1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 28, 2020 at 4:27 PM
    • #2,061

calypso, ne moraš mi se obraćati s visoka, dobro znam kako porezni sustav funkcionira, i sam sam poslodavac i imam nemali broj ljudi zaposleno, i ja plaćam poreze, a dobro razumijem i pregovarački postupak.

Ono na što sam se htio osvrnuti su uvjeti koje su postavili, traže otprilike sve što su uopće mogli zatražiti - dakle, oslobađanje od bilo kakvih davanja državi dok se situacija ne smiri - i plaće, i poreze, a još traže i bespovratna sredstva.

Ne bih imao ništa protiv da država intervenira, dapače, mislim da je to i državi u interesu, a onda i svima drugima jer nam je turizam nažalost okosnica gospodarstva, ali ne da intervenira na ovakav način koji oni traže, a koji i ti opravdavaš.

Smeta mi razmišljanje koje si i sam opisao:

• "Pa hotelijeri su najveci porezni obveznici!!"
    • "Kad turizam nosi 17% BDPa, onda imaju pravo i na ustupke..."
    • "30 godina uplacuju nemile novce u drzavni proracun i sad da im drzava ne pomogne..."
    • "Traze maleni dio love koju su uplatili unatrag 30 godina..."
    • "Hotelijeri pune proracun, a mirovinski fondovi su vlasnici ogromne kolicine dionica hotelijerskih kompanija..."

Reci mi šta je sa drugim poreznim obveznicima, ovima koji doprinose BDP-u sa preostalih 83%? I oni isto tako plaćaju poreze ("nemilice" kako kažeš), pune proračun i isto tako nisu ništa dobili nazad od države (niti smatram da trebaju), a ova situacija sa pandemijom će im isto tako zadati snažan udarac.

Hoću reći da država ne smije selektivno otpisivati davanja niti spašavati situaciju na ovakav način kako oni traže. To su sve privatne firme. To jednostavno nije u duhu slobodnog tržišta niti kapitalizma kao takvog koji već 25 godina neuspješno pokušavamo uvesti, a imalo bi po meni nesagledive posljedice za budućnost našeg gospodarstva.

Ako država oslobađa turiste od plaćanja poreza, onda mora i sve druge firme osloboditi. Ako daje bespovratna sredstva, onda mora i drugima. Sve drugo je nakaradno i samo će stvoriti još veći balon u budućnosti - druge grane gospodarstva će nam i dalje propadati, a za 10 godina će nam turizam nositi možda i 50% BDP-a. Jesi razmišljao kakve bi to moglo imati posljedice za sve ovo što si nabrojao - mirovinski sustav, plaće državnim službenicima itd.

Nitko se ne smije ponašati kao da je "too big to fail". Evo ti situacija danas sa Boeingom u SAD-u - zadnjih nekoliko godina su potrošili 45 milijardi dolara na "share buyback", a sada traže da ih država spašava sa 50 milijardi dolara. Jel se sjećaš šta je bilo sa bankama u SAD-u 2008.? Jednako su se tako ponašali. Sjeti se kako je to izgledalo kada je država ne tako davno spašavala Agrokor, a time su istovremeno uništili hrpu drugih manjih firmi.

Da zaključim, država mora pomoći gospodarstvu općenito, ne samo turistima. Pomoći mislim poreznim olakšicama, oslobađanjem plaćanja doprinosa na i iz plaća kroz neki period, osiguranje jeftinih kredita i slično. A ako misli firmama pomoći financijskim injekcijama, onda postoje dokapitalizacije, otkup obveznica i drugi slični mehanizmi koji bi osigurali likvidnost firmama, ali od čega bi i država imala koristi, pa onda i ovaj naš nesretni mirovinski sustav.

Stvari nisu crno-bijele.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

Edited 3 times, last by mitkko (March 28, 2020 at 4:42 PM).

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • March 28, 2020 at 4:33 PM
    • #2,062

potpuno si u pravu

bez ocjena molim

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • March 28, 2020 at 4:36 PM
    • #2,063

Turizam vec koristi razne pogodnosti koje drugi nemaju. Prema tome, da, definitivno je vaznije pomoci svima, tako da pomoc dodje do sustava vece dodane vrijednosti. Kao sto veli Cacic u JL danas.

• lovas
    Početnik
    Reakcija primljeno
    16
    • March 28, 2020 at 4:53 PM
    • #2,064

mitkko@svaka ti je na mjestu👍

Nazalost ,smo godinama forsirali razvoj turizma naustrb razvoja industrije,poljoprivrede,visokotehnoloskihproizvoda ,i onda kad se dese ovakvi poremecaji i da mi moramo ovisiti o turizmu,tek tada shvatimo kakva banana republika smo postali

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 28, 2020 at 5:26 PM
    • #2,065

a ne bi ovdje njemački model prepisivali

https://seebiz.eu/tvrtke/njemack…pidemije/228225

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 28, 2020 at 5:28 PM
    • #2,066

Definitvno se ne smije selektivno postaviti treba pomoci koliko se moze ali opet ne smije preuzesti cijeli teret, drzava treba preuzest barem ovaj dio kad je zabrana rada u vecoj mjeri svima, a poslje s umjerenom pomoci s ciljem da se gleda prema radnicima i da ublazi ovu godinu ali jednako svima, ima drustava koja su rasla konzervativno i nisu pretjerivala s rastom na kreditima i s dobrom bilancom i ovu krizu bi prosla bez pomoci i s te strane nije u redu da se takvu firmu u ovakvom trenutku zapostavlja da bi se pomoglo vise onoj koja je kreditno opterecena i da na taj nacin utjece na trzisnu utakmicu, kako kazete postoji kapitala na trzistu pa nek traze izvore financiranja na drugi nacin mjere trebaju bit postene uostalom gledajuci s poreznog aspekta turizam najmanje tj smjestaj najmanje doprinosi drzavi postotno pa bi i s te strane bilo u redu da pomoc vise prime oni koji su porezno vise vracali drzavi prvenstveno mislim na industriju koja se zapostavljala stalno na teret turizma pa vidimo kamo to ide.

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • March 28, 2020 at 5:35 PM
    • #2,067
    Quote from Moller

To su radili i amerikanci 2009 pogotovo u autoindustriji a i sada je na stolu

bez ocjena molim

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 28, 2020 at 5:40 PM
    • #2,068
    Quote from StatusQuo

Definitvno se ne smije selektivno postaviti treba pomoci koliko se moze ali opet ne smije preuzesti cijeli teret, drzava treba preuzest barem ovaj dio kad je zabrana rada u vecoj mjeri svima, a poslje s umjerenom pomoci s ciljem da se gleda prema radnicima i da ublazi ovu godinu ali jednako svima, ima drustava koja su rasla konzervativno i nisu pretjerivala s rastom na kreditima i s dobrom bilancom i ovu krizu bi prosla bez pomoci i s te strane nije u redu da se takvu firmu u ovakvom trenutku zapostavlja da bi se pomoglo vise onoj koja je kreditno opterecena i da na taj nacin utjece na trzisnu utakmicu, kako kazete postoji kapitala na trzistu pa nek traze izvore financiranja na drugi nacin mjere trebaju bit postene uostalom gledajuci s poreznog aspekta turizam najmanje tj smjestaj najmanje doprinosi drzavi postotno pa bi i s te strane bilo u redu da pomoc vise prime oni koji su porezno vise vracali drzavi prvenstveno mislim na industriju koja se zapostavljala stalno na teret turizma pa vidimo kamo to ide.

vidim li ja to riječ poštene, samo sačekajte da prođe ova fertutma, ta će riječ sigurno odmah doći do izražaja u Hrvatskoj

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 28, 2020 at 6:02 PM
    • #2,069
    Quote from Moller

Eto, pametan narod.

Inače, dugo sam se pitao zašto mi uvijek moramo otkrivati toplu vodu. Zašto jednostavno nismo prepisali ustav i zakone neke druge države gdje stvari dokazano funkcioniraju? Zašto mi uvijek moramo nekim svojim putem, vrtimo se stalno u krug i nikako da prebolimo dječje bolesti? Zašto zapošljavamo hrpu činovnika na pozicijama za koje nisu kompetentni? Zašto otvaramo hrpu agencija za koješta, da nam analiziraju i prate neku gospodarsku, ekonomsku ili sociološku problematiku za koje odavno vani u starim demokracijama postoje prokušana rješenja? Zašto eksperimentiramo sa čudnovatim i nedorečenim zakonskim odredbama koje onda opet tumačimo kako se kome smisli?

Umjesto da trošimo novce na golemi državni aparat, mogli smo jednostavno prepisati ustav neke druge zapadne uređene zemlje, platiti stranim stručnjacima da sjede kod nas godinu-dvije u državnoj upravi, zakonodavnoj, sudbenoj i izvršnoj vlasti, da nam pomognu pri implementaciji sustava. Tako danas ne bismo bili ovako izbirokratizirani do jaja, tromi, neučinkoviti, korumpirani, frustrirani, nekonkurentni, jalni... nastavi niz.

Već iz ovih pitanja je stvar jasna, barem mi se čini da se jasno nazire odgovor. Kada bi stvari bile jasno propisane i uređene, onda ne bi bilo prostora za lov u mutnom, a to naravno establišmentu ne odgovara. Negdje se moraju namiriti stranački kadrovi, provizije se moraju moći dogovarati, dobro je imati poslušnike i glasačku mašineriju kada ti zatreba. Dobro je da se zakoni mogu tumačiti kako kome i kada odgovara jer se tako jednostavno možeš izvući ako zagusti, neka je nama pravosuđe "neovisno". Neka "institucije rade svoj posao".

Znam da sam sada malo zabrazdio u ovu tematiku, možda nije ni mjesto na ovoj temi na forumu. Ali opet, ovo što nam se događa u gospodarstvu je upravo rezultat sve ovoga što sam nabrojao. I sada kako stvari stoje, ne vidim kako bi se ovo u nekoj bližoj budućnosti moglo promijeniti, bojim se da smo preduboko zaglibili. Jednostavno ne vidim tko bi to sada mogao niti imao interesa promijeniti.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • March 28, 2020 at 6:14 PM
    • #2,070

mitkko prepisali smo masu zakona, posebice 90-tih od njemaca (ZTD, a i dio ZTK). Nije to neka sreća. Različiti su to mentakni sklopovi....možemo mi imati najbolji zakon, ali što to vrijedi kada je vjera u institucije koje ih donose i primjenjuju ravna nuli s jedne strane, a pak s druge strane, kao što ste naveli, uvijek treba ostaviti prostora za lovce u mutnom.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • March 28, 2020 at 7:07 PM
    • #2,071
    Quote from BSOD

mitkko prepisali smo masu zakona, posebice 90-tih od njemaca (ZTD, a i dio ZTK). Nije to neka sreća. Različiti su to mentakni sklopovi....možemo mi imati najbolji zakon, ali što to vrijedi kada je vjera u institucije koje ih donose i primjenjuju ravna nuli s jedne strane, a pak s druge strane, kao što ste naveli, uvijek treba ostaviti prostora za lovce u mutnom.

Jesmo, nažalost prepisali smo samo parcijalne stvari, napravili komplilaciju šta nam je i kako odgovaralo, a o implementaciji da ne govorim.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • March 28, 2020 at 7:32 PM
    • #2,072

Neko je napisao da su hoteli plaćali ogromne poreze državi, a da za to nisu dobili ništa. Nebitno je sad dal su hoteli ili nešto drugo, ali ne treba banalizirati u stilu retorike živog zida. Ti hoteli su iz tih poreza dobili ceste koje su im dovele turiste, dobili su besplatno školovanje za radnu snagu, sigurnost koju im je osigurala vojska i policija, zaštitu od požara od vatrogasaca i sve ostale usluge za koje zaboravljamo da ih koristimo a nisu besplatne. Pa i ti naši ministri i sav državni aparat kakvi god da bili, ipak nečemu služe i sustav bi se raspao bez njih. Vidimo sad na primjeru ovog koronavirusa da nečemu služi i civilna zaštita i robne rezerve i slične stvari o kojima uopće ne razmišljamo. Sve se to financira iz poreza i iako svi volimo pljuvat po sustavu te stvari nisu nastale bez neke logike i iskustava iz povijesti.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • March 28, 2020 at 8:28 PM
    • #2,073

Sjećam se rasprave na starom forumi, ekipa iz turista se zaklinjala da nema bolje investicije od ulaganja u turiste iza kojih stoji i pokriće u vrijednosti nekretnina.

Ostatak foruma je vikao da je dovoljna samo jedna bomba ili epidemija, pa da to sve nestane kao mjehur od sapunice

Hrvatska živi od turizma i doznaka iz inozemstva.

Sada se iseljena Hrvatska vratila kući. A turizma ove godine kako stvari stoje neće biti. Ne samo radi epidemije, nego i zbog osiromašenja u čitavoj Europi po smirivanju ovog naleta bolesti.

Neće ga biti sve do primjene cjepiva. Onda ćemo opet doživjeti bum turizma, ljudi će nastojati nadoknaditi propušteno vrijeme..

U međuvremenu štapić među zube i trpimo.

Tako ja to vidim. Pojednostavljeno.

NY ide u karantenu ? U ponedjeljak dr'žmo gaće opet.

2008. nije bilo pametno vikend čekati u papiru. Evo nas opet

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • March 28, 2020 at 8:49 PM
    • #2,074

tesko se maknut od rentijesrtva jer za nevelik rad i relativno mali kapital imas 5-10% povrata, narocito uz niske kamate. Da li netko stvarno ocekuje da se nesto pomakne u smjeru drugih industrija od umaga do dubrovnika? Da postoji volje i znanja ulagat u nesto sto nije cigla/beton?

Sumnjam

...sram me koliko nemam..

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • March 28, 2020 at 9:21 PM
    • #2,075
    Quote from user35

tesko se maknut od rentijesrtva jer za nevelik rad i relativno mali kapital imas 5-10% povrata, narocito uz niske kamate. Da li netko stvarno ocekuje da se nesto pomakne u smjeru drugih industrija od umaga do dubrovnika? Da postoji volje i znanja ulagat u nesto sto nije cigla/beton?

Sumnjam

Imas ali koliko dugo, tesko je od nevelikog rada zivit cijeli zivot pravila se konstantno mijenjaju, povrat bi sada vrlo lako mogao biti 1%, jer to nam govori i povrat svih ostalih klasa

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • March 28, 2020 at 9:29 PM
    • #2,076

Ma nema nikakvih promjena dolje.

Tko je htio nesto drugo otisao je u Zagreb ili van, a dolje su ostali hard core die hard apartmandzije i nema teorije da se to promijeni. Crkavat ce godinu dvije tri ako treba, dat ce stara mater od penzije za duvane, a kad opet krene derat ce turiste dva mjeseca godisnje i to je to.

Znam taj narod, jednim dijelom i potjecem odatle i zato kazem, ma kakvi...

• barbosa
    Guest
    • March 28, 2020 at 9:33 PM
    • #2,077
    Quote from StatusQuo
    Quote from user35

Sumnjam

Imas ali koliko dugo, tesko je od nevelikog rada zivit cijeli zivot pravila se konstantno mijenjaju

ovakav pogled mogu imati samo oni koji se ne bave time, uzimate rentijerstvo zdravo za gotovo i u bitnome pojednostavljujete stvari...ma kakav povrat na kapital od 5-10%, to je NE ostvarivo a i u poziciju je trebalo nekako doći i banalizirati rad rentijera je blagorečeno bezveze...inaće kad smo već kod nekog uloženog "rada" ja tvrdim da najmanje uloženog rada a za nenormalne profite ima IT sektor

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • March 28, 2020 at 9:39 PM
    • #2,078

je kolega hoteli mozda da, al gerila turizam bez infastrukture i ponude...zivi uzas

...sram me koliko nemam..

• barbosa
    Guest
    • March 28, 2020 at 9:52 PM
    • #2,079

kolegauser35, na poslovnom sam pisao o tome, ta gerila, kako je nazivaš , taj kaos može lako biti riješen kroz zone i namjene...ako je stambena zona i stambena namjena onda ne može biti tur. apartman... ako je nekretnina poslovne namjene i u poslovnoj zoni onda ok ali i svi troškovi poslovanja se imaju uskladiti kao i što imaju hoteli pa tko voli...

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 28, 2020 at 10:02 PM
    • #2,080
    Quote from barbosa
    Quote from StatusQuo

Imas ali koliko dugo, tesko je od nevelikog rada zivit cijeli zivot pravila se konstantno mijenjaju

ovakav pogled mogu imati samo oni koji se ne bave time, uzimate rentijerstvo zdravo za gotovo i u bitnome pojednostavljujete stvari...ma kakav povrat na kapital od 5-10%, to je NE ostvarivo a i u poziciju je trebalo nekako doći i banalizirati rad rentijera je blagorečeno bezveze...inaće kad smo već kod nekog uloženog "rada" ja tvrdim da najmanje uloženog rada a za nenormalne profite ima IT sektor

nitko ništa ne pojednostavljuje, jedino u turizmu i ugostiteljstvu možete raditi 3 mjeseca i od toga živjeti cijelu godinu.

a jedina lakša lova od toga je bit negdje uhljeb na izmišljenom radnom mjestu.

dapače, neki to i kombiniraju obzirom da uhljebi imaju najviše godišnjeg odmora, bolovanja i sličnog, jer ipak u turizmu 3 mjeseca rada zarade koliko i na uhljebarini za godinu dana.

čovjek se lijepo 3 mjeseca satare, pa se odmara na svom radnom mjestu. hrvatski san.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago