1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2022 at 1:52 PM
    • #12,021

ne treba polaziti od stanovišta da je ovo obična ciklička kriza. ovo je jedna savršena sto godišnja kriza sa promjenom postojećeg monetarnog sistema. šta će tko iz postojećeg sistema prenijeti u novi i koje će pozicije tamo zauzeti to ćemo vidjeti.

što se tiče inflacije i američke privrede ako se nisu mogli oporaviti na 0% kamate na 3% će još teže. mi još ništa radikalno nismo ni vidjeli. nekima je nezamisliv raspad EU. ko da je to neko bogom dano više stoljetno carstvo, a ne koanglomerat birokrata bez ikakve moći i ideja. ja se nebi čudio raspadu pojedinih relativno kompaktnih država. npr. upumpaj u španjolsku 25% dolara i negativne energije kao u libiju, dodaj par kontejnera javelina i kalašnjikova pa da vidiš cirkusa. njihove migrante ne trebaš ni naoružavati jer svaki ima bar nož. za godinu dana eto španjolske u minimalno 4 dijela. mi takve događaje gledamo konstantno ali si mislimo da se to nikada neće desiti u evropi. a šta ako hoće?

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 28, 2022 at 2:46 PM
    • #12,022

SAD je službeno ušao u recesiju s padom BDP-a 2 kvartala zaredom, kumulativna recesija za prvo polugodište je 1,6%. Vidjet ćemo kako će se to odraziti na EU burze i našu burzu. Očekujem puno veći pad BDP-a u Europskoj uniji nego u SAD-u. I ne mislim da će sljedeći kvartali biti bolji, naprotiv.

Ne znam je li ovo prava tema za stavit ovaj podatak, ali odrazit će se na trgovanje itekako. Nek admin izmjesti ako sam pogriješio temu, ne znam gdje bi ovo stavio.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • July 28, 2022 at 2:58 PM
    • #12,023
    Quote from Paulie

SAD je službeno ušao u recesiju s padom BDP-a 2 kvartala zaredom, kumulativna recesija za prvo polugodište je 1,6%. Vidjet ćemo kako će se to odraziti na EU burze i našu burzu. Očekujem puno veći pad BDP-a u Europskoj uniji nego u SAD-u. I ne mislim da će sljedeći kvartali biti bolji, naprotiv.

Ne znam je li ovo prava tema za stavit ovaj podatak, ali odrazit će se na trgovanje itekako. Nek admin izmjesti ako sam pogriješio temu, ne znam gdje bi ovo stavio.

po futuresima izgleda da je market te vijesti znao još prije 3 mjeseca i da mu trebaju neke nove loše vijesti za pad.. ..ali bumo vidjeli, dug je dan........

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • July 28, 2022 at 3:18 PM
    • #12,024
    Quote from Paulie

Nije službeno ušao u recesiju. Trebalo bi još nešto, tipa povećanje nezaposlenosti da se i službeno proglasio recesija.

• Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • July 28, 2022 at 3:21 PM
    • #12,025

Službena definicija recesije je kontrakcija BDP-a 2 kvartala za redom. Tako da, službeno su u recesiji.

Citat s Wikipedije:

Recesijom se smatra svako lagano opadanje realnoga bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala.

Recesija – Wikipedija

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 28, 2022 at 4:01 PM
    • #12,026
    Quote from Paulie

Službena definicija recesije je kontrakcija BDP-a 2 kvartala za redom. Tako da, službeno su u recesiji.

Citat s Wikipedije:

Recesijom se smatra svako lagano opadanje realnoga bruto nacionalnog proizvoda u dva ili više uzastopnih kvartala.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Recesija

Mjenjali su u USA definiciju, naravno.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 28, 2022 at 4:04 PM
    • #12,027

Nezaposlenost uvijek ima tek naknadni efekt, kao i nuclear fallout...

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2022 at 10:21 PM
    • #12,028
    Quote from rambo_5

Priča sa inflacijom je zapravo prilično jednostavna iako se od nje radi teška znanost

Monetarna vrijednost robe & usluga = količina robe & usluga * količina novca u opticaju * brzina obrtaja novca u opticaju

Recesija ovdje može smanjiti brzinu obrtaja novca što djeluje dezinflatorno, ali može i smanjiti količinu robe i usluga što djeluje inflatorno, pitanje je koji će efekt biti jači. Ako se više smanji proizvodnja robe i usluga imat ćemo stagflaciju.

Dalje, tu je i faktor X, a to je upotreba dolara u globalnim transakcijama, ako se smanji u odnosu na sad, inflacija se prelijeva više u SAD, a manje globalno, a to izgleda kao nekakav blagi trend sada. Međutim, problem je što su i drugi printali, ali nemaju globalnu snagu kao USD, pa zato (ispravno) kolege kažu "Najljepša djevojka u javnoj kući".

Najbolje bi bilo da do recesije uopće ne dođe i da se naprintani dolari, euri, jeni etc. razvodne na veću količinu proizvedenih dobara i usluga globalno i veći money velocity...

kolega imaju tu načelno dvije teorije. jednu podržava paul krugman dok drugu larry summers. svatko tko se bavi ekonomijom i dionicama trebao bi nešto od toga znati razlikovati. daleko od toga da sam ja pozvan to tumačiti nego si nešto razmišljam, šta ako su oni obojica u krivu. možda postoji ili će se stvoriti neka treća teorija.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 28, 2022 at 11:30 PM
    • #12,029

pošto su burze izgubile svaki dodir sa realnošću stvar se može pojednostavniti. sad mi ležimo na plaži i prema nama ide tsunami i mi se raspravljamo da li je ispred nas plitko ili duboko more. da li će val biti od 10m ili 110 m.

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,012
    • July 29, 2022 at 12:04 AM
    • #12,030
    Quote from Yieldchaser

A kakvo je krvoproliće na Intelu... Loše je..užasno loše.. 22% im je pao prihod.. dvadesetidvaposto..

Amazon je jako isfrizirao svoje izvješće.. prihod im je porastao? Oke. A novčani tok i sve ostalo? Ne izgleda uopće dobro. Zašto su oni 12% u after marketu?! Pojma nemam. Nitko ne zna. Intel je -11% u after hours... majko mila...

Još će puno toga ružnog izaći..

njima ne treba nikakav dobar razlog da bi zaradili novce........jednostavno ga izmisle a toliko je lud da ni najluđi ne vjeruje a svejedno rastu.........mi,i kad imamo 100 razloga za rast i nitko ne vidi niti jedan za pad, ipak nađemo jedan pa da svi pogubimo lovu.......zato su oni amerika a mi na karti svijeta realno ni ne postojimo osim ako Becham ili J. Lo dođu na Jadran.....sva sreća da i Modrić nije otišao u penziju pa i poneki fan Reala iz svijeta zna za nas.......

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 29, 2022 at 12:23 AM
    • #12,031

iz ovoga će se iskristalizirati dvije opcije. povratak na stvarnu tržišnu ekonomiju i zdravi novac ili socijalizam. ako se gazde odluče za prvu to će biti teški šokovi koji bi mogli uroditi nekim plodom. ako se odluče za drugu slijedi nam agonija i opet pokušaj prve opcije. sve ćemo vidjeti. ima i novi izraz: zima bez jeseni.

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • July 29, 2022 at 9:29 AM
    • #12,032

One firme s dobrim izvješćima rastu, a one a lošim padaju. Sve se vraća u normalu. Tako bi to i trebalo biti na burzi, samo što ZSE malo kaska za razvijenim tržištima.

• DiAbLeRo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    432
    • July 29, 2022 at 9:58 AM
    • #12,033

Problem je što je to u ovoj temi offtopic i ne znam zašto se to tolerira kad postoji za to pripadajuća tema. Jedini razlog zašto se na ovoj temi bacaju jedni te isti opetovani crnjaci je taj da čučite na bidu na pojedinim dionicama na ZSE, ali previše nisko. A nervoza sve veća koliko se da iščitati iz sve brojnijih ponavljajućih ispraznih postova.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 29, 2022 at 10:47 AM
    • #12,034
    Quote from Chuck

Jedna firma s dobrim izvješćima rastu, a jedan lošim padaju. Sve se vraća u normalu. Tako bi to i trebalo biti na burzi, samo što je ZSE malo kaska za razvijenim tržištima.

nemam primjedbi niti na jedno izvješće dionica koje posjedujem i mogu reći da mirno gledam netrgovanje, nadajući se da neće opet kakav svjetski potop, u tom slučaju će biti trgovanja :)

ako nešto još uleti nisko, to je samo znak nedostatka novca, ali tko je nama kriv kada Vujčić razdužuje gotovo neamortiziranu tiskaru, samo dok se mi dokopamo €urića, oni su samo zbog corona virusa ubacili 750mlrd.€ neka narod ima, sreća pa je dio posredno i kod nas završio, tako da pojedinci mogu barem te stanove na elitnim mjestima pokupovati, a nama će biti i periferija dobra

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • July 29, 2022 at 11:23 AM
    • #12,035

ZSE najviše reagira na DAX, ali znalo je dosta puta biti i reakcija na NYSE, pred zatvaranje naše. Bude zeleno i taman nakon 1530h krene u drugome smjeru. ZSE je plitko tržište, kako kažu kolege.

U globaliziranom svijetu je iluzorno očekivati da kretanja raznih cijena na glavnim svjetskim tržištima neće utjecati na kretanja cijena u nas.

Dobro znate da se ne bavimo na ovoj temi američkim dionicama i njihovom analizom, nego se radi jedna racionalna prosudba kako trenutna makroekonomska situacija utječe na najveće kompanije na svijetu, odnosno one koje su u svojim sektorima u vladajućem položaju pa iz toga dalje možemo donositi zaključke što očekivati u Hrvatskoj. Tko je jače pogođen, tko manje, itd.

A na prazne optužbe tko čeka na bidu i crnjači sa zlim predumišljajem mogu samo odmahnuti rukom jer ja sigurno nisam taj.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 29, 2022 at 12:04 PM
    • #12,036

ovo najbolje pokazuje, tko smo, što smo i gdje pripadamo, Baklansexpress

https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZB/FI-ZB-6430c30cfaae1fdec499428fdebfcef6.xlsx

• deny_09
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • July 29, 2022 at 12:09 PM
    • #12,037

Troškovi osoblja su im pola prihoda, jedino je gore kod IGH mislim.. :(

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • July 29, 2022 at 12:46 PM
    • #12,038
    Quote from DiAbLeRo

Admin, može brisanje ovog silnog offtopica iz ove teme? Tema je Tržište kapitala - Hrvatska - Dionice - Komentari trgovanja na burzi - LIVE. Za naricanje i crnjačenje nad američkom burzom postoji za to pripadajuća tema.

Čini mi se da će mnogi nakon pada od 30-35% i ovaj put ostati na suhom s rukama u gaćama i k... ešom u ruci.

a šta bi ti to komentirao na zse kad se ništa ne dešava? da se ne piše o horiskopu i nikolini pišek mjesec dana ni jednog posta ne bi bilo. je li to u tebi čuči mali diktator i veliki cenzor? pročitaš ako ti paše ako ne produžiš dalje. i onako se ne sjećam da si bilo šta napisao a kamo li konstruktivno. moraš shvatiti da forumu trebaju klikovi. čak i ti tvoji beskorisni.

• DiAbLeRo
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    432
    • July 29, 2022 at 12:56 PM
    • #12,039

Opa, nervoza je prevelika...

Za to vrijeme nema recesije u Evropi:

According to a preliminary report released by the European Commission's Eurostat on Friday, Eurozone's gross domestic product (GDP) rose 0.7% in the second quarter of 2022 when compared to the previous three-month period. The figure went up by 0.6% in the European Union over the same time period.

Year over year, GDP saw a rise of 4% in both the euro area and the EU. Compared to the previous trimester, the highest growth was recorded in Sweden with 1.4%, Spain with 1.1% and Italy with 1%. On the other hand, the largest falls in GDP were observed in Latvia with negative 1.4%, Lithuania with negative 0.4% and Portugal with negative 0.2%.

• kvart99
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    592
    • July 29, 2022 at 1:37 PM
    • #12,040

Meni se čini da ovi fondovi ili jači igrači koji evidentno stopaju cijene na pojedinim dionicama koje imaju sjajne FI (jasno kojim) potajno guštaju znajući da na ovakvom trzistu mogu raditi što god hoće.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 2:21 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      905k
      2k
    3. umalo

May 23, 2025 at 2:21 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. child

May 23, 2025 at 2:10 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 1:57 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. All

May 23, 2025 at 1:57 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      913k
      2.1k
    3. All

May 23, 2025 at 1:39 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 1:36 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 23, 2025 at 1:36 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo May 23, 2025 at 2:21 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

child May 23, 2025 at 2:10 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 23, 2025 at 1:39 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,806 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago