Kolega Sherif, kako komentirate današnji raspad FTX tokena i paniku na kripto marketima potaknutu tim događajem ?
Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama
-
-
-
Je, i indexi su se sad strmoglavili... Kaj je to bilo na kriptu? Pomor?
-
Je, i indexi su se sad strmoglavili... Kaj je to bilo na kriptu? Pomor?
Ne pisem ovdje ali ovo je jace od mene.
1. Binance krene u likvidaciju ili ti proljev svojih FTX coina po daj sto das paroli.
2. Dolazi do totalnog kolapsa likvidnosti i unutar 3 dana 6 milijardi dolara izvuceno iz FTXa.
3. Binance daje ponudu za kupnju FTX.com-a i pripadajucih sredstava radi, pazi ovo - volatilnosti na kripto trzistu.
Ovo je bolje od nasih prica sa ZSEa. Decentrazirali su se kao podmornica u letu.
-
Da, pravi triler se odigravao gotovo u 24h.
Alameida (SBF) i FTX (SBF) su kaput.
FTX je bila brzo rastuća platforma/exchange. SBF je punio novinske stupce kao najmlađi milijarder, imao je simpatije i bio pozitivno percipiran za crypto industriju. Nitko nije znao odakle mu tolike pare, posrnuli Voyager, Celsius i 3AC je htio bail-outat. Zadnje je nudio 1.5 mld $ Musku za pomoc oko preuzimanja twittera a politički se angažirao i lobirao za crypto white paper u DC. No onda su procurile da stvari koje zagovara su drugacije nego ih je plasirao u javnost. Htio je uništiti DeFi i FTXu omoguciti dominaciju. Navodno je lobirao i protiv Binnance (CZ).
Smisao crypta prvenstveno BTCa je decentralizacija i sigurno su koncentracije moći nesto sto šteti a znamo da dolazi regulacija.
Tada je procurio ballance sheet od Alameide i vidlo se da je to zapravo tigar od papira, glavninu imovine čini FTX token, nativni token FTMa koji je printan iz thin aira. Nelikvidno sredstvo. Tada je CZ iz Binnancea napravio trigger, objavio na twitteru da ce prodati 500 mil $ FTX tokena i krenuo je...bank run. FTX je u 24h izgubio 80% na vrijednosti i postao insolventan, blokirao je isplate. SBF katapitulira i daje FTX u ruke Binnanceu za spas.
Eh, uh...najebala SOL i jos neki tokeni nesto vise jer ih se prodavalo da se obrani cijena. FTX ima 10% Solane i forced sell je ucinio svoje. Sve je palo, bome mnogo, naravno svi leverage long pozicije su okinule i to je dovelo do spirale.
Bottom line, neka je kihnuo SBF, hint je vec bio Jim Crammer , reugulacija je nuzna i dolazi, ne drzati tokene na exchange, ima ledger u hg spotu. 2022 je vidjela propast Lune, sad i FTXa, krv teče ponovo ulicama. Ljudima je mučnina od crypta.
Ne poistovjetiti crkvu kroz popa, niti FTX ili FTM = crypto.
U pozadini wallstreet i bankarski sektor se priprema za crypto i cim regulacija da zeleno, uvjeren sam da ide bull kao nikad viđen. Dobra je stvar sto je binnance preuzeo FTM (doduše samo je letter of intent izdan) a ne neki wallstreet igrač. Jos je rano, divlji zapad, ono sto odbija ljude i kapital ali ko sad zagrabi (samo DCA) doci ce na svoje.
-
Sve je dobro, a ništa nije dobro. Koliko sam shvatio CZ odnosno Binance je dao neobvezujuću ponudu što drugim riječima znači da FTX-ovci mogu zaboraviti na svoj token jer vjerojatno FTX neće biti preuzet odnosno Binance neće jamčiti za imovinu klijenata.
Mene to podsjeća na propast vodećih investicijskih banaka 2007. kada je JP Morgan spasio Bear Stearnes, a BoE Merril Lynch. Nisu oni njih spasili nego su radi vlastite izloženosti CDS-ovima tih propalih banaka oni bili spremni za potop.
Pitanje je što je u tom Binanceu i koliko je imovina klijenata uistinu pokrivena. FTX je nestao doslovno za jedan dan, da nema sumnje otjerati jedan dio ekipe koja do sada nije bila svjesna rizika coin eko-sustava koji se dijelom urušio. Džaba ti coini kad nećeš moći ništa s njima nego ih mijenjati za fiat.
Može se Wall Street pripremati za najezdu Marsovca, ali oni ne mogu kreirati vrijednost iz “ničega”.
-
Sve je dobro, a ništa nije dobro. Koliko sam shvatio CZ odnosno Binance je dao neobvezujuću ponudu što drugim riječima znači da FTX-ovci mogu zaboraviti na svoj token jer vjerojatno FTX neće biti preuzet odnosno Binance neće jamčiti za imovinu klijenata.
Mene to podsjeća na propast vodećih investicijskih banaka 2007. kada je JP Morgan spasio Bear Stearnes, a BoE Merril Lynch. Nisu oni njih spasili nego su radi vlastite izloženosti CDS-ovima tih propalih banaka oni bili spremni za potop.
Pitanje je što je u tom Binanceu i koliko je imovina klijenata uistinu pokrivena. FTX je nestao doslovno za jedan dan, da nema sumnje otjerati jedan dio ekipe koja do sada nije bila svjesna rizika coin eko-sustava koji se dijelom urušio. Džaba ti coini kad nećeš moći ništa s njima nego ih mijenjati za fiat.
Može se Wall Street pripremati za najezdu Marsovca, ali oni ne mogu kreirati vrijednost iz “ničega”.
Kreiranje vrijednosti iz ničega = povjerenje. To sam baš objašnjavao bratu kad je ulagao u kripto i govorio da će FIAT money izumrijeti. Lako ti je buraz sad kad sve skače i ide vlakić, ali što će biti kad počne padati? Kad FIAT pada, možeš pretpostaviti da će ga vlada kad-tad izvući, bit će nekih mjera iza kojih stoje institucije i vraćaju povjerenje. Ako FIAT nije izumro u velikoj financijskoj krizi 2008. godine, teško da će izumrijeti i sada. A tko će garantirati za BTC, koje institucije, koje osobe? Sav taj odmak od institucija je super kad sve raste, ali što biva kad sve pada?
-
kažeš ide neviđena bulčina? nakon što regulatori daju 'zeleno svjetlo'?
pa to onda totalno mijenja narativ
kripto je trebao biti (i ostati) strogo nereguliran i defi sustav
no dobro, možemo raspravljati o smjeru kojim sve ide koliko hoćemo
kad jedna Cathie Wood blebne da BTC može ići do $1M po komadu, i ne stavi u jednadžbu da ovdje SVE ovisi o likvidnosti jer ne možeš odrediti intrizičnu vrijednost, sve jasno!
možete po svemu sudeći zaboraviti na likvidnost u narednih dvije-tri godine: trebat će para za nasušne potrebe kao što je vraćanje dugova država, a u Europi za drva za grijanje
baloni i balončine će pričekati neka bolja vremena
-
Za Solanu:
18,677,781 $SOL = $280M going to get unlocked during the next epoch (in approximately 1d 8m)
Bit će force sella, SOL pada kao kamen a nakon unlocka još će. Ko ugrabi oko 10$ puna šaka brade.
-
kažeš ide neviđena bulčina? nakon što regulatori daju 'zeleno svjetlo'?
pa to onda totalno mijenja narativ
kripto je trebao biti (i ostati) strogo nereguliran i defi sustav
no dobro, možemo raspravljati o smjeru kojim sve ide koliko hoćemo
kad jedna Cathie Wood blebne da BTC može ići do $1M po komadu, i ne stavi u jednadžbu da ovdje SVE ovisi o likvidnosti jer ne možeš odrediti intrizičnu vrijednost, sve jasno!
možete po svemu sudeći zaboraviti na likvidnost u narednih dvije-tri godine: trebat će para za nasušne potrebe kao što je vraćanje dugova država, a u Europi za drva za grijanje
baloni i balončine će pričekati neka bolja vremena
Je, velki dečki sa wallstreta nebudu samo gledali sa strane blockchain tehnologiju i ostale stvari koje crypto donosi.
Ulaskom njih (i bankarskog sektora) dogodit će se rast ali i centralizacija (neželjeno). Ne možemo imati jedno i drugo, nažalost.
Zapravi svi coini osim BTC-a su više-manje centralizirani jer stoji neka kompacnija ili osnivač iza njih. Postoje još i decentralizirani DEXevi a očekivati je da će regulatori opaliti po njima.
Uglavnom, velki igrači se pripremaju, nešto će svoje napraviti a neke jače projekte integrirati kroz partnersva ili graditi na njima.
Npr Polygon:
Top 10 Partnerships of Polygon with Global Brands
- Draftkings Inc. DraftKings is a popular fantasy sports company based in the US. ...
- Adobe. Adobe has a community hub of elite artists around the globe. ...
- National Football League and Liverpool. ...
- Starbucks. ...
- Adidas and Prada. ...
- The Walt Disney Company. ...
- Meta. ...
Što se tiće likvidnosti, ne brinem.
Kad je roknuo COVID, svjet je stao, burze kolabirale, ljudi nisi mogli na posao, mislilo se da će biti propasti avio industrije, cruizera, turista ma čega sve ne. Nafta je bila negativna haa.
Upalio se printer, Crypto opalio 20x, SP500 ATH....to je sustav koji će to ponovo napraviti i to raditi dok sve ne ode u 3pm.
U jeku COVID-a, dok ljudi nisu ni mogli van da ti je neko rekao da nagodinu budu burze ATH rekao bi mu da je lud, zar ne.
-
Ova je dobra, što je najbolje vjerovatno i živa istina.
-
-
Super, sve dok tako netko drugi ne proširi “glasine” da je i Binance prije kolapsa i da netko drugi (ili čak treći) prodaje njegove tokene.
Zapita se čovjek tko tu uopće bilo što zna i postoji li bilo koji rock-solid asset intrinzičan ili neintrinizican da bi se moglo uperiti prstom u nj. i ustvrditi - eto, tu je vrijednost.
-
Ne postoji nista sto je rock solid.
Mozda jedino ono sto osobno drzis pod strazom, s puskom u ruci.
Sve ostalo ti se moze oduzeti potezom pera. Sve. Dionice, vlasnistvo bilo kakvo, nekretnine, novac, doslovce sve.
-
toga ljudi nisu ni svjesni
pa ne znaju što je npr dosjed, miran posjed i sl.
netko ti uzme komad zemlje a ti se ne pobuniš u zakonskom roku i ta otimačina je legalna i zemlja pređe u njegovo vlasništvo
-
Super, sve dok tako netko drugi ne proširi “glasine” da je i Binance prije kolapsa i da netko drugi (ili čak treći) prodaje njegove tokene.
Zapita se čovjek tko tu uopće bilo što zna i postoji li bilo koji rock-solid asset intrinzičan ili neintrinizican da bi se moglo uperiti prstom u nj. i ustvrditi - eto, tu je vrijednost.
Ma stoji, za SBF je cca 30 dana curilo da lik radi mutne stvari i da je cryptu bolje bez njega.
Za binnance (CZ) nije bilo dosad ekcesa. CZ se drži "sa strane" reklo bi se da zagovara industriju "kako treba"
Ovaj proof of reserves je upravo što treba regulacija dovesti.
Pazite, ljudi kupe tokene preko Exchenga i onda ih oni uzmu, rade leverage od njih sve spičkaju i kad mali Jurica želi povuć tokene - nema ih. Pa to je kriminal.
Zato čim uzmeš token -> u hard wallet!
-
Evo, prije samo 2 mjeseca punio naslovnice.
Trebalo je 48h to totalnog kraha.
-
Bože dragi kakvi juniori ovdje.. ne mogu se dovoljno načuditi kog se pita za mišljenje..
Bio sam suzdržan na 63 stranici i nisam htio ništa reći, ali Šerif lik ovdje..
Neki dan je ničim izazvan šilao QNT da je jeftin na 200, kad sam lijepo dao savjet za Rose. I lijepo mu kažem, kasno je i skupo, a on da nije i krene sipat priču.. kad dođu ovi i oni.. ponašanje nahajpanog klinca koji bi povukao i sve frendove u sranje bez razmišljanja.
I ajmo danas di su cijene.. Rose di je bio 5-6c, a QNT 127$ trenutno, to je sramota da si je dopustio tako se ponašat ovdje, jel nekog navuko u -33%, nadam se da nije.
Imate i tamo sam vam pisao da Sam laže ko pas i da nije dobro. To je postalo jasno prije 6 dana i tad se prodavalo, mogao sam dati tip, ali kako se istaknuti kraj lika sa značkom.. zato ja po svom pa jučer i danas šoping..
RNDR, ROSE, NEAR, MC, OCEAN, ajmo sad polako, dug je bear još.. bar do proljeća
-
netko ti uzme komad zemlje a ti se ne pobuniš u zakonskom roku i ta otimačina je legalna i zemlja pređe u njegovo vlasništvo
Haha, ne baš, kolega, ali naš sud se ponaša na način da štiti tu benu koja si je uzela.
Poanta je u tome da valja odmah reagirati, od trenutka saznanja za takav potez drskog susjeda. Drugo je ako sam negdje u Francuskoj dva mjeseca pa ni ne znam, onda je poduži rok dok ne saznam i nemre mu se samo tako umirit posjed.
A to kaj je oteo nikad neće steći dosjelošću. Nijedan koji je imao makar najmanju sumnju da nekretnina nije njegova automatski nije "pošteni"/"savjesni" posjednik.
I za sve nekretnine koje su upisane u zemljišnim knjigama, kako da se taj brani da nije mogao znati da to na koje je zajahao nije njegovo? Očito je da mulja.
-
Tip sa značkom i danas dca.
Nije me strah, qnt je manje pao od eminentnih coina a ti ne nađeš prozivati me kada se dogodio black swan i prdnuo drugi igrač u cryptu i povukao cijeli market dolje.
Jesi junak ivek moj, pa kolaps je i sad me šiljiš, ako si u cryptu znaš koja je bagatela trenutno. Evo uzet cu malo rosa da se bolje osjecas, vidim da je prdnuo 30% u dan i pol. I niko ti ne brani pisanje, da nemos od nene doc do rijeci ne vjerujem.
-
Haha, ne baš, kolega, ali naš sud se ponaša na način da štiti tu benu koja si je uzela.
Poanta je u tome da valja odmah reagirati, od trenutka saznanja za takav potez drskog susjeda. Drugo je ako sam negdje u Francuskoj dva mjeseca pa ni ne znam, onda je poduži rok dok ne saznam i nemre mu se samo tako umirit posjed.
A to kaj je oteo nikad neće steći dosjelošću. Nijedan koji je imao makar najmanju sumnju da nekretnina nije njegova automatski nije "pošteni"/"savjesni" posjednik.
I za sve nekretnine koje su upisane u zemljišnim knjigama, kako da se taj brani da nije mogao znati da to na koje je zajahao nije njegovo? Očito je da mulja.
je malo sam zeznuo nije dosjed nego dosjelost, bio sam u žaru borbe
Pa sad ovo sto pisete, ne zajaše ti na sve, nego na dio, pa ti sad pokreći postupak utvrđivanja međe, pa to što je u z.k. ne vrijedi nego ono što je u katastru, pa krivo mjerilo, pa geodetu ne radi gps na burek, pa daj susjedu 2 centa, pa nece do kraja, samo malo jel tak samo vrh, pa ti susjed koji ti je uzeo ne pristane na utvrđivanje međe po katastru pa ne vrijedi ni katastar, pa se gleda zadnji mirni posjed pa pobjegneš u irsku jer je ovo afrika sa strujom i internetom
pozdrav susjedima
-
Zahvaljujem na odgovoru. Ima tu puno visoke tehnologije i pametnih ljudi iza svega. Samo, čini mi se da je driver visokog rasta kriptovaluta bio obilje jeftinog novca. U svim propadima do sada novca je bilo u izobilju, ovaj put je situacija drugačija, pazite da se ne zaigrate s novcima koji vam trebaju za esencijalno, rizik je vrlo visok.
Tako je, rizik je sada 3x manji nego da kupujem btc na 60k. A i dalje rizik postoji i svjestan sam toga.
Čini se da je sada 4 x manji rizik za kupovinu btc, a na drugim kriptovalutama i 10 puta i više manji rizik za kupovinu.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun