pa sad ću ti reći kako je završilo... jel se sjećaš, ako si malo postariji muškarac, kako je završio 'NAŠ' bailout bankarskog sektora? i čime se kasnije i Škegro hvalio, kako je spasio bankarski sustav jer da bismo ga prodali, prvo smo ga morali svi mi porezni obveznici dovesti u red
e pa sad ti vidi u kakvom su stanju te banke redom bile (PBZ, Riječka, ZABA...), s kavkim bilancama i kuhanim žabama, kad ih se moralo našim novcima, novcem poreznih obveznika, 'spašavati' da bi ih se prodalo?
meni ni dan-danas nije jasno zašto smo mi nešto sanirali, da bi prodali? to je kao da napraviš generalku na autu i onda ga prodaš, nema logike
u generalku auta ideš kad ga namjeravaš još jedno vrijeme voziti, dakle tim iskupljenjem je što-šta sakriveno i kasnije prodano uz sitnu zaradu (ako uopće)
HT na primjer? da bi ga prodali, zapakirali su u njega sve kablove u šahtovima koji u normalnim društvima nitko ne prodaje, pa danas imamo to što imamo da se HT zahebava s prodajom OPTE, jer mogu
s druge strane, ekipa iz Big Shorta... te banke su dobile ZAJMOVE koji su vrlo brzo vraćeni, dakle to US obveznike nije koštalo centa... ili imaš neke druge info?
vidim da spominješ i Bernieja Madoffa, pa kako je on to molim lijepo završio? čekalo ga je suđenje, vjerojatno doživotna, ali ga nije dočekao živ jer se ubio
Enronu je možda najsličniji Agrokor: krive poslovne procjene, zaduženja van svake pameti, SPV-evi, unakrsna jamstva
no Enron je po postojećem chapter 11 završio u stečaju
a NAŠI su prepisivali Parmalatov 'predstečajni' zakon, pa zaboravili uvrstiti neke stvari, a neke su dodali (famozna jamstva)
čak i u stečaju mali dioničar bi mogao računati na bar par kuna po dionici Leda i uz kasnije solidno poslovanje, izvući se za par godina možda i uz plus
umjesto toga, Ledo je otpisan i onda za par godina (ili koliko je već prošlo) prodan za silne milijune
to je ekipa mađioničara a ne savjetnika