Vani su burze sad na prekretnici prema dolje, tako da može biti svega.
Koje to tocno su na prekretnici? Vec se mjesecima zaziva ta prekretnica, a burze rastu...
Koje to tocno su na prekretnici? Vec se mjesecima zaziva ta prekretnica, a burze rastu...
Kada prestanu price o padovima i vrhuncima e onda se treba pripremiti na oluju ali jebiga onaj koji zapocme uvjek dobro prođe a ostali bajbaj..
Žonje s portala MojPosao:
"Pad investicija u građevini obično znači krizu. Ne volim biti vjesnik krize i želio bih da stalno idemo naprijed i da stalno rastemo, ali najčešće je to tako''
Zasad svi još zatvaraju oči, ali ...
Uz to signifikantno je i stanje BDI-a kao "indikatora budućnosti", koji roni već dugo vremena i ne nazire se oporavak ni za sljedeću godinu.
Mišljenje je kao š.... svatko ga ima, ali ga ipak nešto lakše dijeli. Načitali smo se tih mišljenja za prošlu jesen već kada je trebala doći kataklizmična kriza neviđena još od 1929. godine. Tako su i u špici korone najavljivali da će nam trebati deset godina za povratak ekonomije na stare staze. Još uvijek čekam da se barem jedan od njih posipa pepelom jer je pogriješio... Serija Dr. Doom predviđa krizu ima nastavaka više od Santa Barbare, jednom je pogodio i sad mjesečno daje intervjue evo krize, samo što nije. Jednom će vjerojatno i pogoditi tim tempom. Postotak mu nije baš neki.
Nikakve knjige Buffeta, Malkiela, blog Bakića, Kiyosaki ovdje samo treba samo pogoditi na vrime koje će dionice Pivci kupovati i nema nama krize.
Žonje s portala MojPosao:
"Pad investicija u građevini obično znači krizu. Ne volim biti vjesnik krize i želio bih da stalno idemo naprijed i da stalno rastemo, ali najčešće je to tako''
Zasad svi još zatvaraju oči, ali ...
Uz to signifikantno je i stanje BDI-a kao "indikatora budućnosti", koji roni već dugo vremena i ne nazire se oporavak ni za sljedeću godinu.
ok onda, neće se kupovati stanovi, kupovati će se auti i ja zadovoljan
Hm, ovo mi je od nekuda poznato.
https://www.poslovni.hr/regija/sarajev…onicare-4398475
Display MoreStvarno vas ne razumjem, drukate na rast
Ako vjerujete u papir onda molite Boga od burze da svi na njega zaborave i sakupljate u tišini.
U galami se prodaje
A ovdje još nije vrijeme za prodaju. Uz ovakve kamatne stope.
Pa vas stvarno ne razumijem.
tišina je odavno prošla s kolačima
I čini mi se općenito na ZSE, ne samo ovoj dionici.
Što se tiče kupnje i prodaje. Dionice se prije svega kupuju. One, onda, po onoj cijeni, kad to ima smisla. Po mogućnosti nikad ne prodaju. https://www.akrecapital.com/the-art-of-not-selling/
Kolega komentar za Granolino, što se tamo dogodilo da je totalno umro interes za kupnju...zapeo sam sa 500 dionica
MollerJuly 17, 2023 at 10:25 AM Kolega komentar za Granolino, što se tamo dogodilo da je totalno umro interes za kupnju...zapeo sam sa 500 dionica
svi koji su predugo tezgarili s brašnom dobili su kiflu, ja uzo dvi, nako, nek ima
Mnogi su kupovali i 2007., a tko nije u međuvremenu bio što prije prodao, izgubio je na više od 30% dionica na ZSE sve (dakle 100%) - na dionicama Agrokora, građevinara, i mnogo ostalih.
Na većini ostalih najmanje u prosjeku još -50%. Dapače na preko 90% dionica je u minusu.
Tako da nije baš da se dionice samo kupuju.
Da, zato je ključno što se kupuje, kada, po kojoj cijeni.
Jesen 2007. je kod nas bio vrhunac balona svih balona. Naša verzija dot com, samo 7 godina poslije, i ne Interent nego “brodarsko-građevinski” pogonjenog (ipak je kod nas cigla popularnija od digitalne magle), i dodatno potpireno HT IPO (marketing IPO-a, uključenje velikog broja novih malih investitora, čak na kredit kupovanja dionica - ludilo totalno), pa balon kao balon zarazio sve sektore, ništa nije izbjeglo histeriju, i kao u zao čas, baš po vrhuncu domaćeg balona, krenu i globalna zbivanja vezano za hipotekarnu krizu, Veliku recesiju u USA, koja se itekako prelila na svijet i Hrvatsku da bi CROBEX morao tresnuti i da nije bio u balonu prije toga, a bio je, u neviđenoj balončini, baš tada, prije nego će cijeli svijet i Hrvatska u ozbiljne gospodarske probleme.
Jesen 2007. je kod nas bio vrhunac balona svih balona. Naša verzija dot com, samo 7 godina poslije, i ne Interent nego “brodarsko-građevinski” pogonjenog (ipak je kod nas cigla popularnija od digitalne magle), i dodatno potpireno HT IPO (marketing IPO-a, uključenje velikog broja novih malih investitora, čak na kredit kupovanja dionica - ludilo totalno), pa balon kao balon zarazio sve sektore, ništa nije izbjeglo histeriju, i kao u zao čas, baš po vrhuncu domaćeg balona, krenu i globalna zbivanja vezano za hipotekarnu krizu, Veliku recesiju u USA, koja se itekako prelila na svijet i Hrvatsku da bi CROBEX morao tresnuti i da nije bio u balonu prije toga, a bio je, u neviđenoj balončini, baš tada, prije nego će cijeli svijet i Hrvatska u ozbiljne gospodarske probleme.
Koji je bio P/E crobexa tada?
Na 25-godišnjem grafu ovaj dot com NASDAQ oko 2000. izgleda kao mala beba spram našeg brodarsko-građevinskog CROBEX-a oko 2007.
Meni je posebno nevjerojatno koliko je puno ljudi tada doslovno na kredit kupovalo ne samo HT IPO dionice nego i ostale. Do kredita, margin i na druge načine se tada valjda dolazilo prelako ili ljudi previše olako se na to odlučivali. Nenamjenske gotovinske, što god, odakle god su mogli posuditi, ljudi su posuđivali i kupovali dionice.
Mislim da danas u Hrvatskoj nisu više tako popularni niti obični margin krediti? Nikad se nisam za to interesirao, ali ja uopće ne čujem danas da netko priča o tome. Ne sjećam se niti ovdje na forumu (možda nisam obišao sve teme) da sam viđao spomen margin kredita.
To je način kako nastaju baloni. Ljudi esktrapoliraju trendove beskrajno u budućnost, postanu lakomi, kupuju na kredit (pa kad margin krediti masovno krenu pucati, tržištu nema spasa), doslovno “kumice na placu” pričaju o dionicama. Kupovati u takvom stanju tržišta obično nije pametno (izuzetak možda neka rijetka super kvalitetna dionica koja nadrasta sve, i sve balone)
Koji je bio P/E crobexa tada?
Ne sjećam se detaljno, i ne uspijevam pronaći online nigdje da je to lijepo izračunato, prikazana povijest. Pitanje je li i tada to negdje bilo sustavno računato (tu ima i više načina kako to gledati, kao median svih komponenata, ili možda neki prosjek, možda weighted average u indeksu…). Šteta što takve informacije negdje nemamo lijepo prikazane i organizirane, npr. baš na zse.hr. Jako malo podatak daju. I oni grafovi što idu samo 5 godina u prošlost. Bezveze.
Ali mislim da se masovno radilo o brojevima tipa 30-40, e sad ne znam baš da li i za te ciklične firme na vrhuncima ciklusa koji bi “trebali biti” na malom jednoznamenkastom P/E da je normalnosti (ali ne bi me čudilo, to su bila luda vremena).
Ja sam počinjao investirati kako je taj balon pucao. Brzo sam se riješio svog HT (prva dionica, IPO), i onda vrebao kako što mislim da je “pojeftinilo”, kroz jesen 2008., proljeće 2009. itd.
Negdje oko 10.10.2007. je bio vrhunac CROBEX-a ako se ne varam, i dno nakon toga 9.3.2009.
Za vidjeti povijesne performanse domaćih dionca kroz tu cijelu povijest mislim da je najlakše otići na mojedionice.com i tamo ih u “dionice po promjeni cijene”, pogledati po tim ključnim datumima. I lako je vidjeti da nažalost većina stvari se nije nikad oporavila (mada ta promjena cijene nije cijela priča, treba pogledati total return, s dividendama, i to se može na svakoj pojedinačnoj tamo kad se otvori).
I napomena: jedna firma koju dobro znam (možda ih ima još), ima nerealno prikazano/umanjeno stanje povijesnih perfomansi jer nije usklađeno za jedan stock split (KODT, KODT2). To niti na ZSE nije realno pa 5 godišnji graf izgleda ružno s onim -50 % padom jedan dan. Ne znam zašto to nisu… možda zato što je bilo kao “dividenda u dionicama” (ali i to se treba uskladiti, strani izvori kao tikr.com, koyfin.com to uredno rade za KODT/KODT2).
I kotr je isto imao stock split, a kodt ako se dobro sjećam dva puta. Ja sam dobro popušio i s marginima i svim ostalim sranjima tada. I još sam u bolnici završio kad je krenuo pad tako da nisam mogao do kompjutera. Onda još nisu mobiteli bili tako napredni. Čital sam nedavno Inteligentnog investitora, kaže da ako proživiš te lomove i dalje ostaneš na tržištu da onda nema spasa za tebe. Jedini spas je krenut s edukacijom. p/e crobexa je bio negdje oko 40 u prosjeku ako se dobro sjećam. Građevini vjerojatno preko 100 kao i ostalom smeću kojeg je tada bilo puno više i s kojim se svakodnevno trgovalo. Prometi su bili oko 100 000 000 kn dnevno.
I kotr je isto imao stock split, a kodt ako se dobro sjećam dva puta.
Da, i taj isto nije adjustan na mojedionice.com (na KODT samo taj zadnji u slično vrijeme nije, ali onaj prije toga je, tako da su obje prikazane s po 2x manjeg povrata od stvarnog). A recimo investiramo.com za KODT nije napravio niti jedan 1:2 stock split adjust pa je tamo ukupni prinos (graf, tamo niti ne ide puno dalje u prošlost) prikazan kao 4 puta manji od stvarnog. Ne znam kako svi stalno s tim imaju problema… Najbolje onda ne raditi stock splitove i da se tržimo kao BRK.A u stotinama tisuća EUR! 😅
One of those days, takav je dan danas
Ni za miša otrovati
Mlinovi, LRHC, itd.. valjda nekome stvarno za sladoled treba
Sladoled deblja
Čekamo dakle izvješća, da vidimo kakav je tko imao nos, i kakav će imati ponos
Pa što radite ljudi, dnevni trgovci, uskačate na moj vlak, koji juri 690 km/h?? Ne znam koliko je to sigurno. Ali ja sam u vlaku, čvrsto sjedim na svom mjestu. Ne uskačem/iskačem pri ovim brzinama.