KABA (Karlovačka Banka)

 • Izašlo je izvješće za 4. kvartal 2019. godine.

  Karlovačka Banka je nakon uspješne poslovne godine i nekoliko godina sanacije ponovo sa ukupnim kapitalom većim od temeljnog kapitala.

  Ove godine je ostvarena velika dobit i svi pokazatelji poslovanja jako lijepo izgledaju.

  Budućnost bi mogla donijeti nešto što dioničare najčešće veseli. Vlasnici su već kod preuzimanja najavili da će banku sanirati i prodati, a sada je otvorena i mogućnost za isplate dividende u budućnosti.

  Ova dionica bi Vam uz malo sreće mogla donijeti pristojnu zaradu.

  Uz malo manje sreće mogla bi Vam "zarobiti" kapital na dulje vrijeme.

  Sretno.

 • Obzirom da je poništen neki tamo davni dokap, koliko ja shvacam, taj kapital formalno pravno se vise ne nalazi u banci sto bi regulatora (HNB) moglo natjerati da uredi stvar.


  A to uređivanje ne mora uvijek biti dobro za postojeće dioničare jer regulator se mora drzati slova zakona, a ne do kraja poslovne logike. Drugom riječima, budite oprezni u tumačenju zakonskih propisa i modaliteta postupanja regulatora jer to može predstavljati znacajan rizik za postojeće dioničare odnosno kapital u banci.


  Nisam pratio pozadinu iza kapitala, njegova smanjenja pa novog dokapa, al cini mi se da još uvijek sve pravne zavrzlame i dileme oko toga nisu raščišćene.

 • Doduše, donesena je nedavno odluka visokog trgovačkog suda, al ja je ne znam ispravno tumačiti u kontekstu smisla tog spora. https://zse.hr/userdocsimages/…aSShwVb60kqRithqGSg==.pdf


  Nisam nikada vidio da je netko pisao i komentirao te događaje iz 2014 i kasnijih godina nego se sve analize ugoavnom vrte oko javno dostupnih brojeva. Naravno da su brojevi važni za procjenu, ali važni su i pravni sporovi pa netko tko je bolje upućen, mogao bi prokomentirati sve događaje oko banke. Kako je zapala u probleme i kako je tekao put oporavka. Pravno i financijski.

 • Sudski spor oko dokapitalizacije traje od 2014. godine. Prema dosadašnjim presudama još se sa sigurnošću ne može reći jesu li konačno, pravomoćno i bez mogućnosti žalbe dovršeni procesi.

  Za dioničare ( manjinske) spor ima puno manju važnost nego što bi netko mogao pomisliti na osnovu presude o poništenju dokapitalizacije. Ta presuda, ako bi ikada bila provedena, bi na manjinske dioničare utjecala jedino kada bi se većinski dioničari odlučili povući sa svojim sredstvima iz banke i odbili sudjelovati u novoj dokapitalizaciji. Iz banke ih nitko ne može otjerati. Ta nova dokapitalizacija tada bi bila jednaka uvjetima dokapitalizacije koja je provedena prije sporne dokapitalizacije. Gotovo sigurno ista sredstva, ali uz cijenu dionice 50 Kn.

  Pojednostavljeno, za manjinske dioničare postoji samo mogućnost da BV njihove dionice bitno poraste ( oko 2.8 X ).

  To vidim kao potencijalnu mogućnost za veliku zaradu, a uz zanemarivu mogućnost da se nešto zakomplicira.

  Lošija vlasnička pozicija za manjinske dioničare od sadašnje je gotovo nemoguća, a ona je trenutno jako dobra ako gledamo poslovanje i mogućnosti koje takvo poslovanje donosi.

 • Ovako bi trebale izgledati promjene u slučaju provedbe presude o poništenju dokapitalizacije i provedbe nove dokapitalizacije istim sredstvima.

  Mislim da za takav razvoj događaja postoji jako mala šansa.


  Prije sporne denominacije i dokapitalizacije bilo je:

  1.328.233 dionice R-A

  988.000 dionica R-B

  10.824 dionice P-A

  Sporne bi trebale biti sve dokapitalizacije po 10 Kn, ukupno 4.

  1) 7.273.420 dionica R-B

  2) 4.000.000 dionica R-B

  3) 1.969.932 dionica R-B

  4) 2.000.000 dionica R-B

  Ukupno 15.243.352 dionica / 5 = 3.048.670 dionica sa nominalom 50 Kn

  Ukupan broj dionica nakon svega: 5.375.727 kom.

  1.328.233 R-A ( nominala 50 Kn )

  4.036.670 R-B ( nominala 50 Kn )

  10.824 P-A ( nominala 100 Kn )

 • Ma nema tu manjinskih i većinskih dionicara. “Sporno” je 3/5 kapitala banke. Regulator tu gleda suštinu vlasništva i kapitaliziranost banke. Ako nema dovoljno kapitala on banku pošalje u likvidaciju ili predloži neki novi model rjesavanja problema.


  Dakle, ako se neki kapital koji je unesen u banku sudskom odlukom poništi, a banka je u obvezi vratiti kapital onda su svi ostali dionicari u problemu. Ja ne znam koliko je to vjerojatno, al to je znacajan rizik. Nema sumnje da dionicari koji su unijeli kapital u visini 3/5 ukupnog temeljnog kapitala zele ostvariti kontrolu nad bankom, ako je ne ostvare oni bi se mogli povuci i tražiti obeštećenje. Sto pretpostavljam i pokusavaju. A to je onda problem za banku i sve ostale dioničare.

 • :):):):):)

  Kolega Iknow i ja se baš ni na jednoj temi ne uspijevamo složiti oko niti jednog pitanja.

  Gledam na to sa pozitivne strane.

  Ako se ikada oko bilo čega složimo treba dogovoriti odlazak na cugu da to proslavimo. :)

 • :):):):):)

  Kolega Iknow i ja se baš ni na jednoj temi ne uspijevamo složiti oko niti jednog pitanja.

  Gledam na to sa pozitivne strane.

  Ako se ikada oko bilo čega složimo treba dogovoriti odlazak na cugu da to proslavimo. :)

  obojica ste u pravu, on ima argumente zašto ne bi trebalo kupovati, a vi zašto ne bi trebalo prodavati, svi su nam poznati odavno, ali nikoga više ne zanima zbog čega je došlo do ovakvog stanja, niti se rješava, uz ovakvo sudstvo naravno da nije jednoatavno ulagati u ovakve dionice, moje je mišljenje da ipak neće otjerati i ovo malo poštenih, koji ulažu i bore se da ne propadne sve u njihovoj regiji, a lopine primjereno kazniti i oduzeti im sve protupravno stečeno i vretiti banci, inače ima mjesta u kavani, kada padne vaš dogovor

 • Ovdje se nesto čudno dogadja.


  Netko mijenja naloge na asku svakih par minuta i to sada izmedju 12h-14h kad se zna da nema trgovanja.


  Ili je nekome dosadno ili je mutav.....ali to nisu čista posla....

 • moguće preuzimanje na vidiku.

  što predviđate ovdje?


  https://zse.hr/userdocsimages/…Q3jPDSyXrFekbZAY2YA==.pdf

  ako ne "zapucaju" visoko neće puno "otresti" , ali nešto ih goni na ovaj potez, ili lova iz HS ili neizvjesnost sudskih procesa, uglavnom tema za razmišljanje, pa kada vidimo ponudu, ćemo odlučiti, meni se ovo činilo lijepa prilika za dugoročno, ali izgleda se žele riješiti starih, a mi smo onda kolateralne žrtve, uglavnom pritisak u zadnje vrijeme dao je naslutiti da ne daju cijeni gore, sada je jasnije i zašto

 • čestitke svima koji su ovo pratili i grickali.

  ovo je dokaz da uvijek ima nekih prilika na burzi, samo treba pratiti.

  Pretpostavka je majka svih za*eba - Few understand this

 • Danas će se neki pohvaliti uspješnom trgovinom.

  KABA kupljena po 8 Kn, prodana po 9 Kn.

  Sve OK. Lijepa dnevna zarada ako se radi o nekoliko tisuća komada.


  Ipak, ta cijena još ne bi trebala imati nikakve veze sa očekivanom ponudom.

  Ako ponuda bude ispod 10 Kn gotovo da nema dioničara kojima bi se isplatilo prihvatiti ponudu.

  Mislim da su ciljana skupina u ovoj ponudi oni koji su dragovoljno ili prisilno sudjelovali u dokapitalizacijama po 10 Kn.

  Ako ponuditelji žele postići bilo kakav uspjeh morati će ponuditi 10 Kn + bonus.

  Vjerujem da će ponuda biti između 10,xx i 12,5 Kn.

 • Jos niti jedinu dionicu nisam prodao, cijelo vrijeme sam samo nadokupljivao.

  Svakako ocekujem cijenu iznad 10kn! Bonus kojeg kolega upup spominje bi mogao biti i veci, ali pricekajmo pa budemo uskoro "pametniji"!