načelno je još jedna u nizu dobrih vijesti, ali bez novih poslova ovo je i dalje po meni visoko rizična dionica....
INGR (INGRA d.d.)
-
-
-
Cijena dionice raste.
Knjigovodstvena gimnastika.
Poslova nema. Žive od rentijerstva.
Hrabro naprijed i pametno.
-
načelno je još jedna u nizu dobrih vijesti, ali bez novih poslova ovo je i dalje po meni visoko rizična dionica....
Ja sam uzeo na 3.xxkn kada je bilo riskantno ulaganje. I tada sam čitao da nema posla, da uprava ništa ne radi. Ali kad zbrojiš dva i dva i tada i danas je tu Arena Zagreb. Upravo zbog Arene sam uložio u visoko rizičnu dionicu jer se ima još 15 godina vremena odigrati nešto, nadam se dobro po nas dioničare. Oni koji kupe danas po 8kn možda će na 15kn jednog dana moći odahnuti. A neki će tada krenuti ulagati u visoko rizičnu dionicu, Ulaganje na burzi je uvijek visoko rizično puno puta i kod onih dionica kod kojih se to nije dalo niti naslutiti. Sretno!
-
Super. Ali ako može malo pojašnjenje što su te kontragarancije zapravo. Neki jednostavan primjer da se to malo bolje razumije. Maglovito mi je to jasno, ali ne dovoljno da stvarno mogu razumjeti prirodu tih transakcija. A za sada ne nalazim na netu neki suvisao primjer da si to razjasnim - pogotovo te izvabilančne stavke kako one u praksi funkcioniraju. Ali definitivno 100-tinjak milja nečega što je otpisano nije malo love.
Ostaje nejasno i zašto su uopće postojale, ako ih netko (pogotovo banka) sada samo tako otpisala - zašto to onda već nije prije riješeno kad su to poslovi iz sad već daleke prošlosti? Puno pitanja, a malo suvislih i logički razumljivih odgovora. I naravno hvala na pojašnjenjima Možda sam dosadan i naporan, ali znanje nikada nije lako steći bez tog daveža.
kontragarancija je dodatno osiguranje kod kojega se banka u zemlji nalogodavca obvezuje u korist banke u zemlji korisnika garancije, isplatiti iznos naveden u garanciji banke u zemlji korisnika, ako se korisnik naplati od te banke.
Naime, kod te garancije jedna banka traži od druge banke da izda garanciju korisniku s uputom koju je dobila od prve banke, a ta (prva) banka izdaje drugoj banci garanciju da će podmiriti iznos kojeg bi druga banka morala isplatiti korisniku garancije.
Prema tome, kod kontragarancije se u stvari radi o garanciji koju je jedna banka izdala drugoj banci za slučaj da ta druga banka mora isplatiti korisniku novčana sredstva koja se (druga) banka obvezala isplatiti korisniku.
Ta druga garancija (kontragarancija), neovisna je od temeljnog pravnog posla, ali i od primarne garancije koju izdaje banka korisniku garancije.
i sada INGRA, kao povlaštenu informaciju obavještava investicijsku javnost da je od poslovne banke zaprimila obavijest o prestanku priznavanja potencijalnih potraživanja na temelju isknjiženja 23 (kontra)garancije koje je poslovna banka izdala po nalogu INGRE tijekom 80-tihi 90-tih godina prošlog stoljeća u svrhu realizacije projekata u Libiji, Iraku, Alžiru i Kini. što znaći smanjenje potencijalnih(vanbilančnih) obvezaINGREza iznos od približno 116milijuna kuna
meni je ovo uvreda za mozak, ma zamisli molim te povlaštene informacije...jamstva za koja uprava vjerojatno nije znala ni da postoje dok neki revni službenik nije čistio bankin podrum i otkrio da su davno istekla pa ih rasknjižio i poslao obavijest, jamstva koja je izdao drug tito mao-ce-tungu, sadamu huseinu i gadafiju još u prošlom stoljeću su eto zamisli, danas 2020. nakon 40 godina napokon istekla i sada ingra dd kao pravni slijednik sour ingra više nema "potencijalnih" jamstvenih obveza u ugovorenom garancijskom iznosu 116milijuna kuna i to među i prema bankama, subjektima i državama koje već desetljećima više niti ne postoje, bar ne u onom režimu i obilku
ovo je fakat degradacija standarda kao i onih koji pljugaju ovakve navlakuše površno gledajući samo istaknute milionske iznose a pritome nemajući pojima što uopće gledaju...
-
Ima još jedan detalj koji je u ovoj objavi jako čudan:
Naime, niti jedna banka sa kojom sam poslovao u zemlji ili inozemstvu vam neće izdati bankovno jamstvo iliti garanciju bez roka valjanosti. Najdulji rok na koji banke izdaju bankovne garancije je 5 godina, s tim da je moguće produljiti taj rok ako je isto predvidjeno ugovorom.Obzirom na navedene zemlje u objavi ovdje je se zasigurno radilo o neispunjenju ugovorne obveze INGRA-e kao izvodjača radova koja je nastupila kao posljedica više sile (rat i oruzani sukobi). I u tom slučaju uobičajeno je da ugovorne strane imaju pravo na raskid ugovora ako viša sila potraje dulje od 180 dana, te da Naručitelj vraća bankovno jamstvo banci ili Izvodjaču radova.
Sve jako, jako čudno!
Ali ako npr. uzmemo u obzir lokaciju na kojoj su izgradjeni Lapadski Dvori i tko je sve tamo od članova uprava vlasnik tih stanova i kako su prodani, onda nas ne treba čuditi da je dionica bila 3 kune i da je za isknjizenje bankovnog jamstva potrebno 35 godina!
Daleko, daleko unosnije je bilo za pojedince osmisliti kako bez kune ulozena novca doći do stana koji je tada vrijedio 450 tisuća ili danas 700 tisuća EUR-a nego se baviti bankovnim jamstvima kada za to imaju sluzbe, npr. riznica ili financije, a ima i poznati slogan koji pokriva svaku odgovornost!
Na ovim mjestu bih nešto sočno opsovao ali nije ni potrebno ako napišem da sam bijesan jer su upravo takve lopine upropastile ovu zemlju i budućnost naše dice!
.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…be31680241b.pdf
Obavijest o provedbi Opće ponude za kupnju obveznica izdavatelja
LANIŠTE d.o.o.Realizacija Ponude povećat će neto knjigovodstvenu vrijednost imovine Društva u
konsolidiranim financijskim izvještajima, nakon odgovarajućih knjigovodstvenih usklada, za
iznos od približno 800 tisuća kuna. -
Hvala na pojašnjenjima
Sada je jasnije kako funkcionira ta priča s garancijama. Odlična strana foruma je što se mogu ovako saznati zrnca znanja koja je teško pronaći i logički na brzinu povezati osim ako se baš ne bavite time. S obzirom da osobno s tim (garancijama) nikada nisam dolazio u dodir logično je i nepoznavanje ove vrlo bitne materije za ovaj tip posla. Vjerojatno nisam jedini, ali se ne sramim pitati što ne znam.
Unatoč svemu tome ostaje nepoznanica što se u Ingri stvarno događa. Naravno jedna od mogućnosti je da uprava mulja za svoj groš i ako je to istina - nije dobro. Međutim pada mi na pamet i jedna druga mogućnost. Činjenica je da su sve firme koje se u RH bave bilo čime premazane svim mastima tako da ni Ingra nije izuzetak. Rezultat je to opće klime koja kod nas vlada desetljećima i bilo bi čudno da nije tako.
Ali što ako hipotetski pretpostavimo da ova nova ekipa doista želi te stvari dovesti u red i ajmo reći i konačno početi pošteno raditi, ali da pri tome ne dovede do situacije da bivši šefovi zavše u zatvoru kada se otkriju muljaže koje su prije toga radile? Stoga možda to rade tako da pomalo čiste te kosture iz ormara, bez dizanja prašine, a rezultat bi onda bio ovakav model "restrukturiranja" kojem svjedočimo. Jer činjenica je da čiste repove, ali očito bez ulaženja u (po njima) nepotrebna objašnjavanja, u granicama postojećih propisa. Možemo se žaliti Bogu ocu, ali to je trenutno tako.
Mogu to razumjeti jer radili su s tim ljudima, vjerojatno nisu neprijatelji, pa iako se možda nisu slagali s onim što se radilo, ne žele imati ništa s tim da svoje bivše šefove nas bilo koji način dovedu u probleme. Jest da to nije pošteno prema dioničarima i svima ostalima, ali svi znamo kako to funkcionira kod nas. O ničemu se javno ne priča - ako ne mora. Ne opravdavam, samo konstatiram činjenično ono što svi znamo.
Ta ideja mi je pala na pamet kao jedna od mogućnosti. Naravno najgora opcija je da su samo čisti muljatori i da sve to rade samo da sebi stvore profit. Ali što ako griješimo i nije tako? Što ako ova ekipa zaista s vremenom dovede firmu u red i dođu u poziciju da mogu doista biti pošteni i transparentni - to bi bilo pravo iznenađenje. Imam osjećaj da ni ta ideja nije bez osnova, ali svakako da nisam potpuno objektivan jer podsvjesno (kao dioničar) navijam za tu opciju. Ljudski razumljivo.
No kao i uvijek prije ili kasnije sve to se otkrije i sazna - kao i to tko je tu u pravu a tko u krivu.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…be31680241b.pdf
Obavijest o provedbi Opće ponude za kupnju obveznica izdavatelja
LANIŠTE d.o.o.Realizacija Ponude povećat će neto knjigovodstvenu vrijednost imovine Društva u
konsolidiranim financijskim izvještajima, nakon odgovarajućih knjigovodstvenih usklada, za
iznos od približno 800 tisuća kuna.evo, i to je ono što meni nije jasno, ako tko razumije, molim da mi pojasni...
a kupoprodajna cijena po Obveznici iz Ponude iznosi 3,21 HRK (slovima: tri kune i dvadeset jednu lipu) s uključenim stečenim kamatama obračunatim do dana isplate kupoprodajne cijene.
a na moje dionice i dr. portalima se vidi da je predmetnom obveznicom zadnje trgovano po 50 kuna (slovima: pedeset kuna) , dakle 15,5X više a i kol buMBum je to linkao stranicu prije
matematika nikako ne štima niti matematiku možeš prevariti i ako neko kuži o ćemu je tu stvar, još jednim, zamolio bi da pojasni
Ja sam uzeo na 3.xxkn kada je bilo riskantno ulaganje. I tada sam čitao da nema posla, da uprava ništa ne radi. Ali kad zbrojiš dva i dva i tada i danas je tu Arena Zagreb. Upravo zbog Arene sam uložio u visoko rizičnu dionicu jer se ima još 15 godina vremena odigrati nešto, nadam se dobro po nas dioničare. Oni koji kupe danas po 8kn možda će na 15kn jednog dana moći odahnuti. A neki će tada krenuti ulagati u visoko rizičnu dionicu, Ulaganje na burzi je uvijek visoko rizično puno puta i kod onih dionica kod kojih se to nije dalo niti naslutiti. Sretno!
kolega, kažeš zbog arene si se odlučio na ulazak...pogledaj stranicu prije, neko je linkao Fi Laništa doo., daj pogledaj molim te dugoročne i kratkoročne obveze i usporedi ih sa ugovorenim prihodima od zakupa mislim oko 7M eur godišnje do 2036. kada ju preuzima grad Zagreb pa zbroji dva i dva i baš me zanima zbroj koji ćeš dobiti
-
Kako ja to vidim, što su i kolege ranije naglašavale ako se INGRA ne primi ozbiljnog posla na obnovi Zagreba to će biti čisti pušing za postojeće dioničare koji su ulazili po ovoj cijeni ili više. Ovako na kratke staze izgleda zanimljivo ali kada se zagrebe ispod površine čini mi se da je tu situacija "bježi što dalje"!!!
Možda je za pokoji vlakić ali ništa više od toga.
-
kolega, kažeš zbog arene si se odlučio na ulazak...pogledaj stranicu prije, neko je linkao Fi Laništa doo., daj pogledaj molim te dugoročne i kratkoročne obveze i usporedi ih sa ugovorenim prihodima od zakupa mislim oko 7M eur godišnje do 2036. kada ju preuzima grad Zagreb pa zbroji dva i dva i baš me zanima zbroj koji ćeš dobiti
Pa ja sam dobio za sada cca +150%. Da nije bilo arene nikada ne bih uložio u ingru.
-
-
Cijena dionice raste.
Knjigovodstvena gimnastika.
Poslova nema. Žive od rentijerstva.
Hrabro naprijed i pametno.
Na vidiku je ponovno "lockdown" a ovdje kod Ingre vidim "teretane-gimnastika" knjigovodstveno-financijskog pretumbavanja je zavrsila!
Sada samo jos malo i dobiti cemo izvjesce za Q3 da vidimo u konsolidirano sto je grupa zaradila od "fizicke gimnastike"-radova-poslova.
Ako tu možda uopće ima čega onda bi djelomicno samo ovaj rast dionice bio pokriven, inače opet "piši kući propalo je"!
-
Dok ne objave dobar novi posao - spekulacije i magla. Ali ako je uprava zaista fokusirana na to da ostvare ono što pričaju i u tome uspiju - ni najmanje me ne brinu trenutna izvješća niti činjenica da i dalje loše komuniciraju. Ako nije - ni prva ni zadnja pušiona na ZSE. Na nama je da procijenimo cijenu tog rizika.
Financijsko restrukturiranje će uskoro morati pokazati rezultate - nove poslove. Za sada je priča u okvirima mogućeg. Po meni Ingri ide u prilog to što je za razliku od mnogih drugih velikih igrača kojih danas više nema u branši do sada uspješno preživjela sve krize, predstečajnu i ima živu i zdravu Arenu s kojom može po potrebi i trgovati. Dakle daleko je to od one stvarno loše situacije koja je bila prije, ali garancije ni sigurnosti za bilo što još nema. U skladu s tim su onda i očekivanja koja se vide i na cijeni dionice.
-
INGRA ima i prednost u odnosu na sve ostale zainteresirane za obnovu Zagreba o kojoj se ovdje, koliko sam pratio, još nije pisalo, a koja se odnosi na bračni par Deban!
Istina ovdje se ne radi o sukobu interesa jer oni samo zive zajedno i ne razgovaraju o poslu!
.
Uf, uf ...!
.
-
što se mene tiče neka GIP PIONIR radi koji je takođerr povezan s Bandićem ako ja zaradim na INGRI. do god ja zarađujem briga me.. naravno, ne da gubim plačajući više prireza od dobitka na burzi jer je neki posao preplaćen.. ups.. prirez ni ne plačam jer imam plaču manju od 4000 kn XD
-
Što se mene tiče neka rade što hoće samo da to poslje ne bude predmet istrage. Jer onda su džabe krečili. Što kaže A.Tomić - ima 9 stanova, a spava u zatvoru.
Ma jasno je da je to sve mutna voda. ali ovi iz Ingre su nekako do sad uspjevali iz svega toga isplivati - imaju više sreće nego pameti. A dioničari - ako im bezrezervno vjeruju svakako neće dobro proći osim ako love IN-OUT prilike kad se pojave. A toga na Ingri nikad nije falilo, a izgleda i da neće sve dok budu postojali. U tome je jedina čar ovakvih firmi jer ne treba puno pameti ni znanja, samo malo sreće pa da se portfel udupla ili obrnuto ako nas baš ne ide. A to je naročito izazovno ovim malim igračima s manje od milje u investicijama. Znamo da je prvi milion najteže zaraditi.
Stoga spavali Debani zajedno, a ne pričali - rizik je samo naš.
-
o ovome je već bilo riječi
3LNG INGRA D.D. 251,159 0.46% 46,388,844 -
-
kakav izbačaj dionica. ne pita se za cijenu, pita se samo likvidnost bida, koja je btw sve tanja.
-
bome se kreće
izgleda da je prodaja magle zavrsila i da se sada cita izvjesce
-
a mozda se pokrenulo da se dokupi kolega.. ? da upadne još u mrežu da nastane panika kao i na OPTE.. ? kako god ja još u plusu
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun