1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

ADPL (AD Plastik d.d.)

• Admin
  • February 12, 2020 at 2:06 PM
  • Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 9, 2020 at 12:56 PM
    Quote from Moller
    Quote from Parica

Pa rezultat uopce nije los za RH, ako znamo da renta-car drustva najvise kupuju novih automobila...cekamo mjesecne statistike za EU

dobro, u postotku i ne izgleda loše, ali obzirom da se najveći dio proda od proljeća kako je krenulo s coronom, onda pad na godišnjem nivou od 47% ipak govori nešto više, kada stanje nije dobro, treba to jasno i glasno reći, prihvatiti i tražiti rješenja, u protivnom se zavaravanjem utapa još dublje, zar se tako brzo zaboravlja naš najveći utopljenik, a za divno čudo živio je u oblacima i pričao bajke studentima na ekonomiji, tko zna kolike ćemo i kakve sve posljedice od toga trpjeti, ako ljudi ne zaborave te njegove priče i diplomiraju u takvom uvjerenju

Isprike zajednici...nisam vidio (valjda nisam zelio vidjeti😀) ovaj pad od 47% yoy...nije dobro, vise je lose...nadam se da EU bolje gura od RH...

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 9, 2020 at 2:36 PM

Gledajući situaciju u zadnja 3 mjeseca i trenutne narudžbe, u Evropi se očekuje prodaja vozila oko -25% u odnosu na prošlu godinu.

Evropa je u prvih 7 mjeseci -35% ytd., s time da je Srpanj na -4% u odnosu na lani.

Ne znam točno podatke za ADP, ali npr. i Twingo i Clio su u 6. i 7. mjesecu išli dosta bolje nego lani, tako da ja vjerujem da će do kraja godine ytd doći na tih cca 75% od prošlogodišnjeg.

U Rusiji Lada sve ove mjesece (od 6. do danas) ima budžetne količine, samo što tečaj rublja nikako ne ide na ruku.

Pretpostavljam da će se dosta investicija u nove modele odgoditi, što i nije uvijek loše, jer ostaju prihodi od prodaje postojećih modela, a nema potrebe za financiranjem investicija u novu opremu.

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • September 9, 2020 at 2:44 PM

new car sales per European Union country in July 2020 and first seven months of 2020

Ovo je prodaja za sada, vjerojatno će na kraju godine biti oko -25%.

Kolovoz je u EU sa padom oko -15%, ali to nije realno jer je bio prošle godine onaj WLPT...

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • September 9, 2020 at 2:48 PM

Po mojim izračunima promet bi im trebao biti na 83% prošlogodišnjeg. Godina bi morala završiti sa dobiti, jako bi se razočarao ako bude gubitak.

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 9, 2020 at 3:04 PM
    Quote from miljenka5

Po mojim izračunima promet bi im trebao biti na 83% prošlogodišnjeg. Godina bi morala završiti sa dobiti, jako bi se razočarao ako bude gubitak.

Ja smatram da ce q3 i q4 raditi s dobiti...sto znaci da ce godinu zavrsit sa min 20 mil kn dobiti...

Ali neki predvidjaju gubitak???

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 9, 2020 at 3:04 PM

Car Sales in Europe by Vehicle Segment in July 2020

Clio i Twingo idu dosta dobro

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 9, 2020 at 3:12 PM
    Quote from Batka

Car Sales in Europe by Vehicle Segment in July 2020

Jel ja pogresno gledam ili biljeze rast od 26% odnosno 49% u odnosu na proslogodisnji srpanj???

• Batka
    Student
    Reakcija primljeno
    191
    • September 9, 2020 at 3:12 PM

Rusija pokazuje dobar oporavak. Pad je manji nego u EU.

Lada ima budžetne narudžbe sve do 1.12.

Dynamics-of-the-Russian-car-market-by-months-in-2020.png

Quote from Parica
    Quote from Batka

Jel ja pogresno gledam ili biljeze rast od 26% odnosno 49% u odnosu na proslogodisnji srpanj???

Dobro gledaš. U Lipnju je bio Clio bio na +4%, a Twingo +8%, s time da su u H1/2020 ytd imali pad; Clio -37%, Twingo -24%

Edited once, last by Batka: Merged a post created by Batka into this post. (September 9, 2020 at 3:17 PM).

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • September 10, 2020 at 8:00 AM

Jučer se protrgovala lijepa svotica (nije dugo ovako bilo) na adplu a cijena je tu gdje je, ne mrda. Vjerojatno je veća trgovina samo zato jer je jučer živnuo cijeli crobex. Meni je ovo po mom stilu ulaganja i dalje best buy ali sam već pre previše izložen tako da se premišljam, ući još ili ulaziti u nešto drugo. Trenutno ima lijepih prilika na ZSEu. Mahom P/E debelo ispod 10 na jako zdravim dionicama...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 10, 2020 at 9:20 AM
    Quote from Roki

Jučer se protrgovala lijepa svotica (nije dugo ovako bilo) na adplu a cijena je tu gdje je, ne mrda. Vjerojatno je veća trgovina samo zato jer je jučer živnuo cijeli crobex. Meni je ovo po mom stilu ulaganja i dalje best buy ali sam već pre previše izložen tako da se premišljam, ući još ili ulaziti u nešto drugo. Trenutno ima lijepih prilika na ZSEu. Mahom P/E debelo ispod 10 na jako zdravim dionicama...

Potpisujem, samo sam za razliku od Vas jucer dokupio...

Jedno pitanje...jesam ja sanjao ili je prije nekih cca. 5 dana neko iz Top10 uzeo 17k komada van Burze...siguran sam da je bilo vidljivo na MD

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • September 10, 2020 at 9:35 AM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Evo već neki proizvođači dijelova se vraćaju na cijene iz siječnja, a ove godine će sigurno biti u minusu. Dobro zse je druga priča, al oporaviti će se i adpl...

• Roki
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,524
    • September 10, 2020 at 9:39 AM
    Quote from miljenka5

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Evo već neki proizvođači dijelova se vraćaju na cijene iz siječnja, a ove godine će sigurno biti u minusu. Dobro zse je druga priča, al oporaviti će se i adpl...

Mene cijene na našoj burzi uopće ne pate, odgovara mi niska cijena adpl-a jer ga ne namjeravam prodavati, samo dokupljujem...

Quote from Parica
    Quote from Roki

Jedno pitanje...jesam ja sanjao ili je prije nekih cca. 5 dana neko iz Top10 uzeo 17k komada van Burze...siguran sam da je bilo vidljivo na MD

Sjećam se one malo veće OTC transakcije od prije par tjedana. U pitanju je bilo neko pretumbavanje između dva fonda po cijeni čini mi se 110 kn. Iza tog se ne sjećam da je bilo OTC transakcija na ADPLu...

Edited once, last by Roki: Merged a post created by Roki into this post. (September 10, 2020 at 9:42 AM).

• crveni
    Student
    Reakcija primljeno
    98
    • September 10, 2020 at 9:43 AM
    Quote from Parica
    Quote from Roki

Privredna banka, skrbnički, 18.772 kom

• miljenka5
    Student
    Reakcija primljeno
    179
    • September 10, 2020 at 4:22 PM

Čuo sam da traže radnike, a evo i potvrde

https://burzarada.hzz.hr/(X(1)S(y1dpny3…Sifra=108744754

Izgleda da neće propasti firma

Poz!

• Vule
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    377
    • September 14, 2020 at 10:00 PM

nitko ne spominje adpl.. danas je netko prodao za 1mil. ?

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 14, 2020 at 10:51 PM
    Quote from Vule

nitko ne spominje adpl.. danas je netko prodao za 1mil. ?

Po mom skromnom misljenju, na ADPL je svaki dan sve veca disproporcija izmedju cijene i vrijednosti, odnosno cijena svaki dan pada, a drustvo sve vise vrijedi...

Zasto?

1. Prodaja auta lijepo se oporavlja u Rusiji, a ni u EU nije lose (pogotovo twingo i clio); detaljnije na topicu od ADPL

2. PU u Otvorenom je rekao da rade na 75%-80% kapaciteta, da nijedan potpisani ugovor nije raskinut i da ocekuju bolju 2021. od 2020. te da smatra da je najgore iza nas...takoder, bitno za ADPL, je rekao da u buducnosti ocekuje usporen tempo globalizacije i povratak na lokalnu/regionalnu samoodrzivost proizvodnje (ne samo auto industrije)

3. U posljednja dva kvartala ocekujem mali pad prihoda (do 10%) u odnosu na lani, i pozitivan rezultat u oba

4. U H1 su se poprilicno razduzili i pojacali kes poziciju sto mi govori da trenutno nemaju nikakvih problema s likvidnosti

5. Do sada su pokazali da odlicno voze u kriznim situacijama

6. Jedan od najvecih svjetskih proizvodjaca rezervnih dijelova, Faurecia, je na razinama iz veljace 2020. iako ovu godinu radi s gubitkom

Ono sto je problem je nedavna transakcija po 115kn i prodaja PU po 130kn, trenutni izlazak top 10 igraca (60k komada) te jaka koleriranost (pogotovo u padu) s vanjskim trzistima gdje je realno ocekivat jacu korekciju...

Kako god, po meni, uz VLEN najveci bb na trzistu...

Da, pun sam ADPL i kupovat cu jos u padu...a vec je imam i previse...

• naim
    Guest
    • September 15, 2020 at 8:09 AM

Ma ti nisi shvatio jednu stvar odnosno dvije, da vrednovanje u Hrvatskoj u ovakvom trenutku nema smisla jer niti jedna dionica neće na trzistu biti fer vrednovana i drugo, da su auto-dijelovi biznis koji valuacijski gledano nikada ne dostiže vrednovanja nekih drugih biznisa. Dakle, EV/Ebitda za Auto-parts nikad neće biti u rangu Hotel&Leisure industry. Tako gledano, ovdje (na ovakvoj burzi) treba uglavnom ganjati moguca preuzimanja u dugom roku jer jedino ona vise manje fer vrednuju dionice, a ponegdje se dogodi da postoji i spremnost na placanje premije.

Ako se zaista dogodi nekakav bull Market u dogledno vrijeme onda će tvoj rezon postati aktualan, a ocekivana izvedba vjerojatna. Doduše u jednom si u pravu, dobri rezultati (bolji od očekivanih) utjecat će na percepciju rizika i smanjiti mogući downside odnosno limitirati ga u neke racionalne okvire.

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • September 15, 2020 at 8:41 AM

Ja sam mišljenja da s ovakvom firmom, valuacija kad-tad dođe na svoje. Naravno, pitanje je koliko netko može ili želi čekati.

U dugom roku, ne postoji firma čija dionica ne ispliva na površinu, ako oni rade dobro. Kao što ADPL radi već godinama.

Uvijek će biti čupavih godina kao što je ova, uvijek će biti devijacija na tržištu koje vuku gore ili dolje, ali ovakve firme će sigurno donijeti prosperitet svojim (su)vlasnicima. Samo je pitanje kada...

• Parica
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    3,765
    • September 15, 2020 at 10:04 AM
    Quote from naim

Ma ti nisi shvatio jednu stvar odnosno dvije, da vrednovanje u Hrvatskoj u ovakvom trenutku nema smisla jer niti jedna dionica neće na trzistu biti fer vrednovana i drugo, da su auto-dijelovi biznis koji valuacijski gledano nikada ne dostiže vrednovanja nekih drugih biznisa. Dakle, EV/Ebitda za Auto-parts nikad neće biti u rangu Hotel&Leisure industry. Tako gledano, ovdje (na ovakvoj burzi) treba uglavnom ganjati moguca preuzimanja u dugom roku jer jedino ona vise manje fer vrednuju dionice, a ponegdje se dogodi da postoji i spremnost na placanje premije.

Ako se zaista dogodi nekakav bull Market u dogledno vrijeme onda će tvoj rezon postati aktualan, a ocekivana izvedba vjerojatna. Doduše u jednom si u pravu, dobri rezultati (bolji od očekivanih) utjecat će na percepciju rizika i smanjiti mogući downside odnosno limitirati ga u neke racionalne okvire.

U redu, nijedna dionica nije fer vrendovana, znaci kupujemo na diskontu...ja mogu cekati, a dok cekam trejdam i rastem...meni odgovara...doci ce bull kad tad i sve ce postat precijenjeno jer to je tako...

Da su valuacije razlicitih sktora razlicite znam iako nekad ne shvacam zasto (valjda zbog ciklicnosti)...osim toga usporedio sam ADPL sa konkurentom...

Kako god, ADPL je dividendna dionica koja uspjesno posluje i raste u jako potentnom i konkurentskom sektoru...a uz to je jedna od transparentnijih...ciklicna je industrija pa mi i zbog trejda odgovara jer je jako volatilna...sve u svemu dionic bas za svakog investitora i spekulanta...

• Trotter numero uno
    Reakcija primljeno
    15
    • September 15, 2020 at 10:48 AM

Ja bih bas rekao da nije volatilna i da je dosadna ko adrs (u pozitivnom smislu). Naravno da je bilo pada i neke volatlnosti u crnolabudnim vremenima. Ali mislim da to nije karakteristika ove dionice

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 6, 2025 at 9:09 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 6, 2025 at 9:09 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 5, 2025 at 10:42 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. Bankar

June 5, 2025 at 10:42 PM
    1. LKRI (Luka Rijeka d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 6:27 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 5:38 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      171k
      472
    3. umalo

June 5, 2025 at 5:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago