calypso, ne moraš mi se obraćati s visoka, dobro znam kako porezni sustav funkcionira, i sam sam poslodavac i imam nemali broj ljudi zaposleno, i ja plaćam poreze, a dobro razumijem i pregovarački postupak.
Ono na što sam se htio osvrnuti su uvjeti koje su postavili, traže otprilike sve što su uopće mogli zatražiti - dakle, oslobađanje od bilo kakvih davanja državi dok se situacija ne smiri - i plaće, i poreze, a još traže i bespovratna sredstva.
Ne bih imao ništa protiv da država intervenira, dapače, mislim da je to i državi u interesu, a onda i svima drugima jer nam je turizam nažalost okosnica gospodarstva, ali ne da intervenira na ovakav način koji oni traže, a koji i ti opravdavaš.
Smeta mi razmišljanje koje si i sam opisao:
- "Pa hotelijeri su najveci porezni obveznici!!"
- "Kad turizam nosi 17% BDPa, onda imaju pravo i na ustupke..."
- "30 godina uplacuju nemile novce u drzavni proracun i sad da im drzava ne pomogne..."
- "Traze maleni dio love koju su uplatili unatrag 30 godina..."
- "Hotelijeri pune proracun, a mirovinski fondovi su vlasnici ogromne kolicine dionica hotelijerskih kompanija..."
Reci mi šta je sa drugim poreznim obveznicima, ovima koji doprinose BDP-u sa preostalih 83%? I oni isto tako plaćaju poreze ("nemilice" kako kažeš), pune proračun i isto tako nisu ništa dobili nazad od države (niti smatram da trebaju), a ova situacija sa pandemijom će im isto tako zadati snažan udarac.
Hoću reći da država ne smije selektivno otpisivati davanja niti spašavati situaciju na ovakav način kako oni traže. To su sve privatne firme. To jednostavno nije u duhu slobodnog tržišta niti kapitalizma kao takvog koji već 25 godina neuspješno pokušavamo uvesti, a imalo bi po meni nesagledive posljedice za budućnost našeg gospodarstva.
Ako država oslobađa turiste od plaćanja poreza, onda mora i sve druge firme osloboditi. Ako daje bespovratna sredstva, onda mora i drugima. Sve drugo je nakaradno i samo će stvoriti još veći balon u budućnosti - druge grane gospodarstva će nam i dalje propadati, a za 10 godina će nam turizam nositi možda i 50% BDP-a. Jesi razmišljao kakve bi to moglo imati posljedice za sve ovo što si nabrojao - mirovinski sustav, plaće državnim službenicima itd.
Nitko se ne smije ponašati kao da je "too big to fail". Evo ti situacija danas sa Boeingom u SAD-u - zadnjih nekoliko godina su potrošili 45 milijardi dolara na "share buyback", a sada traže da ih država spašava sa 50 milijardi dolara. Jel se sjećaš šta je bilo sa bankama u SAD-u 2008.? Jednako su se tako ponašali. Sjeti se kako je to izgledalo kada je država ne tako davno spašavala Agrokor, a time su istovremeno uništili hrpu drugih manjih firmi.
Da zaključim, država mora pomoći gospodarstvu općenito, ne samo turistima. Pomoći mislim poreznim olakšicama, oslobađanjem plaćanja doprinosa na i iz plaća kroz neki period, osiguranje jeftinih kredita i slično. A ako misli firmama pomoći financijskim injekcijama, onda postoje dokapitalizacije, otkup obveznica i drugi slični mehanizmi koji bi osigurali likvidnost firmama, ali od čega bi i država imala koristi, pa onda i ovaj naš nesretni mirovinski sustav.
Stvari nisu crno-bijele.