Zašto se vlen strmoglavio ?
I plag ?
za vlen ne znam, ali Plaguna hvata zalet pred sezonu u isčekivanju redovne dividende u 8 mjesecu, al ćemo se načekati
Zašto se vlen strmoglavio ?
I plag ?
za vlen ne znam, ali Plaguna hvata zalet pred sezonu u isčekivanju redovne dividende u 8 mjesecu, al ćemo se načekati
Kako gledam izvješća, osim KODT i banaka sve je to niš posebno...
Zlatan... a nije Ibrahimović
Završila je objava izvješća pa evo neki moj rezime...
Kod izvješća najviše uspoređujem kvartalne rezultate na godišnjoj razini, ali škicnem i odnos na prethodni kvartal i ukupnu godišnju sliku...naravno sve to stavljam u kontekst cijene i fundamenata...uglavnom čušpajz...
Prije svega htio bih naglasit da su, po meni, ovo bili najgori kvartalni rezultati od 2013. od kad aktivno trgujem...
1. KODT, apsolutni pobjednik Q4 izvješća, prebacio je sva visoka očekivanja...unatoč visokoj bazi (poslovanje Q42022.) razvalio je u odnosu na kvartal prethodne godine, prethodni kvartal Q32023. i ukupni godišnji rezultat...uz to, meni jako bitno, u Q4 ima i negativnu vrijednost stavke "promjena vrijednosti zaliha" što znači da su opet naručili više zaliha nego su ih prodali pa možemo očekivati daljnji rast poslovanja u barem prvom dijelu 2024. godine...jednostavno su rasturili...uz sve navedeno su fundamentalno jeftini, a zadnjih dana svjedočimo i završnom izlasku velikih prodavača (AZ fondova) koji su zadnje dvije godine kontinuirano prodavali dionice...imam KODT i najveća mi je pozicija
2. MDKA, mali KODT, zadnjih par godina postalo je normalano da imaju rast prihoda i dobiti od cca 20%, fundamentalno jeftini, nisam ih detaljno anlizirao jer ne posjedujem donice, ali na prvu odlični...dionice nemam jer me odvraćaju visoka potraživanja od države koja rastu iz godine u godinu...i to je glavni razlog zašto ih nisam nikad ozbiljno kupovao...
3. Banke rasturile, ali očekivano...cijene su im poprilično reagirale prije objave izvješća pa nije bilo pozitivnih promjena cijene, dapače...trenutni fundamenti su prihvatljivi (više jeftini nego skupi) i bankarofili se kunu da će 2024. bili jednako dobra ako ne i bolja od 2023. čime se ja ne slažem...naime kad pogledamo kamatne prihode ZABE oni stagniraju zadnja dva kartala, a dobit Q4 kvartala je najniža od svih kvartala u 2023. godini...meni je to logično jer sa protekom vremena, koliko god ECB držao visoke kamate, kamatni rashodi će konvergirat prema kamatnim prihodima i smanjivati profitabilnost...ista priča sa dobiti je i kod IKBA osim što njoj kamatni prihodi za razliku od ZABE rastu i u Q4 (u odnosu na Q3)...kod HPB isto je dobit u Q4 najniža od svih kvartala u prethodnoj godini s tim da kao i kod IKB kamatni prihodi rastu u svim kvartalima; za razliku od drgih banaka HPB je jedini nešto napravio drugačije (Superštednja) i moguće da u ovoj godini bude imao nešto drugačiji rezultat od konkurencije..vrijeme će pokazat je li to bio dobar/loš potez...na izvješću sam prodao HPB jer sam se usr.ao kad sam vidio kako ZABA tone i jer sam kapitalizirao lijep prinos u zadnja dva mjeseca...ionako sam je kupio samo za Q4 izvještaj...mislim da će bankama 2024. bit lošija od 2023., a nije mi zanimljivo biti u dionici koja slabije posluje u odnosu na prethodnu godinu koliko god bila jeftina...banke slabo kužim pa uglavnom samo trejdam i špekuliram, i naravno možda sam poptuno u krivu...
4. Turisti, već 3 godine sam dosta izložen turistima i stalno ih čekam, a ono ništa (jbg, ove što su išle (PLAG, LPLH, MONP) nisam imao )...početkom ove godine sam ih pokratio i kupovao zvjezde padalice (DLKV, ERNT i ADPL) i usro motku...izvješća su im sasvim solidna, ma i više od toga, bez jedokratnih stavki, kad pročitaš *.pdf većina je imala odličnu godinu i sad su mi opet na radaru, već sam započeo s vraćanjem pozicija pogotovo na ADRS......a obzirom na cijene bookinga za 2024. možemo očekivati još bolju 2024. godinu...mislim da bi turisti mogli biti pobjednici ove godine..
5. ERNT i SPAN...teško razočarenje...ERNT na 100 mil EUR zaradi 1 EUR, a SPAN nakon svih akvizicija i "priča" odradi kvratal s gubitkom...s tim da SPAN lošije posluje već 3 kvartala zaredom i to uz trend pogoršanja, a cijena je, unatoč tome, poprlično narasla u zadnjih godinu...do početka prošle godine bio sam veliki vjernik u SPAN i detaljno analizirao poslovanje i pratio fundamente, ali zadnjih 9 mjeseci, uslijed sve lošijeg poslovanja mi je van fokusa; pretpostavljam da uopće nije fundamentalno jeftina, dapače...ukratko, razočarali su me skroz i na objavu izvješća sam prodao preostalu količinu...ERNT ukupna godina super, ali Q4 hladan tuš, sad se pitam je li Q4 novo normalno ili izuzetak i to je ono što me zanima...na izvješću sam skratio 1/3 i sad čekam Q12024. i objavu divke pa ću odlučit što s ostatkom...
6. ADPL...prije izvješća sam kupovao na 13,2EUR (sitno, oko 3% portfelja) i sad čekam...očekivao sam bolji Q4, nije me razočarao, ali oporavak ide sporo, čak bih rekao i da je upitan...ništa, kao i kod ERNT čekam Q1 pa ću vidjet kako dalje...volim ADPL i smatram da imaju spospobnu upravu jer od 2014. posluju u teškim/nemogućim uvjetima (Rusija, pa COVID, pa opet Rusija, pa sad Kinezi koji napadju EU tržište) i do sada su uvijek izašli još jači...i dalje vjerujem u njih, ali sam i jako oprezan...
7. Brodari...ATPL izvješće razočarenje, ali trgovanje nakon Ponude kao iz najgoreg horora...užas, nisam ovo ni u ludilu očekivao, a vozarine divljaju...očekujem dobrovoljnu ponudu TNPL tokom godine po istoj cijeni...JDPL sam samo okom prošao jer ne želim ni blizu biti gdje se spominje TNPL i mogu reć da je Deda ispao jedini pravi kapetan...bravo za Dedu...ULPL je čisti dokaz koliko se teško izvuč iz dužničkog ropstva...njima troškovi kamata iznose više od 20% poslovnih prihoda...ne mogu profitabilno poslovat unatoč bolesno visokoj vozarini za tanker koji imaju...a nisu jeftini...
8. KOEI, DLKV...što reći, KOEI zarađuje otrpilike koliko iznosi njegov udio u dobiti KODT-a, ostale sastavnice grupe rade bez profita, katafakinstrofa...nije mi jasno kako, kad obijemo prihode i dobit od KODT-a, na cca 580 mil EUR prihoda ostvari samo 16 mil EUR dobiti nakon oporezivanja i to u vrijeme "zelene tranzicije"...pa kad će namlatiti lovu ako neće sad????...da im nema KODT-a kruha bi bili gladni...DLKV velika očekivanja (bar meni), rezultat truba...isto kao i KOEI, kad će mlatiti lovu ako neće sad, više nemaju probelma sa financiranjem projekata, nemaju značajan trošak kamata, imaju dobro popunjenu Knjigu Ugovora, a oni posluju kao i prije par godina kad su bili u predstačajnoj i prezaduženi...kao da se ništa nije promijenilo...nemrem bilivit...iako, kod DLKV mislim da traje vlasničko preslagivanje i da će KONČAR ići u preuziamnje 100% vlasništva te da se zato naštimavaju i izvješća, ali i cijena na burzi...kako god, jad i bijeda...i KOEI i DLKV sam prodao u razdoblju oko izvješća...
9. PODR i ATGR...PODR je narasla 60% u manje od godinu dana, a poslovanje znatno lošije nego lani, prihodi rastu sporije od inflacije (realno padaju), EBITDA pada...to je burza...to su Pivci, tko je iskoristio bravo za njega...uglavnom, fundamentalno skupa s trendom lošijeg psolovanja...za mene, ne hvala...ATGR i dalje držim iako ni sam neznam zašto, Q4 i godina bolja od lani, ali sve je to jalovo...slab i usporen oporavak, a ni najave nisu baš pretjerano optimistične...fundamentalno više skupa nego jeftina, ali barem joj ozbiljno rastu prihodi pa se nadam da će jednog dana krenut i oporavak marži što će poprilično podignuti i dobit...očekivao sam to krajem 2023. godine ali očito ćorak, ništa od toga...tu kao i kod ERNT i ADPL čekam Q1 i nadam se nekom vidljivom oporavku...u suprotnom leti iz portfelja iako je jako volim...ali oporavak je baš spor...
10. VLEN...šteta šteta, sve je bilo spremno za šampanjac, a ono šamar...težak je remontni biznis, ukupno, godina je iznad očekivanja, ali Q4 je baš zasr.ao...iskorak (ili potonuće) će biti nakon rekonstrukcije DOKa 11...stvarno im na ruku ide ova nestabilnost i nadam se da će ubacit u brzinu više s tim dokom...za sad gledam i ne talasam...
10. JNAF, SAPN, KRAŠ bezveze...Luke bolje ne gledat ni trgovat...AUHR odlična, ali kontrolirana dionica (već godinama) ..IGH, bez jednokratnih stavki opet poslovanje s gubitkom, a INGRA bilda razultat, ali nigdje stvarne love i prihoda od prodaje...HT odličan, kupio sam ga na izvješću; napokon ima rast prihoda uz osjetan rast NPM...baš su dobro poslovali...
ZAKLJUČAK:
Osim KODT-a koji je prebacio i najviša očekivanja, sva izlistana društva su objavila izvješća ili u skladu s očekivanjima (i kretanjem cijene) ili su razočarala, s tim da je više ovih koji su razočarali...ja i dalje držim čvrsto KODT, planiram nadokupit turiste (vidim da se već zelene), a ERNT, ADPL i ATGR imaju još jednu priliku iako sam početkom ove godine imao velika očekivanja oko njih...
Nedavno je netko napisao da su nova vremena i da više nitko nije spremena čekati ništa...i ja se u potpunosti slažem...vremena su toliko nestabilna da su mi 3 mjeseca postala kao godina...želim rezulatat odmah i sad, u suprotnom odlazim jer za tjedan dana na ino tržištima može sve popucati i onda đabe si čekao...
Čisto za info, početkom ove godine predvidio sam rast ERNT, ADPL, DLKV i SPAN i sve sam za sada fulao, tako da postoji vjerojatnost da cijla ova litanija bude promašena...ali ne bojim se, prilagođavat ću se u hodu
Hvala Parica
što se banaka tiče... ne berite brigu
radio sam jedno godišnje izvješće pa sam primijetio da mi je RBA povećala onu jednokratnu naknadu za provođenje naloga s 0,37 na 0,40 eur, te za priljevnu doznaku s 0,10 na 0,11 eur (u 2023.-oj)
njima (bankama) kamatni prihodi stagniraju već dulje vremena, a s naknadama se 'igraju' kako im paše
(upravo iz tog razloga uvedena je EKS da bi lakše mogli usporediti međubankovne odnose)
Hvala Parica
radio sam jedno godišnje izvješće pa sam primijetio da mi je RBA povećala onu jednokratnu naknadu za provođenje naloga s 0,37 na 0,40 eur, te za priljevnu doznaku s 0,10 na 0,11 eur (u 2023.-oj)
njima (bankama) kamatni prihodi stagniraju već dulje vremena, a s naknadama se 'igraju' kako im paše
(upravo iz tog razloga uvedena je EKS da bi lakše mogli usporediti međubankovne odnose)
Upravo suprotno, neto prihod od naknada stagnira, a neto kamatni prihod raste, primjer HPB-a( primijetite koliko će biti bolji neto kamatni prihod U 1Q24 naspram 1Q23?!)
Hvala Parica
Naknade
Prije mjesec dana sam nešto majci rješavala u poslovnici jedne velike banke i sjetih se da za dvije kartice na maminom računima nisam uopće dobila pinove. Djelatnica banke kaže” Ah, ta pošta danas je tako nesigurna”, nije uopće provjerila da li su mi poslali pin već me pitala želiim li te pinove i uredno mi naplatila 2,65 € svaki. Ni danas nakon mjesec dana nisu stigli postom pinovi.
Ah, ta pošta 😁 Izgleda da samo pinove ne dostavlja jer ostalo sve uredno dobivam. 😁
Display MoreHvala Parica
Naknade
Prije mjesec dana sam nešto majci rješavala u poslovnici jedne velike banke i sjetih se da za dvije kartice na maminom računima nisam uopće dobila pinove. Djelatnica banke kaže” Ah, ta pošta danas je tako nesigurna, nije uopće provjerila da li su mi poslali pin već me pitala želiim li te pinove i uredno mi naplatila 2,65 € svaki. Ni danas nakon mjesec dana nisu stigli postom ponovi.
Ah, ta pošta 😁
ja sam prošao još gore: po jednom računu sam otvorio punomoć, kao dodatni korisnik
nagalsio da mi treba samo pregled (pristup) tom računu u mojem e-bankingu da mogu vršiti plaćanja s njega... uredno mi poslali dodatnu karticu (naplatili naknadu za dostavu kartice i PIN-a iako nisam to tražio)
Cuclaju te banke sve jače,da mi ne šalju dividende kontra drage bi mi bile
Evo jednog osvrta našeg Gojka Drljače. Vrijedi pročitati.
Dobra je oklada da rast cijena, više od vjere da će buduće dobiti opravdati valuacije, pokreće naivna pohlepa. No, pričekajmo izvješća 🙂
složio bih se s većim dijelom Drljačinih navoda...
no, što-šta je tu zbunjujuće kad se pogleda nekoliko grafova: 1) commodity index GS-a (SPGSCI), 2) prinos na 10.g US obveznicu (US10Y), 3) Russell 2000 (IWM)
1) graf pokazuje da se sve robe poprilično dobro drže, iznad SMA21 i SMA50, no preko 60% sastavnice čini nafta i naftni proizvodi uključivo plin, možda bi bolji primjer bio DJ-ov BCI jer je uravnoteženiji u sastavnicama, no i on je trenutno preko SMA50; vrlo čudno da prije FED-ovog skorog zasjedanja i odluke o kamatama tržište roba ne pokazuju da je borba s inflacijom gotova?
2) još je čudnije da obvezničari, za koje se tvrdi da svojom trgovinom određuju smjer drugih tržišta, najprije equity-ja, sviraju drugu muziku te se prinos na 10g. US obveznicu trenutno konsolidira između 4.35% do 4.20% te ne pokazuje naznake daljnjeg rasta? dakle, to mi govori da Powell sigurno neće dalje dizati kamate te da je trenutno opterećenje za poslovanje dovoljno visoko na ovim razinama
3) nastavno na toč. 2) IWM koji u svojim sastavnicama sadrži dosta manjh kompanija čije su bilance opterećene dugom, začudo, konačno izlazi iz duljeg razdoblja konsolidacije i odmahuje rukom na opasnost od higher for longer scenarija
Marc Chaikin gostuje svaka dva tjedna na Benzinga PM Prep-u i rado slušam njegove komentare: kaže 'ne očekujte u izbornoj godini pad S&P indeksa veći od 4-5% (korekcija)' te najavljuje jaku drugu polovicu godine za equity
Robert P. Balan očekuje ovaj mjesec izbijanje iz cipela retail sitne raje jer se veliki institucionalni igrači hedžiraju i vidljiv je neto odljev njihovih doznaka, naziva to ponašanje retail at it's finest
trgovina s dionicama poluvodiča (ali ne samo njih, priključuju se i IBM, Dell...) liči zaista na novu tehnološku revoluciju koja će mnogim kompanijama donijeti značajne uštede kroz rezanje troškova implementacijom umjetne inteligencije, humanodinim robotima 'na traci' i sl.
pa sad... budi pametan?
----------------
dodajem i graf zlata kao šećer na kraju, izlazak iz zastavice
Postoji jedna velika razlika od danas i balona iz prošlosti. Danas je ekipe na marketu puno više ibarataju s puno složenijim i opasnijim derivatima nego ikada u prije.
Srećom smo mi u Hrvatskoj zaostali 100 godina iza Amerike pa nismo razvili ni blizu te derivate.
Srećom smo mi u Hrvatskoj zaostali 100 godina iza Amerike pa nismo razvili ni blizu te derivate.
Ne trebaju nama derivati kad ljudi kupuju recimo jedan SPAN koji se trži sa P/E 81 trenutno i očekuju da će cijena ići gore, a dok im je jedan ERNT sa P/E manjim od 12 preskup , prodaju ga, te očekuju da će cijena ići dole...ovo je sektorska anomalija poput HPB-ZABA do prije koji dan, pa smo vidili kako se ZABA brže bolje korigirala cjenovno na dole...
.......
8. KOEI, DLKV...što reći, KOEI zarađuje otrpilike koliko iznosi njegov udio u dobiti KODT-a, ostale sastavnice grupe rade bez profita, katafakinstrofa...nije mi jasno kako, kad obijemo prihode i dobit od KODT-a, na cca 580 mil EUR prihoda ostvari samo 16 mil EUR dobiti nakon oporezivanja i to u vrijeme "zelene tranzicije"...pa kad će namlatiti lovu ako neće sad????...da im nema KODT-a kruha bi bili gladni...DLKV velika očekivanja (bar meni), rezultat truba...isto kao i KOEI, kad će mlatiti lovu ako neće sad, više nemaju probelma sa financiranjem projekata, nemaju značajan trošak kamata, imaju dobro popunjenu Knjigu Ugovora, a oni posluju kao i prije par godina kad su bili u predstačajnoj i prezaduženi...kao da se ništa nije promijenilo...nemrem bilivit...iako, kod DLKV mislim da traje vlasničko preslagivanje i da će KONČAR ići u preuziamnje 100% vlasništva te da se zato naštimavaju i izvješća, ali i cijena na burzi...kako god, jad i bijeda...i KOEI i DLKV sam prodao u razdoblju oko izvješća...
....
Generalno ti je slika sa KOEI ta da ne može Dist toliko zaraditi, kolko Gim moze ujebat. Taj Gim je valjda zadnja utvrda socijalizma igdje....dovoljno je pogledati zgrade i prostore uokolo na Fallerovom. Jednom rječju Cios....
Pa smo u manjku tih derivata napravili od sebe derivat
onaj reče u izbornoj godini ne očekuj ovo ili ono. a šta ako ti izbori krenu pitaj boga kuda? da se ne održe, da netko ne prizna rezultate i td. ova vremena, a samim time ni izbori nisu normalni tako da možemo očekivati nešto što još nismo vidjeli. ništa neće ići po staroj šabloni.
Bezveze mi je članak Gojka, kao neki fosil koji cvili jer se tradicionalna pravila evaluacije ne poštuju pa je kao sve otišlo kvragu. Sad su svi kockari, da tržište rokne 40% onda bi svi bili ulagači. Po meni su face koji su ušli u tech sektor na vrijeme, ne izlaze ni pri ovim evaluacijama nego još čekaju jer još će ovaca uć. Dva su momenta, kupiti jeftino i prodati skupo, al ne kad je tebi skupo nego još izdržati i u euforiji prodati.
Ima genij ulaganja, Druckenmuller, 30 godina sa prosjecinm godisnjim prinosom od 30% i bez ijedne godine gubita? Kako? Rekao je da je imao srecu rano u karijeri 'otkriti' kako. Njegove modele, p/e, fundamentalne mu je šef bacio u smeće. Rekao je ajde napravi modele koji prate novac u opticaju. Tako je, money supply i ciklusi printanja novca. Usa nema izbora, mora printati, predizborna godina, nema greške.
Za btc je zaboravio spomenuti ETF-ove, najbrze rastući, blackrock u samo 34 dana 10 milijardi AUM. A prvi put si kao retail mogao fronrunnati wall street. A kako, rekli su da je btc mrtav i prevara. Prevara je što federalne banke printaju bez pokriča i financiraju ratove i proizvode inflaciju, erodiraju novac. E brate, upali printer a ja cu u btc i tech. Novo normalno nece dovjeka al ne treba mi duze doli godina.
I da, Druckenmuller ima NVDA najvecu poziciju i Microsoft. Ih, što bi Gojko rekao za njega - bice kockar.
Kad ste pročitali da je ijedan naš novinar optimističan? Samo crnjače to je i inače uobičajeno. Tako ispadaju jako pametni, kao oni su oprezni. A pare se ne mogu zaradit ako nisi optimist