DAX +6,20%, CROBEX 2,53%...a kad padamo padamo isti postotak.
CAC isto preko 6%.
CAC isto preko 6%.
impozantan rast, što je-je ali da se vidi što je to raslo
Name | Last | Chg. | Chg. % | |
---|---|---|---|---|
Adidas | 208.72 | +23.78 | +12.86% | |
Deutsche Post | 44.365 | +4.595 | +11.55% | |
Puma SE | 73.57 | +7.53 | +11.40% | |
Delivery Hero | 44.71 | +4.55 | +11.33% | |
Porsche | 75.06 | +7.560 | +11.20% |
dakle, ako dobro kapiram, poštari u adidas trenirci i puma tenisicama poršeom dostavljaju pakete
ne bi se ja još uvijek radovao. po prvi put sam nekako pesimističan. balončina je ogromna, prave krize obično dolaze pred jesen kad se ameri vrate sa godišnjih. ovo sa rusima je možda nepredviđena uvertira.
ne bi se ja još uvijek radovao. po prvi put sam nekako pesimističan. balončina je ogromna, prave krize obično dolaze pred jesen kad se ameri vrate sa godišnjih. ovo sa rusima je možda nepredviđena uvertira.
i ja slično mislim, niti je ovo počelo preko noći a niti će završiti preko noći, u naravi se baš ništa nije promijenilo od jučer i prekjučer... negativni indikatori su jednako snažno prisutni i teško da će samo tako nestati a ovaj današnji manični rast dax indexa je paranoičan isto kao i što su bili paranoični i padovi 5+% prije dva dana a također i paranoično divljanje cijena nafte i dr. commoditesa...nema ništa dobroga u tome neracionalnom ponašanju tržišta, niti fundamentalni niti tehnički indikatori podržavaju uzroke ponašanja istih, bar ne tako intezivno...nešto je trulo u svemu ovome i meni ovakvo ponašanje tržišta samo radi još veću neizvjesnost i pomutnju... ok. za trejd, ali...
ja nikad neću zaboraviti 2008. bilo je tamo za naučiti puno obrazaca ponašanja burzovnih aktera. treba uvažavati kako koji mj. u godini. kraj godine frke oko poreza, prvi mj. opet nešto za pad do onog prodaj u maju i bježi. osmi i deveti mj. mi je najsumnjiviji. ovo sad bi mogao okarakterizirati kao aktiviranje S/L i T/P naloga. tu možeš biti sat vremena u poziciji i bježi.
Sve ce se ovo vratit na stare pozicije, prognoziram cak i vece.
Sjetimo se pocetka korone, burza je padala iz dan u dan, a kasnije sve vratila i na vise razine. A ocekivanja su bila da ce korona duze potrajati, i potrajala je nego li sad ovaj rat.
Nafta, pa nafta je u koroni je bila ispod 30$ po barelu, pa, se vratila na 60,70,...$ tako ce i sad, samo treba vremena da se nađe drugi dobavljac.
Nema stvaranja panike, Putin ce biti rjesen.Iako ga ne respektiram ali mislim da nije direktni krivac za ovu nastalu situaciju u Ukrajini.
SAD
2008. Je stvarno bio velik strah. Ovih dana pa i početkom korone je bilo straha, ali ništa nije usporedivo s jeseni 2008.
Msft, Aapl, Amzn i slične bi mogao dobiti povoljno samo u slučaju stvarne kataklizme a tada nas ne bi zanimali, nego kako spasit živu glavu.
tada je bio opravdan strah je je bila stvarna financ. kriza. korona i ukraina su samo neki paravani iz kojih bi stvarno mogla doći nekakva istinska financ. kriza. uvjeta za to ima koliko god hoćeš. po meni glavni razlog je pretjerana tržišna kapitalizacija na valu mase dolara bez realnog pokrića. meni nikako nije normalno da jedan Tesla vrijedi toliko. juče slušam da je VW najzaduženija firma na svijetu. o derivatima neću ni da razmišljam.
da li se netko sjeća 2008. onog dana prozvanog fat finger kad su zatvorili burzu?
ja se sjećam, jako dobro, okinulo sve stop loss short pozicije...ali onda je zse bio likvidan, dnevni prometi su bili 30-70 m kn, mogao si i ući i izaći a danas više nije tako, danas je super ako uspiješ zavrtiti 100k kn na dionici
ali ja ne bi ništa umanjivao značaj današnje situacije, ono je bila kriza financijskog sustava a danas sveg drugog osim financijskog iako prostora za strah i nesigurnost itekako ima, evo,
...neka tu dođe do poremećaja, neka samo jedna velika eu banka klekne i i lančana reakcija je neizbježna, što dalje ova situacija traje, nije pitane "da li će", nego sve više "kada će" a i jasno je kada se štete zbrajaju, kada nevrijeme prođe
Dajte nam prvo crobex na 5000 pa onda moze kriza. Nes ti straha s 1900 na 1600
Zadnji citat članka:
Iz talijanske su banke poručili da bi čak i u tom slučaju isplatili planirane dividende temeljem rezultata poslovanja u 2021. godini. Istaknuli su i da i dalje planiraju otkupiti svoje dionice u vrijednosti 2.58 milijardi eura, u okviru strategije koju je novi izvršni direktor Andrea Orcel najavio u prosincu, uz uvjet, kako su naglasili, da se stopa adekvatnosti kapitala zadrži iznad 13 posto.
DAX -3,44%, CROBEX 0,28%.
kolega, a kako sad ovo
kolega, a kako sad ovo
Ovo vam je prilika da kratite pozicije...ja sam gotovo 40% u kešu, a bio sam 99% u dionicama do prije desetak dana...
kolega, a kako sad ovo
Ovo vam je prilika da kratite pozicije...ja sam gotovo 40% u kešu, a bio sam 99% u dionicama do prije desetak dana...
Znači sutra padamo u bunar?
Tko će znati kad ćemo opet zaronit..zato valja biti spreman...koliko vidim situacija u Ukrajini i dalje eskalira, a u ekonomskom ratu protiv Rusije,već se bacaju ekonomske atomske bombe...čisto sumnjam da će sve biti gotovo u 30 dana za TK kao kod korone...
Tko će znati kad ćemo opet zaronit..zato valja biti spreman...koliko vidim situacija u Ukrajini i dalje eskalira, a u ekonomski rat protiv Rusije,već se bacaju ekonomske atomske bombe...čisto sumnjam da će sve biti gotovo u 30 dana za TK kao kod korone...
Ja sam također sličnog stava i vjerujem da ćemo još tonuti. Naprosto se ništa dobro ne događa. Rat eskalira, ekonomski rat eskalira i ostavlja posljedice na cijenu energenata i roba, uz to sve imamo i inflaciju koja se razvila od situacije s koronom a koja će se uz prethodno nabrojane probleme još povećati i produžiti. Ništa dobro nije na vidiku, ne vidim druge nego da burze još idu dolje i zato i čekam s nekom lovom da dokupim kad se pojave dobre prilike.
Kad i kako će ovo proći, ne znam, ali očekujem da kad ovo prođe skok burze, osim nekog manjeg inicijalnog, uopće neće biti strelovit već polagan jer će posljedice inflacije i nedostatka energenata i roba ostaviti ožiljke na ekonomiji.
Tko će znati kad ćemo opet zaronit..zato valja biti spreman...koliko vidim situacija u Ukrajini i dalje eskalira, a u ekonomski rat protiv Rusije,već se bacaju ekonomske atomske bombe...čisto sumnjam da će sve biti gotovo u 30 dana za TK kao kod korone...
Ja sam također sličnog stava i vjerujem da ćemo još tonuti. Naprosto se ništa dobro ne događa. Rat eskalira, ekonomski rat eskalira i ostavlja posljedice na cijenu energenata i roba, uz to sve imamo i inflaciju koja se razvila od situacije s koronom a koja će se uz prethodno nabrojane probleme još povećati i produžiti. Ništa dobro nije na vidiku, ne vidim druge nego da burze još idu dolje i zato i čekam s nekom lovom da dokupim kad se pojave dobre prilike.
Kad i kako će ovo proći, ne znam, ali očekujem da kad ovo prođe skok burze, osim nekog manjeg inicijalnog, uopće neće biti strelovit već polagan jer će posljedice inflacije i nedostatka energenata i roba ostaviti ožiljke na ekonomiji.
Da Rusi ovo misle riješit u nekom srednjem roku ne bi izlazili iz Vijeća Europe, da Ameri ovo misle da riješit ne bi išli u Iran i Venezuelu da im skinu sankcije kako bi povećali proizvodnju nafte.
Da UK ovo misli riješit ne bi slali u Ukrajinu protuzračne sisteme koji mogu obarat zrakoplove i noću.
Da EU ovo misli riješit ne bi provodila plan da smanji uvoz ruskog plina za 2/3 do kraja godine...
Dakle, daljna eskalacija je gotovo sigurna...
Moj savjet je da ne slušate što netko govori, već što radi i iz toga izvlačite zaključke.
miro bulj i grmoja mogu rješit ovu svjetsku krizu. I nitko više. Oni jedini imaju znanje i iskustvo za to.
Ja mislim da smo bliže rješenju zato jer:
NATO je rekao da Ukrajnu ne planiraju primiti u sljedećih 15 god (ono što Putin traži donekle),
Moldavija je rekla da neće tražiti zahtjev u NATO-u (isto što Putin traži),
Traži se priznavanje odmetnutih pokrajna (vjerovatno će Ukrajna pristati na to).
Znači pomaci na geo-strateškom polju se vide.
Kompromis koji Rusija može tražiti je povlačenje sankcija nakon peace-treaty.