Nece proc ni par godina ovim tempom novih poslova ovog duga nece biti, a onda ce bit vec skupo ući u ovu trenutno pre pre podcjenjenu dionicu. 10 godina imaju posla minimum u Norveskoj prema sadasnjim tenderima. A gdje su ostala trzista tipa njemacko. Trziste vrijedno milijarde EURA. Uspjeh ne dolazi preko noci. Ali ide nabolje
DLKV (Dalekovod d.d.)
-
-
-
U zlatna vremena dlkv je imao godišnju dobit 400-600 mil kn.
Samo toliko?
U doba Juge je navodno imao dobit da je nisu mogli isplatiti, jer uplatnica odnsono isplatnica nije imala toliko veliku rubriku za upis brojeva.
-
Nije je mi jasno takvo namjerno iznosenje brojaka koje nemaju nikakve veze ni priblizno s dalekovodom i koje svatko moze provjeriti u 2 sekunde.
Sta se tice osvrta na ta zlatna vremena dlkv je tada od 2003-2007 imao konstatnu neto dobit od 70-80 mil kn, na raspon prihoda od 1.1-1.7 mlrd kn (trenutno oko 1,2) zanimljivo kako su slicnu dobit imali s manje i vise prihoda tada, s brojem zaposlenih neznatno vece nego trenutno prema zadnjem izvjescu cca vise 100-200 ljudi, s tom analogijom u slucaju da su napravili kvalitetno poslovno restrukturiranje u zadnju godinu ipo dana i potencijano moguce sredjivanje stanja s vjerovnicima refinanciranjem koje se vec neko vrijeme spominje u fi izvjescima, te ocekivanog inflatornog pritiska u bransi u buducnosti upside potencijal je poprilicno velik, a do otkljucavanja te vrijednosti prve dvije stvari moraju rijesit nazalost zbog uzastopnog nepovjerenja investitora uzrokovan konstatnim prodavanjem magle dok su rezultati konstatno govorili drugacije tako se to isto povjerenje sada sporije i vraca te je potrebno vrijeme da ponovno dokazu da im se zbilja moze vjerovat da rade stvari na pravi nacin. Kod ove cijene kao downside rizik je nabitnije stanje s likvidnosti koji bi opravdao taj veci pad i pretpostavka gledanja vjerovnika na trenutni dospjeli dug s obzirom da konstatno govore kako su u pregovorima s vjerovnicima, steta sta nema glavne skupstine brzo pa da se moze neke stvari ispitat.
-
Nije je mi jasno takvo namjerno iznosenje brojaka koje nemaju nikakve veze ni priblizno s dalekovodom i koje svatko moze provjeriti u 2 sekunde.
Sta se tice osvrta na ta zlatna vremena dlkv je tada od 2003-2007 imao konstatnu neto dobit od 70-80 mil kn, na raspon prihoda od 1.1-1.7 mlrd kn (trenutno oko 1,2) zanimljivo kako su slicnu dobit imali s manje i vise prihoda tada, s brojem zaposlenih neznatno vece nego trenutno prema zadnjem izvjescu cca vise 100-200 ljudi, s tom analogijom u slucaju da su napravili kvalitetno poslovno restrukturiranje u zadnju godinu ipo dana i potencijano moguce sredjivanje stanja s vjerovnicima refinanciranjem koje se vec neko vrijeme spominje u fi izvjescima, te ocekivanog inflatornog pritiska u bransi u buducnosti upside potencijal je poprilicno velik, a do otkljucavanja te vrijednosti prve dvije stvari moraju rijesit nazalost zbog uzastopnog nepovjerenja investitora uzrokovan konstatnim prodavanjem magle dok su rezultati konstatno govorili drugacije tako se to isto povjerenje sada sporije i vraca te je potrebno vrijeme da ponovno dokazu da im se zbilja moze vjerovat da rade stvari na pravi nacin. Kod ove cijene kao downside rizik je nabitnije stanje s likvidnosti koji bi opravdao taj veci pad i pretpostavka gledanja vjerovnika na trenutni dospjeli dug s obzirom da konstatno govore kako su u pregovorima s vjerovnicima, steta sta nema glavne skupstine brzo pa da se moze neke stvari ispitat.
Daj nam napravi sličnu usporedbu za HT i Adris ili ERNT recimo.... pa da vidimo koliko je to realan scenarij?
Marže se skvizaju u svim djelatnostima i profitne stope u dugom roku padaju. Posebno u tradicionalnim firmama kakva je izgradnja i održavanje infrastrukture.
Dalekovod je radio ugkavnom dobro kad su “kumovi” ugovarali poslove i kad su svi bili zaštićeni, a kad je stalo bojanje tunela sve se raspalo kao kula od karata. I sad je borba sa ogoljenom i izranjavanom firmom na međunarodnom trzistu gdje očito postoji interes, ali postoji i jaka konkurencija. I norme, kao i zarada u koju se valja uklopiti. Bojim se da tu DLKV ne može diktirati cijenu nego je mora slijediti. Pitanje je hoće li se ikad vise u ovoj branši ostvarivati operativne i ostale marže kao nekada.’i kako i kada će se dug svesti u dugorocno održive okvire. To je realnost, nema veze sa nepovjerenjem i percepcijom.
-
Pričaš o doba "kumova" i kako je tad tekao med i mlijeko a da ne spomeneš da se u to vrijeme najviše ustvari kralo i sisalo iz firme.
Valjda dovoljno si priseban da shvatiš da nisu ugovarali kako bi firma prosperirala.
Sad na razini tadašnjih prihoda ugovaraju poslove vani gdje "kumovi" nemaju utjecaja a to nekom logikom govori da idemo prema ozdravljenju Dalekovoda.
Kao drugo nitko tu neće radit besplatno ili za marže koje nisu održive jer dugoročno ne može Dalekovod ali niti konkurencija vjerovatno.
Očistila se firma od segmenta koji su im generirali gubitak i zadržali core koji donosi profitabilnost.
Nitko ne kaže da će to bit perjanica, bar ne u skorije vrijeme ali da može riješit dugove i radit lijepe dobit iz kvartala u kvartal u to sam uvjeren.
-
Ja pišem ono sto mislim i procjenjujem. A mislim i da ti nisi bas razumio ono sto sam napisao. Dok je bilo kumova oni su sjedili i s jedne i s druge strane i formirali cijene kako je njima pasalo. To danas kad ti netko drugi diktira uvjete vjerojatno nije moguće .Firma se naprosto mora prilagodjavati trzistu i konkurenciji. To utječe na skvizanje profita. Za usporedbu izvrti unatrag posljednih 15 godina poslovne prihode, operativnu i neto dobit za kompanije koje sam spomenuo. Jedna će pokazati malo drugačije trendove, a onda možemo raspravljati zašto je tome tako. Generalno, profiti se skvizaju pogotovo u kompanijama koje imaju tradicionalno poslovanje i ne bas lukrativan i recimo to tako, tržišno orijentiran menadžment.
Sto se tiče duga, ovim tempom će još dosta vode proći ispod Savskog mosta prije no sto se dug redovitim poslovanjem dovede u nazovimo to uobičajene okvire.
-
Pa nisu tema druge firme nego Dalekovod i nema je smisla usporedit sa jednim HT ili Adris, ERNT.
U jednoj od tih radio sam 15 godina i nisam impresioniran a mogli su daleko bolje rezultate napravit. Sve je do Uprave i vođenja zato i mislim da ova Uprava Dalekovoda je našla riješenje.
Za sada smanjuju dug a to je najbitnije.
Percepcija je kod svakog drugačija fala Bogu a trendovi se mjenjaju sa vremena na vrijeme pa i u ovim "perjanicama".
-
Meni to nije besmisleno jer mislim da Dalekovod posluje u sektoru koji ne odbacuje visoke operativne marže. I da je recentni rast marži bio posljedica restrukturiranja i knjiženja jednokratnih događaja, a da u duljem roku kompanija mora još vise raditi na rastu prihoda iz redovnog poslovanja i da će se tek vidjeti koliko je to izgledno.
Ja sam postavio tezu da su profiti protekom vremena opadajuća funkcija prihoda. A napisao sam to jer neki očekuju da će oni značajno rasti. E pa ja samo želim da se za to daju neki suvisli argumenti, a ne da se nacelno piše, a za kretanje cijene dionice “okrivljuju” percepcija i nepovjerenje investitora. Kao da na domaćoj burzi uopće postoji pojam i funkcionira u praksi “povjerenja”, efikasnosti i fer vrednovanja.
-
ma samo da corona stane,iza nove godine kad počne cijepljenje sve ce ici uzbrdo i dionice i poslovi ce se otvarati novi. Sad je ovo loše vrijeme za sve,samo dobro za one koji mogu kupovati i čekati.
-
Ako je nekome u interesu da dalekovod, očisti duga i posluje u plusu, sigurno može..., ali puno se toga mora promjeniti.Ima sam prilike vidjeti njihove radnike na djelu prije dvije godine, sposobni su ali su došli bez pola alata.Premještali su stup.Po tome se vidi, da je rasulo.Nadam se, i vjerujem da su nešto promjenili na bolje, inače...
-
-
Ako je nekome u interesu da dalekovod, očisti duga i posluje u plusu, sigurno može..., ali puno se toga mora promjeniti.Ima sam prilike vidjeti njihove radnike na djelu prije dvije godine, sposobni su ali su došli bez pola alata.Premještali su stup.Po tome se vidi, da je rasulo.Nadam se, i vjerujem da su nešto promjenili na bolje, inače...
To su naši snalažljivi radnici. Što će njima alat. Dovoljno je da ih dođe 6, pa petorica gledaju kak ovaj jedan golim rukava vadi stup, nosi ga i stavlja gdje treba. Bitno je samo da je ekipa iz ex Yu zemalja. 🤣
-
To su naši snalažljivi radnici. Što će njima alat. Dovoljno je da ih dođe 6, pa petorica gledaju kak ovaj jedan golim rukava vadi stup, nosi ga i stavlja gdje treba. Bitno je samo da je ekipa iz ex Yu zemalja. 🤣
Nije u redu sve zasluge pripisati radnicima treba pohvaliti i menadžere.
https://hladnaistina.com/nasi-poduzetnici/
S druge strane ono što nas drži na svjetskom dnu su naši gospodarski lideri koje sebe nazivaju menadžerima i poslodavcima. 2015 godine kojom počinjemo ovaj pregled po sposobnostima naših menadžera mi smo bili 58 od 60 država za koje se vode statistike. Danas se nalazimo na 63 mjestu od 63 države po sposobnim menadžerima.
Ta njihova najveća na svijetu nesposobnost rezultira nemogućnošću privlačenja i zadržavanja talenata pošto nam Švicarci tvrde kako domaći menadžeri i dalju funkcioniraju po maksimi „kilo mozga dvije marke”. Taj njihov općenito govoreći način nehuman, nepoduzetnički način postupanja s radnici rezultira njihovom demotiviranošću za posao tako da su po pitanju motivacije Hrvati u Hrvatskoj pretposljednji u svijetu. Mnogi od njih se pitaju zašto biti motiviran za posao kada se s tobom postupa u najboljem slučaju kao dijelom namještaja ?
Nastavljajući masakrirati sposobnosti naših menadžera Švicarci su naveli da oni uopće ne ulažu u educiranje svojih djelatnika. Po tom ulaganju u educiranje vlastitih djelatnika Hrvatska se nalazila na posljednjem mjestu u svijetu 2015, a nalazi se na posljednjem mjestu i 2020 godine.
Kako bi u potpunosti razumjeli ove katastrofalne statističke podatke o našim menadžerima red nam je navesti da bi iznimno pomogli našoj poslovnoj klimi kada bi počeli uvoziti ne filipinske čistačice i građevinske radnike nego menadžere. Menadžeri s Filipana s tako nalaze na 21 mjestu na svijetu, a menadžeri iz Hrvatske na 63 mjestu. Nužno nam je ovdje ponovno naglasiti da Švicarski institut naše menadžere ocjenjuje kao najgore na svijetu što znači da su od njih bolji i menadžeri iz Ukrajine, Jordana, Tajlanda, Kazahstana, Turske…. znači svih onih država koje mi s visoka gledamo.
Razmislite malo tome kada sljedeći put čitate vijesti o tome kako naši menadžeri traže niže poreze, kako ih državna administracija guši i slično.
Razmislite isto o tome sljedeći put kada naša vlada smanjuje poreze na osobe s najvišim primanjima u Hrvatskoj i koliko ima gospodarskog smisla ta njena politika.
-
jesi li siguran da su to radnici tvrtke dlkv d.d. a ne nekog podizvođača ili neke druge tvrtke sa 10etak radnika kakvih imaš više na ovim prostorima i koje uzimaju poslove manjih održavanja za koje dlkv dd. nema niti vremena niti interesa
ja sam eto svjedočio da u norveškoj na vrh brda temelje zaljevaju iz helikoptera a stare dalekovode izrežu termitom tako da se priiskom na gumb slože ko kula od karata
također, povela se rasprava o kadrovskoj kmpetentnosti, marži i postupku resrukturiranja...očito netki imaju napade niskih osječaja kada vide da dlkv ostvaruje dobit, da radnici na terenu prihoduju i preko 30k kn mjesečno, da se uspješno vračaju dugovi nastali nejasnom vl. strukturom i hr. političko-rodijaškim modelom isisavanja, da restrukturiranje i plan predstečajne nagodbe polako ide svom kraju, da se zadnjih 7 god stvorila referenca na dobro i na vrijeme obavljenim poslovima, da iza svakog završenog projekta dobiju dva nova, da surađuje sa vrhunskim eu sektorskim tvrtkama, da već sada na nekim projektima niže dodane vrijednosti angažira strane podizvođače kao npr. estonce, i na kraju, referencom i kvalitetom ulazi nova tržišta i postaje nezaobilazni subijekt u eu energetsko-infrastrukturalnom sektoru...
ali neki vide kako netko tamo mjenja stup i još kao nemaju pol alata... kada dlkv to radi, za svaki stup se radi projekt i sve je detaljno projektirano i organizirano stoga sory ali to je ...
-
Amen barbiosa 😂
-
Meni to nije besmisleno jer mislim da Dalekovod posluje u sektoru koji ne odbacuje visoke operativne marže. I da je recentni rast marži bio posljedica restrukturiranja i knjiženja jednokratnih događaja, a da u duljem roku kompanija mora još vise raditi na rastu prihoda iz redovnog poslovanja i da će se tek vidjeti koliko je to izgledno.
Ja sam postavio tezu da su profiti protekom vremena opadajuća funkcija prihoda. A napisao sam to jer neki očekuju da će oni značajno rasti. E pa ja samo želim da se za to daju neki suvisli argumenti, a ne da se nacelno piše, a za kretanje cijene dionice “okrivljuju” percepcija i nepovjerenje investitora. Kao da na domaćoj burzi uopće postoji pojam i funkcionira u praksi “povjerenja”, efikasnosti i fer vrednovanja.
Ti si postavio svoje misljenje i svoju tezu bez ikakvog suvislog argumenta i onda zelis da drugi daju svoj argument za svoje misljenje jer se tvoje misljenje kosi sa drugim misljenje iako nikakav argument nisi iznio osim generaliziranja, bravo samo tako naprid.
-
jesi li siguran da su to radnici tvrtke dlkv d.d. a ne nekog podizvođača ili neke druge tvrtke sa 10etak radnika kakvih imaš više na ovim prostorima i koje uzimaju poslove manjih održavanja za koje dlkv dd. nema niti vremena niti interesa
ja sam eto svjedočio da u norveškoj na vrh brda temelje zaljevaju iz helikoptera a stare dalekovode izrežu termitom tako da se priiskom na gumb slože ko kula od karata
također, povela se rasprava o kadrovskoj kmpetentnosti, marži i postupku resrukturiranja...očito netki imaju napade niskih osječaja kada vide da dlkv ostvaruje dobit, da radnici na terenu prihoduju i preko 30k kn mjesečno, da se uspješno vračaju dugovi nastali nejasnom vl. strukturom i hr. političko-rodijaškim modelom isisavanja, da restrukturiranje i plan predstečajne nagodbe polako ide svom kraju, da se zadnjih 7 god stvorila referenca na dobro i na vrijeme obavljenim poslovima, da iza svakog završenog projekta dobiju dva nova, da surađuje sa vrhunskim eu sektorskim tvrtkama, da već sada na nekim projektima niže dodane vrijednosti angažira strane podizvođače kao npr. estonce, i na kraju, referencom i kvalitetom ulazi nova tržišta i postaje nezaobilazni subijekt u eu energetsko-infrastrukturalnom sektoru...
ali neki vide kako netko tamo mjenja stup i još kao nemaju pol alata... kada dlkv to radi, za svaki stup se radi projekt i sve je detaljno projektirano i organizirano stoga sory ali to je ...
Sta se tice radnika na djelu sigurno se moze vidjeti svega, evo primjera slicnog nedavni slucaj u istoj bransi s drugom firmom koja radi kao podizvodjac, nadlezni na visoj razini zatrazi od vlasnika tog podizvodjaca da sa trenutnog projekta koji je imao taman nesto manje posla posalje 5-6 ljudi na drugi lokaciju da pomognu par dana, vlasnik prosljedi poslovodji projekata da posalje tih par ljudi bez ikakvog uputstva o poslu i potrebama, s obzirom na tu rupu ode i poslovodnja projekta medjutim dolaskom na tu lokaciju ispostavilo se da je posao kompliciran niti je poslovodja dosao s ljudima (monterima) koji mogu taj posao odraditi jer nije ovaj posao tako jednostavna kako se nekima cini niti su imali alata koji je bio potreban pa je nastao fiasko tko je odgovoran jer nije to mali trosak rada za nista, a i udaljenost je bila 100 tinjak km, tako da u ovoj bransi cesto imas nekompetentne nadlezne koji ne znaju rukovodit poslom kako treba, ovo je samo jedan o slucajeva,
-
Ti si postavio svoje misljenje i svoju tezu bez ikakvog suvislog argumenta i onda zelis da drugi daju svoj argument za svoje misljenje jer se tvoje misljenje kosi sa drugim misljenje iako nikakav argument nisi iznio osim generaliziranja, bravo samo tako naprid.
Pa sto će ti bolji argument od kretanja prihoda, operativne i neto profitabilnosti u posljednih 10 ili 15 godina. Ti pišeš o percepciji i nevidljivoj “ruci”.
-
Pa sto će ti bolji argument od kretanja prihida, operativne i neto profitabilnosti u posljednih 10 ili 15 godina. Ti pišeš o percepciji i nevidljivoj “ruci”.
NIje to nikakav argument to je samo statistika proslosti ne buducnosti, tvoj argument je na razini znaci prihodi, dobit u proslosti su bili volativni u jednom dijelu se zaradjivalo do 2008 u drugom gubilo nakon toga i onda je tvoj zakljucak logicki da ce se ovaj drugi dio kad se gubilo sigurno nastaviti, to se ne moze reci sa sigurnosti vec samo sa vecom vjerovatnosti, zasto ne bi se moglo ocekivat da ce opet nastupit ta prva faza kada se zaradjivalo, uostalom znas i sam da je svaka usporedba na toj razini komplicirana od takvog tvog argumenta jer ovisi o previose parametara, sta se tice vjerovatnosti dogadjaja normalno je da firma koja je u problemima ima vecu vjerovatnost stecaja nego firma koja uredno posluje jer statistika je takva isto kao i sta je statistika moguceg povrata ulaganja u firmu na rubu puno veca kao i rizik sta je veci i da jedno i drugo treba uzest u obzir te ovisi o osobnim preferencijam i vidjenjima i tolerancije na rizik i nalazenju takvih prilika ili neprilika tko ih voli.
i to je tvoja percepcija proslosti koju projiciras na buducnost, a ne argument koja govori nesto o pretpostavkama za buducnost jer je to puno kompliciranije i potrebno je pogledat sadasnjost i onoliko koliko mozemo vidit u buducnost iz dostupnih podataka, dalekovod je barem radio profitabilno u proslosti, optima nije nikad pa je ovaj tvoj argument u rangu optima gubi korisnike, prihod, dobit zakljucujem da ce propast jer je to pokazalo zadnjih 15 godina rada eto to si bubnuo i ispao pametan, samo je umjesto optime bio dalekovod. Ali sad ces ti pocet o optimi kako nisu samo bitni prihodi, dobit, dug nego pricu koja ima neku drugu racunicu, kao i sta svaka druga firma ima svoju pricu koja nije samo tako jednoznacna pa ce odjednom taj tvoj argument bit zamjenjen drugim argumentom koji je kao "jaci" odjednom jer vidi cuda investiranje nije tako jednostavno kao prizma proslih prihoda, dobiti i sl.
-
Netko je kupio Dalekovod za 80.000 Kn .
-
Netko je kupio Dalekovod za 80.000 Kn .
Cijelu firmu? Sigurno neki milijarder.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor