1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
  • February 13, 2020 at 11:19 AM
  • komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • April 4, 2020 at 6:37 PM
    • #2,481
    Quote from calypso
    Quote from komot

Naravno da treba riješiti taj problem, samo to se ne može na brzinu, a i financijski učinci su dugoročni a nama treba financijska injekcija odmah. Zato mi se čini da je najlakše prodat dionice koje već kotiraju na burzi mirovincima. Država dobiva neophodni keš, vlasništvo ostaje u hrvatskim rukama.

Kojim tocno hrvatskim rukama? Kolko se sjecam, mirovinski fondovi su RBA (Austrija), Erste (Austrija), PBZ (Italija) i ZABA (Italija)... Nisam vidio da ijedna hrvatska banka drzi neki mirovinski fond...

Croatia osiguranje, ali nisam mislio na upravljanje nego vlasništvo. Hrvatski osiguranici su vlasnici udjela u fondu te posredno i vlasnici firmi te ubiru plodove rasta tih poduzeća i dividendi koje dijele.

• calypso
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    601
    • April 4, 2020 at 8:23 PM
    • #2,482
    Quote from komot
    Quote from calypso

Kojim tocno hrvatskim rukama? Kolko se sjecam, mirovinski fondovi su RBA (Austrija), Erste (Austrija), PBZ (Italija) i ZABA (Italija)... Nisam vidio da ijedna hrvatska banka drzi neki mirovinski fond...

Croatia osiguranje, ali nisam mislio na upravljanje nego vlasništvo. Hrvatski osiguranici su vlasnici udjela u fondu te posredno i vlasnici firmi te ubiru plodove rasta tih poduzeća i dividendi koje dijele.

PBZ Croatia Osiguranje? To je opet Intesa SanPaolo, dakle talijani... Barem formalno... :)

Ali kuzim sta zelis reci, samo ne vjerujem nikom od njih... Srecom, HNB ih sve drzi na uzdi, pogledaj samo onu zabranu isplate dividende (svi ti novci bi otisli put Italije i Austrije i pala bi likvidnost banaka)...

Sto zelis kad previse imas?
    Sto mislis kad previse znas?
    (Boa - Za vezu je potrebno dvoje)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 4, 2020 at 10:20 PM
    • #2,483

https://finance.yahoo.com/news/coronavir…-222238539.html

Ljudi moji, ovo je BiG !

Životi su nam se u mjesec dana promijenili, a blažena je ljudska priroda po svojoj prirodi, pa ne vidimo što gledamo

Tužno je sve ovo. Ovo što nas je zadesilo je kuga našeg doba

• Lulu1
    Student
    Reakcija primljeno
    102
    • April 4, 2020 at 11:09 PM
    • #2,484

Mislite kao u Camusovoj Kugi?!

Ona ipak ima više manje sretan zavrsetak.

Vidim neki bi sad sve mijenjali i vide ovo kao priliku da se stvari postave na pravo mjesto.

Jer očigledno je da su neke teme s kojim su nas Oni hranili sad iščezle ili barem pospremljene na neodredjeno vrijeme.
    Pa tako kao u spomenutom djelu može doći do malo afirmacije i pobune kroz promoviranje pozitivnih vrijednosti. Utopija?!

• kanabis
    Student
    Reakcija primljeno
    93
    • April 5, 2020 at 6:43 AM
    • #2,485

Kod mene su svi dobili poticaje. Za poticaj vam je dovoljan samo vas potpis ili potpis vaseg radnika. Nema ni zaduznica, ni nista. Vecina privatnika je zatvorila firme 21.3., no neki koji su mogli su vec za 7 dana otvorili i nije mi jasno kako svi imaju odma pad od 50%.

Ja realno imam pad od 25%, nisam zatvarao nista. No zato sto se ova godina uspoređuje sa 2019, kada su mi kapaciteti bili duplo manji, nemam prava na potporu. Ni ne treba mi nista, ali je Maric ovaj puta trcao pred rudom i silne milijune podijelio bez kontrole.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • April 5, 2020 at 8:29 AM
    • #2,486
    Quote from kanabis

Kod mene su svi dobili poticaje. Za poticaj vam je dovoljan samo vas potpis ili potpis vaseg radnika. Nema ni zaduznica, ni nista. Vecina privatnika je zatvorila firme 21.3., no neki koji su mogli su vec za 7 dana otvorili i nije mi jasno kako svi imaju odma pad od 50%.

Ja realno imam pad od 25%, nisam zatvarao nista. No zato sto se ova godina uspoređuje sa 2019, kada su mi kapaciteti bili duplo manji, nemam prava na potporu. Ni ne treba mi nista, ali je Maric ovaj puta trcao pred rudom i silne milijune podijelio bez kontrole.

I to je u redu, ne tražiti ako vam ne treba.

Ne znam koja ste djelatnost?

Problem leži u činjenici da će uskoro SVI trebati pomoć. Mjere su otvorene do daljnjeg. Ako su procjene u SAD da će im nezaposlenih biti oko 30%,dakle svaki treći radnik, ne gajite nade da ćemo proći bolje. Ne odmah, sezona će štošta toga otkriti.

Mjera je dobra, rekao bih najbolja moguća trenutno: daje početnu likvidnost koja će nedostajati jer nema dovoljno potrošnje, banke su se u_rale jer odjednom im je glavnica u pitanju zbog široke baze neplaćanja (gosp. subjekti + građanstvo). No što kad prođe mjesec, dva, tri?

Kad odgode dođu na naplatu? Tu mislim i na proračun i na trg. društva.

Može li recimo kafić s dvije do tri tisuće eura najamnine + režije raditi s pola kapaciteta? U ljude se uvukao strah, neće svi pohrliti u kafić u onoj mjeri kao prije. Stranaca neće biti. U Zagrebu je jako puno bilo Koreanaca, Amera i sl.

I onda se to prenosi ono što kažu spiralno prema dolje, sloj po sloj, pa tko preživi smanjuje apetite od vlasnika prostora, preko poslodavaca do radnika.

A vidim na forumu neki misle da će ukidanjem ograničenja CZ-e biti sve kao prije? Svašta

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 5, 2020 at 8:51 AM
    • #2,487

Stvari definitivno nece biti kao prije jer nikad ne stajes u istu vodu dvaput.

Bit ce razlicite, prvo znatno losije, a onda moguce i znatno bolje. Za pocetak, doslo je do konsenzualnog dokidanja svetokravnosti javnog sektora. Do izbora ce ici samo linearni rezove uz neke iznimke, ali poslije izbora koje ce Plenki vjerovatno dobiti stravicnom vecinom (ako ovo ne potraje predugo) definitivno slijedi kakva takva reforma drzave jer duh je izasao iz boce, nema nacina da se pred ocima poduzetnika i radnika javni sektor opet lijepo opskrbi pravima kao prije i da se nastavi financiranje svih opcina u vrijeme dok se budemo cupali iz krize.

Rasprava je zapocela i svima je sve jasno.

Za pocetak, kad ode Miki stvari ce se poceti micati. Svi ostali ga imitiraju.

• stana
    Student
    Reakcija primljeno
    123
    • April 5, 2020 at 9:05 AM
    • #2,488

ocekujem koaliciju hdz i sdp

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,077
    • April 5, 2020 at 9:14 AM
    • #2,489
    Quote from kanabis

Ni ne treba mi nista, ali je Maric ovaj puta trcao pred rudom i silne milijune podijelio bez kontrole.

Slažem se da podijeljeno bez dovoljne kontrole, ali objektivno ipak bolje da je tako nego da netko tko grca nije dobio.

U svakom slučaju sve nepravilnosti treba prijavljivati, jer država malo po malo ipak sve bolje funkcionira.

Naravno da bi se pošteni poduzetnici trebali osjećati sigurnije i zaštićenije, ali uvijek je bilo i biti će da će

mnogi lopovi manji i veći sada loviti u mutnom. Ništa čudno, tako je uvijek.

Pogledajte "NOVU" ekipu koja se sprema za nove izbore i za preuzimanje.

Već su preuzeli u Hrvatskoj firme sa milijardama prihoda i žele vlast da prebace na svoj domovinski pokret sve što je sada državno

i da kontroliraju svaku kunu. Da su ti na vlasti, a izvjesno je da će biti nakon izbora, svaki građanin bi se morao pokloniti prije

nego dobije kunu, Vlada Plenkovićeva je ipak postupila humano prema svima, ali neizvjesno je da će dobiti izbore. Ili ako i dobije,

pa mora koalirati sa mafijom koju sam spomenuo opet ništa od reformi.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • April 5, 2020 at 9:40 AM
    • #2,490

Nakon oporavka od skoro 50% u samo četiri dana a sve zbog navodnog dogovora oko velikog kresanja proizvodnje od kojeg izgleda za sada ipak neće biti ništa

https://www.bloomberg.com/news/articles/…source=url_link

nafta bi se sutra opet mogla dvoznamenkasto zacrveniti i povući sa sobom i ostala tržišta.

Osim ako Trump opet ne zatvita nešto zgodno.

• stariigrac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    199
    • April 5, 2020 at 10:36 AM
    • #2,491
    Quote from accountant
    Quote from trial

Mjere su za travanj, svibanj i lipanj. Nakon toga država više ne plaća, pa vjerojatno niti ne može vlasnicima firmi bilo što uvjetovati po pitanju zaposlenika. Ali se očekuje da će se do tada stvari barem koliko-toliko normalizirati i početi funkcionirati.

Prvi rezultati s 'terena' govore da novce HZZ šalje i bez potpisa ugovora, čim pošalješ zahtjev, pare dolaze u dan-dva. Pohvale za to!

Nadam se samo da će ta tri mjeseca biti dostatna da ne krene novi val otkaza...

Još da su to sami rješavali, a ne morali angažirati privatnu firmu preko koje ide proces obrade zahtjeva, rekao bi čovjek bravo, ima vas, ali radite.

• barbosa
    Guest
    • April 5, 2020 at 11:47 AM
    • #2,492
    Quote from kanabis

Ni ne treba mi nista, ali je Maric ovaj puta trcao pred rudom i silne milijune podijelio bez kontrole.

budi uvjeren da nije bez kontrole, svi mi koji imamo posla sa min. fin. poreznom upravom i te kako dobro znamo da se ne može pogriješiti niti za 1 lipu...nekako mi se ćini da oni poduzetnici koji se nonšalantno postave prema potpori ili je pokušaju izvrdati na neki način da još i zarade a što čujem da ima podosta slučajeva, da će se u nekim budučim vremenima gadno iznenaditi kada im porezni nadzor stisne "odgojne" mjere a i poduzetnici bi trebali između sebe reagirati i ukazati i ograditi se od sebično profiterskih stuktura proizašlih iz pogodovanja i korupcije putem raznih javnih nabava, konzultanti i posrednici , razni agenti i pisači raznih studija i utjecaja na okoliš i sl, subjekti koji spadaju u poduzetnike i ostvaruju potporu a u stvari služe za isisavanje i pranje novaca iz proračuna drž i javnog sektora

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • April 5, 2020 at 12:29 PM
    • #2,493
    Quote from accountant
    Quote from kanabis

I to je u redu, ne tražiti ako vam ne treba.

Ne znam koja ste djelatnost?

Problem leži u činjenici da će uskoro SVI trebati pomoć. Mjere su otvorene do daljnjeg. Ako su procjene u SAD da će im nezaposlenih biti oko 30%,dakle svaki treći radnik, ne gajite nade da ćemo proći bolje. Ne odmah, sezona će štošta toga otkriti.

Mjera je dobra, rekao bih najbolja moguća trenutno: daje početnu likvidnost koja će nedostajati jer nema dovoljno potrošnje, banke su se u_rale jer odjednom im je glavnica u pitanju zbog široke baze neplaćanja (gosp. subjekti + građanstvo). No što kad prođe mjesec, dva, tri?

Kad odgode dođu na naplatu? Tu mislim i na proračun i na trg. društva.

Može li recimo kafić s dvije do tri tisuće eura najamnine + režije raditi s pola kapaciteta? U ljude se uvukao strah, neće svi pohrliti u kafić u onoj mjeri kao prije. Stranaca neće biti. U Zagrebu je jako puno bilo Koreanaca, Amera i sl.

I onda se to prenosi ono što kažu spiralno prema dolje, sloj po sloj, pa tko preživi smanjuje apetite od vlasnika prostora, preko poslodavaca do radnika.

A vidim na forumu neki misle da će ukidanjem ograničenja CZ-e biti sve kao prije? Svašta

Display More

A ja sam mišljenja, da kad se sve otvori, obzirom na lijepo i toplo vrijeme koje će tada prevladava ti, ljudi će masovno pohrliti u kafiće (terase), restorane, frizera je (posebno ženska populacija), jer će se ljudi strahovito za željeti svega ovog nabrojenog

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 5, 2020 at 12:38 PM
    • #2,494

Kaj je najbolje, ljudi su ustedjeli novca, skoro svima place idu, a trositi ne mogu skoro nigdje. Postupno otvaranje ce ici na nacin da se prati raste li broj zarazenih ili ne s tim popustanjem.

Ali da, kad se otvore birtije trebat ce poslati murju na ceste da se ekipa ne poubija pijana na cesti taj dan.

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • April 5, 2020 at 1:56 PM
    • #2,495
    Quote from kupoprodajnik

Kaj je najbolje, ljudi su ustedjeli novca, skoro svima place idu, a trositi ne mogu skoro nigdje. Postupno otvaranje ce ici na nacin da se prati raste li broj zarazenih ili ne s tim popustanjem.

Ali da, kad se otvore birtije trebat ce poslati murju na ceste da se ekipa ne poubija pijana na cesti taj dan.

sumnjam. udio direktno pogođenog radno aktivnog stanovnistva je visok i uz ocekivani povratak gripe na jesen mislim da ce se dogoditi jake kontrakcije osobne potrosnje i investicija, psihološki uvjetovane. mogucnost drzave da subvencionira turizam i ugostitelje takoder ce biti pod velikim upitnikom ako se taj scenarij povratka dogod, drzava ce isto smanjivati potrosnju gdje god stigne.

mislim da bez cijepiva i cjepljenja nema tako brzog odbijanca

...sram me koliko nemam..

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 5, 2020 at 2:03 PM
    • #2,496

Drzavne sluzbe dobijavaju place i dobivat ce ih. Vecina privrede ce izgurati ovaj mjesec i jos jedan ili dva. Tako da raspolozivi dohodak nije upitan, ako uskoro ovo zavrsi. Ako ne, onda adio sve skupa. Pazite, bit ce dva tri mjeseca da se nije islo u kafice, ducane s odjecom itd. Online shopping ne moze zamijeniti impulzivno trosenje u shopping centrima. A ni otkaza zbog upumpavanja love izgleda nece biti kao sto sam ocekivao, a ocekivao sam ih puno. Zato pozdravljam brzo djelovanje Vlade.

Vec najava cjepiva ce uciniti da se ljudi opuste. I najavljivati da nece biti nekakav odbijanac je bez veze, bit ce ga sigurno, samo se mogu sloziti s tim da nece biti niti brz niti visok. Kod nas to ne ide tako zbog opce tromosti sudionika u sustavu.

P.S.

Ovdje se vodi bitka za ocuvanje drugog stupa. To je sad ono sto treba biti od primarnog interesa svih nas na burzi. Da se spasavanje drzave i ekonomije ne plati podrzavljenjem drugog stupa. Sve drugo je debelo sporedno.

• Barikb
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,077
    • April 5, 2020 at 2:49 PM
    • #2,497

besmisleno je ljude od 70, 80, 90, 90+ godina sa vrlo teškim i najtežim medicinskim dijagnozama upisivati na listu umrlih od korona virusa bez obdukcije i potpisa patologa. Zašto baš to rade u cijelom svijetu, ja ne znam

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 5, 2020 at 2:57 PM
    • #2,498

mene stvarno izdenađuje pasivnost fondova kategorije A u ovoj situaciji.

oni mogu biti izloženi dionicama do 65%, a u ovoj korekciji nisu ni mrdnuli.

za fondove kategorije B mi je logično da se izlože privatizaciji državnih "perjanica", fondovi kategorije C državnim obveznicama, a da fondovi kategorije A traže prilike na tržištu.

ili misle da nema prilika na tržištu ili misle spaliti novce u "startupe" kad mi se omogući.

u svakom slučaju, nisu mi jasni, jer ako ovo nije prilika da nama šta smo na početcima uplata osiguraju pristojne mirovine u starosti, onda ne znam kad je.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 5, 2020 at 3:02 PM
    • #2,499

Fondovi A kategorije su maleni. Mislim da je relativno mali broj ljudi izabrao to kao opciju.

Nacelno mozes vise zaraditi kroz desrtljeca, ali ako ukinu drugi stup onda crobex ide na 500 bodova, a s tim i tvoja penzina u A stupu.

• Mrcash
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,554
    • April 5, 2020 at 3:27 PM
    • #2,500

Ko misli da država neće preuzeti drugi stup, taj ili je naivan ili živi u balonu. To je očito kao da je sutra ponedjeljak.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 5, 2025 at 2:13 PM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 5, 2025 at 2:13 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 476

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      476
      Pregleda
      208k
      476
    3. Dado

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 5, 2025 at 9:45 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      914k
      2k
    3. goranlagea

June 5, 2025 at 9:45 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 5, 2025 at 2:13 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

goranlagea June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago