1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 25, 2022 at 4:25 PM
    • #13,001

poanta je u tome da je postojala mogućnost izbora

zašto je netko izabrao švicarski franak a ne euro, promjenjivu ili fiksnu kamatu to je njegov izbor

bez ocjena molim

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 25, 2022 at 4:37 PM
    • #13,002
    Quote from verdi

bankari su vrlo dobro znali šta rade jer je poznata definicija švicarca kao tzv. sigurne luke. sad da li su oni namjerno navukli obično stanovništvo u tu zamku ili su ovi radi vlastite pohlepe i neobrazovanosti u nju upali sami veliko je pitanje. zbog toga se inzistira na političkom raspetljavanju ovog gordijskog čvora. kad bi se stvar svela samo na ekonomske odnose normalo da bi dužnici propali. da li bi njihova propast svima nama ostalima donijela nekakvu korist čisto sumnjam.

da je to politički problem to je u redu, ali problem treba predstaviti realno

javni je podatak da se od 50 k kredita u švicarcima samo 10 % odnosi na kupnju prve nekretnine

bez ocjena molim

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • December 25, 2022 at 4:39 PM
    • #13,003

ako se dobro sjećam u početku nije postojala mogućnost izbora već je švicarac bio nametnut od strane banaka. poslije su političkom odlukom dali mogućnost izbora. igrom slučaja jedan moj prijatelj je kupio švicarce i žalio mi se kako je u minusu. onda je došla kriza i ja sam ničim izazvan sam se zaigrao sa tim valutnim parom sfr/€ i naravno da sam popušio. i sama švicarska centralna banka je izgubila 4 milijarde franaka pokušavajući obuzdati tečaj sa dostupnim ekonomskim alatima. kad su vidjeli da je potražnja za frankom ogromna i sami su bili prisiljeni pribjeći restriktivnim metodama i vezati tečaj. nadam se da se sjećate toga.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 25, 2022 at 4:57 PM
    • #13,004
    Quote from accountant

jako vas puno ovdje, dragi moje kolege, nema pojma o tome što je potrošač, a što je banka

u ugovornom odnosu prilikom podizanja kredita mi smo potrošač isto kao kad kupujete perilicu na kredit

jeste li znali da suci u sudskim predmetima ne prave razliku je li potrošač-uzimatelj kredita knjigovođa, financijaš, isto bankar ili inženjer kemije, učitelj ili blagajnik u Konzumu; svi su jednako tretirani jer banka je ta koja u odnosu kreditora i potrošača treba preuzeti koristi (kamatu) ali i rizike na sebe

naravno da je banka u mojem slučaju, a nisam jedini, sve rizike prebacila na mene potrošača

ista vam je stvar kad dignete potrošački kredit za perilicu rublja npr.

tko bi od vas pristao da vam kreditor nakon godine dana otplate digne cijenu perilice s 5.000 kn na 10.000 kn, digne kamatu u kreditu, pa još kaže ako platiš ranije glavnicu uzimamo ti 1% na ostatak neotplaćene glavnice? koje glavnice? naravno ove nove koju su sami izmislili da im sada pripada

zato nas pustite da se kroz sudske procese izborimo za sebe ali i za sve vas buduće potrošače kako bi imali pravedniji sustav, koji će vas štititi od gramzivosti trgovaca

Display More

dajte molim vas...

Pojašnjenje "analize rizika koje nose krediti uz valutnu klauzulu i s promjenjivom kamatnom stopom - primjer kredita vezanog uz švicarski franak" HNB., 25.8.2006.

Pojašnjenje "analize rizika koje nose krediti uz valutnu klauzulu i s promjenjivom kamatnom stopom - primjer kredita vezanog uz švicarski franak" objavljene u Biltenu o bankama br. 12
    www.hnb.hr

Od ove objave pa do kraja 2008 još je gotovo 20 milijardi kuna Švicaraca uzeo.

krediti stanovništvu u VK CHF

kraj 2004 4.5 mlrd kn

6mj 2005 9 mlrd kn (saborski istup zamjenika guvernera HNB-a u srpnju)

kraj 2005 15 mlrd kn

6mj 2006 22,5 mlrd kn (5mj-izdan službeni dokument bankama o VIKRu!)

kraj 2007 36 mlrd kn!

kraj 2008 40 mlrd kn!

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 25, 2022 at 5:19 PM
    • #13,005

Ne radujem se ničijoj propasti ali ne želim da me prati bauk socijalizma i država koja brine za loše odluke naroda

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • December 25, 2022 at 5:33 PM
    • #13,006
    Quote from plavi05

Ne radujem se ničijoj propasti ali ne želim da me prati bauk socijalizma i država koja brine za loše odluke naroda

to su sad već filozofske postavke. jedna od njih je i korumpirane nacije. države se zadužuju do besvjesti i narod klima glavom dok god se i njima baca na stol neka crkavica. preneseno u privatnu sferu kao da imaš ženu koja se svaki dan zadužuje na karticu ali dok se jedu biftek i škampi ti ne poduzimaš ništa. jednog dana se refa mora podvući.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • December 25, 2022 at 6:54 PM
    • #13,007
    Quote from plavi05

Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platite i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti

Nije to ista situacija, burza je za odabrane, a krediti se dizali između ostaloga i za egzistencijalne potrebe.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • December 25, 2022 at 8:36 PM
    • #13,008

I ekonomist profa lj. Jurčić uzeo je kredit u Švicarcima. Reklame su bile pompozne a krediti povoljni i ljudi su gladi li bradu i hvalili se kako su dobro odigrali ali zbog pomame za tim kreditima našla se i Švicarska u problemima.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 25, 2022 at 8:52 PM
    • #13,009
    Quote from tento
    Quote from plavi05

Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platiti i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti

Nije to ista situacija, burza je za odabrane, a krediti se dizali između ostaloga i za egzistencijalne potrebe.

Evo ovo je srž hrvatskog problema, ja upravo mislim suprotno, krediti su za bogatu e koji se igraju hipotekama, a dionice su za sirotinju koja svoju teško stečenu ušteđevinu ne žele gubiti u gotovini nego žele uložiti u profitabilne kompanije i kroz kapitalnu dobit i dividendu uvećava ti svoju ušteđevinu a onda kada steknu bar 1/2 vrijednosti stana ući u kredit za drugu polovinu i tako sebi stvoriti uvjete ne biti vječni dužnik

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • December 25, 2022 at 8:56 PM
    • #13,010
    Quote from tento
    Quote from plavi05

Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platite i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti

P.S. Nemam potraživanja prema bankama vezano za švicarac.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 25, 2022 at 9:01 PM
    • #13,011

Nemojte mi samo pričati kako se ne da ništa uštedjeti sa ovim plaćama, a onda kad se dobije kredit nađe se novaca i za mjesečnu ratu glavnicu a i za kamatu, to mi je zapravo nedokučivo

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • December 25, 2022 at 9:03 PM
    • #13,012
    Quote from plavi05
    Quote from tento

Evo ovo je srž hrvatskog problema, ja upravo mislim suprotno, krediti su za bogatu e koji se igraju hipotekama, a dionice su za sirotinju koja svoju teško stečenu ušteđevinu ne žele gubiti u gotovini nego žele uložiti u profitabilne kompanije i kroz kapitalnu dobit i dividendu uvećava ti svoju ušteđevinu a onda kada steknu bar 1/2 vrijednosti stana ući u kredit za drugu polovinu i tako sebi stvoriti uvjete ne biti vječni dužnik

Dionice su samo jedan vid ulaganja. Koliko sam upoznat većina ulagača ovdje na forumu imaju pozamašan iznos u dionicama, milion i više, mislite da su sirotinja?

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 25, 2022 at 9:32 PM
    • #13,013
    Quote from tento
    Quote from plavi05

Dionice su samo jedan vid ulaganja. Koliko sam upoznat većina ulagača ovdje na forumu imaju pozamašan iznos u dionicama, milion i više, mislite da su sirotinja?

Ajde da ste rekli barem milijun eura, milijun kuna je stvarno malo, ne možete pošteno ni uložit u 3-4 dionice.

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • December 25, 2022 at 9:49 PM
    • #13,014
    Quote from Junius
    Quote from tento

Ajde da ste rekli barem milijun eura, milijun kuna je stvarno malo, ne možete pošteno ni uložit u 3-4 dionice.

Kolega Junius, diverzifikacija, kakva sirotinja?

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • December 25, 2022 at 10:03 PM
    • #13,015

Sirotinjom se nazivaju ljudi i na Baniji i centru Zagreba koji očekuju da im država obnovi stambene objekte, što bi na ovo imali reći beskućnici u Zagrebu čiji je dom kolodvor i ne traže da im država rješava stambeno pitanje

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • December 25, 2022 at 10:30 PM
    • #13,016

gleda li tko bloomberg adria

bez ocjena molim

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • December 25, 2022 at 10:43 PM
    • #13,017
    Quote from plavi05

Sirotinjom se nazivaju ljudi i na Baniji i centru Zagreba koji očekuju da im država obnovi stambene objekte, što bi na ovo imali reći beskućnici u Zagrebu čiji je dom kolodvor i ne traže da im država rješava stambeno pitanje

Upravo sam ovo napisao par postova prije, zašto bi na Banovini i ZG obnavljali-gradili kuće/stanove, zašto onda ne obuhvatimo i beskućnike, te podstanare pa i njih skučimo o trošak države??? Mene ti parcijalni pristupi istoj problematici, strašno izbacuju iz takta.

Nadalje zašto ti iz Banovine i danas imaju osiguran besplatan smještaj, pa čak i dio režija, zašto se ovo ne protegne na podstanare i beskućnike???

• tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,056
    • December 26, 2022 at 9:02 AM
    • #13,018

Kolega, opet miješate kruške i jabuke.

Ljudima na Banovini u Zg se dogodila prirodna katastrofa, na koju kao pojedinci nisu mogli utjecati. Nije li normalno da država pomogne. Kao i ljudima poslije rata koji su izgubili svoju imovinu, na koju je plaćen porez. Ne pomaže li podstanare i mlade obitelji kroz kredite apn. Naravno da treba pomoći i beskučnicima i vjerojatno pomaže kroz prihvatilišta, tople obroke i dr.

Prvi su posjednici koji su ostali bez imovine ne svojom krivnjom, drugi nemaju imovinu što ne znači da je neće imati i nešto stvoriti.

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • December 26, 2022 at 11:25 AM
    • #13,019

Kolege . Ja na to sve gledam ovako..

Hrpa ljudi je izgubila dom na Baniji...no.

.tvrdim da je dobar dio tih ljudi i prije potresa bio bez posla..

Zašto jednostavno ne dignu sidro i ne ode u DE ilo AT nešto raditi ?

Imali bi topli smejstaj a ne bi bili u kontejneru..

Najlakše je kukat kako se nema da država pomogne.. ja sam kuna po kuna pa 100 kn pa 1000 pa 10 000 i nešto uložio u dionice i sada dobivam barem neku divudnedu.. nije to nešto da mogu živjeti bez rada.. no bolje išta nego ništa.. najlakše je da ti ja plaćam struju kroz porez a ti da sjediš u kontejneru i grijesi se na moj troška..

I ja bi sjedio u birtiji i vrtio ključ od novog BMWa a onda nakon birtije si grijo guzicu na grijanim sicevima i ručice na grijanim volanu.

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • December 27, 2022 at 10:39 PM
    • #13,020

Ne znam da li je tko stavio da je sutra zadnji dan trgovanja u 2022. godini, pa evo:

Zagrebačka burza d.d. donijela je odluku da se dana 29. i 30. prosinca 2022. godine neće odvijati trgovanje na XETRA T7 trgovinskom sustavu na svim segmentima uređenog tržišta te multilateralne trgovinske platforme – Progress tržišta kojima upravlja Zagrebačka burza d.d., kako bi svim članovima Zagrebačke burze d.d. bio omogućen učinkovit i siguran prijelaz na valutu euro.

Želim Vam svima sve najbolje za Božić i Novu godinu, te da nam burza iduće godine

na krilima Eura malo procvjeta, kako kaže Hladno pivo <3

Kad jednoga dana burza procvjeta

I navale Švabe u rekordnom broju

Cijela će zemlja, samo od burze

Živjeti kao bubreg u loju

Samo će vječni rekreativci

Radit na polju ili biti vojnici

Slavonija će biti golf teren

A tko previše trguje, uhapšen

To će biti taj dan

To će biti taj dan

Pogledaj gledalicu

Lezi pod palmu i uživaj!

Debele Švabe će se tući za vize

Da dođu do nas i potroše devize

Plate cestarine i skupe vinjete

Da vide to more i kupe dionice Vegete

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 177

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      177
      Pregleda
      57k
      177
    3. jkova25

May 22, 2025 at 1:20 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 1:20 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. SILVIO2024

May 22, 2025 at 1:20 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,805 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago