postotka iznosa koji je uplaćen kao kolateral. Nakon toga automatski zatvara pozicije.

Imaš npr. Forex brokera koji daju margin 1:1000. Stvari se dosta brzo događaju u tom slučaju. :)

Za instrument kao BTC, 1:3 margin je priličan, za neke obveznice možeš koristit veći.

ko pokriva rizike? - Tvoj polog na brokerskom računu.

cemu uopce to ak imate dovoljno sredstva da odma 3* vise kupite? - služi za one koji žele više kupit a koji nemaju sredstava 1:1.

Čemu služi stambeni kredit? :)

Display More

ok vecina mi je sad jasnija al jos jedna nedoumica je prisutna.

Al ako ja imam za 1:1 sredstva i nemam za 3:1 kak mislite da gubim 3* kad nemam ta sredstva? zanci sve ode u ponor . broker pozatvara sve i ? ja imam samo za pokrit 1/3 izgubljenog i slijedi sta? ovrha-tuzba- nista? ipak pricamo o btc burzi gdje si preko noci ostao bez svega jer ju je netko haknuo...

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • January 9, 2021 at 7:55 PM

Obično ne možeš izgubiti više od onog koliko je na računu. Neki FX brokeri se čak hvale sa negative balance protection-om.

U uvjetima niske likvidnosti, ako broker ne uspije zatvorit na vrijeme, možeš ostat dužan.

Ne znam što se događa u takvom slučaju - to bi trebalo pitat pojedinog brokera i čitat njihove uvjete kako to naplaćuju.

Često brokeri u uvjetima povećane volatilnosti smanjuju dostupan margin. Npr. po EU je standardno 1:30 na Fx, ali ako su neke velike vijesti, izbori ili sl. za vikend znaju to smanjit dosta (1:20, 1:15).

Slučaj hakiranja je nešto sasvim drugo (MtGox je bio na BTC tržištu lijep primjer) ali u tom slučaju margin nema veze.

Sa 3:1 samo sve ide 3 puta brže. Puno je bitnija veličina otvorenih pozicija. Vrlo je malo vjerojatno da će npr. BTC otići na 0. Nije bitna vrijednost instrumenta nego vrijednost gubitka koju zauzeta pozicija proizvodi.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • January 9, 2021 at 8:11 PM

ok . previdio sam mogucnost da broker zatvori poziciju ranije odnosno tocno tada kad ti minus pojede sto imas na racunu. Znaci ti ne mozes potonut 3* u odnosu na ono sto imas nego ti minus samo pici 3* brze prema dole al do sume koju imas.

thx na pojasnjenju.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 18, 2025 at 11:46 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. hugh

May 18, 2025 at 11:46 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:37 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. dionicar

May 16, 2025 at 11:37 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 16, 2025 at 7:37 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 16, 2025 at 7:37 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 4:27 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. misterno

May 16, 2025 at 4:27 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      908k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

hugh May 18, 2025 at 11:46 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 16, 2025 at 11:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 16, 2025 at 4:27 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM

Popularne Teme

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

1,846 Replies, 5 years ago
  • Bitcoin rudarenje

19 Replies, 4 years ago
  • Plaćanje poreza kod trgovine s kriptovalutama

13 Replies, 3 years ago