Ocito, svima je tu sve jasno osim mom prijatelju. Zato i prodajujer biznis kojim se bavi kodt je medju prvim na udaru. Bit ce toga i jeftnitije, za mog frenda koji voli shortati na hrvatski nacin.
KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)
-
-
-
Veći nalozi na kupnji...je l' netko nešto nanjušio ?
-
nerealizirane narudžbe uvećane za 12% u odnosu na lani, vjerovatno se može očekivati i mali zastoj zbog virusa, pitanje je koliki će biti zastoj kod razvoja električne infrastrukture iz OIE koja jedina može u EU umanjiti ovisnost o nafti i plinu. Očekujem najmanji zastoj u narudžbama jer se radi o dugoročnoj strategiji zemalja članica EU. Znam da se prošlog ljeta neslužbeno šuškalo o zainteresiranom kupcu za KODT, od tada top 10 uvećava udio u vlasništvu.
-
KONČAR - DISTRIBUTIVNI I SPECIJALNI TRANSFORMATORI d.d. - poziv na Glavnu skupštinu
Kako je i najavljeno, ide 37,66kn divke. 🔝
-
Najveći neprijatelj špekulanta je nelikvidnost. Zaglaviti u dobroj firmi i lošoj dionici je jako bolno.Znaš da vrijedi ali ne možeš dobiti za nju koliko vrijedi -sada. Jer sutra će mozda biti kasno s obzrirom da svijet ulazi u tesku krizu. A ne mozes izaci zbog nelikvidnosti.
Turizam je pravi pokazatelj i svi investitori koji razumiju makroekonimiju ce profitirati - ako propade sezona, a cini mi se d ulgaci u kodt to zagovaraju, idemo ne u recesiju nego u depresiju. Nema turista nema povecane potraznje za energijom, nema novaca koji bi se ulagali u projekte vezane uz razvoj gospdarstva (a tu spada i sve ono s čime se kodt bavi). Cijela ova situacija direktno utječe na transformatore jer prvo se štedi na ullaganjima, tako da je situacija vrlo neizvijesna.
Cijena dionice to pokazuje.
-
Najveći neprijatelj špekulanta je nelikvidnost. Zaglaviti u dobroj firmi i lošoj dionici je jako bolno.Znaš da vrijedi ali ne možeš dobiti za nju koliko vrijedi -sada. Jer sutra će mozda biti kasno s obzrirom da svijet ulazi u tesku krizu. A ne mozes izaci zbog nelikvidnosti.
Turizam je pravi pokazatelj i svi investitori koji razumiju makroekonimiju ce profitirati - ako propade sezona, a cini mi se d ulgaci u kodt to zagovaraju, idemo ne u recesiju nego u depresiju. Nema turista nema povecane potraznje za energijom, nema novaca koji bi se ulagali u projekte vezane uz razvoj gospdarstva (a tu spada i sve ono s čime se kodt bavi). Cijela ova situacija direktno utječe na transformatore jer prvo se štedi na ullaganjima, tako da je situacija vrlo neizvijesna.
Cijena dionice to pokazuje.
Istina trend je down svugdje ali realno u jednom trenutku ulaganja ce drzave morat pokrenut ne gradjani to je neminovno, reakcija vlada odma na startu korone pokazuje da ce to mozda biti dosta prije nego smo navikli istina do tog trenutka moze proci i godina, a duga je godina. Sta se tice kodt on ce prezivit nema duga, novca ima i s ugovorima je siguran ovu godinu i zasticeni su sta se tice commoditija.
-
Većina zna ERNT=5G, a KODT = razvoj elektroenergetskog sustava EU, omogućava prodaju i kupovinu električne energije za svakoga građanina iz svakog kutka EU, a to širenje malih (mikro) srednjih i velikih sustava OIE. Primjer čovjek koji ima mikro solarnu elektranu na svom krovu moći će u bilo kojem trenutku po trenutnoj cijeni kupiti (manjak) i prodati (višak) električne energije. Ovaj razvoj traje od prije 10-tak godina i trajat će sigurno još 10-tak godina. Usporavanja može biti, ali prekida u razvoju sigurno neće. Pad aktivnosti najmanje se osjeti u potrošnji električne energije koja će se u budućnosti sigurno najviše tražiti mislim na Europu, a osim toga KODT je dobro posložena kompanija.
-
Dragi moj forumaši i kolege,
ja se i slažem sa vama, ali proučite cijenu dionicei dobit kodt prilikom zadnje krize . Kodt je izvoznik ali kao takav ovisi o politikama drugih džava. Ako one odluče nema ulaganja, nema majci.
Naravno da će preživiti,tu nema zbor, ali vjerujem da će moj najdraži prijatelj B morati još na forumu vikati dokup, dokup i samo dokup.
-
Za sada politika EU država je poticati državnu potrošnju za kapitalne investicije.
-
Ok a tko ce trositi tu silnu energiju koja se proizvede?Tvornice koje rade u 2 ili 1 smjene umjesto u 3?
Kolega vidim da ste vi dugo u ovom sektoru, pa barem bi vi trebali znati da je najveci problem el energije uskladištenje (tj nemogucnost pohranjivanja struje). Zato i postoje reverzibilne elektrane koje trose vise no sto proizvode struje -ali vjerujem da nije potrebno to ovdje elaborirati?
-
-
Dragi moj forumaši i kolege,
ja se i slažem sa vama, ali proučite cijenu dionicei dobit kodt prilikom zadnje krize . Kodt je izvoznik ali kao takav ovisi o politikama drugih džava. Ako one odluče nema ulaganja, nema majci.
Naravno da će preživiti,tu nema zbor, ali vjerujem da će moj najdraži prijatelj B morati još na forumu vikati dokup, dokup i samo dokup.
Mislim da nisi tu u pravu jer se bas ne moze usporedjivat dobit nakon krize kodt-u je rasla ili bila stabilno, sta se tice dobiti nisu nista izgubili dok im je prihod nakon krize rastao, dok je cijena dionice bila napuhana prije krize kao i ostale dionice cijena dionice u usporedbi s danas nije usporediva, trzisna kapitalizacija je onda bila miljardu kuna s manjom dobiti i manjom EBITDA, tako da se o tom kontekstu ne moze tako usporedjivat, kratkorocni trend je sigurno down bez obzira ali usporedba s 2008 nije bas usporediva.
-
Ok a tko ce trositi tu silnu energiju koja se proizvede?Tvornice koje rade u 2 ili 1 smjene umjesto u 3?
Kolega vidim da ste vi dugo u ovom sektoru, pa barem bi vi trebali znati da je najveci problem el energije uskladištenje (tj nemogucnost pohranjivanja struje). Zato i postoje reverzibilne elektrane koje trose vise no sto proizvode struje -ali vjerujem da nije potrebno to ovdje elaborirati?
Jel se slazemo da za izaci iz krize jedini nacin potrosnja drzave tj pocevsi od EU-koji ce pogurat stvari drugi nacin ne postoji jer oni su ti koji novac kreiraju jedino postoji raskorak dok se stvari pokrenu, a do tad steta nekima moze bit poprilicna najveca steta je pad commoditija koja utjece na finalni output tj cijenu pa moze past zarada ali to je kratkorocno dok se stvari ne pokrenu jer drugog izbora nema deflacije se svi boje, drugo eu isto diktira ekoloske standarde s kojima ce potaknit da ce morat ic u zamjenu elektrosustava samo iz razloga jer ne odgovara novom standardu drugim rijecima potaknu te da moras ulozit htio to ti ili ne jer na taj nacin se potice rast bdp-a, isto kao ovo s brodarima stave ti standard pa ti biraj nemas izbora. Kao sta kazem pad ce biti mozda je bolje stat sastrane dok se ne vide sve odluke u kojem smijeru ce krenit eu politika u ovoj krizi i koliko ce stvari stat prije nego je moguce nastavit, ali tu postoji i oni faktor nagle inflacije nakon pada tajming je tesko pogodit, znam samo da usporedba s 2008 nema smisla ovo je skroz drugacije, u ovom slucaju moguce su i vece politicke poteskoce koji ce cijene bacit nisko zbog veceg rizika, brza reakcija je na svjetskoj razini je jako bitna inace bi moglo bit veselo, korona bi bila macji kasalj.
-
Koja energija se troši kad ste doma, kad radite od kuće? EE nije toliko vezana za industriju koliko za kućanstva, kod nas se nevidi toliki značaj EE jer imamo velikog kočničara u liku i djelu HEP-a, pa samo vidite potencijal Dalmacije u priozvodnji struje iz fotonapona, a mikrosolare možete izbrojati, a koliko ih imate u Austriji. Imate podatak da Maribor proizvodi više struje iz solara nego cijela Hrvatska. A KODT ima prihode u Hrvatskoj nekih 8-10%.
-
solari su jedna velika prevara, kolega plavi. O tome i pričam, zasto postoje reverzibilne elektrane. Solarci proizvode ali neredovito i tu je najveci problem. I dalje, kao i Status ignorirate najveci problem kod proizvodnje el energije, a to je da ju ne mozete sadistiti, kao recimo naftu.
I zato u krizi nastradaju upravo firme poput kodt. Nadam se da sam vam objasnio vasu plosnu projekciju i zasto ste u krivu.
Jedino vam mogu jos prisnaziti ovu tvrdnju sa info da kad neka drzava ima viska struje ona PLACA da joj netko preuzme to jer ju ne moze ispustiti u odvod.a gasenje hidroelektrane kosta vide od plaćanja da vam netko preuzme struju. Vjerujte mi tu sam doma kao i na brodarima
-
solari su jedna velika prevara, kolega plavi. O tome i pričam, zasto postoje reverzibilne elektrane. Solarci proizvode ali neredovito i tu je najveci problem. I dalje, kao i Status ignorirate najveci problem kod proizvodnje el energije, a to je da ju ne mozete sadistiti, kao recimo naftu.
I zato u krizi nastradaju upravo firme poput kodt. Nadam se da sam vam objasnio vasu plosnu projekciju i zasto ste u krivu.
Jedino vam mogu jos prisnaziti ovu tvrdnju sa info da kad neka drzava ima viska struje ona PLACA da joj netko preuzme to jer ju ne moze ispustiti u odvod.a gasenje hidroelektrane kosta vide od plaćanja da vam netko preuzme struju. Vjerujte mi tu sam doma kao i na brodarima
Zbog cega onda kodt nije nastradao u krizi 2008 nego upravo suprotno, veca dobit i prihod od 2008, ta teorija s obzirom na zadnju krizu nije da bas drzi vodu, svaka kriza je drugacija
-
Kodt proizvodi el. SN I VN transformatore koji su neophodni za povećanje el. snage u mreži uzrokovane sve većom prodajom električnih vozila, primjerice sada jedno naselje od cca 300-400 kućanstava napaja jedan trafo snage 630 KVA, isti više neće biti dovoljan zbog povećanja uzrokovanog povećanim brojem novih el. vozila u tim kućastvima koje treba napuniti. Tu se radi o milionima dodatnih KWH koje treba prenijeti do krajnjeg kupca, a koju trenutna infrastruktura transformatora u svijetu ne može prenijeti.
Za primjer Irska je donijela zakon da od 2030 nema više prodaje vozila na unutarnje izgaranje, u skladu s tim će morati znatno pojačati elektroenergetsku mrežu, a tu uskače kodt.
Zato su i kupili tvornicu u Poljskoj jer će im se narudžbe u bližoj budućnosti eksponencijalno povećavati. Mislim da nema zime za kodt.
-
Ajde lijepo je da se počelo pisat o ovoj dionici, pa makar katkad i totalne bedastoće. Piše se o raznom smeću litanije, a ovako dobra roba KODT se slabo kupuje/prodaje i slabo spominje. Cijena se drži puno niže u zadnje vrijeme. Imam dionice i inkasirati ću dividendu krajem srpnja što posebno raduje u ovome jadu od burze.
-
Počeo sam više interesa pokazivati za KODT nakon ugovora vezanim na planove uvećavanje proizvodnje struje iz vjetroelektrana u Irskoj. To je zaista jedan veliki posao za KODT. Moram priznati da sam se zanimao i za RIZO nakon objave HEP-a da svako kućanstvo mora imati elektronska brojila za očitavanje na daljinu. To je možda jedan od najvećih poslova objavljen na ZSE za tako malo firmu kao što je bio RIZO. Srećom KODT i RIZO su neusporedivi u kvaliteti vođenja i upravljanja.
-
Počeo sam više interesa pokazivati za KODT nakon ugovora vezanim na planove uvećavanje proizvodnje struje iz vjetroelektrana u Irskoj. To je zaista jedan veliki posao za KODT. Moram priznati da sam se zanimao i za RIZO nakon objave HEP-a da svako kućanstvo mora imati elektronska brojila za očitavanje na daljinu. To je možda jedan od najvećih poslova objavljen na ZSE za tako malo firmu kao što je bio RIZO. Srećom KODT i RIZO su neusporedivi u kvaliteti vođenja i upravljanja.
znate li što se dešava s rizo
-
Ne znam detalje, zanimljivo je tko će preuzeti proizvodnju brojila
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-