dobro sta su duga smanjili ali problem je sta se neidi kraja ovoj trakavici sa cipovima i krizi Ukrajina Rusija
ADPL (AD Plastik d.d.)
-
-
-
EBITDA 18,58 mil. kn, DOBIT 18,07 mil. kn , smanjen dug ali je provedeno vrijednosno usklađenje financijske imovine vezane za Rusiju pa je iskazan gubitak...
-
samo okrećite vodu na svoj mlin...tješite se
-
Nije mi jasno kakav utjecaj imaju tečajne razlike na vrijednost firme. Da li one vrijede što i ne vrijede ništa. U RDG su u Q1 bile -7.287.529 kn, a u ovom Q2 110.197.191 kn, čime sveobuhvatana dobi iznosi 37.332.290 kn
-
Nije mi jasno kakav utjecaj imaju tečajne razlike na vrijednost firme. Da li one vrijede što i ne vrijede ništa. U RDG su u Q1 bile -7.287.529 kn, a u ovom Q2 110.197.191 kn, čime sveobuhvatana dobi iznosi 37.332.290 kn
Vjerovatno se radi zbog velike oscilacije rublje pa preracun knjigovodstvene imovine, ali s obzirom na nepoznanicu buduce vrijednosti te imovine je onda i upitna ta vrijednost koja je u knjigama, a za ocekivat je i daljnju volatilnost valute pa se ne bi toliko hvata za to bitnije je operativno poslovanje
-
Ima jedna stvar koja dugoročno u meni budi sumnju u perspektivu sektora u Europi. Naime, ova odluka o elektrifikaciji automobila jako ide na ruku kineskim proizvođačima koji sve više dostižu kvalitetu europljana, a po cijeni su prilično konkurentniji. Evo ja uzeo Daciu iz Kine, uvozi se već više solidnih modela baš kineskih proizvođača, a kroz nekoliko godina nas možda preplave. Oni imaju sirovinu za baterije, imaju radnu snagu, a imaju i znanje. Bez carina će se biti teško.
-
Da podijelim par svojih misli s vama vezano uz FI AD Plastika koji mi čini ¼ dioničkog portfelja, pa sam ga zato sa zanimanjem pročitao.
Živimo u vremenu potpunih nepoznanica što će donijeti sutra, a kapital ne voli rizik, pa sve što napišem već sutra može biti prevaziđeno. No, u danim okolnostima nastojim razmišljati kao „racionalni“ investitor.
Smatram da je uprava AD Plastika napravila vrhunsku stvar da je izvukla ½ polovicu ovakve lude godine sa EBIDA (na razini grupe) od 18,58 milijuna kuna. Uz to, u kontekstu financijske stabilnosti, pokazala se mudra odluka o neisplati prošlogodišnje dobiti od 16 milijuna kuna, kao i smanjivanje dugoročnih i kratkoročnih obaveza. Tako bih i ja postupio da imam vlastito „preduzeće u kojem ne cveta cveće“.
Ono što ostaje nepoznanica je to kako je uprava došla do procijenjenog iznosa revalorizacije ruske imovine koja nas je, uostalom, i odvela u minus. Smatram da je procjena nadoknadivosti vrijednosti te imovne trebala biti manja tj. vrijednost usklađenja (AOP 019) bi trebao biti veći. Čisto sumnjam da bi gubitak obiju ruskih tvornica „okljaštrile“ grupu za „samo“ 58 milijuna kuna. A to je, na žalost, jedna od mogućih opcija. Ali, kako Došen kaže – to je njihova procjena. Valjda i oni misle da nije izvjesno ostati bez 100 % ruske imovine.
Što se geopolitike tiče, mislim da nas u Ukrajini čeka dugi rat. Nešto tipa ruske invazije na Afganistan 1979 g. To je trajalo 10 godina!
Tako mislim jer gledam tko je dobitnik, a tko gubitnik ukrajinskog rata. Definitivno najveći gubitnik je sama Ukrajina. Potom je gubitnik EU koja će biti financijski, energetski, i općenito gospodarski, pa čak i moralno znatno okljaštrena, a sve to će platiti građani EU u vidu lošijeg životnog standarda i povećanih socijalnih trzavica. (Nadam se da će sada EU prestati s*at o zelenoj agendi i okrenuti se drugim izvorima energije. Pritom ne mislim na ponovno otvaranje ugljenokopa.) Djelom je gubitnik i Rusija, ali to tek gledano kroz duže vrijeme. Ona je i sada, globalno gledano, ekonomski patuljak. A sa porašću cijene nafte i plina maestralno su trošak rata prebacili na svoje kupce. Tragikomično je da su to upravo najviše zemlje Europe.
Geopolitički dobitnik je Kina i to samo ako se sama aktivno (saveznički) ne uplete u ovaj sukob.
A definitivno najveći dobitnik je USA. Oni istovremeno prodaju oružje, skupo prodaju svoju naftu iz škriljevca i ukapljeni plin te vjerojatno financijski zadužuju Ukrajinu. Kao poklon iz vedra neba im dolazi ekonomsko slabljenje EU i vojno iscrpljivanje Rusije.
Procjenjujem (možda griješim) da nitko od involviranih aktera nije dovoljno lud da upotrebi nešto više od konvencionalnog oružja. I zato će ovo trajati dugo.
I da se vratim na AD Plastik.
Pod pretpostavkom istinitosti ovog FI-a i da situacija sa ruskom imovinom ne odstupa značajno od procijenjene nadoknadivosti njezine vrijednosti iz FI-a, kada bi danas AD Platik rekao: „Zatvaramo biznis. Vraćamo sve svoje dugove i vlasnicima dijelimo ono što je ostalo“ (prevedeno na jezik računovodstva „Kapital – obaveze“) taj ostatak bi (gledajući cijelu AD Plastik kao grupu) bio nekih 73 kn po dionici.
Cijena dionice na tržištu ispod toga bi značila ili
a) da je dionica u over sold području ili
b) da su procjene uprave iz ovog FI-a bile krive.
Ako bi se morao kladiti u to hoće li AD Plastik opstati ili ne, naravno, tipujem na ovo prvo.
Zato su za mene sve opcije dobre. Ako cijena ide dolje, dokupiti ću, a ako ode gore, to znači da se nepovoljna situacija smiruje.
Sorry za duži post.
-
procitah ga cijelog samo mi oaj dio o ugljenokopima nestima jer odkud struja a bez nje i plina ,nafte nema ekonomije.Zelena energija Ok ali sa kojim udjelima u ukupnoj energiji niti je pouzdana ocemo ponoo na nuklearke pa za gradnju jedne koliko treba godina odkud struja nego od uglja samo je mali problem sto u Europi nema tko da ga kopa
-
Ono što ostaje nepoznanica je to kako je uprava došla do procijenjenog iznosa revalorizacije ruske imovine koja nas je, uostalom, i odvela u minus. Smatram da je procjena nadoknadivosti vrijednosti te imovne trebala biti manja tj. vrijednost usklađenja (AOP 019) bi trebao biti veći. Čisto sumnjam da bi gubitak obiju ruskih tvornica „okljaštrile“ grupu za „samo“ 58 milijuna kuna.
Nabavna cijena ruskih tvornica minus ukupna zadržana dobit iz tih tvornica = 58 milijuna kuna. Tako nešto se vodi u jednom njihovom FI.
-
Pod pretpostavkom istinitosti ovog FI-a i da situacija sa ruskom imovinom ne odstupa značajno od procijenjene nadoknadivosti njezine vrijednosti iz FI-a, kada bi danas AD Platik rekao: „Zatvaramo biznis. Vraćamo sve svoje dugove i vlasnicima dijelimo ono što je ostalo“ (prevedeno na jezik računovodstva „Kapital – obaveze“) taj ostatak bi (gledajući cijelu AD Plastik kao grupu) bio nekih 73 kn po dionici.
Ako nije tajna, da li možeš staviti cifre koje si uvrstio u "Kapital-obaveze", jer ja nikako nisam uspio dobiti 73 kn po dionici.
Hvala.
-
-
Ima jedna stvar koja dugoročno u meni budi sumnju u perspektivu sektora u Europi. Naime, ova odluka o elektrifikaciji automobila jako ide na ruku kineskim proizvođačima koji sve više dostižu kvalitetu europljana, a po cijeni su prilično konkurentniji. Evo ja uzeo Daciu iz Kine, uvozi se već više solidnih modela baš kineskih proizvođača, a kroz nekoliko godina nas možda preplave. Oni imaju sirovinu za baterije, imaju radnu snagu, a imaju i znanje. Bez carina će se biti teško.
Dacia ti je rumunjska
-
Dacia ti je rumunjska
a djelove za Daciu proizvodi upravo adpl odnosno pridruženo društvo EAPS...
Rezultati EAPS-a uključeni su u rezultate AD Plastik
Grupe metodom udjela. U izvještajnom razdoblju njihovi pokazatelji poslovanja bilježe rast pa su ostvareni poslovni prihodi viši za 26 posto i iznose 345,77 milijuna kuna. Neto dobit iznosi 33,81 milijuna kuna i viša je 162 posto u odnosu na isto razdoblje prošle
godine. Osnovni razlozi takvih kretanja su veći broj radnih dana Dacie u odnosu na godinu ranije te visoka efikasnost tvornice u Mioveniju. Investicije upromatranom razdoblju iznose 5,6 milijuna kuna, a društvo nema financijskih obveza prema AD Plastiku
d.d., niti obveze prema vanjskim subjektima. Na dan 30. 6. 2022. godine društvo raspolaže s novcem na računu u iznosu od 89,7 milijuna kuna.
Svoje prihode EAPS najvećim dijelom ostvaruje na rumunjskom tržištu od kupca Dacia, a pored toga isporučuju proizvode na tržišta Alžira, Maroka, Irana, Brazila, Kolumbije, Južne Afrike, Rusije i drugih. -
Ako nije tajna, da li možeš staviti cifre koje si uvrstio u "Kapital-obaveze", jer ja nikako nisam uspio dobiti 73 kn po dionici.
Hvala.
Ako je ovo točno da je nabavna cijena ruskih tvornica minus svi dosadašnji tijekovi novca od njih na razini od 58 milijuna kuna, pa mi smo na konju! To je odlično. Da se realizira najcrniji scenariji i da ih baš izgubimo u 100 % iznosu (što je moguće, ali stvarno nije izgledno, niti u pravnom niti u financijskom smislu) AD Plastik će to itekako prevazići. Šteta bi bilo budućih prihoda, ali i to se da preživjeti. Ali je bilo važno strmopi*diti dionicu za preko 50%. Svašta!
Odgovor na pitanje:
kalkulacija je rađena na temelju podataka iz FI (pdf., str. 9, podaci na dan 30. 6. 2022.)
Kapital grupe (869.867.000,00 kn) - ukupne obaveze grupe (563.971.000,00 kn) = 305.896.000,00 kn / br. dionica (4.199.584) = 72,83 kn -
-
Dacia ti je rumunjska
Električna Dacia Spring se radi u Kini, informirajte se malo.
-
Iz proslogodinjeg revidiranog izvjesca ovo je sve sta je bitno znat u nagorem scenariju izlozenost matice kroz bilancu do saznanja iz novog revidiranog izvjesca
dionice.net/attachment/10807/
dionice.net/attachment/10809/
A ovo su bile kupoprodajne transakcije tada izmedju matice
dionice.net/attachment/10810/
i valutni dio
dionice.net/attachment/10811/
Onako na brzinu koliko vidim steta popunog dezinvestiranja na datum 31.12.2020 rusije bi bila po bilancu matice mozda nekih cca 170 mil kn i…StatusQuoMarch 8, 2022 at 11:47 AM Ovo sam bio izvukao iz 2020 rev izvjesca i sad to isto napravite za 2021 da vidite rizik i izlozenost, znam da sam to bio na brzinu pogledao ali sve vam sigurno pise u revidiranom
-
Odgovor na pitanje:
kalkulacija je rađena na temelju podataka iz FI (pdf., str. 9, podaci na dan 30. 6. 2022.)
Kapital grupe (869.867.000,00 kn) - ukupne obaveze grupe (563.971.000,00 kn) = 305.896.000,00 kn / br. dionica (4.199.584) = 72,83 knAli zašto od kapitala koji iznosi 869.867.000 kn, koji je dobiven tako što se od imovine (dugotrajna+ kratkotrajna) 962.352.000+486.687.000=1.433.838 kn oduzeo dug još jednom oduzeti dug.
Ti si 2 puta oduzeo dug.
-
Odgovor na pitanje:
Kapital grupe (869.867.000,00 kn) - ukupne obaveze grupe (563.971.000,00 kn) = 305.896.000,00 kn / br. dionica (4.199.584) = 72,83 knAli zašto od kapitala koji iznosi 869.867.000 kn, koji je dobiven tako što se od imovine (dugotrajna+ kratkotrajna) 962.352.000+486.687.000=1.433.838 kn oduzeo dug još jednom oduzeti dug.
Ti si 2 puta oduzeo dug.
U pravu si.
Dugove je trebalo oduzeti od imovine, a ne od kapitala i to prema računovodstvenim formulama
I = K + OK = I - O
To bi značilo da bi u imaginarnom kraju poslovanja AD Palstika sada po dionici dobili 207 kuna.
(869.867.000 / 4.199.584 = 207,13)
A na tržištu dionice kupujemo po 87 kn.
Pa tko je tu lud?
Prodavači ili kupci??? -
U pravu si.
Dugove je trebalo oduzeti od imovine, a ne od kapitala i to prema računovodstvenim formulama
I = K + OK = I - O
To bi značilo da bi u imaginarnom kraju poslovanja AD Palstika sada po dionici dobili 207 kuna.
(869.867.000 / 4.199.584 = 207,13)
A na tržištu dionice kupujemo po 87 kn.
Pa tko je tu lud?
Prodavači ili kupci???To se zove knjigovodstvena vrijednost dionice.
U crnom scenariju se ona smanjuje za ostvarene gubitke razdoblja. Kod prodaje imovine ne dobiješ knjigovodstvenu vrijednost nego onoliko koliko je netko spreman platiti. Kad je poslovanje dobro i perspektiva dobra onda se dobije veća cijena i obrnuto...
-
To se zove knjigovodstvena vrijednost dionice.
U crnom scenariju se ona smanjuje za ostvarene gubitke razdoblja. Kod prodaje imovine ne dobiješ knjigovodstvenu vrijednost nego onoliko koliko je netko spreman platiti. Kad je poslovanje dobro i perspektiva dobra onda se dobije veća cijena i obrnuto...
U bilanci kaže da imaju 59 milijuna gubitka u poslovnoj godini, ako to oduzmeš dobiješ cifru od 192 kn.
Poslovanje je na PAUSE, zbog više sile, ali inače je dobro i perspektivno.
Novi poslovi se stalno ugovaraju.
Dug je smanjen 49 milijuna kuna u odnosu na kraj prošle godine.
Tko želi vidjeti crno vidjet će, ali pitanje je kada će početi raditi i zarađivati, a ne da li će propasti.
Plastika bi se trebala početi raditi prije nego stignu čipovi. Ne bi to smjelo još dugo trajati.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun