Potop se nastavlja
ADPL (AD Plastik d.d.)
-
-
-
Dok izadju svi nevjernici pa cemo vidit ko je pametniji..
-
iskreno i lijepo napisano.... ali zar vas ne boli OP trošak propuštenih prilika/dobitaka? kojih je bilo jako puno?
Košara s voćem mi je super, samo je jedna voćka trula u njoj
pazite kolega, da se od te jedne ne pokvare i druge!
-
Šta kaže
5 godišnji graf , da ovo ide na 7,50 cca .
Mjesečni minus 12%, problemima nema kraja , kao i općenito euro auto industriji .
Nažalost pad bi se mogao i ubrzati
-
5 godišnji graf , da ovo ide na 7,50 cca .
To je neki jako pametni grah.
Nego, vidim da iako smo koji cenat od najnize cijene u zadnjih 5 godina, prodavaci su jako sretni prodavajuci sto jeftinije. Sigurno ulazu u Dalicku koja zgleda ipak nije bankrotirala. Bas je to lijepo.
Stellantis se okrenuo od Tavaresa i krenuo puzevim korakom uzbrdo. Nista to puno ne znaci no zanimljivo je pratit te razlike u razmisljanju. Medvedi se uvijek bude prerano, bikovi uvijek krecu prekasno.
Ispricavam se na trabunjanju, ipak imam jedno pitanje. Iako sumnjam da ce mi itko odgovoriti. Zna li tko jel su ovi nalozi od po 200 kom IC i ZB?
-
Jedan je moj.
Za ostale ne znam. -
AD Plastik za Financije.hr: Vjerujemo u organski rast prihoda unatoč teškoćama automobilske industrije EU | Financije.hrProblemi europske automobilske industrije s globalnom konkurencijom nisu novost, no u zadnje vrijeme događaji poput ostavke prvog čovjeka Stellantisa i ...financije.hr
Odličan članak, a koliko vidim na tom portalu financije ima još nekoliko članaka o kompaniji ADPlastik. Uprava je sposobna i aktivno radi na rješavanju svih izazova s kojima se susreću i na povećanju vrijednosti same kompanije.
Nekoliko važnih informacija iz intervjua:
Stanje u europskoj automobilskoj industriji je dosta turbulentno. Najnovija su zbivanja prosvjedi u Volkswagenu, ostavka prvog čovjeka Stellantisa, Opel smanjuje proizvodnju… Jesu li to vijesti koje donose glavobolju tvrtki kao što je AD Plastik?
Svjesni smo kroz kakvo intenzivno razdoblje prolazi europska automobilska industrija i iako nismo direktno izloženi navedenim događanjima, sigurno nas ne ostavljaju ravnodušnima. Dinamika tržišta se nezaustavljivo mijenja i mogućnost brze prilagodbe važnija je no ikad. Upravo je to jedna od naših strateških prednosti koju se trudimo maksimalno iskoristiti. Trenutno smo primarno usmjereni na realizaciju ugovorenih projekata i u sljedećoj godini očekujemo ostvarenje punih kapaciteta serijske proizvodnje projekata pokrenutih ove godine. Njihova realizacija pozitivno će utjecati na naše prihode i osigurati nam blagi, ali stabilan rast.
Kao što sam prethodno naveo, u idućoj godini očekujemo ostvarenje punih kapaciteta serijske proizvodnje projekata pokrenutih ove godine i u isto vrijeme nastavljamo svoje komercijalne aktivnosti maksimalnim intenzitetom.
U prvih devet mjeseci poslovni prihodi su rasli godišnje više od 15 posto, rasla je i neto dobit. Kakve rezultate očekujete na razini godine?
Očekujemo nastavak trenda, ali naši ključni ciljevi ostaju očuvanje financijske stabilnosti, povećanje iskorištenosti kapaciteta, postizanje bolje troškovne efikasnosti i rast profitabilnosti. Primarna usmjerenost ostaje i dalje na uspješnoj realizaciji novih projekata, odnosno uspješnim počecima njihove serijske proizvodnje, što će dugoročno osigurati povećanje vrijednosti same kompanije.
Kako vidite kretanje prihoda i profitabilnosti u iduće dvije do tri godine i na čemu to temeljite?
Očekujemo i dalje organski rast prihoda, ali skromniji u skladu s kretanjima na tržištu. Ukoliko se ugovore novi poslovi, na čemu se intenzivno radi, ovaj rast može biti značajniji bez obzira na samo tržište.
Analitičari su u zadnje vrijeme isticali problem kratkoročne zaduženosti i likvidnosti. Koliko je velik taj izazov?
U tijeku su aktivnosti optimizacije i smanjenja kratkoročnih obveza tako da ovo ne smatramo značajnim izazovom u ovom trenutku.
Bilo je najava o novim poslovima do kraja godine koji bi trebali ojačati narudžbe. Je li se to ostvarilo?
Nedavno smo objavili nove poslove koje smo ugovorili sa Stellantisom i Fordom u ukupnoj vrijednosti od 9,1 milijun eura što govori u prilog našim ranijim najavama.
Prodaja električnih vozila u Europi ne ide onom brzinom kako se očekivalo, no pretpostavka je da je tranzicija ipak nezaustavljiva. Kako se AD Plastik prilagođava na tu promjenu?
Budućnost autoindustrije sigurno je usmjerena prema elektrifikaciji i održivim rješenjima, ali i sam put prema dekarbonizaciji treba biti održiv. AD Plastik Grupa proizvodi plastične komponente koje doprinose smanjenju ukupne težine vozila i poboljšavaju njihovu energetsku učinkovitost, bez obzira govorimo li o tradicionalnim ili električnim vozilima. Vrlo smo proaktivni u prilagodbi promjenama industrije te koristimo svoje kompetencije i iskustvo kako bismo iskoristili prilike koje tranzicija donosi.
Ostaje li Europska unija na dulji rok temeljno tržište za AD Plastik i vidite li u tome smislu neke nove iskorake?
Naše su aktivnosti u potpunosti usmjerene na europsko tržište, ali uvijek istražujemo potencijalne nove prilike i kupce sa ciljem diverzifikacije portfelja proizvoda i kupaca.
-
Ima li tko da zna tko prodaje ove tisucice cijelo vrijeme prema dolje i koliko ima
-
Trenutno su na 10 tri različita naloga, ako na to misliš.
-
Trenutno su na 10 tri različita naloga, ako na to misliš.
Da, neko od 12€ prodaje i mislim da je to jedna osoba
-
-
Analitičari su u zadnje vrijeme isticali problem kratkoročne zaduženosti i likvidnosti. Koliko je velik taj izazov?
U tijeku su aktivnosti optimizacije i smanjenja kratkoročnih obveza tako da ovo ne smatramo značajnim izazovom u ovom trenutku.
Bilo je najava o novim poslovima do kraja godine koji bi trebali ojačati narudžbe. Je li se to ostvarilo?
Nedavno smo objavili nove poslove koje smo ugovorili sa Stellantisom i Fordom u ukupnoj vrijednosti od 9,1 milijun eura što govori u prilog našim ranijim najavama.
Lijepo je vidjeti da ih ne muči previše dug. Treba biti fer pa reći da taj dug i nije toliki problem koliko vrlo slaba/nikakva dobit.
Dobro je da idu dalje novi poslovi, ali treba toga još. Ne sviđa mi se što toliko rade sa Stellantisom.
Prošao sam malo detaljnije kroz zadnje kvartalno izvješće u sklopu svojeg bloga pa bacite oko. Po meni je trenutna valuacija realna i mogla bi označiti dno ako četvrti kvartal donese neto dobit.
ADPL 3Q2024AD Plastik je jedna od najslabijih dionica Zagrebačke burze u zadnjih nekoliko godina. Od poremećaja lanaca nabave za vrijeme lockdowna, preko rata u Ukrajini…balkan-bull.com -
...
Lijepo je vidjeti da ih ne muči previše dug. Treba biti fer pa reći da taj dug i nije toliki problem koliko vrlo slaba/nikakva dobit.
Dobro je da idu dalje novi poslovi, ali treba toga još. Ne sviđa mi se što toliko rade sa Stellantisom.
Prošao sam malo detaljnije kroz zadnje kvartalno izvješće u sklopu svojeg bloga pa bacite oko. Po meni je trenutna valuacija realna i mogla bi označiti dno ako četvrti kvartal donese neto dobit.
https://balkan-bull.com/2024/12/16/adpl-3q2024/Čestitam na lijepom blogu i napravljenoj analizi!
-
Čitam financijska izvješća AD Plastika, pa ne nalazim brojeve koje se navode u blogu za dugoročne i kratkoročne obaveze.
Gledajući samo AD Plastik d.d. (ne grupu) na temelju čije dobiti se isplaćuje ili ne isplaćuje dividenda, ako bi ostali na dobiti iz 3Q na godišnjoj razini, tj. već i pod pretpostavkom da 4Q bude 0 (a najave uprave su puno optimističnije), to već stvara EPS od 0,4€. U tom slučaju je pri cijeni od 10 € za dionicu P/E 25.
U potpunosti se slažem sa zaključkom. Dobro su pogođeni glavni izazovi. Ovisnost o jednom velikom kupcu i ta velika nesreća da se u zadnjih tri, četiri godine ulazi iz jedne u drugu krizu, a za koje tvrtka niti na koji način nije odgovorna. To jako frustrira, naročito što sve to ostavlja posljedice na profitabilnost kompanije.
Ali, da ne očekujemo preokret, ne bi bili tu.
Ako se on dogodi, a sramežljive naznake upućuju na takav ishod događaja, ova dionica će ponovno biti vruća roba na ZSE. Tada ćemo uživati u plodovima preuzetog rizika. -
Svi podaci su konsolidirani za grupu, sad sam opet pregledao i čini mi se da su brojevi okej. U Kratkoročne obveze dodana je i stavka AOP124 po uzoru na portal Investiramo. Možda ju izbacim u idućoj analizi da bude kompletno isto kao u izvještaju, mada se radi o razlici manjoj od 1%.
-
Zanimljivo..opet jak pritisak na prodaji. Ulagači testiraju dno:-)
-
Testiraju da vide koliko mogu najviše izgubiti. A neki beru gubitak za smanjenje porezne osnovnice.
-
Testiraju da vide koliko mogu najviše izgubiti. A neki beru gubitak za smanjenje porezne osnovnice.
Tocno to na ovoj dionici su svi u minusu i sad umanjuju porez. I ja sam pomislio da to napravim ali mi sada zao prodavati po ovim cijenama..
-
Tocno to na ovoj dionici su svi u minusu i sad umanjuju porez. I ja sam pomislio da to napravim ali mi sada zao prodavati po ovim cijenama..
Ako sada prodam, nema šanse da uđem nazad po istoj ili manjoj cijeni...to je garant...
-
naslušali se takovih izjava tokom cijele godine na masu tema!
-
naslušali se takovih izjava tokom cijele godine na masu tema!
I bude istina u 90% situacija.
Svaki kraj godine kad nešto prodam radi minusa, uvijek uđem nazad par posto skuplje ...
-
-