1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• gta1
  • February 13, 2020 at 9:00 AM
  • JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 8:43 AM
    Quote from naim
    Quote from JosefBeuys

Na pojačanom prometu od petka dobili smo novog člana u top 10. Je li nadokupljivao u ponedjeljak saznat ćemo večeras.

Dionica ima prostora za rast u ovom valu da prebaci 90 kn. Za to je ipak potreban veći promet od jučer skromnih 20-ak tisuća. Bilo bi dobro, a i za očekivati je, da se tu prelije kapitalizacija nedavnih dobitaka, a najfriškija ona sa Opte jer je tamo 6 kn plafon koji je dosegla jučer. Osim Ptkm ja ni ne vidim gdje bi mogli uložiti, tim više što je Ptkm postala štamparija love. Stečajuše Dlkv, Ingr i Ddjh su se ispucale, plus na Dlkv se iskipavaju fondovi pa je samoubojstvo tamo uložiti. Evenutalno još Tankerska zbog objave jučer nakon zatvaranja, ali i to je kratkog daha budući da su vozarine skoro postale ko nafta, platit će da voze.

Koliko vidim svjetske burze su okrenule u zeleno što je naravno poželjno radi sentimenta.

Uglavnom, očekujem uskoro udar na kotu 90.

Dionica ima prostora za rast?! Špekulativno uvijek ima prostora za rast, fundamentalno - nema odavno.

Firma je najmanje dvostruko precijenjena. Najmanje. Vrlo brzo bi se pokazala “vrijednost” da netko od najvecih dionicara proda neku količinu. Ovako, nekolicina novih i nešto vise starih (koji su izgubili novce zbog dokapa i razvodnjavanja) čekaju da se pozdrave s ovom pričom. Na ruku im ide trenutna niska cijena energenata, al Jasno je da zastarjelo i neefikasno postrojenje Petrokemije koje ne udovoljava najvišim ekološkim standardima nema niti izbliza tolku vrijednost koliko je l”valuira” nekolicina spekulanata na tečajnici burze.

Freefloat je na razini od 0,3% i svima je jasno da je ta oskudnost i inertnost (povezanost) najvecih dionicara glavni razlog rasta cijena.

Display More

Kolega, bit će da niste ni pogledali zadnje izvješće, pa to svakako toplo preporučam. To što je netko nekad pogubio novce na ovoj dionici nema nikakav utjecaj na poslovanje firme danas i njen potencijal. Firma je danas tvornica novca koja u jednom kvartalu nakuca 150 milijuna dobiti (!!!) uz smanjenje duga i to u vremenu dok je korona već počela raditi nered na tržištu. Plin je naravno bitan faktor i za pretpostaviti je da će njegova cijena sigurno još neko vrijeme biti niska što je samo dodatan plus za ovu dionicu. Paralelno uz brutalne financijske pokazatelje firma prolazi restrukturiranje i ne sumnjam da će PPD tu odraditi posao kako treba. Free float je mali, ali to nije jedini razlog rasta niti nekakav teret za rast, dapače. Ono što lansira ovu dionicu su jedino i isključivo odlični rezultati koje ostvaruje.

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 8:55 AM

Sve sam ja pogledao i stojim iza napisanog. Na PTKM se lako sa manjom količinom novca može manipulirati cijenom upravo zbog ograničenog FF. Da je 5 ili 10% dionica u FF cijena vjerojatno ne bi prešla razinu od 40 kuna.

Ono sto se vidi na burzi, većina kompanija u SAD koja se bave proizvodnjom gnojiva (jer onih koji se bave proizvodnjom uree odnsono nitrata je malo - kao Pure Play proizvođača - uglavnom se nalaze u sustavu većih konglomerata) takve se kompanije trguju uglavnom na 0,5-1,25 i Ev Ebitda od 4,5 do 8,5. A radi se o mnogo vecim i poznatijim kompanijama od kojih neke imaju globalnu prisutnost.

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=CF&ty=c&p=d&b=1

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=UAN&ty=c&p=d&b=1

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=NTR&ty=c&p=d&b=1

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=MOS&ty=c&p=d&b=1

https://www.finviz.com/quote.ashx?t=IPI&ty=c&p=d&b=1

PTKM je lokalna kompanija sa ograničenom geografskom prisutnošću. To sto je plin pojeftinio samo je jedan dio slagalice jer prilično je izvjesno da je i drugima regionalno plin jeftiniji i da to može dovesti do značajnijeg pada cijena gnojiva. To se i vidi vec iz nagovještaja ovogodišnjih rezultata u usporedbi sa istim razdobljem lani. Taj pad (prihoda od prodaje qoq) uz dosta neizvjesnu razinu proizvodnje ratarskih kultura zbog Covida19 može se i negativno odraziti na poslovne rezultate. Negativno u smislu plafoniranja prodaje i pada odnosno stagnacije marži.

Edited 2 times, last by naim (May 13, 2020 at 9:08 AM).

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 13, 2020 at 9:38 AM

Firma prolazi restrukturiranje, vidljivo je po kriznom menadžmentu. Prvo je preuzeo najopakiji od svih hr menadžera, Đuro Popijač, a nastavio je Davor Žmegač. Možda nakon njega dođe Tolušić ili Krstičević.

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 9:50 AM

Ne razumijem zašto za objašnjenje rasta koristiti teze o "manipulaciji cijenom". Današnja cijena je direktno posljedica odličnih rezultata koje kompanija ima, a nekakve zavjere i špekulacija. Tvrtka danas odlično posluje i posljedično joj cijena raste, ne vidim ništa čudno u tome.

Lokacija Ptkm ima svoje mane ali i prednosti dakako, od kojih je najbitnija blizina krajnjih korisnika.

Covid će se negativno odraziti na poslovne rezultate svih kompanija i tu ne vidim ništa revolucionalno. A ako ćemo govoriti o granama koje će biti manje zahvaćene tu bi prije svega istaknuo baš prehranu, jer eto svi moramo jesti za razliku od kupovine auta ili ljetovanja na moru. Isto imate pojašnjeno i u izvješću.

Cijene gnojiva jesu nešto pale, ali očito da benefiti niskih cijena sirovine uvelike nadilaze nešto manje cijene gnjiva, a to se vidi i na odličnim rezultatima, što također imate u izvješću.

Brojke sad ne stignem kopati ali možete dosta toga naći na ovom linku:

http://balmoraladvisors.com/wp-content/upl…als-19q4-v5.pdf

Ptkm je kompanija koja na temelju povoljnih makroekonomski uvjeta i paralelnog restrukturiranja isporučuje odlične rezultate i usporedno joj raste i vrijednost dionice. Od ružnog pačeta postaje labud koji štanca lovu. Za očekivati je da će zasigurno te brojke potrajati još nekoliko kvartala. Što se taj trend shvati ranije to bolje, dok joj je cijena još dvoznamenkasta.

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 9:56 AM

Ja vidim samo dalje dionica jako precijenjena i nisam ništa komentirao dok ti nisi počeo pisati kako je podcijenjena. Mislim da je to laz i obicna glupost. A ako ne postoji fundamentalna podcijenjenost onda možda postoji spekulacija. I ja eto mislim da se iskorištava ta činjenica i da zbog neefikasnosti tržišta, a tržište nikako ne može biti efikasno ako je 0,3% dionica u FF, pogoduje napuhivanju cijene iznad neke fer ili usporedive vrijednosti (sa slicnim kompanijama). Ne znam sto to uzimaš toliko srcu jer to su činjenice sto ja pišem. Ako većina kompanija slične branše se u svijetu trguje relativno dvostruko jeftinije pa čak i znatno niže (gledano preko kljucnih pokazatelja poslovanja P/S i EV/ Ebitda) onda je očito da su negdje investitori ili špekulanti u krivu. Moguće je da je situacija preko bare i u svijetu bitno drugačija, no to mi bas nije toliko realan scenarij. PTKM je već odavno vrednovala ovo poboljšanje rezulatata, a sve preko 40-50 kn je velika premija na nešto sto se po svemu sudeći u ovakvim gospodarskim okolonostima neće dogoditi.

Pa prije godinu, godinu i pol dana glavnina duga je konvertirana u kapital po 10 kuna po dionici i od onda je stvoren povrat na kapital od možda 20-30%, a cijena dionica u odnosu na tu konverziju je narasla 8 puta i 5 puta od tadašnje trzisne cijene?! Takvi bi povrati možda bili mogući i dugoorcno održivi da se radi o nekoj fantastičnoj i potentnoj inovaciji ili pogođenom start-upu sa snažnim “footholdom” za daljnji rast i ekspanziju. PTKM je tradicionalna industrija i u takvoj industriji takvi natprosječni dugoročni povrati naprosto nisu održivi.

Sto ne znaci da spekulacija ne mora i dalje trajati.

Edited 6 times, last by naim (May 13, 2020 at 10:07 AM).

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 11:34 AM

Ne uzimam ništa ka srcu, različiti pogledi na vrijednost i jesu sama bit tržišta, inače ne bismo imali od koga kupiti niti kome prodati.

Nezahvalno je vrijednost analizirati na temelju toga što je nešto raslo x puta, jer pri tome ne treba smetnuti s uma je li i koliko palo prije toga i je li toliki pad bio opravdan.

Da je Ptkm precijenjena na ovim rezultatima se nikako ne slažem. Covid je poremetio tržište i današnje vrijednosti podcjenjuju vrijednosti kompanija, tim više što si uzeo za usporedbu kompanije koje posluju na drugim tržištima. U tom bi smislu je realnije usporediti kompaniju s npr. Yarom koja se trguje po P/E 15, pa postaje jasnije da o precjenjenosti nema govora. Ukoliko PTKM bude sposobna kvartalno bacati ovakve brojke, a svi parametri govore da joj okolnosti idu u prilog, dionica opravdava cijenu i preko 100 kn.

Edited once, last by JosefBeuys (May 13, 2020 at 11:39 AM).

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 13, 2020 at 11:46 AM
    Quote from JosefBeuys

Ne uzimam ništa ka srcu, različiti pogledi na vrijednost i jesu sama bit tržišta, inače ne bismo imali od koga kupiti niti kome prodati.

Nezahvalno je vrijednost analizirati na temelju toga što je nešto raslo x puta, jer pri tome ne treba smetnuti s uma je li i koliko palo prije toga i je li toliki pad bio opravdan.

Da je Ptkm precijenjena na ovim rezultatima se nikako ne slažem. Covid je poremetio tržište i današnje vrijednosti podcjenjuju vrijednosti kompanija, tim više što si uzeo za usporedbu kompanije koje posluju na drugim tržištima. U tom bi smislu je realnije usporediti kompaniju s npr. Yarom koja se trguje po P/E 15, pa postaje jasnije da o precjenjenosti nema govora. Ukoliko PTKM bude sposobna kvartalno bacati ovakve brojke, a svi parametri govore da joj okolnosti idu u prilog, dionica opravdava cijenu i preko 100 kn.

Kolega mislim da parametri ne opravdavaju cijenu dionice....međutim isto tako mislim da će dionica dosegnuti 100 kn...zašto?...pa i sam ministar je izjavio da će država prodati na 100 kn...zar ne?....očigledno je da se tu dogodio dil između rusa i države i ovo im je najelegantniji način da isplate državu koja im je preko PPD omogućila u ulaz u PTKM a tu je vjerojatno i ugovor o opskrbi plinom za potrebe HR....inače ne mam dionice PTKM ...imao sam nešto kupljeno po 65 do 69 kn i prodao po 77 kn kad je kupovao indeksni....želim vam svako dobro i da unovčite dobit.

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 11:50 AM

Nisu ro nikakvi razliciti pogledi na vrijendost. Petrokemija je tehnološki i ekološki zaostala kompanija koja je do nedavno uspjela financijski jedva preživljavati na tržišu. Konverzija duga u kapital i niske cijene plina neće biti dovoljne da se kompanija osuvremeni i poveća proizvodnju. Zapravo, a obzirom na neizvjesnu budućnost, tesko je tvrditi kakve će biti cijene plina za godinu ili dvije. A kamoli na neki duži rok. A Petrokemija bi trebala dugo vremensko razdoblje da investira i natprosječno zarađuje da tehnološki, ekološki i procesno bude “up to date”. Tako gledano, u posljednjih godinu dana dionicari su imali priliku da ostvare natprosjecne povrate kupujući dionice i uglavnom spekulirajući. No, kako ništa ne raste unedogled tako neće ni dionice PTKM. Petrokemija nije izoliran otok i na nju će s odmakom utjecati spirala negativnih gospodarskih okolnosti u nas i okruzenju. Otuda kao sto sam već spomenuo, procjenjujem da “bal na dionici” neće još dugo trajati. A onda vjerujem i da će spekulacija značajno posustati, a moguće i okrenuti trend u suprotnom smjeru.

Inače, Yara ti se prema ovome: https://m.marketscreener.com/YARA-INTERNATI…319/financials/

trguje na PE ratio 12,1x (est. 2020), EV Ebitda 5,20’ (est. 2020) i P/S ili kako oni tu dolje označavaju “capitalization to rvenue” na 0,67 (est. 2020). Drugim riječima, Yara je relativno gledano i do 70% jeftinija od PTKM. A da ne spominjem njezinu tehnološku opremljenost, znatno veći proizvodni i prodajemi asortiman kao i geografsku prisutnost na svim kontinentima. PTKM ima nelos proizvod lokalno i regionalno gledano, no Yara je ipak brend i market leader u tome sto radi.

Edited once, last by naim (May 13, 2020 at 11:56 AM).

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 11:57 AM
    Quote from tin
    Quote from JosefBeuys

Kolega mislim da parametri ne opravdavaju cijenu dionice....međutim isto tako mislim da će dionica dosegnuti 100 kn...zašto?...pa i sam ministar je izjavio da će država prodati na 100 kn...zar ne?....očigledno je da se tu dogodio dil između rusa i države i ovo im je najelegantniji način da isplate državu koja im je preko PPD omogućila u ulaz u PTKM a tu je vjerojatno i ugovor o opskrbi plinom za potrebe HR....inače ne mam dionice PTKM ...imao sam nešto kupljeno po 65 do 69 kn i prodao po 77 kn kad je kupovao indeksni....želim vam svako dobro i da unovčite dobit.

Je, kad bi se našao bedak koji bi PTKM platio 100 kuna. Taman bi netko to toliko plaćao, a mogao je preuzeti cijelu firmu za kunu uz preuzimanje dugova. Sto je otprilke 5 puta manje od trenutne burzovne cijene. Ti Rusi su bas bedaci kad ne znaju vidjeti ni iskoristiti takvu prigodu.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 13, 2020 at 12:11 PM
    Quote from naim
    Quote from tin

Je, kad bi se našao bedak koji bi PTKM platio 100 kuna. Taman bi netko to toliko plaćao, a mogao je preuzeti cijelu firmu za kunu uz preuzimanje dugova. Sto je otprilke 5 puta manje od trenutne burzovne cijene. Ti Rusi su bas bedaci kad ne znaju vidjeti ni iskoristiti takvu prigodu.

Kolega rusi su već unutra preko PPD-a jer njihov kapital(GAZPROM) stoji iza PPD...dio koji drži država i cifra koju će platiti za to je ne znatna u odnosu na dugoročne ugovore za opskrbom plina za HR tržište...između ostalog PTKM je jedan od najvećih potrošača plina zar ne...tako da 140 mil eura za dugoročni ulazak na tržište za jedan GAZPROM nije ništa...uostalom pola te cifre vrate kroz jednu ovakvu godinu...

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 12:20 PM

Je, a PPD je nešto ikada fer platio?

Luku Ploče ili Pevec?

To su sve pričice za naivne i za podržavanje spekulacije.

Sličnu maglu prodajes ekipi na TPNG sa spotom i vozarinama. Uvijek se oslanjaš na cudo, “Deus ex machina”, samo sto se cuda događaju jako rijetko, i uglavnom samo u bajkama. “Kolega”.

Na koje i kakvo tržište? Nije Gazprom zbog jeftinoce ušao u PTKM nego zato jer PPD nije mogao drugačije naplatiti dug. A 100 kuna po dionici bi znacilo preko 700 milijuna eura vrijednost preuzimanja. Nekako dvojim da bi Gazprom bio spreman platiti petinu te cifre za PTKM jer da je bio voljan platiti to bi ucinio na onim svim tenderima koji su propadali jer nije bilo kupaca spremnih platiti puno manje cifre od ovih po kojima se danas Petrokemijom trguje na burzi.

Edited 2 times, last by naim (May 13, 2020 at 12:29 PM).

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 13, 2020 at 12:31 PM
    Quote from naim

Je, a PPD je nešto ikada fer platio?

Luku Ploče ili Pevec?

To su sve pričice za naivne i za podržavanje spekulacije.

Sličnu maglu prodajes ekipi na TPNG sa spotom i vozarinama. Uvijek se oslanjaš na cudo, “Deus ex machina”, samo sto se cuda događaju samo u bajkama. “Kolega”.

Kolega ništa ja ne prodajem....što se tiče TPNG još kad je cijena bila 33 kn na jednom nama dobro poznatom forumu govorio sam kuda plovi TPNG..i kakvu cijenu možemo očekivati....a vrijeme je najbolji pokazatelj zar ne...što se tiče PTKM opet kažem ...politički dogovorena špekulacija o cijeni na kojoj će država prodati svoje...realna vrijednost ne više od 40 kn....TPNG sasvim druga priča...podcijenjena dionica po svim mogućim parametrima a tržište će pokazati da li sam bio u pravu...što se tiče čuda...neki su je na jednom forumu pisali za OPTE da samo čudom može preči 5kn dok je bila na 1,7 kn....kad gle čudo se dogodilo...i ja koji povijerovah u čudo i kupih znatnu količinu ispod 2kn...poslje prodao od7,5 do 8,2kn....sretno kolega u budućim ulaganjima.

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 12:36 PM
    Quote from naim

Nisu ro nikakvi razliciti pogledi na vrijendost. Petrokemija je tehnološki i ekološki zaostala kompanija koja je do nedavno uspjela financijski jedva preživljavati na tržišu. Konverzija duga u kapital i niske cijene plina neće biti dovoljne da se kompanija osuvremeni i poveća proizvodnju. Zapravo, a obzirom na neizvjesnu budućnost, tesko je tvrditi kakve će biti cijene plina za godinu ili dvije. A kamoli na neki duži rok. A Petrokemija bi trebala dugo vremensko razdoblje da investira i natprosječno zarađuje da tehnološki, ekološki i procesno bude “up to date”. Tako gledano, u posljednjih godinu dana dionicari su imali priliku da ostvare natprosjecne povrate kupujući dionice i uglavnom spekulirajući. No, kako ništa ne raste unedogled tako neće ni dionice PTKM. Petrokemija nije izoliran otok i na nju će s odmakom utjecati spirala negativnih gospodarskih okolnosti u nas i okruzenju. Otuda kao sto sam već spomenuo, procjenjujem da “bal na dionici” neće još dugo trajati. A onda vjerujem i da će spekulacija značajno posustati, a moguće i okrenuti trend u suprotnom smjeru.

Inače, Yara ti se prema ovome: https://m.marketscreener.com/YARA-INTERNATI…319/financials/

trguje na PE ratio 12,1x (est. 2020), EV Ebitda 5,20’ (est. 2020) i P/S ili kako oni tu dolje označavaju “capitalization to rvenue” na 0,67 (est. 2020). Drugim riječima, Yara je relativno gledano i do 70% jeftinija od PTKM. A da ne spominjem njezinu tehnološku opremljenost, znatno veći proizvodni i prodajemi asortiman kao i geografsku prisutnost na svim kontinentima. PTKM ima nelos proizvod lokalno i regionalno gledano, no Yara je ipak brend i market leader u tome sto radi.

Prema teletraderu je Yara P/E 14.91. Gledamo li Ptkm zadnja 4 kvartala P/E iznosi 15,77, dakle nikakva pretjerana precijenjenost u odnosu na konkurentske tvrke koje posluju na istom tržištu. Ukalkuliramo li nisku cijenu plina kroz određeni period i posljedice restrukturiranja, činjenica je da bi idući kvartali trebali biti još bolji nego prethodni, a pokazatelji Ptkm time mogu biti samo još povoljniji. Samo za usporedbu u 2Q 2019 koji je u ovom izračunu P/E PTKM je imala dobit od cca 7 milijuna kn (sic!), a mi danas govorimo o kvartalima u kojima ostvare dobit od 147 milijuna(!?).

Vrijeme na ovoj dionici radi za njene dioničare, PTKM je tvornica novca koja se tek počela uspinjati.

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 12:36 PM

tin

Hvala, al meni uvijek u ulaganjima pomaze zdrav razum i dobra procjena, a ne ufanje u Ruse, Čerkeze ili Gruzijce. Ponovit ću, a vrijedi i za PTKM i za TPNG, prodaja tek i manje količine dionica od strane većih ulagatelja, značiti će kraj burzovnoj spekulaciji i za jednu i za drugu dionicu. I to je rizik kojeg ulagaci trebaju biti svjesni i koji u tren može “otopiti” snove o nekim nadrealnim i dugorocno neodrživim vrijednostima.

Quote from JosefBeuys
    Quote from naim

Prema teletraderu je Yara P/E 14.91. Gledamo li Ptkm zadnja 4 kvartala P/E iznosi 15,77, dakle nikakva pretjerana precijenjenost u odnosu na konkurentske tvrke koje posluju na istom tržištu. Ukalkuliramo li nisku cijenu plina kroz određeni period i posljedice restrukturiranja, činjenica je da bi idući kvartali trebali biti još bolji nego prethodni, a pokazatelji Ptkm time mogu biti samo još povoljniji. Samo za usporedbu u 2Q 2019 koji je u ovom izračunu P/E PTKM je imala dobit od cca 7 milijuna kn (sic!), a mi danas govorimo o kvartalima u kojima ostvare dobit od 147 milijuna(!?).

Vrijeme na ovoj dionici radi za njene dioničare, PTKM je tvornica novca koja se tek počela uspinjati.

A kako tumačiš da su EV/Ebitda i P/S kao mnogo bolje mjere (dugorocno stabilnije) vrijednosti i operativne profitabilnosti u PTKM i tri puta veći nego u Yare ili američke konkurencije?

Edited 3 times, last by naim: Merged a post created by naim into this post. (May 13, 2020 at 12:43 PM).

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 13, 2020 at 12:42 PM

Sretno s ulaganjem kolega Naim.:)

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 12:52 PM

E sad možemo parametar po parametar, ti meni veće prihode, ja tebi veću maržu i ogromnu dobit uz paralelno smanjenje duga, za što nemam vremena ni volje.

Pa da zaključim, po postojećim brojkama PTKM nije precijenjena; uzeći u obzir bombastičan 1Q možemo zaključiti da će idući biti barem slični, a samim time dionica još atraktivnija; očekujem, ukoliko ne bude nekih dodatnih nenadanih potresa na tržištu, u kratkom roku 90 kn, a u srednjem preko 100 kn.

Konačno, na svakome je da sam odluči u što će uložiti. Sretno

• naim
    Guest
    • May 13, 2020 at 1:00 PM

Ne možemo jel ne možeš nikako tumačiti, nemaš nikakve usporedive i racionalne argumente, a da PTKM ostane podcijenjena. I opet se vraćamo na početak price. Tehnološki, procesno i ekološki zaostala tvornica koja trenutno plovi na krilima jeftinog proizvodnog inputa pokazuje znacajnu precijenjenost kao posljedicu spekulacija malih dionicara i nešto boljih kratkoročnih rezultata. To može trajati još neko vrijeme, al dugorocno cijena neće biti viša od 40-tak kuna. Čak ni ako se dogodi čudo u Kutini.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • May 13, 2020 at 1:09 PM

Kolega naim bez ikakve loše namjere...potpuno prijateljski...koje su to dionice prema vašem mišljenju trenutno najbolje ulaganje na zse?

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 13, 2020 at 1:13 PM

PTKM je potrebno 600 milijuna kuna za modernizaciju, ne računajući tih 1,2 milijarde kuna koje je država već utukla.

https://express.24sata.hr/ekonomix/vlada…-milijuna-18569

Trebalo bi malo proučiti izvješća pa vidjeti jel uopće bilo kakvih investicija. U vrijeme kad sam ja bio vrli dioničar te tvrke, također je bila jedna izvanredna godina kao posljedica jeftinog plina. Tad ju je Čačić htio uvaliti Rusima. Bio sam čak i na skupštini s Nenadom Bakićem, on je postavljao za upravu vrlo neugodna pitanja tipa kako to da neki od direktora ima apartmane na moru i slično. Stvarno je imao muda i to mu nitko ne može osporiti.

Tada sam se na vlastite oči uvjerio kako funkcioniraju osobe uhljebljene u nadzorni odbor od strane vlasti. Bakić je, dakle, bio u ofenzivi i to je trajalo dosta dugo, a onda se ustala gospođa iz NO-a i rekla: Molim vas, može li malo kraće, mi se moramo vratiti u Zg prije 15 sati.

Čovjek govori kako se firma potkrada, a gospođi koja jedina to može spriječiti bitno je da se u toku radnog vremena vrati iz Kutine do Zagreba.

Ja sam pitao nešto o kreditima bezazleno pa sam se svidio legendarnom sindikalcu Klausu koji mi je ponudio da me provode po tvorničkom krugu i hvala mu na tomu. Kad smo obilazili tvornicu, rekao mi je: Gledaj, kod nas ti svi imaju jednake plaće, i čistač i direktor i na to smo ponosni.

E sad, tko sam ja da im sudim? Kad sam to čuo, prodao sam dionice sljedeći dan i to čak s odličnom zaradom, jer je Čačić govorio o tim tajanstvenim Rusima i to vrijeme.

Negdje u to doba u Ininom izvješću izašlo je da su poskupili plin Petrokemiji drastično, a to je bilo taman onda kada je direktor Jagušt potpisao onaj sramotni ugovor na dvije godine, neposredno prije nego što se liberalizirala prodaja plina. Taj potpis nanio je Petrokemiji štetu koja se mjeri u desecima, vjerojatno i stotinama milijuna kuna.

Sad je firma kakti privatna, a na čelu joj je bivši gradonačelnik Kutine, bivši HSLS-ovac Žmegač. Koji se u plinski biznis vjerojatno kuži tu negdje kao i ja.

Uz taj free float spomenuti veliki, dodajmo malo politike i to ne bilo kakve, nego hrvatske i i fundamente i tu onda dolazimo do preporuke:

Ne bih parkirao bicikl kraj Petrokemije.

• JosefBeuys
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    371
    • May 13, 2020 at 1:27 PM

O kolega Lebowski, nisam Vas dugo čitao. Sjećam se da smo, ako se ne varam, sjedili obojica na skupštini Podravke kada se neslavno s mirovincima pokušavalo izgurati državu, al ajde bar je Mršić odletio.

Mislim da je problem Ptkm što tu ima masa ljudi koji su tijekom mrcvarenja s politikom i raznim klausima pogubili ogromne novce. Država je tu napokon sporedni lik, a to se vidi i na rezultatima. Nakon onog što su prikazali u 1Q postoji podloga za očekivanje rasta dionice u budućnosti prema tri znamenke, bez potrebe za evociranjem nekih starih propalih vremena. Napokon postoji snažan privatni vlasnik koji ovu kompaniju dovodi u red, a činjenica da je iz plinskog biznisa daje ovoj dionici dodatni poguranac. Iako, obzirom da njemu porizvodnja gnojiva nije core business, možda cijela priča dobije nakon stabilizacije firme i višnju na vrhu šlaga.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      439
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago