poanta je u tome da je postojala mogućnost izbora
zašto je netko izabrao švicarski franak a ne euro, promjenjivu ili fiksnu kamatu to je njegov izbor
poanta je u tome da je postojala mogućnost izbora
zašto je netko izabrao švicarski franak a ne euro, promjenjivu ili fiksnu kamatu to je njegov izbor
bankari su vrlo dobro znali šta rade jer je poznata definicija švicarca kao tzv. sigurne luke. sad da li su oni namjerno navukli obično stanovništvo u tu zamku ili su ovi radi vlastite pohlepe i neobrazovanosti u nju upali sami veliko je pitanje. zbog toga se inzistira na političkom raspetljavanju ovog gordijskog čvora. kad bi se stvar svela samo na ekonomske odnose normalo da bi dužnici propali. da li bi njihova propast svima nama ostalima donijela nekakvu korist čisto sumnjam.
da je to politički problem to je u redu, ali problem treba predstaviti realno
javni je podatak da se od 50 k kredita u švicarcima samo 10 % odnosi na kupnju prve nekretnine
ako se dobro sjećam u početku nije postojala mogućnost izbora već je švicarac bio nametnut od strane banaka. poslije su političkom odlukom dali mogućnost izbora. igrom slučaja jedan moj prijatelj je kupio švicarce i žalio mi se kako je u minusu. onda je došla kriza i ja sam ničim izazvan sam se zaigrao sa tim valutnim parom sfr/€ i naravno da sam popušio. i sama švicarska centralna banka je izgubila 4 milijarde franaka pokušavajući obuzdati tečaj sa dostupnim ekonomskim alatima. kad su vidjeli da je potražnja za frankom ogromna i sami su bili prisiljeni pribjeći restriktivnim metodama i vezati tečaj. nadam se da se sjećate toga.
Display Morejako vas puno ovdje, dragi moje kolege, nema pojma o tome što je potrošač, a što je banka
u ugovornom odnosu prilikom podizanja kredita mi smo potrošač isto kao kad kupujete perilicu na kredit
jeste li znali da suci u sudskim predmetima ne prave razliku je li potrošač-uzimatelj kredita knjigovođa, financijaš, isto bankar ili inženjer kemije, učitelj ili blagajnik u Konzumu; svi su jednako tretirani jer banka je ta koja u odnosu kreditora i potrošača treba preuzeti koristi (kamatu) ali i rizike na sebe
naravno da je banka u mojem slučaju, a nisam jedini, sve rizike prebacila na mene potrošača
ista vam je stvar kad dignete potrošački kredit za perilicu rublja npr.
tko bi od vas pristao da vam kreditor nakon godine dana otplate digne cijenu perilice s 5.000 kn na 10.000 kn, digne kamatu u kreditu, pa još kaže ako platiš ranije glavnicu uzimamo ti 1% na ostatak neotplaćene glavnice? koje glavnice? naravno ove nove koju su sami izmislili da im sada pripada
zato nas pustite da se kroz sudske procese izborimo za sebe ali i za sve vas buduće potrošače kako bi imali pravedniji sustav, koji će vas štititi od gramzivosti trgovaca
dajte molim vas...
Od ove objave pa do kraja 2008 još je gotovo 20 milijardi kuna Švicaraca uzeo.
krediti stanovništvu u VK CHF
kraj 2004 4.5 mlrd kn
6mj 2005 9 mlrd kn (saborski istup zamjenika guvernera HNB-a u srpnju)
kraj 2005 15 mlrd kn
6mj 2006 22,5 mlrd kn (5mj-izdan službeni dokument bankama o VIKRu!)
kraj 2007 36 mlrd kn!
kraj 2008 40 mlrd kn!
Ne radujem se ničijoj propasti ali ne želim da me prati bauk socijalizma i država koja brine za loše odluke naroda
Ne radujem se ničijoj propasti ali ne želim da me prati bauk socijalizma i država koja brine za loše odluke naroda
to su sad već filozofske postavke. jedna od njih je i korumpirane nacije. države se zadužuju do besvjesti i narod klima glavom dok god se i njima baca na stol neka crkavica. preneseno u privatnu sferu kao da imaš ženu koja se svaki dan zadužuje na karticu ali dok se jedu biftek i škampi ti ne poduzimaš ništa. jednog dana se refa mora podvući.
Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platite i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti
Nije to ista situacija, burza je za odabrane, a krediti se dizali između ostaloga i za egzistencijalne potrebe.
I ekonomist profa lj. Jurčić uzeo je kredit u Švicarcima. Reklame su bile pompozne a krediti povoljni i ljudi su gladi li bradu i hvalili se kako su dobro odigrali ali zbog pomame za tim kreditima našla se i Švicarska u problemima.
Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platiti i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti
Nije to ista situacija, burza je za odabrane, a krediti se dizali između ostaloga i za egzistencijalne potrebe.
Evo ovo je srž hrvatskog problema, ja upravo mislim suprotno, krediti su za bogatu e koji se igraju hipotekama, a dionice su za sirotinju koja svoju teško stečenu ušteđevinu ne žele gubiti u gotovini nego žele uložiti u profitabilne kompanije i kroz kapitalnu dobit i dividendu uvećava ti svoju ušteđevinu a onda kada steknu bar 1/2 vrijednosti stana ući u kredit za drugu polovinu i tako sebi stvoriti uvjete ne biti vječni dužnik
Plaćao sam danak AD PLASTIC ne zbog uprave nego zbog međunarodnih okolnosti, pa platite i vi danak ne zbog banaka nego zbog međuvalutnih okolnosti
P.S. Nemam potraživanja prema bankama vezano za švicarac.
Nemojte mi samo pričati kako se ne da ništa uštedjeti sa ovim plaćama, a onda kad se dobije kredit nađe se novaca i za mjesečnu ratu glavnicu a i za kamatu, to mi je zapravo nedokučivo
Evo ovo je srž hrvatskog problema, ja upravo mislim suprotno, krediti su za bogatu e koji se igraju hipotekama, a dionice su za sirotinju koja svoju teško stečenu ušteđevinu ne žele gubiti u gotovini nego žele uložiti u profitabilne kompanije i kroz kapitalnu dobit i dividendu uvećava ti svoju ušteđevinu a onda kada steknu bar 1/2 vrijednosti stana ući u kredit za drugu polovinu i tako sebi stvoriti uvjete ne biti vječni dužnik
Dionice su samo jedan vid ulaganja. Koliko sam upoznat većina ulagača ovdje na forumu imaju pozamašan iznos u dionicama, milion i više, mislite da su sirotinja?
Dionice su samo jedan vid ulaganja. Koliko sam upoznat većina ulagača ovdje na forumu imaju pozamašan iznos u dionicama, milion i više, mislite da su sirotinja?
Ajde da ste rekli barem milijun eura, milijun kuna je stvarno malo, ne možete pošteno ni uložit u 3-4 dionice.
Ajde da ste rekli barem milijun eura, milijun kuna je stvarno malo, ne možete pošteno ni uložit u 3-4 dionice.
Kolega Junius, diverzifikacija, kakva sirotinja?
Sirotinjom se nazivaju ljudi i na Baniji i centru Zagreba koji očekuju da im država obnovi stambene objekte, što bi na ovo imali reći beskućnici u Zagrebu čiji je dom kolodvor i ne traže da im država rješava stambeno pitanje
gleda li tko bloomberg adria
Sirotinjom se nazivaju ljudi i na Baniji i centru Zagreba koji očekuju da im država obnovi stambene objekte, što bi na ovo imali reći beskućnici u Zagrebu čiji je dom kolodvor i ne traže da im država rješava stambeno pitanje
Upravo sam ovo napisao par postova prije, zašto bi na Banovini i ZG obnavljali-gradili kuće/stanove, zašto onda ne obuhvatimo i beskućnike, te podstanare pa i njih skučimo o trošak države??? Mene ti parcijalni pristupi istoj problematici, strašno izbacuju iz takta.
Nadalje zašto ti iz Banovine i danas imaju osiguran besplatan smještaj, pa čak i dio režija, zašto se ovo ne protegne na podstanare i beskućnike???
Kolega, opet miješate kruške i jabuke.
Ljudima na Banovini u Zg se dogodila prirodna katastrofa, na koju kao pojedinci nisu mogli utjecati. Nije li normalno da država pomogne. Kao i ljudima poslije rata koji su izgubili svoju imovinu, na koju je plaćen porez. Ne pomaže li podstanare i mlade obitelji kroz kredite apn. Naravno da treba pomoći i beskučnicima i vjerojatno pomaže kroz prihvatilišta, tople obroke i dr.
Prvi su posjednici koji su ostali bez imovine ne svojom krivnjom, drugi nemaju imovinu što ne znači da je neće imati i nešto stvoriti.
Kolege . Ja na to sve gledam ovako..
Hrpa ljudi je izgubila dom na Baniji...no.
.tvrdim da je dobar dio tih ljudi i prije potresa bio bez posla..
Zašto jednostavno ne dignu sidro i ne ode u DE ilo AT nešto raditi ?
Imali bi topli smejstaj a ne bi bili u kontejneru..
Najlakše je kukat kako se nema da država pomogne.. ja sam kuna po kuna pa 100 kn pa 1000 pa 10 000 i nešto uložio u dionice i sada dobivam barem neku divudnedu.. nije to nešto da mogu živjeti bez rada.. no bolje išta nego ništa.. najlakše je da ti ja plaćam struju kroz porez a ti da sjediš u kontejneru i grijesi se na moj troška..
I ja bi sjedio u birtiji i vrtio ključ od novog BMWa a onda nakon birtije si grijo guzicu na grijanim sicevima i ručice na grijanim volanu.
Ne znam da li je tko stavio da je sutra zadnji dan trgovanja u 2022. godini, pa evo:
Zagrebačka burza d.d. donijela je odluku da se dana 29. i 30. prosinca 2022. godine neće odvijati trgovanje na XETRA T7 trgovinskom sustavu na svim segmentima uređenog tržišta te multilateralne trgovinske platforme – Progress tržišta kojima upravlja Zagrebačka burza d.d., kako bi svim članovima Zagrebačke burze d.d. bio omogućen učinkovit i siguran prijelaz na valutu euro.
Želim Vam svima sve najbolje za Božić i Novu godinu, te da nam burza iduće godine
na krilima Eura malo procvjeta, kako kaže Hladno pivo
Kad jednoga dana burza procvjeta
I navale Švabe u rekordnom broju
Cijela će zemlja, samo od burze
Živjeti kao bubreg u loju
Samo će vječni rekreativci
Radit na polju ili biti vojnici
Slavonija će biti golf teren
A tko previše trguje, uhapšen
To će biti taj dan
To će biti taj dan
Pogledaj gledalicu