1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

INGR (INGRA d.d.)

• harpun
  • February 13, 2020 at 7:06 PM
  • barbosa
    Guest
    • May 5, 2020 at 11:02 PM
    Quote from jasko

“Ingra ponovo može biti jedna od vodećih kompanija zato sam kupio dionice”

https://www.poslovni.hr/hrvatska/ingra…dionice-4230393

tu istu istacatu priću iz ingre slušam još od 2007. i cijene 45.000,00kn ..., uvijek su oni isticali referencu i inžinjering stečene u socijalizmu i na tu udicu su lovili male poduzetnike koje su kasnije isplačivali dionicama i obveznicama a dionica i dioničari se razvodnjavali i tonuli i tonuli sve do psn i sada je tu gdje je te izgleda da se sa smijenom generacija, i u samoj ingri, i u izvođačkom dijelu, i investitora na burzi, procijenilo da je vrijeme za zavrtiti novi krug i ispočetka ponoviti povijest.

stoga, poštovani kolege koji razmatrate ingr-r-a kao investiciju i zaradu, čuvajte se i sretno vam bilo8)

ali eto, bar se saznalo da se reotkup obveznica vrši kreditom jedne strane banke...još kad bi rekli koja je to banka i po kojim uvietima...

Edited once, last by barbosa (May 5, 2020 at 11:07 PM).

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • May 6, 2020 at 7:51 AM

Ingra je vrlo rizična, ali što nije. Međutim na ovim cijenama je taj rizik ipak manji nego na onima iz 2008 kad su bili u piku. Ovaj intervju zaista jako sliči na one priče koje iz Ingre dolaze već godinama, ali moje osobno životno iskustvo kaže da kada postoji volja postoji i rješenje. Uprava je osvježena, pokazuje volju i želju da uspije, želim im sreću. Opi to očito nije uspio, možda njegovim odlaskom stvari krenu u dobrom smjeru.

I još jedna dobra stvar iako možda nebitna za uspjeh firme je da se ponovno najavljuje bolja suradnja i s dioničarima, ako je tome vjerovati. Vidjeti ćemo. Po meni će biti jako dobro ako uspiju ostvariti korektne odnose sa svima s kojima u tom poslu budu surađivali. Upravo na tom planu su se mnogima zamjerili zadnjih godina dok im je dobro išlo i vjerujem da je dio neuspjeha bio utemeljen upravo na tome.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 6, 2020 at 10:36 AM

Ovo što se trži na Ingri je zapravo čudo, osim ako to ne pripišemo čistoj orkestriranoj špekulaciji u kojoj će na kraju priče netko ostati namagarčen.

Dug Ingre im je trenutno 550,32 milijuna kuna, a koji su u zadnjih pet godina uspjeli smanjiti samo nekakvih zanemarivih 10-tak posto. Što po godini iznosi smiješnih 2 posto.

Neto gubitak za prošlu godinu im je 22,6 milijuna kuna, a zadnje četiri godine neto dobit im je oko nule ili 10 - 20 milijuna ispod nule.

Poslova opipljive prirode - nigdje.

Ukupna imovina im je trenutno 779,75 milijuna kuna i u konstantnom je padu zadnjih sedam godina. Valjda, dok se skroz ne istopi.

A cijena dionice na burzi u zadnje vrijeme više neg izduplirana. Što reći? Što misliti?

• naim
    Guest
    • May 6, 2020 at 10:44 AM

Daj ne njajke. Ljudi su stavili vlastiti novac unutra i zele za sebe napraviti neki posao za koji misle da može uspjeti. Ako uspiju super, ako ne uspiju, izgubit će ili barem neće zaraditi. Rade legitimnu stvar.

Ako postave priču na noge i uspiju barem u prvim koracima, da se firma možda i dokapitalizirati pa krenuti na drugi korak i dalje...

Ja im želim uspjeh i zaradu.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 6, 2020 at 11:02 AM
    Quote from naim

Daj ne njajke. Ljudi su stavili vlastiti novac unutra i zele za sebe napraviti neki posao za koji misle da može uspjeti. Ako uspiju super, ako ne uspiju, izgubit će ili barem neće zaraditi. Rade legitimnu stvar.

Ako postave priču na noge i uspiju barem u prvim koracima, da se firma možda i dokapitalizirati pa krenuti na drugi korak i dalje...

Cijeli post ti je jedno veliko - :D

Po tvome, sve se temelji na - ako ovom, ako onom ...

Prilično panglu način shvaćanja kako treba investirati.

Pa još i prizivanje dokapitalizacije sa razvodnjavanjem dionica.

Izvrsno za one koji navučeni kupuju po iznad 5 kuna dionicu.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • May 6, 2020 at 11:16 AM

Nije uvijek sve u novcu i stvarima koje se mogu vidjeti. Elon Musk je sa svojim SpaceX izazivao podsmjehe i pljuvanje od ljudi koji su u tome bili evidentno daleko iskusniji, Svaka sljedeća raketa koja bi eksplodirala bila im je dokaz da su "u pravu". I više benzina na Elonovu želju da uspije. Danas je ta priča malo drugačiuja. Dakle kad netko nešto stvarno zapne da ostvari onda u tome i uspije uz puno rada i malo sreće. Vidjeti ćemo hoće li ova uprava imati tu snagu i želju sa brojeve s vremenom okrenu u korist firme. Nije nemoguće.

• barbosa
    Guest
    • May 6, 2020 at 11:20 AM

kol. trial, i to što vode pod imovinom im je sve u zalogu a ove šuplje priće o developingu ne znam tko pljuga,...obnova zagreba, pa to su završni unutarnji radovi, dimnjaci i krovišta...to je posao za obrtnike a njima posrednik fakat ne treba i ovako imaju posla preko glave jer ih niti nema a obnove i restauracije zgrada pod kulturnom zaštitom je posebna prića i tu fakat jedan developer nema što tražiti

...davno su prošla socijalistička vremena kada je operative i proizvodnje bilo na svakom koraku ali i onda je ingra, kao inžinjering ili neki oblik komore imala smisla kod nastupa na izvozna tržišta nesvrstanih ali u današnjim uvijetima i to na domaćem terenu, obrtnici a pogotovo građevinari ne trebaju brokera da bi dobili posao, pogotovo ovakvoga kao ingra koji su živi jedino radi hibridnog zakona predstečajne nagodbe u kojoj su vjerovnici morali otpisati dio potraživanja a za dio pristati na finacijske instrumente koji su bili teško ili nikako naplativi...i sada bi ovi ponovo, izpočetka...e da i to vidim

po ovome modelu koji je prezentirao onaj menađerčić, ništa od svega, samo popis želja ili prije skretanje pozornosti, vjerojatno niti te dionice nije platio vlastitim parama nego nekom kombinacijom,... njemu i pajdama super, za protuvrijednost jednog boljeg gradilišta u zg su stekli dominantnu poziciju i kontrolu nad tvrtkom i prihodima od arene a nisu niti imaju potrebe preći kontrolni prag 25%...može li bolje, kontroliraš tvrtku i prihode a nula odgovornosti a po mojoj subjektivnoj procjeni, ingrin jedini potencijal zarade je u likvidaciji i to u koliko je ovi prije ne isisaju ali mislim da i oni to jako dobro znaju...

• SIMKE
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • May 6, 2020 at 11:39 AM

Kod Ingre se zapravo sve svodi na jedno a to je da trebaju pronaci neke poslove i konacno ostvarivati neki prihod a da to nije jedino najam Arene Zagreb. O tim poslovima se priča već više od deset godina ali nažalost ništa se tu nije napravilo.

Da bi pronašli poslove moraju imati operativu ili podizvođače kojima su se u prošlosti prilično zamjerili i koji nemaju baš sa njima najbolja iskustva..(kod predstečajne nagodbe). ili moraju pronaći poslove koji će imati dovoljno visoku cijenu da motiviraju podizvođače da rade sa njima..Da li je to moguće to ćemo vidjeti.?

Priomjene u upravi &vlasništvu i financijsko restrukturianje je pozitivna vijest samo ne dovoljna sama po sebi. Bez novih poslova nema napretka a to je za sada kao ptica na grani..

• naim
    Guest
    • May 6, 2020 at 11:48 AM

Ma daj, čuj “pametni” oni nisu građevinska kompanija nego property manageri. I ne trebaju oni nalaziti nikakve nove poslove nego refinancirati dugove i ustabiliti otplatu Arene... sto i rade. Ako to naprave kako treba naplatit će se

na kraju (ili ranije) i pokupiti novce. I odatle je pravo pitanje da li je to moguće s ovom razinom vlastitog kapitala ili je planiran dokap da se financijska konstrukcija ucini održivom do dospjeca ili normalizacije novčanog toka. Ako još zarade kakve novce super, al radi toga ova ekipa nije ušla unutra.

A da bi uspjeli u poslu odnosno uopće krenuli tim smjerom trebalo je osigurati kontrolni paket dionica da se ne pojavi neka druga ekipa koja im može podmetati klipove ili pokusati tunelariti na neki način.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • May 6, 2020 at 11:52 AM

Naravno da sve ovo nije dovoljno za ništa. Ali prvo su postavili novu upravu i sada je na redu da konačno nađu novi posao. Stara uprava je upravo na tome zaštekala jer su ostavili gorak okus u ustima mnogih i više je nema. Nova sad ima čistu situaciju da to pokrenu iznova. Stvari idu prirodnim tokom. A koliko će biti uspješni vidjeti ćemo. Ovo definitivno više nije ona stara Ingra koja je imala sve one silne socijalističke projekte kao reference. Nova kreće od farbanja fasada pa dokle stigne. Mislim da li bi cijena bila na 3 ili 5 da ima ima stotine milijuna prihoda od poslova - vjerojatno ne. Stoga sve u svoje vrijeme. Ako ništa onda likvidacija i kome što ostane. Rizici su tu dobro poznati.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 6, 2020 at 12:18 PM
    Quote from barbosa

po ovome modelu koji je prezentirao onaj menađerčić, ništa od svega, samo popis želja ili prije skretanje pozornosti, vjerojatno niti te dionice nije platio vlastitim parama nego nekom kombinacijom,... njemu i pajdama super, za protuvrijednost jednog boljeg gradilišta u zg su stekli dominantnu poziciju i kontrolu nad tvrtkom i prihodima od arene a nisu niti imaju potrebe preći kontrolni prag 25%...može li bolje, kontroliraš tvrtku i prihode a nula odgovornosti a po mojoj subjektivnoj procjeni, ingrin jedini potencijal zarade je u likvidaciji i to u koliko je ovi prije ne isisaju ali mislim da i oni to jako dobro znaju...

upravo i ja mislim da je tu previše vanjskih mačaka oko Ingre, koji bi se mogli ogrebati, a ovi su samo izvršioci plana, nikada se "glavnog" ne udara u glavu osobno, nego angažiraš neke posrednike i dodjeliš im odgovorne funkcije da to obave

• SIMKE
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • May 6, 2020 at 12:34 PM
    Quote from naim

Ma daj, čuj “pametni” oni nisu građevinska kompanija nego property manageri. I ne trebaju oni nalaziti nikakve nove poslove nego refinancirati dugove i ustabiliti otplatu Arene... sto i rade. Ako to naprave kako treba naplatit će se

na kraju (ili ranije) i pokupiti novce. I odatle je pravo pitanje da li je to moguće s ovom razinom vlastitog kapitala ili je planiran dokap da se financijska konstrukcija ucini održivom do dospjeca ili normalizacije novčanog toka. Ako još zarade kakve novce super, al radi toga ova ekipa nije ušla unutra.

A da bi uspjeli u poslu odnosno uopće krenuli tim smjerom trebalo je osigurati kontrolni paket dionica da se ne pojavi neka druga ekipa koja im može podmetati klipove ili pokusati tunelariti na neki način.

ne volim komentirati tude misli, ali kada vidim da pišete citiram : I ne trebaju oni nalaziti nikakve nove poslove nego refinancirati dugove.. ne mogu jednostavno izdržati da ne pitam:

zar mislite da bi cijena dionice trebala rasti bez novih poslova?

i koja je korist biti dioničar firme koja će živjeti samo od najma jednog objekta, i to opterećenog otplatom slijedečih 10 godina?

Molim Vas otvorite mi oči kako to mislite da firmi ne trebaju novi poslovi, a to će biti na korist dioničara?

• naim
    Guest
    • May 6, 2020 at 12:47 PM

Da, mislim. Nitko ne bi ulazio u Ingru radi necega na dugom stapu. Ne znam sto to nudi Ingra, a sto oni sami kao iskusni profesionalci ne bi mogli napraviti. Ako je istina da imaju dugogodišnje iskustvo u slicnim ili istim poslovima.

Bit je da se uzmu novci. Propadale su firme i s duljom tradicijom i mnogo vece, pa nije isključeno da neće i ova. Al prije toga očito je bila procjena da se vrijedi pozabaviti Ingrinom imovinom i izvuci na njoj materijalnu korist i moguće zaraditi. Ako se razvije neki novi ili pojača stari dio poslovanja super, al to nije kamen temeljac ove price. Već Arena i njezina budućnost odnosno kako na njoj zaraditi.

Quote from trial
    Quote from naim

Cijeli post ti je jedno veliko - :D

Po tvome, sve se temelji na - ako ovom, ako onom ...

Prilično panglu način shvaćanja kako treba investirati.

Pa još i prizivanje dokapitalizacije sa razvodnjavanjem dionica.

Izvrsno za one koji navučeni kupuju po iznad 5 kuna dionicu.

Display More

Slična ti je stvar sa IGH. Tamo je isto igra oko imovine, a dionice odnsono većinski paket sluzi za kontrolu cijele price. IGH bi zapravo trebalo rastaviti na dvije kompanije... jednu za projektiranje i ostale prateće biznise, a drugu za projekte i imovinu. Većinski ti ne vjeruju u IGH, al znaju da ispod krovne konstrukcije postoji “zanimljiva imovina” za koju moraju drzati dionice i kontrolirati firmu. Sve su to igre koje se ne oslanjanju na dugorocnu budućnost, rast i razvoj same kompanije.

Eto, tako ti je to druškane... nego, jel ti još ovo sto pišem smiješno?

Edited 2 times, last by naim: Merged a post created by naim into this post. (May 6, 2020 at 12:56 PM).

• SIMKE
    Student
    Reakcija primljeno
    168
    • May 6, 2020 at 1:21 PM

iskreno mogu razumijeti tvoju logiku ali ne vjerujem da je to dovoljno. Nije mi smješno samo iz razloga jer sam I sam bio dionicar Ingre 11 godina od 2008 do 2019.. upoznao sam i zaposlene, nešto iz nadzornog odbora i naslušao se se raznih priča i mogućih projekata.. ništa se nije dogodila od toga ..a cijena dionice je padala godinama..

ok nova je uprava , nova šansa da ljudi nešto promijene. Ako će se igrati samo imovinom i najmom, njima u upravi i evetualno nadrzornom može biti dobro i slijedećih 15 godina.. a tebi i drugim dioničarima sigurno ne bude dobro , jer to nećeš osijetiti na cijeni dionice.

Ingra je tvrtka koja se u svojoj definici bavi izgradnjom investicijskih objekata.. a toga nema ..a najam samo troše i služi im kao sigurnost budućih plaća..

• naim
    Guest
    • May 6, 2020 at 1:25 PM

A gdje sam ja napisao da će svima biti dobro i da svima mora biti dobro?

Bit će dobro onima koji naprave dobar posao, a ostalima ako će efekti tih poslova preliti se isključivo na maticu. Da oni misle da će se preliti samo na maticu, onda bi kupili sto vise dionica. Za sada njima treba samo kontrola po mojoj procjeni, a za dalje, vrijeme će pokazati sto će i kako će...

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 6, 2020 at 1:41 PM

zbog cijelogodišnjeg redizajna nije mi jednostavno doći do original postova, ali evo copy paste naslova, dovoljno se vidi, datumi i početak posta, pa vi sada dalje sami zaključujte, kupujte, prodajte, iznajmite, unajmite..............

INGR (Ingra d.d.) - Poslovni dnevnik

www.poslovni.hr › ... › Tržišta kapitala - Hrvatska (ZSE)

25. stu 2014. - Moller 20.8.2008. Moller 25.11.2014 12:45. Dugotrajni korisnik Veliki ... Ingru nikada do sada nije trebalo rušiti, ona se uvijek sruši sama, ako ...

9. stu 2010. - Moller. kuna94. zvone101. kuna94. zvone101. bananarama. Uf, uf, a zašto nisam kupio na 17, pitaju se mnogi ? Biti će toga i jeftinije, samo ...

5. ruj 2016. - Naslovnica Forum Tržišta kapitala - Hrvatska (ZSE) INGR (Ingra d.d.) ... Moller 20.8.2008. Moller 5.9.2016 15:56. Veliki krug prijatelja Dugotrajni korisnik ... Opi je zaljubljen u Ingru i nebi je dao tako lako, osim ako mu ponude ...

20. sij 2017. - Svi se čude što Operhajm kupuje INGRU pa što cjena nije povoljna ili možda ... Moller 20.8.2008. Moller 20.1.2017 16:09. Veliki krug prijatelja ...

obratiti pozornost na datume i cijene, nije druk za pad, jer mi ne pada na pamet baviti se novim mogućnostima, vjerojatnostima, šansama .............

neka mi moderator ne zamjeri, nije reklama za Poslovni dnevnik, oni su sami dovoljni da unište svoj portal:)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • May 6, 2020 at 2:01 PM

evo samo jedan mali dodatak za 10u godišnjicu, da vidite da ni tada ulagačima nisam želio ništa loše, al duuuuuuugoooo traje ovo brate

Moller 20.8.2008. Moller 9.7.2010 12:22. Veliki krug prijatelja Dugotrajni korisnik -. Profil ... nemam već dugo Ingru,ali ipak želim svima što manje gubitke ...

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 6, 2020 at 2:12 PM
    Quote from naim

Da, mislim. Nitko ne bi ulazio u Ingru radi necega na dugom stapu. Ne znam sto to nudi Ingra, a sto oni sami kao iskusni profesionalci ne bi mogli napraviti. Ako je istina da imaju dugogodišnje iskustvo u slicnim ili istim poslovima.

Bit je da se uzmu novci. Propadale su firme i s duljom tradicijom i mnogo vece, pa nije isključeno da neće i ova. Al prije toga očito je bila procjena da se vrijedi pozabaviti Ingrinom imovinom i izvuci na njoj materijalnu korist i moguće zaraditi. Ako se razvije neki novi ili pojača stari dio poslovanja super, al to nije kamen temeljac ove price. Već Arena i njezina budućnost odnosno kako na njoj zaraditi.

Quote from trial
    […]

Eto, tako ti je to druškane... nego, jel ti još ovo sto pišem smiješno?

Sad mi je još i smiješnije. Načitao sam se svakakvih bedastoća pisanih na temu IGH, ali ova tvoja je jedna od najvećih. Bez ljutnje.

Očito je da si se primio pisati o nečemu što zaista i uopće ne razumiješ, misleći pritom valjda na nekretnine Radeljevića u Dubrovniku. Najjača ti je konstatacija da većinski ne vjeruje u IGH, nego računa samo na njegovu imovinu. Ha-ha !!! Upiš živi. :D^^

Pročitaj si što se i kako ovdje valja iza brda, pa razmisli o ovome što si napisao. Spasi si obraz. https://www.poslovni.hr/hrvatska/insti…ljucene-4213318

I onda to stavi u korelaciju sa ovime u što vjeruješ u Ingri.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • May 6, 2020 at 2:23 PM

Prova vam je lijepa Al danss skoro sve što je trgovano išlo je po asku.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • May 6, 2020 at 2:27 PM

@naim

Evo ti grafovi stanja dugova i stanja neto dobiti kroz nekoliko zadnjih godina za Ingru i IGH. Pa vidi tko bolje smanjuje dugove i tko svake godine ostvaruje sve bolju neto dobit. I u konačnici - čija je budućnost perspektivnija. I još se informiraj o tome koliko tko od njih trenutno ima ugovorenih poslova.

Files

003_autoscaled.jpg 300.08 kB – 0 Downloads 004_autoscaled.jpg 261.61 kB – 0 Downloads 001_autoscaled.jpg 321.64 kB – 0 Downloads 002_autoscaled.jpg 267.5 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,807 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,999 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago