1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 12, 2022 at 4:39 PM
    • #1,001

Ne znam dal bi to uopce nazvao aferom, kad bolje razmislim...

Recimo zena radi u nekom dd u financijama, dali ja , svi moji njezini bratici sestricne, ujaci, stricevi, prijatelji za koje recimo policija moze utvrdit da se druzimo i posjecujemo pa cak i susjed s kojim smo na bok bok kaj ima , smijemo kupit dionice tog poduzeca ?

Ima koji advokat s iskustvom da objasni kak bi isao postupak recimo na sudu? A dionice nismo kupili danas a sutra ide preuzimanje pa bude puta dva tri nego ih recimo drzimo xx mjeseci ili x godina.

Ak smo ili su u prekrsaju ili kaznenom progonu gore navedeni dali smo onda gradjani drugog reda ako mi stric recimo radi u Podravci pa ja i svi drugi nesmijemo kupiti nikada dionicu ..

Komentari ? 😀

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 12, 2022 at 4:52 PM
    • #1,002

Pa što nisu kupovali dionice Hajduka? Može se zaradit, evo jedan suvlasnik mjesecima agresivno povećava udio.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 12, 2022 at 4:53 PM
    • #1,003
    Quote from havi

Ne znam dal bi to uopce nazvao aferom, kad bolje razmislim...

Recimo zena radi u nekom dd u financijama, dali ja , svi moji njezini bratici sestricne, ujaci, stricevi, prijatelji za koje recimo policija moze utvrdit da se druzimo i posjecujemo pa cak i susjed s kojim smo na bok bok kaj ima , smijemo kupit dionice tog poduzeca ?

Ima koji advokat s iskustvom da objasni kak bi isao postupak recimo na sudu? A dionice nismo kupili danas a sutra ide preuzimanje pa bude puta dva tri nego ih recimo drzimo xx mjeseci ili x godina.

Ak smo ili su u prekrsaju ili kaznenom progonu gore navedeni dali smo onda gradjani drugog reda ako mi stric recimo radi u Podravci pa ja i svi drugi nesmijemo kupiti nikada dionicu ..

Komentari ? 😀

ključna je razlika jesi li došao u posjed cjenovno osjetljive informacije.

npr. recimo, žena ti radi u financijama, firma zarađuje, kapa divka, vi vjerujete u firmu, sve ok.

ista stvar i sa stricem iz Podravke :S

ali, ako žena ili stric sazna da firma ide u krasni k*, a vi imate dionice, i prodate ih prije svih, tj. prije nego se takva informacija objavi na burzi, e tad ste u problemu.

ista stvar bi bila i da dođe neka luda ponuda za preuzimanje na stol vaše žene ili strica :S, pa Vi ko mahniti udarate po asku dok se ne stvori onaj čekić na gledalici :S

a ako firma pošalje ono glupavo objašnjenje da oni nemaju pojma zašto cijena raste ili pada, e tada bi i uprava trebala kazeno odgovarati zbog davanja zavaravajućih informacija.

ali obzirom da je ovo standardni folklor na ZSE, ako se ova afera ne očeše o HANFA-u, onda će sve završiti sa "izija vuk magare".

nadam se da sam pojasnio :)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 12, 2022 at 4:59 PM
    • #1,004

recimo, HNB-ovci će biti u problemu ako se otkrije da su banke, čije su oni imali obveznice, "prepisivale" na stres testu, tj. da su im oni pomagali kako proći stres test, jer, u protivnom, banka možda ne bi imala para za isplaćivati obveznicu, pa bi bila prisiljena defaultirati, a štediše bi onda "popušile" svu štednju preko 100.000 € po OIB-u u toj banci

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 12, 2022 at 5:10 PM
    • #1,005

mlati Ilko sve u 16 :S

Prijatelj Martine Dalić i bivši Vujčićev savjetnik istražit će nepravilnosti u HNB-u
    NA ČELU agencije koja bi trebala istražiti Aferu HNB je Ante Žigman, bivši savjetnik guvernera Vujčića u HNB-u.
    www.index.hr

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 12, 2022 at 5:18 PM
    • #1,006

havi

zato se ovo djelo u USA zove "insider trading", a ne "insider investing", jer ovo drugo, logično, nije kažnjivo i nema razloga da bude 🤷

• Infinity
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,987
    • January 13, 2022 at 9:43 AM
    • #1,007

Mic po mic možda ostane koji €

Novi propisi u velikoj će mjeri isušiti hrvatsku korupcijsku močvaru
    www.poslovni.hr
  • renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • January 13, 2022 at 11:38 AM
    • #1,008

Clanak u jucerasnjem vecernjem o propasti Hrvatske je svakako za procirati. Vec se na svim okolnim regionalnim portalima govori o propasti Hrvatske, a koja ubrzano tone. I geografski i demografski. Regiinalni portali se nasladjuju s nasom nesrecom.

Srbiji jako raste BDP i pretvra se u industrijsku zemlju. Hrvatska nije u stanju prehraniti niti pruziti sansu za opstanak stanovnistvu. Pogledom na jednu obicnu Ikeu shvacate sto je Hrvatska danas. Regionalni centar za Ikeu je premjesten u Srbiju. Za IKEA Hrvatska se prica da ce je zatvoriti.

Na dionicama vidimo pljacku, korupciju, kradju, trgovinu temeljem internih informacija itd. Osim korupcije i povlastenosti neznanje na svim poljima. Sada smo 9. na svijetu po smrtnosti od korone. Davno smo prestigli Srbiju, a blizimo se neuspjesima BiH u borbi s koronom. Uskoro cemo po BDP biti na zacelju tj i sluzbeno iza Bugarske. Oni za koje bi se ocekivalu da pomazu nam odmazu i pretvraju Hrvatsku u zemlju slicnu juznoamerickim " demokracijama ".

Kobajagi balkanski Elon Musk je paravan za njemacku automibilaku industriju koja na taj nacin izvlaci novce iz fondova za razvoj evropske unije. Svaka lipa koja sjedne u tu firmu odmah se isporuci stvarnim vlasnicima u Njemacku. Vjerojatno je to VW. A ta firma nece nikada proizvoditi nista vazno. Kod nas nista ne postoji i sve je u propadannu i sve je lopovluk. Cak je predsjednik drzave za premijera rekao da se ponasa kao da je pred evakuaciju iz drzave.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2022 at 11:23 AM
    • #1,009

svaka čast političarima, dokazali su da su u stanju "skuriti" 40.000 ljudi godišnje

UŽIVO Hrvatska pala na 3.88 milijuna stanovnika
    DRŽAVNI zavod za statistiku objavio je prve rezultate Popisa stanovništva 2021.
    www.index.hr

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 14, 2022 at 11:32 AM
    • #1,010

Ajme ajme.

Šlag na kraju, još ćemo sad slušat ruganje i Vučića prekodrinskog.

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 14, 2022 at 11:41 AM
    • #1,011

Ma nebi rekao da su za to samo politicari krivi, bez obzira radi o kojoj se stranci radi.

Puno ima i narod ovdje doprinosa, on bira politicare i politicke opcije, nitko nije ni pomislio smanjit opcine i gradove, smanjit broj zastupnika u parlamentu itd

Zašto je danski model dobar, no u Hrvatskoj teško ostvariv?
    Danski model bio bi dobar za Hrvatsku, no kako smatra prof. dr. sc. Ivan Koprić, pitanje je možemo li mi to zbog našeg mentaliteta i napraviti
    www.tportal.hr

Drugo, u svom zivotu sam upoznao jako jako puno ekipe koja zivi high life, pravi se pametna , glavno da susjed vidi da on vozi novi auto, ide se na skijanje a realno nema niti za burek u pekari,,

Prosle godine sam " ispratio" tri osobe van na rad u Njemacku jer se ovdje nemoze zivjet , svi odreda cca 40-50 godina, koji su zivjeli i trosili kao da nema sutra, a kad su dobili djecu , ozenili se onda su shavatili da su bijeda, sirotinja i da je vrijeme proslo a oni sa mamom i tatom zive .

2006 godine kad sam poceo na burzi ulagat tj stavio zadnju kunu kaj sam imao , i ova tri navedena su se smijala i ismijavala , kao i vecina drugih, da ne pricam o vremenima 2008,2009 e to je trebalo vidjet., a sada evo takvih vani

Koliko ekipe ovdje ima najnovije mobitele ? glavno da se u bircu vidi najnoviji mob,

Ne kazem da je odlicno ovdje, daleko od toga, ali puno ekipe je samo sebi krivo jer zive iznad svojih mogucnost, nece procitat niti jednu knjigu o dionicama ali zna tko koga sexa od poznatih, nece ulagat, glavno da se ima majica za 100 eura i slicno, sve to ok ak mozes ali ak kupujes tu majicu na dvije godine kreditom onda nekaj tu ne valja.

I u Ugandi neki crnci zive bolje jer su se pokrenuli i poceli su se necim bavit a ne zive ispod stabla i kukaju .

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 14, 2022 at 11:41 AM
    • #1,012
    Quote from st-brajo

svaka čast političarima, dokazali su da su u stanju "skuriti" 40.000 ljudi godišnje

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2332409

svi koji su otišli ionako nisu vjerni glasači, ne zanima ih

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 14, 2022 at 11:43 AM
    • #1,013
    Quote from Moller
    Quote from st-brajo

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2332409

Ja znam dva hdz-ovca i jednog sdp-ovca kaj su otisli prosle godine .

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 14, 2022 at 11:49 AM
    • #1,014
    Quote from havi
    Quote from Moller

Ja znam dva hdz-ovca i jednog sdp-ovca kaj su otisli prosle godine .

to su im špijuni u emigraciji iliti crni labudovi

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 14, 2022 at 11:51 AM
    • #1,015

Popis županija, gradova i opcina

U Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status grada i županije, tako da je u Republici Hrvatskoj sveukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Dodatak:Popis gradova i općina u RH po županijama – Wikipedija

Danska je od 1. siječnja 2007. podijeljena na 5 regija (regioner, jednina: region) i 98 općina (kommuner, jednina: kommune). Prije 2007. je bila podijeljena na 13 okruga (amter, jednina: amt) i na 270 općina.

i sada zamislimo da se to sve gore navdeno prepolovi ( kad bi se politicke stranke usuglasile, e da zaboravio sam da onda ne mogu uhljebljivat svoje male clanove i njihove obitelji ) koliko bi novaca ostalo u proracunu za recimo zdravstvo, skolstvo i slicno

Zamislimo da imamo 500 - 1000 doktora specijalista vise u rh , koliko bi onda bile liste cekanja ? al da ne mozemo ih platit , jer nemamo novaca je moramo placat druge stvari ,

Zaboravio spomenut sabor, zamislimo da umjesto 151 zastupnika imamo recimo samo 80-100 zastupnika, pa da se taj novac preusmjeri u nesto pametnije i korisnije za narod ?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • January 14, 2022 at 11:57 AM
    • #1,016

havi

puno si 'omašio' s onim postom gore... nema smisla

hoćeš reći da ti i takvi 'koji žive iznad svojih mogućnosti' neće i u Irskoj kupit ganz novi mob, visit na društvenim mrežama

dapače, nitko ne ide u Irsku sigurno da bi visio po birtijama i pubovima jer je pivo preskupo

uostalom raspravljaš o de gustibus... svako zna što će sa svojim parama: ja se čudim ženi što kupuje torbice, ona meni kad kupim veći monitor

kažem, de gustibus

u Irsku i Njemačku se ide jer ti ne uzmu pola plaće prije isplate, tj. ako i uzmu dobiješ nešto za te pare, funkcionalne institucije

evo primjer: jučer parkiram auto na mjestu neobilježenom za parking (nema znaka zabrane), dođe komunalni redar i prvo mi lupi kaznu 300 kn, onda još i zove pauk, iako nikom ne smetam, nisam zagradio kolni ili pješački ulaz

kaj je nabolje, i ostali susjedi to rade samo sam ja imao 'sreću' da je zahvatilo mene taj dan i da su imali 'akciju'

kad sam zvao centralu, kaže operater po slici se vidi da ste zajašili pločnik, komentiram ja a da sam se pomaknuo više na cestu, onda bi smetao jer ne može proći kamion od pauka? tako to ide

u gradu ne možeš više nigdje parkirati gdje nije baš obilježeno mjesto za parking, a 95% je naplatnih mjesta

reket, sve po zakonu!

i onda se čudimo odljevu stanovništva? pa nitko se više ne da zezat u zdrav mozak

stavi mi lisice na gume, a ne da mi auto koji ikome ne smeta odfuraš u Ličko-senjsku županiju i naplatiš još par-sto kuna

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • January 14, 2022 at 12:17 PM
    • #1,017

Općine?

Otok Brač je nekad bio jedna općina, u onoj tamnici naroda, pa i prije toga sve dokad seže pisana povijest ohohoh.

E sada, ajde molim vas vi njima nakon 30 god objasnite da treba ukinuti bilo koju od njihovih 7 općina + grad Supetar. Ne političarima, ljudima, plebsima.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 14, 2022 at 12:26 PM
    • #1,018

a di je podatak da imamo 2.5 M stambenih jedinica na 1.5 M kućanstava.

ovo samo potvrđuje ono o čemu ja odavno pričam.

bez sloma financijske ekonomije, nema ulaganja u realnu ekonomiju.

ako na ovaj balon kreneš pumpati realnu ekonomiju, onda dobiješ hiperinflaciju, kao trenutno u USA, npr.

šta je najbolje, sad će nam stopa nezaposlenosti porasti (istina, porast će i labor force participation), a mi i dalje uvozimo radnu snagu.

to samo govori o totalno promašenoj i fiskalnoj i monetarnoj politici u zadnjih 10 god.

kao što rekoh, "na papiru" smo bogati, a nelikvidni, i to se neće promijeniti dok se dobit ne počne ostvarivati od ulaganja u biznis, a ne u financijsku imovinu (dionice, ali i nekretnine, zbog hipoteka).

šta da kažem, uživajte dok traje, al imajte na umu da smo u 4. prevratu koji, na ovaj ili onaj način, uvijek završi nekom redistribucijom bogatstva.

i može Ray Dalio pričati šta god hoće, al ja ipak vjerujem Buffett-u koji trenutno ima all time high cash poziciju, a prošao je sito i rešeto svih mogućih ekonomskih ciklusa

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • January 14, 2022 at 12:33 PM
    • #1,019
    Quote from KultLicnosti

Općine?

Otok Brač je nekad bio jedna općina, u onoj tamnici naroda, pa i prije toga sve dokad seže pisana povijest ohohoh.

E sada, ajde molim vas vi njima nakon 30 god objasnite da treba ukinuti bilo koju od njihovih 7 općina + grad Supetar. Ne političarima, ljudima, plebsima.

Pa to i pricam, narod je kriv, koliko bi se toga na Bracu moglo napravit da je recimo samo jedna opcina.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 14, 2022 at 12:39 PM
    • #1,020
    Quote from havi
    Quote from KultLicnosti

Općine?

Pa to i pricam, narod je kriv, koliko bi se toga na Bracu moglo napravit da je recimo samo jedna opcina.

pod hitno se mora zamijeniti narod, ovaj stvarno ne valja, em su neradnici em potrošači, a kada odu u inozemstvo sve namjerno rade obrnuto, samo da pokažu da su odselili jer ne valja politika

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 4:21 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      822k
      1.9k
    3. dionicar

May 9, 2025 at 4:21 PM
    1. MDKA (Medika d.d.) 821

• harpun
      • February 14, 2020 at 2:16 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 1:44 PM
    2. Odgovora
      821
      Pregleda
      301k
      821
    3. Sheki

May 9, 2025 at 1:44 PM
    1. ARNT (Arena Hospitality Group d.d.) 455

• harpun
      • February 14, 2020 at 9:30 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 9, 2025 at 8:20 AM
    2. Odgovora
      455
      Pregleda
      182k
      455
    3. Sheki

May 9, 2025 at 8:20 AM
    1. JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.) 278

• Cicija
      • February 26, 2020 at 8:56 PM
      • Dionice
      • Cicija
      • May 9, 2025 at 8:04 AM
    2. Odgovora
      278
      Pregleda
      106k
      278
    3. darac11

May 9, 2025 at 8:04 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 8, 2025 at 3:16 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 8, 2025 at 3:16 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

dionicar May 9, 2025 at 4:21 PM
  • MDKA (Medika d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 1:44 PM
  • ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

Sheki May 9, 2025 at 8:20 AM
  • JDOS (ADRIATIC OSIGURANJE d.d.)

darac11 May 9, 2025 at 8:04 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 8, 2025 at 3:16 PM
  • BCIN (BC Institut d.d.)

KitoLovac May 8, 2025 at 2:39 PM
  • Što smo danas tržili

dionicar May 8, 2025 at 12:33 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

All May 7, 2025 at 8:13 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

goranlagea May 7, 2025 at 10:52 AM
  • SNBA (Slatinska Banka d.d.)

jurexx May 6, 2025 at 9:22 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy