A kako to da nikad nisu napravili squeez out na TNPL? A takodjer drze preko 95% vlasništva.
Bilo bi logično da ovladaju 100% drustvom, ali, ali, ali….
A kako to da nikad nisu napravili squeez out na TNPL? A takodjer drze preko 95% vlasništva.
Ne znam zašto bi uopće bilo bitno hoće li bit istiskivanja ako je izvjesno da će bit izlistavanja. Jer i u tom slučaju moraju ponuditi pravičnu naknadu koja ne smije biti ispod 78.
Na delistu moraju ponuditi tromjesjecni prosjek (koji se odnosi na trgovnu na uređenom trzistu) i dionicar mora na skupštini izraziti svoje neslaganje sa predloženom skupštinskom odlukom o delistu i unijeti to u skupštinski zapisnik tek tada stječe pravo na naknadu. Znaci dionicari koji su ostali sigurno nisu ostali da izadju po takvim propozicijama nego vjerojatno istoj ili većoj cijeni. Jel u suprotnom su mogli i sada izaći. Čemu odugovlacenje?
Kada ide isplata?
Meni vec sjelo (HPB).
Ja ostao i meni je već prisjelo, mogu nas trpjeti godinu i više i šutnuti po nekom studentskom elaboratu, to inače bude 40kn/h, ali mora potpisati neki revizor najmanje trećeg ešalona,
za probu sam ostavio J&T banku, od 11-12 kn iz golubinjaka, dobio promrzlog vrapca 3,72kn a tako je lijepo živ živkao, a boje čisto sjenica, ali odstrijeli ga češkaSlavija
Kolega havi
A da ne spominjem Erste mirovinac koji je držao gotovo 10% firme i propisao da ne dolazi na skupštinu?! A to im je posao. Briga o imovini mirovinskih fondova.
Kad se malo pogleda iz drugog kuta Erste mirovinac je ovim potezom ne dolaska dao jasan stav protiv izmjene statuta.
Dakle nije sudjelovao a ipak se izglasalo sa preko 75% glasova…
Mislim da krivnju triba tražiti na drugim adresama.
Ma dajte, mirovinski fond ima skoro 10% u izdavatelju. Tri mirovinska društva imaju zajedno preko 30%. I sad jedan ne dođe? A što pišete u prijedlogu odluke? https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…6aea64138f3.pdf
Znaci znaju da se glas o tome. Čak i dva društva mogu blokirati takvu odluku jer jedno ima na svojim fondovima više od milijun dionica. Predstavnici tog društva na samoj skupštini traže pauzu da kontaktiraju i zatraže mišljenje društva o protuprijedlogu kojeg je iznio na samoj skupštini jedan dioničar društva… da dokap može biti samo u novcu (prijedlog odluke o izmjenama statuta). Pavić je bio pozelenio na skupštini kad je čuo protuprijedlog. I ti predstavnici tog fonda budu suzdržani na protuprijedlog odnosno defacto protiv. Protuprijedlog sam odluke o dokapu isključivo u novcu ne prolazi. Odakle su predstavnici Erstea znali hoće li jedan dioničar iznijeti takav protuprijedlog na skupštinu?
Sve stoji C/B u skusptinskom zapisniku ovjerenom kod javnog bilježnika. Može se nabaviti ako ste dioničar. A može i ako niste…. Ako me razumiješ.
Oni su se unaprijed prodali i dogovorili s većinskim da se tamo neće pojaviti jer je poznato da je jedan drugi fond tražio već dugo da ga se isplati izaći iz ulaganja (a nije ovaj čiji su predstavnici zvali upravu na samoj skupštini radi konzultacije). Jedan nije došao, dva preostala ne mogu što posto zapriječiti odluku. Jedan hoće, dok drugi ne zna što hoće i glasa protiv protuprijedloga (odnosno bude suzdržan) dok je drugi bio protiv i glasao protiv izvornog prijedloga, a za protuprijedlog.
Ma dajte, mirovinski fond ima skoro 10% u izdavatelju. Tri mirovinska društva imaju zajedno preko 30%. I sad jedan ne dođe? A što pišete u prijedlogu odluke? https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…6aea64138f3.pdf
Znaci znaju da se glas o tome. Čak i dva društva mogu blokirati takvu odluku jer jedno ima na svojim fondovima više od milijun dionica. Predstavnici tog društva na samoj skupštini traže pauzu da kontaktiraju i zatraže mišljenje društva o protuprijedlogu kojeg je iznio na samoj skupštini jedan dioničar društva… da dokap može biti samo u novcu (prijedlog odluke o izmjenama statuta). Pavić je bio pozelenio na skupštini kad je čuo protuprijedlog. I ti predstavnici tog fonda budu suzdržani na protuprijedlog odnosno defacto protiv. Protuprijedlog sam odluke o dokapu isključivo u novcu ne prolazi. Odakle su predstavnici Erstea znali hoće li jedan dioničar iznijeti takav protuprijedlog na skupštinu?
Sve stoji C/B u skusptinskom zapisniku ovjerenom kod javnog bilježnika. Može se nabaviti ako ste dioničar. A može i ako niste…. Ako me razumiješ.
Oni su se unaprijed prodali i dogovorili s većinskim da se tamo neće pojaviti jer je poznato da je jedan drugi fond tražio već dugo da ga se isplati izaći iz ulaganja (a nije ovaj čiji su predstavnici zvali upravu na samoj skupštini radi konzultacije). Jedan nije došao, dva preostala ne mogu što posto zapriječiti odluku. Jedan hoće, dok drugi ne zna što hoće i glasa protiv protuprijedloga (odnosno bude suzdržan) dok je drugi bio protiv i glasao protiv izvornog prijedloga, a za protuprijedlog.
Za izglasati protuprijedlog opet treba preko 75% glasova.
Bez Pavića ih nema.
Da pojednostavim priču. Sve je bilo unaprijed dogovoreno. I mirovinci su u tome sudjelovali.
Ne, nisu svi mirovinci imali isti tretman u odnosu na većinske. Na kraju nisu svi dobili niti istu cijenu za dionice u blok transakcijama. Jedni su bili na “pas mater”, a drugi “frendovi”. Zanimljivo je, ali i očekivano (obzirom da nisu bile dio ekipe) da su oni koji su bili na “pas mater” dobili 3 kune višu cijenu u odnosu na druga dva mirovinska društva.
Mirovinci su defacto trebali glasati da sami sebi onemoguće sudjelovanje u nekom budućem dokapu (jer mirovinci ne bi mogli dokapitalizirati TPNG da je većinski odlučio recimo unijeti brod). Da ublaži stetu Pavić je na skusptini izjavio da bi svima bilo omogućeno sudjelovati u eventualnom dokapu! Samo nije rekao kako? Jer kako bi onda sudjelovali mirovinci i ostali? Oni ne mogu unositi imovinu! Njegove riječi nemaju tezinu jer one nisu navedene u skupštinskoj odluci. To je očito bilo objavljeno samo za smirivanje strasti u tom trenutku .Nakon toga se očito pristupilo dogovorima da se mirovinci riješe dionica odnosno da ih prodaju. I jedni i drugi znaju što se sprema. Nema nikakvih javnih informacija samo kupovina po skrbničkim računima i uglavnom potencijalno insajderske transakcije.
Da su bili korektni TPNG bi svima dao javnu ponudu pa neka izađe tko hoće, uključujući mirovince. Ovako su zadržavali informacije koje su očito ipak curile. Krenulo je krcanje i peglanje cijene za blok transkacije. Na kraju je tek isla javna ponuda. Za ostatke ostataka.
Glasanje za protuprijedlog služilo je da se ne prođe Pavićev prijedlog odnosno da se svi ostali dioničari zaštite od mogućih manipulacija unošenjem imovine i razvodnjavanjem postojećih dioničara. Nije smisao protuprijedloga da ga Pavić usvoji.
Na kraju je glasanje mirovinaca (ne svih) poslužilo da se prodaju dionice jer da je došlo do dokapa njima bi to bio rizik da budu razvodnjeni i gubitka dionice kontrole koju su prethodno imali.
Glasanje za protuprijedlog služilo je da se ne prođe Pavićev prijedlog odnosno da se svi ostali dioničari zaštite od mogućih manipulacija unošenjem imovine i razvodnjavanjem postojećih dioničara. Nije smisao protuprijedloga da ga Pavić usvoji.
Na kraju je glasanje mirovinaca (ne svih) poslužilo da se prodaju dionice jer da je došlo do dokapa njima bi to bio rizik da budu razvodnjeni i gubitka dionice kontrole koju su prethodno imali.
Minirani sa stvarima i pravima.
Prijedlog i protuprijedlog su “odvojene posude”
Protuprijedlog nema nikakvu moć ublažavanja prijedloga.
Ili prolazi jedan ili drugi. Treća solucija je da se ne usvoji statut.(nijedan nema 75%)
Nažalost u ovom slucaju se brod nagnuo na jednu stranu.
Ne znam zašto bi uopće bilo bitno hoće li bit istiskivanja ako je izvjesno da će bit izlistavanja. Jer i u tom slučaju moraju ponuditi pravičnu naknadu koja ne smije biti ispod 78.
Kada bi radili prijenos dionica manjinskih dioničara (squeeze out kolokvijalno), u riziku su da na zahtjev manjinskog dioničara iznos otpremnie odredi sud (čl. 300k ZTDa). U tom se slučaju mogu hebati sa svojim tumačenjem cijene, a vještak ju određuje, prema tome vrlo lako bi ista mogla biti puno viša od 78. Bilo je takvih slučajeva u praksi, na pamet mi prvo pada Siemens
Display MoreGlasanje za protuprijedlog služilo je da se ne prođe Pavićev prijedlog odnosno da se svi ostali dioničari zaštite od mogućih manipulacija unošenjem imovine i razvodnjavanjem postojećih dioničara. Nije smisao protuprijedloga da ga Pavić usvoji.
Na kraju je glasanje mirovinaca (ne svih) poslužilo da se prodaju dionice jer da je došlo do dokapa njima bi to bio rizik da budu razvodnjeni i gubitak kontrole dionice koju su prethodno imali.
Minirani sa stvarima i pravima.
Ili prolazi jedan ili drugi. Treće rješenje je da se ne usvoji statut.(nijedan nema 75%)
Nažalost u ovom slučaju se brod nagnuo na jednu stranu.
Al gospon Infinity ja nisam rekao odnosno napisao najvažniju stvar, a ta je da se na istoj skupštini glasalo o davanju razrješnica clanovima uprave i NO. Doduše prije donosenja odluka o izmjenama statuta. Sto bi se recimo dogodilo da Uprava i NO nisu dobili razrjesnice, a donesene su izmjene statuta? Napominjem o davanju razrješnica ne mogu glasati osobe povezanih društava ako primjerice je jedna osoba u upravi ovisnog društva a u drugoj član NO, jer bi defacto odnosno deiure sami glasali o svome povjerenju. I još bitnije u prijedlogu odluke se nije spominjalo pravo prvenstva odnosno mogućnost isključenja prava prventsva postojećih dionicara sto znaci da bi defacto većinski mogao povećati svoj udjel unosom stvari ili prava bez sudjelovaja ostalih dionicara. Dakle, mirovinci su imali određene instrumente da prisile upravu TNPL odnosno NO TPNG da sjednu s njima za stol i dogovore se. I to su vjerojatno i ucinili, al po dobrom starom običaju za sebe i svoj račun. Nisu javno obznanili dogovor, nego su prešutno prebacivali pakete i prije toga namještali cijenu, čini se po modelu i savjetima “Savjetnika”. Al to zapravo nije najveći krimen već činjenica da je uprava TPNG zadržala informacije odnosno prešutjela ih a koje su u svojoj osnovi povlastene informacije koje su trebali javno objaviti da svi dionicari i investicijska javnost budu upoznati sa istima. Tada bi cijeli proces malo drugačije izgledao i svi dionicari bi bili na vrijeme upoznati sa aktivnostima uprave, poslovanjem firme i svim ostalim informacijama koje mogu utjecati na donošenje odluke o raspolaganju dionicama.
Optima slično tako da ovo je THE END što se tiče ove dionice. Sredstva su osigurana za sve preostale dionice po 78 kn komad. Iskreno pitanje da li bi vi dali više kad možete po ponuđenoj cijeni.
Display MoreMinirani sa stvarima i pravima.
Ili prolazi jedan ili drugi. Treće rješenje je da se ne usvoji statut.(nijedan nema 75%)
Nažalost u ovom slučaju se brod nagnuo na jednu stranu.
Al gospon Infinity ja nisam rekao odnosno napisao najvažniju stvar, a ta je da se na istoj skupštini glasalo o davanju razrješnica clanovima uprave i NO. Doduše prije donosenja odluka o izmjenama statuta. Sto bi se recimo dogodilo da Uprava i NO nisu dobili razrjesnice, a donesene su izmjene statuta? Napominjem o davanju razrješnica ne mogu glasati osobe povezanih društava ako primjerice je jedna osoba u upravi ovisnog društva a u drugoj član NO, jer bi defacto odnosno deiure sami glasali o svome povjerenju. I još bitnije u prijedlogu odluke se nije spominjalo pravo prvenstva odnosno mogućnost isključenja prava prventsva postojećih dionicara sto znaci da bi defacto većinski mogao povećati svoj udjel unosom stvari ili prava bez sudjelovaja ostalih dionicara. Dakle, mirovinci su imali određene instrumente da prisile upravu TNPL odnosno NO TPNG da sjednu s njima za stol i dogovore se. I to su vjerojatno i ucinili, al po dobrom starom običaju za sebe i svoj račun. Nisu javno obznanili dogovor, nego su prešutno prebacivali pakete i prije toga namještali cijenu, čini se po modelu i savjetima “Savjetnika”. Al to zapravo nije najveći krimen već činjenica da je uprava TPNG zadržala informacije odnosno prešutjela ih a koje su u svojoj osnovi povlastene informacije koje su trebali javno objaviti da svi dionicari i investicijska javnost budu upoznati sa istima. Tada bi cijeli proces malo drugačije izgledao i svi dionicari bi bili na vrijeme upoznati sa aktivnostima uprave, poslovanjem firme i svim ostalim informacijama koje mogu utjecati na donošenje odluke o raspolaganju dionicama.
Ako se skupilo 75% glasova za izmjenu statuta koja je opasna za sve ostale dioničare malo je preoptimistično tražiti slamku spasa oko izglasavanja razrješnica…
Ne branim ja tu mirovince ni blizu samo eto palo mi na pamet da vam je možda erste u ciloj priči bio najbolji prijatelj.
Najbolje sto se moglo dobiti je odbijen prijedlog.
Moglo je tu biti više protuprijedloga iz šupljeg u prazno ali bez blagoslova Pavića ne prolazi. To je činjenica.
Gledajući kronološki slijed dogadanja netko je zaslužia da ga se veže u čvor i baci u zid 🤗
Meni osobno su “stali na žulj” ka su se vrtili nepošteno oko
JDPL -odbačeni
TUHO-odbačeni
Iako im nije bia prvi izbor TPNG su riješili ali tu su već imali dobru startnu poziciju…
Mislim da nisu u to vrime računali na extra porez koji će im zasladiti ulog.
More dionica tpng se nudilo duže vrime po cijeni oko 40kn, tu se niko jači nije podbočia.
Mislim da se možemo složiti da bi bia grbav rast cijene uz veliku količinu koja godinama želi izaći (to nam potvrđuje izglasavanje statuta) i još sad dodati uteg extra poreza.
Brodovi su sve stariji,dugovanja ima,trend je trenutno dobar.Što će biti do Božića u ovom globalnom cirkusu je teško reći atroke za dvi godine pa i tu triba malo popusta dati mirovincima koji su u gabuli na sve strane a nemaju mogućnost umisto penzije poslati kuvertu u kojoj piše:
“sve smo utrajbali u tpng da bi obranili između ostalog izglasavanje statuta.Zbog lošeg prijašnjeg poslovanja strpite se da pokrijemo dugove te pričekajte Pavića da blagoslovi isplatu dividende.
Nadamo se da ćete dovoljno dugo poživiti,
Vaš sigurni mirovinski fond
Evo sad ih opet malo branim jer je priča malo šarenija,svak ima neki svoj target,risk/reward i drukcije razmišljanje.
Možda već do godine ovaj izlaz sa velikom količinom po 78 bude dobar…??
Ja nemam kristalnu kuglu, a i ne znam bacati grah. Al pretpostavljam da će vjerojatno svi akteri priče dobiti priliku sami se braniti pred regulatorom i DORH-om obzirom na nedavne najave u medijima.
https://m.vecernji.hr/amp/biznis/provjera-moguce-zloporabe-otkupa-dionica-tng-a-1635833
Nisu jer bi ih nalaz i mišljenje vještaka vjerojatno natjerao da se dobro isprse ...čisto sumnjam da neki od manjinskioh dioničara ne bi iskoristio mogućnost koju mu daje ztd
Ja ne znam koliko bi vještak procijenio fer vrijednost brodara odnosno TNPL no činjenica je da su tom firmom preko Zaklade (GmbH) na koncu ovladali pojedinci iz Zadra i da je po putu do tog cilja mnogo oštećenih dionicara i u TNPL i u TPNG. I zato je potreba to sve skupa detaljno pretresti prije nego ta ekipa završi sto je započela. Očito se dulje vrijeme po Zadru spekuliralo da će TNPL isplatiit dioničare i određeni krugovi su očito raspolagali takvim informacijama. To je uobičajen folklor u nas i ne bi bilo nikakvog problema da su iz TPNG redovito obavještavali dioničare i javnost o aktivnostima uprave. O mirovincima ne bih puno jer dio njih već godinama ne ulaže niti se ponaša u interesu vlasnika imovine fondova. I za to je nadlezan regulator i druge državne institucije.
"I za to je nadlezan regulator i druge državne institucije."
I šta mi tu možemo?
Ionako sam ja osobno ostao unutra, bar je toplo.
Isplata malih dioničara uz pravičnu naknadu od 78 kuna.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/TPNG/COI-TPNG-df373d0bce32a62ba99502acbb3732c1.pdf
Ne dam, i nedam. Iako je tvrdoglavost glupa i u životu, postoje tu alternative kao OTC, Njuškalo, Hrelić i drugi oblici, a ne samo bagatela.