Display More...Kolega, onda je po vama najveći problem u mentalitetu 'lako ćemo' i 'zašto bih ja učio ako sam završio školu'?
Moderna radna mjesta traže gotovo svakodnevno, da ne kažem cjeloživotno učenje, kojeg se mnogi zbog
komoditeta ne žele prihvatiti, već guslaju po starom dok ide...
Jedino mi nije jasna činjenica da ekipa kada ode raditi van u Irsku ili Njemačku spremna je prihvatiti promjene i
učenje novih vještina kako bi plaću zarađivali u Eurima, valjda jer drukčije ne ide, a kod nas je laganini i 'dok plaća
stiže dobro je' stav...
nije čak ni mentalitet u pitanju jer, kao što kažete, kad ode radnik van i to čak ne u Njemačku, dovoljna je i Slovenija (srbin, bosanac, hrvat je radišan u uređenoj zemlji) odmah se vidi promjena u pristupu poslu
nisam dakle davao ocjenu tko je za to kriv, rekao bih podjednako država (koja daje okvir) ali i pojedinac (svojim pristupom i zalaganjem)
jer se mi još uvijek ovdje u RH kolektiviziramo, znate ono 'naši' i 'naševanje'
dok vani svak je za sebe, jedinka u surovom svijetu
Spojite mentalitet i kolektiv ili bolje rečeno čopor i dobit ćete odgovor. Krivac je dominantni kolektivni mentalitet u koji se uglavnom nastojimo uklopiti kako ovdje u destruktivan isto tako vani u stvaralački i radni sve po onoj kud svi Turci tud i mali Mujo. Neki veliki individualizam ili isticanje kod nas ionako nikad nije bilo na cijeni a takvo razmišljanje duboko je ukorijenjeno.
Osim toga sjetite se da se i stranci koji se dosele k nama mijenjaju i brzo prilagođavaju na "naše".