1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ADPL (AD Plastik d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:06 PM
  • Lavrentije
    Student
    Reakcija primljeno
    125
    • December 2, 2020 at 2:57 PM
    Quote from Lavrentije

Situacija sa ADPL-om je poprilicno jasna. Sama uprava je vec najavila da ce pad prihoda biti izmedju 20-25% za cijelu godinu sto uopce nije toliko lose i to signalizira da je najgore iza nas (https://www.lider.media/poslovna-scena…-planove-133022 također vidi https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…prihoda-1045522).

Na Simply Wall St. analitičari Erste Grupe i Intercapitala predviđaju rast prihoda od cca 38% u naredne dvije godine (vidi sliku u privitku).

Ono zasto je dionica dosta podcjenjena je struktura ulagaca koju je privukla, a to su oni koji su ovdje zbog dividende. Prema istim analiticarima ADPL nece isplatiti dividendu do 2022 sto normalno odbija ulagace koji su zbog toga i bili u ovoj dionici. Mene osobne ne interesira dividenda trenutno tako da je meni osobno ADPL best buy. Sumnjam da cemo ga vise vidjeti na ispod 130 kn - ali zivi bili pa vidjeli. Ne volim prognozirati cijenu dionice, ali kad bih morao rekao bi da je realno da zavrsimo godinu na izmedju 150-160 kn, i to mi je konzervativni estimate.

Evo Vam moj post od 21.09., ne zbog naslađivanjivanja, nego ipak postoji nesto sto odlucuje hoce li dionica gore ili dolje...

• Kivi
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    362
    • December 2, 2020 at 3:54 PM
    Quote from Lavrentije
    Quote from Lavrentije

Situacija sa ADPL-om je poprilicno jasna. Sama uprava je vec najavila da ce pad prihoda biti izmedju 20-25% za cijelu godinu sto uopce nije toliko lose i to signalizira da je najgore iza nas (https://www.lider.media/poslovna-scena…-planove-133022 također vidi https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…prihoda-1045522).

Na Simply Wall St. analitičari Erste Grupe i Intercapitala predviđaju rast prihoda od cca 38% u naredne dvije godine (vidi sliku u privitku).

Ono zasto je dionica dosta podcjenjena je struktura ulagaca koju je privukla, a to su oni koji su ovdje zbog dividende. Prema istim analiticarima ADPL nece isplatiti dividendu do 2022 sto normalno odbija ulagace koji su zbog toga i bili u ovoj dionici. Mene osobne ne interesira dividenda trenutno tako da je meni osobno ADPL best buy. Sumnjam da cemo ga vise vidjeti na ispod 130 kn - ali zivi bili pa vidjeli. Ne volim prognozirati cijenu dionice, ali kad bih morao rekao bi da je realno da zavrsimo godinu na izmedju 150-160 kn, i to mi je konzervativni estimate.

Evo Vam moj post od 21.09., ne zbog naslađivanjivanja, nego ipak postoji nesto sto odlucuje hoce li dionica gore ili dolje...

ja sam slično rezonirao/ odnosno analizirao / zaključio / kako bi rekli analitičari - Strong buy.. pa sam dosta kupovao na razini od 129,50 nadalje.. bez obzira na odrađen rast to je još uvijek jeftina dionica..

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 2, 2020 at 5:27 PM

Od danas sam i ja dioničar, i smatram da je firma ok, i da će se ubrzo vratit na razine odakle je kliznula...

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • December 9, 2020 at 5:29 PM
    Quote from Milo

Od danas sam i ja dioničar, i smatram da je firma ok, i da će se ubrzo vratit na razine odakle je kliznula...

Ja očekujem da će cijena dionice AD Plastika ovaj put s lakoćom preskočiti 200 kn u slučaju da pandemija počinje jenjavati, odnosno ako se cjepivo pokaže djelotvorno i ljudi počnu živjeti koliko-toliko podnošljivim životom.

AD Plastik trenutno ima 177.568.617,00 kn zadržane dobiti prema bilanci zadnjeg FI, što je potencijal od 42,28kn dividende po dionici i posluju s dobiti unatoč svemu što se događalo ove šugave godine + sklapaju poslove za godine unaprijed, što ukazuje da su prilično žilavi.

Na proljeće su koristili potporu države za svoje radnike, tako da iduće godine ne smiju isplatiti dividendu, osim u slučaju da odluče vratiti državi iznos koji su primili kao potporu, što mi se također ne čini kao nemoguća solucija,

Ali ako odluče ne isplatiti dividendu iduće godine i na sada postojeću dobit se zadrži dobit iz poslovanja u 2021. godini, to bi onda 2022. godine za dioničare bila zlatna koka!

Poslodavac koji je tražio potporu za 50+ radnika morati vratiti potporu

PS

Vratija se Šime, opet sam u AD Plastiku od pretprošlog tjedna.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • December 9, 2020 at 8:41 PM

A ja prodao danas. Kupnja je jaka, nikad ne znaš do kud može dogurat cijena, ali godišnje izvješće neće biti nešto, a na 180 do 200 je bilo mučenja i kad je situacija bila daleko bolja. A i glavni šef je prodao još po 130. Sretno ko je ušao, dobra je ovo firma i dionica.

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 10, 2020 at 8:38 AM
    Quote from Jubito
    Quote from Milo

Ja očekujem da će cijena dionice AD Plastika ovaj put s lakoćom preskočiti 200 kn u slučaju da pandemija počinje jenjavati, odnosno ako se cjepivo pokaže djelotvorno i ljudi počnu živjeti koliko-toliko podnošljivim životom.

AD Plastik trenutno ima 177.568.617,00 kn zadržane dobiti prema bilanci zadnjeg FI, što je potencijal od 42,28kn dividende po dionici i posluju s dobiti unatoč svemu što se događalo ove šugave godine + sklapaju poslove za godine unaprijed, što ukazuje da su prilično žilavi.

Na proljeće su koristili potporu države za svoje radnike, tako da iduće godine ne smiju isplatiti dividendu, osim u slučaju da odluče vratiti državi iznos koji su primili kao potporu, što mi se također ne čini kao nemoguća solucija,

Ali ako odluče ne isplatiti dividendu iduće godine i na sada postojeću dobit se zadrži dobit iz poslovanja u 2021. godini, to bi onda 2022. godine za dioničare bila zlatna koka!

Poslodavac koji je tražio potporu za 50+ radnika morati vratiti potporu

PS

Vratija se Šime, opet sam u AD Plastiku od pretprošlog tjedna.

Display More

Sve potpisujem samo da naglasim da bi bez državnih potpora i bez prodane imovine u vrijednosti ~11 mil kn ipak u prva 3Q bili u minusu što je s obzirom na situaciju meni ipak prihvatljivo. Cijena je na 130 bila no brainer ali nisam imao slobodnog kapitala za veći dokup. Cijena je po meni do ~180 i dalje dobra za dugoročan ulaz.

Što mislite da će napraviti sa zadržanom dobiti? Inače u pravilniku im je da minimalno 50% godišnje dobiti moraju isplatiti kroz dividendu a ostatak ide u zadržanu dobit. E sad s obzirom na ovo što im zbog državnih potpora nije dozvoljeno da isplate dobit 2020. i 2021. znači da sva dobit trajno ostaje kao zadržana ili nakon ''zabrane'' moraju isplatiti onih 50%. Isplatili to ili ne, dionica je extra, znam da će lovu pametno uložiti što je dugoročno i bolje nego da isplate hrpu dividende...

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 10, 2020 at 5:42 PM

Sigurno neće vraćat milijune državi.Za godinu dana će bit sigurno obilata dividenda....Šta se firme tiče, mislim da imaju posla dovoljno za dvi iduće godine, a sigurno će još štogod sklopit....zanam ih par što rade tamo, samo sve najboje govore o firmi...

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • December 10, 2020 at 6:56 PM

dajte mi broj od dilera, vidim da dobru robu vam prodaje...

O kakvoj crnoj dividendi pričate 2022, pa jel vi znate koliko treba ljudima da počnu trošiti kao prije krize , a auta su luxus par excellance. Ova cijena je napucana isto kao i rivp da bi fondovi mogli reći kako imaju dobit sad na kraju godine. I 130 kn nije bio no brainer kad je jos daleko bila 0, lako je biti general posljw bitke. Jos ovdje nije debela berta zapijevala....

• Jubito
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    902
    • December 10, 2020 at 7:38 PM
    Quote from Mrcash

O kakvoj crnoj dividendi pričate 2022, pa jel vi znate koliko treba ljudima da počnu trošiti kao prije krize , a auta su luxus par excellance. Ova cijena je napucana isto kao i rivp da bi fondovi mogli reći kako imaju dobit sad na kraju godine. I 130 kn nije bio no brainer kad je jos daleko bila 0, lako je biti general posljw bitke. Jos ovdje nije debela berta zapijevala....

Pa moram priznati da sam i ja slično razmišljao na proljeće kad sam prodao sve dionice ADPL.

Međutim, od tada pratim što se događa sa prodajom vozila i sa samim AD Plastikom i vidim da kriza zapravo nije pogodila prodaju vozila toliko gadno kao za vrijeme krize 2008. i 2009. godine, a Plastičari su se zapravo dosta dobro nosili sa krizom, bolje nego 2008. i 2009. godine.

AD Plastik je sada puno veća tvrtka nego je bila prije 10 godina.

Russian car market has increased by 5.9%

Monthly passenger car sales in Europe

A o navikama trošenja EU građana i što je za njih luksuz, a što nije, ja ne bih razbijao glavu.

Proputovao sam Italijom, Francuskom, Španjolskom, Austrijom, Njemačkom i mogu zaključiti da naš način života i razmišljanja nema baš puno veze sa njihovim načinom razmišljanja i ponašanja, a o prihodima, standardu i voznom parku da ne govorim. Mi smo za većinu država EU šaka jada, kako po broju stanovnika, tako i po prihodima, mentalitetu i civilizacijskom dosegu, tako da ako sudiš po sebi ne možeš i o njima.

Prosječni automobili nisu luksuz nego potreba, a pokazalo se da se ljudi u pandemiji okreću vlastitom prijevozu rađe nego javnom.

More People Turning to Cars Because of Fears of Coronavirus

Europeans snap up old cars to avoid public transport

O napucavanjima i iskrcavanjima fondova slušam već 12 godina, a rijetko kad sam vidio neki dokaz u prilog tih tvrdnji. To je jedna poštapalica koja se prenosi sa generacije na generaciju forumaša kada nema drugih argumenata kojim bi objasnili rast ili pad dionice.

I na kraju, posredno nekog nazivati narkomanom samo zato što je došao do određenih zaključaka na temelju činjenica je u najmanju ruku nekorektno,

Ali zato ovaj tvoj agresivni istup bez argumenata puno više ukazuje na nekog tko je pod utjecajem kakvog stimulansa, ali ja od tvog dilera ne želim broj. ;)

Potpis ti je "He who dares, wins", ali koliko vidim, taj izraz nema baš nikakve veze s tvojim načinom razmišljanja i ulaganja.

Prije bi ti odgovarao: "Safe investments only !"

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 10, 2020 at 7:43 PM

Tu robu ja ne koristim, a očito si u krizi pa ne znaš šta pišeš...Ja sam naručija 4 nova auta, meni ide dobro, a za tebe ne znam...Život je trenutno prigušen, proći će ovo do ljeta i idemo dalje.Firma je po meni ok, i imat će dobit na kraju ove jadne godine...ito ne malu😀

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 10, 2020 at 8:38 PM
    Quote from Mrcash

Vi ne trebate mijenjat dilera...roba Vam je bomba!!!

Jeste li bar malo prolistali temu zadnjih mjeseci?

Jeste li im ikad pogledali GFI (nadam se da niste jer ako jeste imate velike rupe u znanju)

Pa od lipnja je pad novoregistriranih vozila cca. 10% u EU u Rusiji jos i manji.

Zadnjih nekoliko godina ADPL raste 20%-30% godisnje dok sektor stagnira...

Ove godine ce pad novoregistriranih vozila u EU biti cca. 25%-30%, a ADPL ce namlatit para i para...

Znate li da se Faurecia, veliki proizvodjac autodijelova, trzi na 5% nizoj cijeni nego 01.02.2020., a da je u ovoj godini radila s gubitkom?

Uprava (koja je uvijek do sad bila konzervativna) najavljuje cca. 40 mil kuna dobiti u 2021.

U ovoj teskoj godini ugovorili su 120 mil EUR poslova...

Znate li da po Statutu moraju pola dobiti isplstit kroz dividendu?

Za kraj, mozemo se kladit u sto god hocete da ce 2022. bit dividenda...

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 10, 2020 at 9:14 PM

Parica

pa i nije baš nešto ohrabrujuća najava o dobiti od 40mil za 2021......to bi nekako odprilike značilo da će kumulativno za 2020 i 2021 imati dobit od 70-80 mil dok su za 2018 i 2019 imali kumulativno gotovo 200 mil.......ili sam ja pobrkao lončiće?.....

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 10, 2020 at 10:36 PM
    Quote from hugh

Parica

pa i nije baš nešto ohrabrujuća najava o dobiti od 40mil za 2021......to bi nekako odprilike značilo da će kumulativno za 2020 i 2021 imati dobit od 70-80 mil dok su za 2018 i 2019 imali kumulativno gotovo 200 mil.......ili sam ja pobrkao lončiće?.....

Slazem se, nije ni meno to bas super, ali Uprava mora bit konzervativa...neka samo "popeglaju" financijske rashode (da rublja ne divlja) i eto nas na +50 mil kn...

Svaki mjesec treba pratiti kretanje prodaje auta u EU i Rusiji i prilagodjavat strategiju tim podacima...

Ali isto tako se jako razduzuju i jacaju bilancu, a i pokazali su nakon sankcija Rusiji da se znaju nositi sa kriznim vremnima...uopce ne sumnjam da ce iz ovog izac jos jaci i veci...

Ne mislim da je sad na ovim cijenama jeftina, ali nije ni skupa...a na trzistu je mini euforija...cak je i tehnicki otisla full u bull podrucje...

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • December 10, 2020 at 11:15 PM

Parica

Imate li neku dobru i točnu web stranicu ili stranice sa podacima prodaje vozila i/ili registriranih novih automobila?....

unaprijed zahvaljujem

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • December 10, 2020 at 11:22 PM
    Quote from hugh

Parica

Imate li neku dobru i točnu web stranicu ili stranice sa podacima prodaje vozila i/ili registriranih novih automobila?....

unaprijed zahvaljujem

Ja koristim ovu za mjesecne izvjestaje za EU

https://www.acea.be/press-releases…r-registrations

Ali najvise guglam, ima podataka koliko hoces...npr. podaci za studeni u Njemačkoj (-3%, a lockdown, dogodineočekuju cca. +10%)...

https://www.rappler.com/business/germa…s-november-2020

• tiko1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    282
    • December 11, 2020 at 10:30 AM

Neznam odakle vam to da neće biti dividende forumaš je naveo za argument odluku od 29.5 da je za korištenje potpora uvjet neisplata dividendi, mislim da da za potpore za treći i četvrti mjesec nije bilo tog uvjeta, a krajem petog mjeseca adpl je radila manje više punim kapaciiteom u RH mislim, odakle vam informacije da se za 2021 očekuje 40 milja kn, kad su najave popunjenosti kapaciteta sjajne, ove godine je bio ogroman trošak negativnih tečajnih razlika zbog rublje svjedno se ostvarila dobit, kako je sad cijena nafte porasla i rublja bi trebala biti stabilna tako da se ne očekuje takvo što i ulazak RH u Eurozonu bi trebalo se pozitivno odraziti na dobit,, jer kako kaze CEO jaka kuna im godišnje pojede oko 20 miljona kn prihoda.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • December 11, 2020 at 11:48 AM

Ali se i ovdje netko maloprije istresao...preko 1000 komada po bidu...

..možda neki član Uprave, ne bi me čudilo....bid se odmah povukao 7-8 kn niže...

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • December 11, 2020 at 11:50 AM
    Quote from BudFox

Ali se i ovdje netko maloprije istresao...preko 1000 komada po bidu...

..možda neki član Uprave, ne bi me čudilo....bid se odmah povukao 7-8 kn niže...

:evil: uvijek dolazi u ovoj boji

• Milo
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    929
    Bookmarks
    1
    • December 13, 2020 at 5:47 PM

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/bbiznis izvuć će maksimalno i ove godine... oporavak sljedi...

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • December 14, 2020 at 8:19 AM
    Quote from Milo

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/bbiznis izvuć će maksimalno i ove godine... oporavak sljedi...

Što ste točno linkali?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 11:42 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. hugh

June 3, 2025 at 11:42 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 3, 2025 at 10:07 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      912k
      2k
    3. chikenkiller

June 3, 2025 at 10:07 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 3, 2025 at 7:12 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

June 3, 2025 at 7:12 PM
    1. LKPC (Luka Ploče d.d.) 173

• Like 1
      • Neo
      • February 27, 2020 at 11:04 PM
      • Dionice
      • Neo
      • June 3, 2025 at 1:53 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      82k
      173
    3. umalo

June 3, 2025 at 1:53 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 12:37 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. All

June 3, 2025 at 12:37 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

hugh June 3, 2025 at 11:42 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

chikenkiller June 3, 2025 at 10:07 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 3, 2025 at 7:12 PM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 3, 2025 at 12:37 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago