u CF se bas vidi da poslovanje generira negativne novčane tokove
INGR (INGRA d.d.)
-
-
-
Je je, od booka se živi i ukidanja rezervacija. Možda bi Ingra trebala patentirati novi poslovni model temeljen na jednokratnim učincima upitne vrijednosti?
Pa koja to ozbiljna property ili infrastrukturna kompanija ima na čelu NO PR menadžera? Osim ako im PR uskoro ne bude u skupini osnovne djelatnosti.
-
Bitne su brojke ne osobna percepcija, a brojke su znamo kakve
-
@toulen
Ne znam kako mislite kako će se postaviti uprava Zg prema obvezi iz ugovora o areni??
Pa nije taj ugovor od jučer, niti od prije godinu, niti od prije deset godina, već zna se od kada.
I tu se nema što tko postavljati niti bilo što, nego se mora poštovati i točka.
Zato nemojmo iznositi jeftine priče tu.
Sve povrh sredstava od arene je ekstra dobit, jer već od arene su pokriveni svi troškovi i ostaje već velika dobit.
Zatk mi nisu jasna ovakva pisanja tu bez pokrića i zdrave pameti.
Mislim da malo krivo tumačiš ono što sam napisao. Dioničar sam i razmišljam svojom glavom temeljem životnog iskustva - koliko je to što mi se mota po glavi pametno, jeftino ili skupo - ne znam i ne mjerim. Sve napisano je iskreno i pri zdravoj pameti, ali to je moja shvaćanje situacije, a ne stvarna istina. Dakle ne mora biti realno. Ali pokušavam razumjeti što se ovdje događa, zašto, a povremeno nešto i napišem ovdje što mi se učini bitno.
Što se tiče nove uprave ZG - polazim od izjava Tomaševića koji je ne jednom dovodio u pitanje ugovor, plaćanje Arene i tražio reviziju. E sad postoje li pravne osnove za to - vidjeti ćemo. Zato sam i napisao, ako ne bude promjena (Status Quo) - odlično za Ingru. Zar nije?
Druga stvar - ne ulazim u to koliko Ingra treba sada vrijediti na burzi - što više meni bolje. Ali jedan od glavnih razloga što je i dalje ispod "book-a" u usporedbi s npr. DLKV i IGH je upravo u činjenici što osim Arene nemaju drugih prihoda što ovi imaju i stalno novim ugovorima obnavljaju. Pa unatoč dugovima i minusima percepcija je da te firme opravdavaju svoju cijenu na burzi dok eto Ingra - ne. Ima logike.
Kada Ingra otvori nove izvore prihoda onda taj problem na njoj više neće postojati, cijena će biti iznad book-a jer će onda i Arena vrijediti "više" nego sada - po percepciji jer će razina povjerenja u firmu i njenu uspješnost biti znatno viši, ali to - čekamo.
Uprava to zna i radi na tome. Korak po korak. (Nadam se).
-
Ajde da iznesemo malo brojki bez ikakvih subjektivnosti:
Da li imaju sigurnu dobit do 2036.g. samo od arene da ništa drugo ne rade: da
Da li grad mora (ali i može, i hoće, to nije uopće nimalo upitno) plaćati najam do 2036.g. : daDa li Ingra nije imala nijednu drugu vezu s Bandićem i gradom koja bi se mogla dovesti u bilo kakvo pitanje: da
Da li rade na novim projektima: da
Da li su snažno uključeni u dobivanje novih poslova (dobiven posao prošli mjesec u Sloveniji) i mega posla oko obnove (vidjeli smo onu prezentaciju prije par dana): da
Da li je trenutni realan book 17 kn: da
Da li značajno smanjuju zaduženost svake godine: da
Da li će dobivanjem novih poslova dobit po dionici biti jedna od najvećih na Zse: da
Da li je ovo najjeftiniji građevinar na Zse: da
Da li je ovo jedna od dionica s ponajboljim fundamentima na Zse: da
Da li sama uprava vjeruje u budućnost firme i kupuje dionice: da
Možemo li očekivati možda već za godinu dana dividendu od 1 kn (što je čak preko 8% prinosa na trenutnu cijenu): da
Nastavite niz slobodno...
Postoji li slična dionica na Zse??
Pa vi navlačite ljude da vam prodaju čak i ispod 20, a kamoli po 12
Pa im poslije onda objasnite što ste htjeli svojim pisanjem.
Ne postoji na Zse slična dionica, zato pametno -
Je je, od booka se živi i ukidanja rezervacija. Možda bi Ingra trebala patentirati novi poslovni model temeljen na jednokratnim učincima upitne vrijednosti?
Pa koja to ozbiljna property ili infrastrukturna kompanija ima na čelu NO PR menadžera? Osim ako im PR uskoro ne bude u skupini osnovne djelatnosti.
Moram ovdje podržati kolegu Flight. Sličnu stvar ste imali nedavno na VIRO, one njihove makinacije sa prebacivanjem imovine na HIŠ. Svi su tamo zbog toga najavljivali raketu, malo ih je stvarno razumjelo o čemu se radi, i vidite kako je završilo. To su knjigovodstvena kemijanja, ovo nije operativna dobit.
-
forumas Sve 5.
Imam Ingru već 11 godina i nisam do sada kratio osim prošle godine između 3-5 kn kad mi je hitno trebalo (sad izgleda kao pušiona). Ali logika kupaca i prodavača nije ono što mi mislimo pa pokušavam pojasniti (sam sebi) zašto npr cijena pada, a ne bi trebala ili drugi misle da je previsoka jer je netko manipulira. Svatko ima svoj razloge koji se manifestiraju na cijeni.
-
A da mi malo zavirimo u Ugovor za Arenu Zagreb i da vidimo kako je regulirana Viša sila i plaćanje Grada i Države u slučaju da se Arena više od godinu dana ne može koristiti u svrhe za koje je namijenjena.
Ima li netko link za taj ugovor da malo povirimo unutra?
.
-
Moram ovdje podržati kolegu Flight. Sličnu stvar ste imali nedavno na VIRO, one njihove makinacije sa prebacivanjem imovine na HIŠ.
Vi biste Ingru sa sigurnom snažnom dobiti sljedećih 15 godina bez da išta radi uspoređivali s Virom u trenutku kad je cijena šećera uništila hrpu šećerana u Eu??
Ali ni tamo nije još riješeno da cijena dionice neće otići i nekoliko puta gore, jer Psn je već u punom zamahu.
I kažete da vaše pisanje nije druk??
forumas Sve 5.
Imam Ingru već 11 godina i nisam do sada kratio osim prošle godine između 3-5 kn kad mi je hitno trebalo (sad izgleda kao pušiona). Ali logika kupaca i prodavača nije ono što mi mislimo pa pokušavam pojasniti (sam sebi) zašto npr cijena pada, a ne bi trebala ili drugi misle da je previsoka jer je netko manipulira. Svatko ima svoj razloge koji se manifestiraju na cijeni.
Znači vi ste prodavali Ingr po 3 kn, i sad bi vaše drukanje netko trebao shvatiti ozbiljno??
Ajojj...
Ma dečki moji, nemam INGRU, ne zanima me i prvi put valjda uopće pišem nešto na ovoj temi. Nije sve drukanje, pa dajte pokušajte stvari objektivno sagledati. Ne uspoređujem INGRU sa VIROM, ne u tom kontekstu da će u stečaj, već uspoređujem euforiju koja je vladala forumom u trenutku kada su u VIRU radili ona pretakanja imovine i iskazali nekakvu suludu knjigovodstvenu dobit (valjda 100 milijuna ili tako nešto, pišem po sjećanju), a neki su vam dobro pisali da to nema veze sa stvarnim poslovanjem.
Toliko od mene.
-
Jesus Christ, pa vi ste čak i više zabludjeli od nas na Optimi.
A za nas kažu da patimo od kolektivne psihoze
🤫
-
-
Moram ovdje podržati kolegu Flight. Sličnu stvar ste imali nedavno na VIRO, one njihove makinacije sa prebacivanjem imovine na HIŠ. Svi su tamo zbog toga najavljivali raketu, malo ih je stvarno razumjelo o čemu se radi, i vidite kako je završilo. To su knjigovodstvena kemijanja, ovo nije operativna dobit.
Potpisujem od rijeci do rijeci i sama sam to usporedila.
I Viro je prosle godine "napucao" book jer su prodali imovinu HISu. I sto onda dalje?
Jesus Christ, pa vi ste čak i više zabludjeli od nas na Optimi.
A za nas kažu da patimo od kolektivne psihoze
🤫
Vi se barem nadate da ce Optimu netko kupiti.
-
Tvoja slobodna volja je kako ćeš shvatiti bilo što što netko piše - vrijedi isto i za mene i bilo koga drugoga. A prodavao sam jer su mi sredstva trebala i nisu se vratila natrag na burzu jer ih više nema . Da nisam morao ne bi jer je moj target - 25 (ili više). Ali sam u svemu tome ponešto naučio o tome kako burza radi i ona ponekad nema jasne logike, naročito kad vidiš kako ovu cijenu svatko tumači na svoj način i ima svoje argumente za to (i to dobre).
Naročito to pratim baš na Ingri jer mi je iz nekog razloga jako zanimljiva, možda zato što je za nijansu bolje razumijem od ostalih firmi. I naravno jako puno mi tu znače upravo ovi razgovori jer se onda otkrivaju razne greške u logici - prvenstveno vlastitoj. Još jako puno toga ne razumijem, ali - ne sramim se pitati ili napisati. Ako je to nekome "druk" - ne mogu mu zabraniti da to tako doživljava.
Ali inače što se tiče drukanja - općenito - domet toga je vrlo ograničen jer oni koji temeljem ovoga što pišemo donose odluke o K/P nisu baš najsretniji ljudi na svijetu jer nerijetko - popuše. Ali svakako se da vidjeti po "polaritetu" pisanja tko ima, a tko nema dionice ili je samo promatrač koji "zna više" .
Ingra je trenutno dosta odskočila i sada nekako treba zadržati taj momentum, jer ako ne bude novih pozitivnih vijesti onda manipulacije svih vrsta izlaze na vidjelo uključivo i rušenja cijene kao danas koji mogu imati različite razloge, ali da se nazrijeti otprilike zašto se to događa. Barem meni to tako izgleda.
-
Nema tu nikakve posebne "psihoze" nego eto ljudi pomalo komentiraju svoje stavove i ulaganja i naravno "hvale" ili "kude" nešto što im se čini da bi moglo ići u prilog. Jedini problem svih nas je što REALNOSTI nitko ne može pobjeći kada se jednom manifestira, a nerijetko tek tada shvatimo da smo bili s krive strane. Takav je život.
A što se tiče Ingre neka ona samo dobije te nove poslove i onda osobno više neću imati nikakvih dvojbi oko toga da je moj target prenisko postavljen. Do tada ćemo vjerojatno svjedočiti fluktuacijama. Nije to moja volja ni namjera - to je jednostavno tako.
-
Vi biste Ingru sa sigurnom snažnom dobiti sljedećih 15 godina bez da išta radi uspoređivali s Virom u trenutku kad je cijena šećera uništila hrpu šećerana u Eu??
Ali ni tamo nije još riješeno da cijena dionice neće otići i nekoliko puta gore, jer Psn je već u punom zamahu.
I kažete da vaše pisanje nije druk??
Znači vi ste prodavali Ingr po 3 kn, i sad bi vaše drukanje netko trebao shvatiti ozbiljno??
Ajojj...
Ma dečki moji, nemam INGRU, ne zanima me i prvi put valjda uopće pišem nešto na ovoj temi. Nije sve drukanje, pa dajte pokušajte stvari objektivno sagledati. Ne uspoređujem INGRU sa VIROM, ne u tom kontekstu da će u stečaj, već uspoređujem euforiju koja je vladala forumom u trenutku kada su u VIRU radili ona pretakanja imovine i iskazali nekakvu suludu knjigovodstvenu dobit (valjda 100 milijuna ili tako nešto, pišem po sjećanju), a neki su vam dobro pisali da to nema veze sa stvarnim poslovanjem.
Toliko od mene.
Kako ne uspoređujes sa Virom????
Pises da smo slicnu stvar imali na Viru.
Cijena šecera je trenutno 340-350€, a isplativosti je od 405€ pa najvise.
Ingra sa novim rukovodstvom je firma u usponu, i u rekonstruriranju je, te nemaju neke poslove, ali rade koliko rade i najvažnije poprilicno smanjuju dugove.
Bore se na trzista, i cvrsto se nadam da su na dobrom putu. A i sto se tice burze ulagaci ih prate i nepodcjenjuju.
-
Toliko od mene.
Kako ne uspoređujes sa Virom????
Pises da smo slicnu stvar imali na Viru.
Cijena šecera je trenutno 340-350€, a isplativosti je od 405€ pa najvise.
Ingra sa novim rukovodstvom je firma u usponu, i u rekonstruriranju je, te nemaju neke poslove, ali rade koliko rade i najvažnije poprilicno smanjuju dugove.
Bore se na trzista, i cvrsto se nadam da su na dobrom putu. A i sto se tice burze ulagaci ih prate i nepodcjenjuju.
Ako želiš shvatiti što sam napisao, shvatiti ćeš.
-
A da mi malo zavirimo u Ugovor za Arenu Zagreb i da vidimo kako je regulirana Viša sila i plaćanje Grada i Države u slučaju da se Arena više od godinu dana ne može koristiti u svrhe za koje je namijenjena.
Ima li netko link za taj ugovor da malo povirimo unutra?Mislim da ga nitko do sada nije prezentirao u javnosti i čini se da su se Ingrini pravnici baš žestoko potrudili obuhvatiti sve što bi moglo biti sumnjivo za buduću dobit Ingre na tom planu. Ako nisu - to mu je potencijalna slaba točka evidentno.
forumas - Evo iskreno meni osobno ne smeta ništa što bilo tko piše o Ingri jedino mi je žao kad se ljudi oko nečega nepotrebno posvađaju. Jasno je da svatko ima svoje interese i to se definitivno vidi u onome što piše, ali to nekoga tko ima jasnu ideju što želi postići s nekom dionicom ne bi nikako smjelo smetati. Dapače što više "prljavog veša" izađe van - slika o firmi i svemu što se oko nje događa postaje realnija. A mudar i pažljiv čovjek može razlikovati neistinu od istine. Barem ja to tako promatram. I do sada što se mene tiče - dobro funkcionira.
Iz iskustva sam dobro naučio da smo skloni idealizirati stvari, a one nikad nisu idealne nego realne, a kad to ne vidiš - hoće jako boljeti kad na kraju saznaš istinu. Ingra je (po meni) još vrlo rizična, trenutno u fazi brzog oporavka i ima ogroman potencijal rasta. Koliko je taj oporavak zdrav - saznati ćemo, a to nikoga ne spriječava da kupi ili proda dionica po kojoj god cijeni misli da vrijedi ili ne. Evo - osobno točno znam što s Ingrom želim postići i držim se te ideje do "kraja" ili dok me nešto drugo ne izbaci "iz šina". Sve je moguće.
-
Vidim da su se vjernički duhovi uskomešali i opet ih šora fatamorgana. Nema potrebe, tek raspravljamo o objektivnom položaju Ingre i tko tu koga... Ingra još ništa značajno ne radi osim poslova s Arenom. Sve je na dugom stapu. Tko nije shvatio da je (kakt)i silazak Oppija s trona (barem ovaj za javnost) i angazman Debana išao u smjeru izmirenja Bandica i Oppija i otvaranja mogućnosti novih poslova i taljenja love sa strane, taj bolje da se ostavi investiranja. Smrću gradonačelnika taj plan se očito neće realizirati. Njihovo interesno “prijateljstvo” nikad neće zazivjeti. A ako Ingra ne bude imala posvlasten tretman, sve ostalo zasniva se na “fairplayu’ (sto je skoro pa nepoznat pojam za igrače iz Humboldtove), pa cijela ova situacija sve više sliči fantaziranju o nebeskom svjetlu na kraju “tunela”. Svi ga naziru i trče mu u susret, a ono nikako da rasvjetli “crnu rupu” u kojoj se nalaze.
-
Od 2032 do 2036 ostaje Ingri sva uplata od grada i države a to je oko 60 mil godišnje tj oko 300 mil. kuna, po tome je i predstečajna rađena a nakon 2036 arena ide u vlasnistvo grada i države
Trenutni book je 17.3 kn , a poslovi tek sad kreću.
Samo od arene će imati stalnu veliku godišnju dobit, a ako dobiju vođenje obnove, bolje ni ne računati kolika će biti.
Tako da tu mislim ne treba ništa dodati ...
ne znam odakle vam ovo da za obnovu treba nekakav vođa obnove. kako bi to izgledalo? ingra bi sa svoja recimo 3 ovlaštena inženjera koordinirala male firme u obnovi. da li vi koji imate takve ideje znate proces gradnje u RH prema zakonu o gradnji? znate li da su poslovi u graditeljstvu regulirani? jeste pročitali barem jedan natječaj za projektiranje, nadzor ili gradnju? znate li kakve bi kapacitete morali imati ljudi koji upravljaju poslovima vrijednim milijarde eura?
mislim da ćemo se većina složiti da je trenutno jedina vrijednost ingre u Areni. dobro je što će u idućim godinama biti jako puno posla u građevinarstvu, pa je moguće da će ingra u tom nekom vremenu postati prava građevinska firma sa ljudima koji mogu odraditi najsloženije poslove u gradnji, ali do toga će trebati nekoliko godina uz uvjet da su ljudi koji trenutno upravljaju ingrom sposobni stvoriti firmu skoro od nule. računajte da ljudi koji znaju i mogu raditi u građevinarstvu ne sjede na zavodu za zapošljavanje i ne čekaju poziv iz ingre, nego rade za dobre plaće.
-
Samo jedna činjenica je točna, a to je da budućnost svatko vidi na svoj način, a ne možemo svi biti u pravu. To može samo vrijeme pokazati. Ono što ja vidim je da je ova uprava napravila nešto što u 12 godina prethodna nije uspjela. Da mi je netko prije nekoliko mjeseci rekao da će Ingra izbaciti ovakvo izvješće - nasmijao bi mu se u lice jer je izgledalo apsolutno nemoguće - oni su to napravili. Kuhinja ili ne - uspjeli su u onome što oni prije nisu. Zato ne zatvaram vrata pred nijednom mogućom opcijom koja se ovdje može dogoditi u budućnosti + Arena s Ugovorom koja ih još uvijek stavlja u poziciju u kojoj nije niti jedna druga firma.
Stoga što se mene tiče može se o Ingri pisati i misliti što god hoće realno to nema nikakav utjecaj na ono što sam osobno želio ovdje postići svjestan svih rizika i opasnosti koje postoje. Niti jedan od navedenih argumenata nije po meni za baciti, ali život ima neke svoje čudne puteve koji ponekad znaju itekako iznenaditi. Sretno svima.
-
Kako poklopi nalog na 13,10(100tis kn) u zadnjim sekundama.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun