Ovako na prvu dobra dobit za prvi kvartal s obzirom na situaciju
ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)
-
-
-
Ovako na prvu dobra dobit za prvi kvartal s obzirom na situaciju
potraživanja su povećana dosta, dobit nešto manja, dobro, ali lošije nego ranije, to je valjda i normalno za ovo vrijeme, samo što za 1Q virus nije imao nešto previše utjecaja, 2Q i dalje će nositi bodove, bili +ili -
-
U prvom tromjesečju ove godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je solidne rezultate s ograničenim utjecajem COVID-19. Prihodi od prodaje porasli su 26 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 487,7 milijuna kuna, čemu je pridonio značajan porast prihoda od prodaje na domaćem tržištu u operatorskom segmentu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 41 posto, usluge za Ericsson 45,8 posto, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 13,2 posto.
-
za sada nemam nikakvih komentara jer bi to bio sukob interesa
-
A dividendica ?
možda smatraju da je dividenda u obliku sadašnje cijene vece nego izvanredna i redovna zajedno
-
Sažetak: Puno ugovorenih poslova, traženi na domaćem i inozemnim tržištima, rast prihoda, oprezne predikcije zbog neizvjesnosti uslijed Covid-19.
- Prihodi od prodaje porasli su 26% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 488 mil kn, uz napomenu da je 2019. za Ericsson bila najjača godina ikada vezano za prihode. I na domaćem i na izvoznim tržištima se bilježi rast. Dakle, nastavili su rasti i u prvom kvartalu.
- Prodajni i administrativni troškovi viši su 23% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zbog povećanog angažmana na pretprodajnim aktivnostima vezano uz 4G/5G radijske pristupne i jezgrene mreže, što je uzrokovalo pad operativne dobiti za 18% te iznosi 33,5 milijuna kuna. S obzirom da se ulaže u budućnost, ovo je opravdano. Dobit još uvijek zadovoljavajuća.
- Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu na dan 31. ožujka 2020. godine iznose 154 mil kn, dok su krajem 2019. godine iznosila 136 mil kn. Porast razine novčanih sredstava rezultat je pozitivnog novčanog toka od poslovnih aktivnosti i dodatne kontrole investicijskih aktivnosti.
- Sa strateškim partnerom Hrvatskim Telekomom (HT) nastavljena je suradnja u području radijske pristupne mreže s fokusom na dodatno povećanje kapaciteta te osiguranje spremnosti za komercijalno uvođenje 5G tehnologije kada se za nju dodijeli radio-frekvencijski spektar i ostvare potrebni uvjeti.
- Sa strateškim partnerom A1 Hrvatska nastavljene su aktivnosti na dodatnoj modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže.
- S mobilnim operatorom Tele2 rade na proširenju mikrovalne transportne mreže te nastavljajui pružati usluge podrške za govornu jezgrenu mrežu kao i za softversko rješenje za oblikovanje podatkovnog prometa.
- Potraživanja od kupaca su porasla za 75 mil kn, a što bi se trebalo poboljšati popuštanjem mjera i odlaskom djelatnika na teren. Na izvoznim tržištima tijekom prvog tromjesečja potpisali su ugovore vezane uz proširenja mobilnih mreža (koji će se realizirati tijekom 2020. godine ovisno o situaciji na tržištima vezano uz COVID-19) te održavanje mreža s operatorima HT Eronet (Bosna i Hercegovina), Crnogorski Telekom (Crna Gora), beCloud (Bjelorusija) i IDC (Moldavija). Potražnja za stručnjacima Ericssona Nikole Tesle od strane Ericssonovih globalnih / regionalnih organizacija i dalje je velika, međutim u realizaciji poslova prisutna su ograničenja zbog nemogućnosti putovanja uzrokovanih COVID19. Stručnjaci Centra za usluge i rješenja za Mreže, uz projekte za kupce Ericsson Nikola Tesla Grupe, uključeni su u aktivnosti integracije i optimizacije različitih tehnologija za Ericssonove kupce u SAD-u, Kini, Japanu, Brazilu, Meksiku, Nigeriji, Egiptu, Njemačkoj, Sloveniji, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Australiji, Vijetnamu i Turskoj. Također, angažirani su na podršci švicarskom operatoru Swisscomu za održavanje „Najbolje mreže u svijetu“ po P3 mjerenjima.
- Što se tiče dugoročnih izgleda očekuje se pozitivan rezultat, ali u narednom razdoblju nešto niže zbog izazova i neizvjesnosti uslijed COVID-19. Ovo je trenutno nepoznanica. Pojava virusa i poštivanje mjera zaštite od širenja virusa odrazilo se na usporavanje realizacije ugovorenih projekata te investicije kupaca.
Usporedbom vlasničke strukture na današnji dan i otprije dva mjeseca, vidljiva je promjena postotka vlasništva u prvih 10. dioničara. Neki su povećali udio (1), neki smanjili, ali ostali na istim pozicijama (4), dio nije trgovao ovom dionicom (4), a jedan je izašao iz prvih deset. I iz ovoga je vidljivo da nemaju svi isto mišljenje i strategiju. Čini se da će svatko od nas morati odlučiti što mu je najbolje činiti.
Još uvijek postoji mogućnost isplate dividende, ali i vjerojatnost opreznog postupanja. Nadam se ovom prvom, ali ako i ne bude, oni će sve to nadoknaditi u nekom budućem razdoblju izdašnom isplatom. Još uvijek vjerujem u ovu dionicu pa je odluka živjeti uspješnu priču ove tvrtke. Dionica je na povoljnim kupovnim razinama, a značajniji rast očekujem kada projekti zažive.
Ako tko ima drugačije informacije, molim da ih podijeli sa mnom i cjelokupnim forumom.:) Zdrava diskusija donosi poglede i iz drugih perspektiva.
-
Kvark, sjedi 5
Većina prihoda od 5G je tek u pelenama,
a posla ima i previše. Dividendu očekujem
nema veze koliku, jer svaka bi bila šlag na tortu.
-
gosp.Kvark niste se osvrnuli na povećanu zaduženost tvrtke, znam da se ulaže u buduće novougovorene poslove ali nisam dovoljno stručan gdje je krajni limit zaduživanja, a da kompanija i dalje stabilno posluje.
-
Tema: Ericsson
plavi05 Hvala na pitanju.:) Uistinu je zadovoljstvo prokomentirati i razmijeniti mišljenja.
Gđa Kvark J nije spomenula zaduženost jer nije smatrala da je potrebno naglašavati, a i oni sami u svojoj objavi su dali osvrt: „Kraj tromjesečja zaključili smo sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 32,7%.“ Isto tako mogu primijetiti da je Current ratio dobar, a i kamata mi se ne čini značajnom stavkom.
Zaduženost se uistinu u posljednjih godinu dana povećala, ali se povećala i stavka proizvodnja u tijeku. Vrlo rijetko je neka stavka jednoznačna i može se tumačiti neovisno o nekim drugim događajima. (Može se naći kod malih firmi kod kojih vlasnik sebi daje pozajmicu te na taj način izvlači sredstva, samostalno revalorizira nekretninu i sl…., ali ova tvrtka nije na takvim razinama). Očekujem da će proizvodnja u tijeku višestruko vratiti uloženo u kraćem roku. Ova događanja su poremetila realizaciju ugovora, ali očekujem da će se u nekom doglednom kraćem roku projekti nastaviti. Zemlja se i dalje vrti, svijet mora ići dalje pa makar naučili živjeti s ovim, ako nema drugog načina. Novčani tok je pozitivan, ukupna novčana sredstva su porasla, a čini se da su ugovorene i povoljne kamate na kredite.
Ukoliko imate neki drugačiji pogled, budite slobodni podijeliti.
-
Hvala, na osvrtu. Ovdje postoji dobra perspektiva.
-
-
Mislim da je ovo dobar pokatatelj netto dug/ebitda -0,39
-
Izgleda da nist od dividende ove godine.
-
Tako treba, pametno.😀
-
Tako treba, pametno.😀
Slazem se, treba prezivjeti, a poslije naprijed
-
1100-1120 kn je potpora. Izvjesce uopce nije lose, al i dalje se klonim ulaska jer nemam tehnicki dobar feeling. Mislim da moze i jos nize i hoce nize. Veci projekti su bili stopirani radi nemogucnosti izlaska na teren.
Ali ono sto me najvise zabrinjava je stezanje remena partnera, dakle i HT-a i A1. U ovim okolnostima vec odustaju od najavljenih investicija jer ni kod njih nije bajno. Time rizik prenose na Ernt. Mislim da ce u doglednoj buducnosti biti rezanja placa, ali i broja djelatnika. I nimalo ne sumnjam u to.
Ja sam prodavao na 1400+ razinama. Jos nije vrijeme ulaska po meni. Sretno dionicarima!
-
Ali ono sto me najvise zabrinjava je stezanje remena partnera, dakle i HT-a i A1.
U ovim okolnostima vec odustaju od najavljenih investicija jer ni kod njih nije bajno. Time rizik prenose na Ernt. Mislim da ce u doglednoj buducnosti biti rezanja placa, ali i broja djelatnika. I nimalo ne sumnjam u tom
Kao prvo uvodi se 5G new tehnologija kakvo stezanje remena. Čemu trolanje ?
Kao drugo svako smanjivanje plaća radnika je moguće u ovoj konstelaciji na tržištu rada, ali to je za dioničare i dobit kompanije mogući veliki benefit i skrivena pričuva. Onaj tko radi za 15 radit će i za 12, onaj tko radi za 11 radit ce i za 9000 HRK. Takvu stabilnost i likvidnost ima vrlo malo kompanija. Dakle ERNT ima dosta posla, vodeći je u 5G i ima i sukno i škare oko vlastitih troškova .
-
Ne sviđa mi se ovaj ovogodišnji, nadam se, presedan da neće biti dividende.
Dugo sam u ovoj dionici i isplata dividende je bila okosnica Ernt burzovnog nastupa.
Ako maknete dividendu, Ernt nikada nije aktivno radio na podizanju cijene dionice, što je mogao - npr. otkup dionica za trezor, eventualno njihovo poništavanje, M&A potezima (osim otkupa HT infrastrukturnog servisa o čemu se može razgovarati)... To je firma koja je imala u prošlosti jako puno $ za razne aktivnosti. Dionica fluktuira od 2009. u nekakvom kanalu između cca 900 i 1.500 kn uglavnom pod utjecajem ciklusa dividendi i ekonomskih događaja kod nas.
Smatram da bi trebali isplatiti makar i minimalnu (simboličnu) dividendu kao potvrdu dugogodišnje politike isplate dobiti (u kontinuitetu od 2001. godine). Takav rang div je isplaćivan 2001., 2002., 2004. i 2006. u rasponu od 1,23% do 1,67%.
Od mogućih načina izvlačenja $ za glavnog dioničara, mali dioničari uvijek mogu doživjeti shemu gdje recimo Ericsson napravi korporativnu obveznicu a onda tvrtka kćer Ernt kupi te obveznice i tako izbjegne isplatu dividende u jednoj mjeri (mislim da je takav slučaj bio s HT-om u jednom momentu). Zato mislim da odustajanje od isplate div može biti recimo loš signal.
Također ako sada radi predostrožnosti i bolje financijske pozicije ne isplaćuju div, još lakše će biti reći 2021. da je 2020. bila loša poslovna godina opterećena korona krizom i da zato neće biti isplate div niti 2021.
U 2019. isplaćena je div dijelom iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. 2019. je bila 70-godišnjica firme i div je bila 70,6 kn (6,19%). Kolika bi div bila 2019. da nije bila 70-godišnjica firme? 2018. godine je bila 2,85%
Mišljenja sam da ako nema div ovo postaje stagnacijska dionica. Kad pogledate cijenu principala Ericsson na Nasdaqu, to je slična shema posljednjih cca 17 godina.
Nadam se da je ovo samo potez opreza uzrokovan ovom iznenadnom krizom i nedostupnošću informacija kako bi se situacija mogla odvijati u budućnosti.
U protivnom ovo se može shvatiti i kao dobar moment za dignuti ručnu na isplate div bez dodatnog objašnjavanja. A onda možemo početi propitkivati što firma donosi za budućnost nama malim dioničarima i zašto su neke vodeće fotelje zacementirane, a nisu baš jake po posjedu dionica firme za koju rade. Mislim da management tim ulijeva više povjerenja ako imaju solidan % dionica u svome vlasništvu (pri tome ne mislim na varijante managera koji su većinski vlasnici).
-
https://www.jutarnji.hr/native/nas-novi-svijet/10269877/
Ericsson ključni igrač u Europi za 5G, jači od kineskog Huawei u vlasništvu kineske vojske.
'Digitalna transformacija mijenja čovječanstvo kao uvođenje pisane riječi'
-
Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija i Hrvatskog Telekoma
-
Hrvatski telekom naravno, jak kupac za ERNT. Teorije zavjera i tehnička analiza su nebitni..Bitna je realna budućnost
Sadržaj je nastao u suradnji Native Ad Studija i Hrvatskog Telekoma
Umjesto propalog pokušaja omalovažavanja, radije proučite članak. Upravo je HT i slične kompanije katalizator uspjeha ERNT. Do kraja godine imat ćemo prve velike rezultate. Tako je planirano u viziji ERNT.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun