Ja ne dajem savjete jer nisam ovlašteni savjetnik. A niti sam upućen u tematiku vise od onog sto je bilo napisano u medijima. Iako se moglo čuti u kuloarima o tome da se dug prodavao. Meni se čini da vise priča u posljednjih godinu dana na temu navodne prodaje duga nisu slučajne i očito se javnosti iz jednog kruga oko Dalekovoda salju određene poruke. E sad koliko je to nekome vjerodostojno ili nije jest izbor i osobna procjena svakog pojedinca. Ono sto bih ja ucinio na mjestu investitora u dionice jest pažljivo preispitivanje javno dostupnih informacija uz vlastitu racionalnu i realnu procjenu stanja i mogućnosti. Za to treba imati ponešto znanja i iskustva i ukljuciti mozak i “malo mašte”. Zato i raspravljamo o mogućim scenarijima, strategiji i rizicima te kako ih minimizirati u danim okolnostima.
DLKV (Dalekovod d.d.)
-
-
-
Piskaranja po medijima i ostale informacije ti ne znace nista, ako ne znas izabrati pravu info. Tj. stati sa strane i pogledati. Opekao sam se na diokiju, iako je bila sve vec gotova stvar. Zicer.
Na PTKM sam pogodio i za moje pojmove izvukao pozamasnu svotu i sve ulozio u DLKV, tako da ocekujem pozitivan zavrsetak. Cak mi i divka u buducnosti ne izgleda nedostizna...
Nije poziv na ulaganje u dlkv, niti ista slicno...
Pare koje imas u dionicama jednostavno otpiši i bolje ces spavati...
-
Meni vidiš ta “piskaranja” znače neformalnu potvrdu nekih mojih opažanja i logike iza trenutnih aktivnosti oko DLKV. Tako da meni osobno tvoja pogađanja ništa ne znače. Tako da ti 100% prepuštam samoudivljenje. I cestitam ti na uspješnim ulaganjima.
Vrijeme će pokazati hoće li biti “Opa” ili “Tropa”!
-
Ni ne zelim da moja pogadjanja ikome nesto znace. Ne zelim imati nikoga na savjesti 😧
Ziv bio... 🍀🍀
-
što se tiće dospjelih obveza od 42.M za 20., moja saznanja su da je od dlkv predloženo i od strane vjerovnika prihvačeno tj. dogovorom prolongirano da će ispunjenje predmetnih obveza biti riješeno početkom 2021. po preuzimanju i naplati završenih projekata u norveškoj i to stoga jer bi potpuna isplata predmetnih obveza u bitnome utjecala na likvidnost i solventnost tvrtke pogotovo sad kod logističkih priprema više projekata koji započinju također početkom 2021.
Sto se tice tog duga,likvidnosti i novca ja svoje gledanje na tu problematiku gledam iz stanja bilance recimo jedan od tih je i sljedeci graf koji ide u prilog tog tvog infoa jer meni sljedeci graf jasno pokazuje korelaciju novca i odnosa izmedju potrazivanja i obveza prema kupcima odakle se moze jasno zakljuciti da ce se u zadnjem kvartalu ili pocetkom 1Q taj omjer znacajno poboljsati u korist novca jer je jasna medjuovisnost tih parametara gledajuci podatke iz proslosti kako su korelirale kako prema promjenama tako i prema kvartalima jer je posao djelomicno sezonskog karaktera pa se povecana zaposlenost od 2q do 4q dogadja manjak likvidnosti koji se naplacuje krajem godine uz to primjetno je da je razlika izmedju tih potrazivanja i obveza u 3Q 75,9 mil kn koja je ujedno i najveca razlika od 2015 godine, uz to uzimajuci u obzir i jako dobro vrijeme u ovom kvartalu za ocekivat je da ce biti operativno u plusu pa bi mogao i s te osnove biti dodatne likvidnosti, a u 3Q su imali 30mil novca po tome ocekujem poboljsanje stanja novca bar za 50mil, ovo sve navodim za maticu, konsolidirano ne odstupa puno ali je zbog potrebe razumjevanja kretanja tih omjera i desavanja lakse uzesti matiucu za usporedbu jer kosolidirano zbog smanjenja proizvodnje i prodaje cincaone mjenja stanje stvari i usporedivih omjera, sad da li ce oni to pocevanje iskoristit za placanje dospjelog duga ili ce samo dio platit da bi na kraju otplatili mezzanine to ne bih znao ali razvidno je bar u vecem postotku je da ce likvidnost u ovom sad periodu biti dobra da bi netko zazivao stecaj velikim naslovom, treba gledati odvojeno prodaju imovine fonda i samo poslovanje drustva koje je trenutno najbolje u zadnjih nekoliko godina, s dobrom bilancom osim ovog dijela duga koji je dospio i mezzanina koja dolazi na naplatu van toga put je poprlicno dobar sad samo treba premostit ovaj dio, za trenutni dospjeli dug siguran sam da ga mogu trenutno otplatiti ili bar jako brzo iz navedenog, sad kakva ce biti likvidnost kada mezzanine cca 30 mil kn dodje na naplatu polovicom sljedece godine koji nije toliko velik ali moze biti uteg malo, realno uz volju banaka se da lako sredit s obzirom na velicinu
Sta se tice tog duga i stecaja, treba napomenuti da senior dug 60% je osiguran zaloznim pravom dok drugih 40% nije pa bi u slucaju stecaja taj dio od 40% bio tesko naplativ, a i pitanje je vrijednosti nekretnina pod zaloznim pravo s druge strane s obzirom na poslovanje i ocekivano stanje likvidnost trenutno tesko mi je vjerovati da bi netko prodavo dug s velikim diskontom kada je pretpostavka da se cijeli dug moze otplatit pogotovo sta taj senior dug drze banke, kojima se vise isplati napravit reprogram dijela duga jer to im je onako i posao, razlog zasto to ne rade vjerovatno stoji u cinjenici da se na dospjeli dug placa zatezna kamata pa s te strane imaju vecu ekonomsku korist, s druge strane da su banke toliki problem ne bi pocetkom godine odobrili dva garantna okvira u iznosu od 8mil eura i 14mil eura
-
Vi polazite od pretpostavke da je netko sada iii nedavno kupio senior dug i potraživanja osigurana razlučnim pravima. To se vjerojatno događalo prije godinu ili dvije. Bankama je u interesu prodati loše dugove ako su ih već u cijelosti rezervirale. Reprogram ili vezanje uz određenog vjerovnika je stvar poslovne odluke. Naprosto uprava banke donese odluku da se nekome ograniče krediti i/ili ukine daljnje financiranje. Tako je Zaba prije davanja državnog jamstva prekinula daljnje kreditiranje Đuro Đaković holdinga bez obzira na dana državna jamstva. Banke puno bolje poznaju svoje klijente od onoga sto mi možemo procjenivati iz dostupnih financijskih izvješća. Isto tako bolje prepoznaju i mjere rizike.
-
Pa ne radi se tu o nikakvim novim informacijama nego o već poznatim koje očito većina prisutnih bas i ne razumije odnosno o njima do sada nije vodila računa.
Zapravo, to o čemu ovdje već neko vrijeme raspravljamo uopće nije u ingerenciji izdavatelja obzirom da on ne mora biti upoznat sa mogućom prodajom i prijenosom njegova duga na novog vjerovnika. Oni to sasvim sigurno znaju, ali iz njihove perspektive to je stara vijest koju očito zna mali broj upućenih pa je lakše i dalje praviti se “Englez”.
Samo da se nadovezem na boldano... Ne trži se sa kikirikijem... U normalnim poslovnim odnosima zaintersirane strane se dogovaraju, pregovaraju...
-
Ali Dalekovod u eventualnoj kupoprodaji većinskog paketa dionica nije zainteresirana strana i izravno ne sudjeluje u kupoprodaji. Fond prodaje imovinu i upravitelji odnosno vlasnici fonda bi trebali odlučivati o prodaji te imovine.
Da ste vi vlasnik firme i imate upravu u njoj, o prodaji te firme ćete vi donijeti konačnu odluku i sklopiti ugovor o kupoprodaji, a ne uprava vase firme.
-
već je objavljeno ali ipak
Predmet: Odgovor na Upit o postojanju povlaštenih informacija
Poštovani,
Društvo Dalekovod d.d. vodi brigu o transparentnosti poslovanja i pravovremenim objavama
povlaštenih i ostalih ključnih informacija.
Takve informacije Društvo javno objavljuje u skladu s propisanim rokovima i time ih u isto vrijeme
stavlja na raspolaganje svim dionicima.
U ovom trenutku, nisu nam poznate nikakve, eventualne, nove povlaštene informacije, odnosno
okolnosti ili činjenice, koje utječu ili bi mogle utjecati na cijenu financijskog instrumenta uvrštenog
na uređeno tržište, a ne proizlaze iz informacija koje su već ranije u objavama dostavljene Burzi.
Društvo obavještava da je objava povlaštene informacije, a koju je Društvo pod propisanim
uvjetima i na način objavilo 04. prosinca 2020.g., izazvala značajan interes medija i javnosti.
Po navedenoj objavi Društvo provodi brojne procjene i postupke, te će ukoliko u ili iz i/ili u vezi
navedenih postupaka ili na drugi način, dođe u posjed bilo kakve informacije koja bi se mogla
smatrati povlaštenom informacijom prema Uredbi (EU) br. 596/2014 europskog parlamenta i vijeća
od 16. travnja 2014. o zlouporabi tržišta (uredba o zlouporabi tržišta) te stavljanju izvan snage
direktive 2003/6/EZ Europskog parlamenta i vijeća i Direktiva Komisije 2003/124/EZ, 2003/125/EZ
i 2004/72/EZ (“Službeni list Europske unije“, L 173/1 od 12.6.2014) istu žurno objaviti.
S poštovanjem,
DALEKOVOD D.D. -
Ali Dalekovod u eventualnoj kupoprodaji većinskog paketa dionica nije zainteresirana strana i izravno ne sudjeluje u kupoprodaji. Fond prodaje imovinu i upravitelji odnosno vlasnici fonda bi trebali odlučivati o prodaji te imovine.
Da ste vi vlasnik firme i imate upravu u njoj, o prodaji te firme ćete vi donijeti konačnu odluku i sklopiti ugovor o kupoprodaji, a ne uprava vase firme.
Ja Vam zelim skrenuti pozornost da eventualna kupoprodaja jedne takve kompanije nije na razini ja sam vlasnik firme/ti si vlasnik firme. Puno toga se dogadja iza zatvorenih vrata, daleko od ociju javnosti. Tu ima masu dogovora, pregovora, lobiranja... Mislite da bi buduci vlasnik kupio kompaniju bez da saslusa upravu kompanije u vezi njihovih planova, trenutnog stanja...
-
-
Ovdje se rusi već preko Fortenove najveći dioničar.
-
Ovo mi sve vise lici na Optimu jos samo fali ista cijena dionice... e sad dal ce optima u goste dlkv ili dlkv k optimi vidjet cemo u sutrasnjem uzbudljivom nastavku..
To sam i ja prvo pomislio kad sam vidio očitovanje......prvo su nas farbali sa onim dobro poznatim : "neka državne institucije odrade svoj posao" a sad nas farbaju sa EU direktivama, viječima i komisijama......svi do jednog su vrhunski moleri tj. "farbači"......ja sam se u ovom korona vremenu (i prije, a sada doslovno) odlučio djelovati po onoj: "nevjerujem nikom pa ni samom sebi".....😃.....i daje rezultate, kad je potrebno sam bik a prema potrebi pretvaram se u medu i na kratki zimski san, do ponovnog buđenja bika u meni......vremena i 100 života nemam kao ni 100 mil. kuna pa onda tako i mogu......uostalom kao i svi mi ovdje.....
-
Bliži te istini nego što mislite
Imali ste triple top, i netko vas je dobro za nos povukao.
Trenutno papir roni ispod fibbo 50%
Meni je sve to prekomplicirano za praititi, tko koga....al' ekipa unutra je teškog kalibra.
-
Ovdje se rusi već preko Fortenove najveći dioničar.
Pa nisam siguran da je tako. Ako je HBOR vlasnik 50% fonda, a Fortenova 26% te mirovinci i CROS 24%?
I u Konsolidatoru su manjinski suvlasnik.
-
U Konsolidatoru su vlasnik 26% direktno i 24% indirektno, ako se ne varam.
-
U Konsolidatoru imaju trećinu vlasništva. 2/3 drži FGS kojim upravlja Inspire.
-
Upravlja inspire a obi imaju 26% usjela u fondu. Ako se ugasi dond prije prodaje imovina bi se trebala podijeliti na vlasnike
-
Ne. Fond je u vlasništvu HBOR-a, Fortenove i Mirovinaca+CROS-a u ovim udjelima: 50:26:24%, a Konsolidator je u vlasništvu Fonda koji drži 66% i Fortenove koja drži ostatak. Dakle Fortenova nema nigdje izravnu samostalnu kontrolu, niti u Konsolidatoru, a niti u Fondu. Niti kombinirano nema natpolovičnu većinu glasova.
-
To sam i mislila i ja, pročitala u JL i krivo napisala %. Imaju 33%+26% kroz fond. Odnosno imat će kad se fond ugasi ako se imovina ne proda.
-
Je. u pravu ste. Nisam precizno racunao. Dakle, ako se fond zatvori i podjeli imovina Fortenova će dobiti 26% imovine fonda. Tako i defacto 26% od Konsolidatora u kojemu je već manjinski udjelnicar sa 33%. Drugim riječima u 66% vlasništva Fonda ulaze sa 50% HBOR, 26% Fortenova i 24% Mirovinci i CROS (ako su to točni udjeli ulagaca u Fond, jer ja sam ih prenio iz JL).
Dakle, na koncu bi Fortnoeva trebala imati 50,16%, HBOR 33% i mirovinci i CROS 15,84% svakog ovisnog društva, pa tako i Konsolidatora. Pod uvjetom da fond ne proda imovinu već se likvidira podijelom i prijenosom udjela. Iako, teoretski oni kroz proces likvidacije vjerojatno mogu dogovarati i neke druge modele podjele imovine (da ne cijepaju društva) ako se udjelnicari tako sporazume.
Ako je tako onda ste u pravu za “Ruse”, ako Fortenova kontrolira equity, a PPD dugove (kao sto su špekulirali mediji) onda.... ma neka svatko sam dalje zaključuje....
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADPL (AD Plastik d.d.) 3k
- Admin