1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Strategija razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj

• LeoNT
  • January 29, 2024 at 10:24 AM
  • LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • January 29, 2024 at 10:24 AM

Pozdrav..

Nadam se da kroz ovu temu možemo pratiti kako će se razvijati priča oko donošenja ove strategije.

Nedavno je izišao dokument: "Podloga za strategiju tržišta kapitala u Hrvatskoj"

Dokument su napravili u CFA Society Croatia zajedno sa Zagrebačkom burzom.

Cijeli dokument je oko 100 stranica, vrlo detaljan sa konkretnim prijedlozima članaka zakona.

Ukratko o nekim idejama u dokumentu:
    https://www.linkedin.com/feed/update/ur…203408096440320

Otvorili su javnu raspravu i ovdje možete dati svoje prijedloge i primjedbe:
    https://lnkd.in/dZuUg6KU

Javna rasprava traje od 22.01.2024. do 04.02.2024.

Files

Studija CFA Udruge Hrvatska_Podloga za Strategiju razvoja tržišta kapitala u Hrvatskoj.pdf 2.41 MB – 21 Downloads
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 29, 2024 at 11:49 AM

dovoljno će biti u strategiju "razvoja" uvrstiti sve, a ne samo neke i nema da omane

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 29, 2024 at 6:53 PM
    Bešević Vlajo: Hrvatska može postati emerging market za 5 do 7 godina
    Atraktivna izdanja su ključ za razvoj tržišta kapitala.
    hr.bloombergadria.com

za 5 do 7 godina.

ni CERP se ne bi posramio ovakve efikasnosti, al bar se ne kiti titulama.

glavno da je lobotomija na nivou za postojeće nepravilnosti.

jbg., kad imaš CFA onda si i za lobotomiju skupo plaćen 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• mikromakrto
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • January 29, 2024 at 8:01 PM

Ja bih prvi potpisao da se to dogodi kroz 5-7 godina, vjerojatno će biti paralelno s OECDom i budućim povećanjima kreditnog rejtinga.

Od svih nabrojanih točaka, možda najvažnija je omogućavanje jednostavnog udaljenog glasanja na skupštinama. Danas je to stvarno tehnički lako za organizirati, vjerojatno se zato i ne provodi.

Ostalo je manje-više reciklaža ideja koje su se pojavile unazad 10ak godina, ali pozdravljam svaku inicijativu

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • January 29, 2024 at 8:20 PM
    Quote from st-brajo

https://hr.bloombergadria.com/bloomberg-adri…-7-godina/news/

za 5 do 7 godina.

Ako postanemo ikada emerging market to ce biti super a kamoli za 5 godina.

Emerging market je samo rezultat hrpe promjena koje su potrebne da bi se to dogodilo.

Dokumemt je ozbiljan, inicijative su dobre i treba ih podrzati.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 29, 2024 at 8:55 PM
    Quote from LeoNT

Ako postanemo ikada emerging market to ce biti super a kamoli za 5 godina.

Emerging market je samo rezultat hrpe promjena koje su potrebne da bi se to dogodilo.

Dokumemt je ozbiljan, inicijative su dobre i treba ih podrzati.

ako se ne varam, svi ovi sa CFA-ovima su već uguženi na neka korporativna mjesta i mudro šute na postojeće nepravilnosti jer plaća ide.

u prilog tome govori da se ama baš nitko nije javio na moj poziv da ostavi kontakt vezano za prava malih dioničara, osim kolege Philidor, a nisam siguran da on ima CFA.

prema tome, ti slobodno podržavaj inicijative i dokumente, a ja ću podržati osobe.

možda čak i ove sa CFA-om, kad jednom nađu kičmu 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • January 29, 2024 at 10:03 PM
    Quote from st-brajo

https://hr.bloombergadria.com/bloomberg-adri…-7-godina/news/

za 5 do 7 godina.

Majo Vlajo daj ti nama financijskim nepismenjakovićima objasni kako se ovo dogodilo, pa zar ćemo pored Siska, Đurđevca, sada i kod Kutine morati s turčinima ratovati ili to više puj pik ne vrijedi, tko je izgubio izgubio, neka se financijski opismeni i ne zabada nos u gospodske posle

Turci izazivaju Vladu: Uložite s nama ili prepustite Petrokemiju
    www.poslovni.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 30, 2024 at 9:00 AM

kao što rekoh, CFA Society piše pamflete za institucionalne ulagače i asset managere.

za male ulagače, zaboli ih neka stvar i zadnja su im rupa na svirali.

u prilog tome:

1. Prijedlog da se iz "rubnog" tržišta klasificiramo u "emerging market" - Rubna tržišta su obično zemlje koje su ispod ili neposredno na rubu tranzicije između tržišta u razvoju i razvijenih tržišta. Ova tržišta često karakterizira veća politička, ekonomska i društvena nestabilnost, manja likvidnost tržišta, te niža razina transparentnosti i pravne zaštite (za ovo zadnje nigdje u dokumentu nisam našao rješenje).

2. Slaba pravna zaštita ulagatelja – niska važnost ocjene sudionika ankete (pametnome dosta).

3. kao primjer prekomjerne regulative navodi se prijenos CSDR regulative u domaći zakonodavni okvir gdje je propisano da je SKDD obveznik propisa o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, dok isto CSDR regulativa ne traži (prevedeno, što smo "prali" kroz nekretnine, sad treba "prati" kroz dionice).

4. Investicijski računi - Novčana sredstva se mogu uplatiti samo u prvoj godini nakon otvaranja računa.

Period u kojem se ne smiju isplaćivati novčana sredstva s računa je najmanje 5 godina od kupnje (ovo je nešto što pogoduje isključivo asset managerima i pravljenju balona).

sukus priče je da na ovaj način NEĆEMO riješiti ono najbitnije što nas svrstava u rubno tržište, a to je niska razina transparentnosti i pravne zaštite za MALE ulagače.

e sad, s kojim (ili bolje rečeno čijim) novcima oni misle napumpati promete i market cap da bi se i službeno klasificirali kao emerging market, pojma nemam.

ono što znam je da vani postoje aktivistički investitori, postoje i savjetnici za male dioničare koji se bave analizom financijskih izvješća i daju savjete o tome kako na skupštini glasovati i koje prijedloge postavljati, da ne spominjem i to kako čim je neka makinaža u pitanju na yahoo finance iskaču odvjetnici sa reklamama za tužbu, itd.

hoće li ovaj pamfletić dovesti do toga da se i kod nas formira kritična masa koja će pokušati riješiti i ovaj, za gospodu kojoj je ovaj pamfletić i namijenjen, "nebitan" problem transparentnosti i pravne zaštite, to ćemo još vidjeti.

kao što rekoh, ja nigdje ovdi ne vidim male ulagače.

dapače, mislim da će ove promjene više ići u korist asset managera i daljnjem istiskivanju neovisnih malih ulagača s tržišta.

ali, recimo, prijedlog koji smatram jako dobrim je razmatranje uvođenja prime dealera, obzirom da nam je bond market užasno nelikvidan.

• Philidor
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,190
    • January 30, 2024 at 9:01 AM

Je li samo meni neobičan način na koji su postavili peer grupu? Znači ispitali su isključivo ljude iz struke, mislim da bi bilo konstruktivno da su posjeli i jednaki broj građana s određenim imovinskim cenzusom pa ih pitali kolika je vjerojatnost da bi investirali ako:

a) mogu imati investicijski račun na kojem iznosi dobiti od maksimalno X ne moraju raditi nikakve porezne prijave;

b) bi hrvatska firma Y (izabrati koju od glavnih tipa Infobip) sudjelovala na IPO, da li biste bili zainteresirani za investiranje itd.

Nisam imao točan podatak, ali ako je istina da je u cijeloj 2022. promet na tržištu obveznica iznosio 16 milijuna eura, onda je jasno da ljudi iz industrije ne mogu držati tržište niti na aparatima, a ima neupogonjenih eurića na računima diljem obale koliko srce poželi...

IMO sada kada je država shvatila da se može zaduživati kod svojih građana po povoljnim uvjetima kroz obveznice i trezorske zapise, nastojati će ih držati "klijentima" i samim time ne znam koliko su motivirani zainteresirati ih za alternative ili fiskalno stimulirati ulaganje u vlasničke vrijednosne papire.

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • January 30, 2024 at 9:57 AM

Otvorena je javna rasprava i sve ove primjedbe im mozete tamo napisati. (link je u prvom postu)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 30, 2024 at 10:14 AM

samo da se vratim na ovog prime dealera.

ovo je nešto što je trebalo biti uspostavljeno ODMAH po ulasku RH u monetarnu uniju, obzirom da je HNB izgubio svoju monetarnu funkciju.

istina, HNB se, u svojoj monetarnoj politici, nikad nije ni postavljao kao prime dealer, a trebao je.

zašto je to bitno?

pa prvenstveno da mirovinci, banke, osiguravajuća društva, ali i asset manageri znaju kolika im je tržišta vrijednost kolaterala u slučaju da nešto iz portfolio-a državnog i korporativnog duga, iz bilo kojeg razloga, budu prisiljeni likvidirati.

i, naravno, da si manje izložen eksternim tržišnim rizicima.

ovako je ekipica samo promijenila računovnodstvenu politiku i sa mark-to-market stavila da drži do dospijeća i sad može samo "molit Boga" da tu ne dođe do nekih problema.

mi, prvenstveno, moramo razviti likvidno tržište duga da bi mogli znati je li nam equity uopće nosi neku risk premiju u odnosu na to i koliku.

pogotovo ako dođemo u situaciju da firme, zbog većih kamatnih stopa, budu imale problema sa refinanciranjem dugova.

baš zato šta je tržište dugova, prvenstveno korporativnih, nelikvidno, imate sad situaciju da netko, tko to razumije, kupuje te dugove uz debeli diskont, i onda, po potrebi, izbaci ekipicu iz equity-a (DLKV)

ili, kad se firmi naruši cash pozicija, uleti sa dokapitalizacijom uz diskont na cijenu imovine (ATPL).

kada imaš likvidno tržište duga, onda i mirovinci i banke i osiguranja, ali i asset manageri mogu voditi risk management u realnom vremenu, a samim time i "korigirati" vrijednost equity-a (na više ili na niže), tj. biti puno aktivniji na tržištu kapitala.

a onda već i na dionicama imamo pravi (ili barem konzervativni) price discovery pa se i mi, mali ulagači, imamo s čime nad*ebavati ovisno o tome tko je konzervativniji ili skloniji riziku, itd.

ali, onda imamo pravo tržište, u punom smislu te riječi, a ne ovo što sad imaš da ti equity u jednom trenutku vrijedi 100, a u drugome 0 (Agrokor).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • January 30, 2024 at 10:51 AM
    Quote from LeoNT

Otvorena je javna rasprava i sve ove primjedbe im mozete tamo napisati. (link je u prvom postu)

šta se mojih primjedbi tiče, ako drugi smatraju da imaju smisla, nek ih slobodno proslijede tamo di treba.

ja ću pisati isključivo na forumu i na taj način probati povećati svijest o funkcioniranju tržišta kapitala i dati svoj doprinos povećanju financijske pismenosti.

mišljenja sam da se na tržištu kapitala (barem mi na forumu) ne možemo ponašati isključivo kao "glupi novac": stocks only go up, buy the dip, i slične budalaštine, već da o svojoj financijskoj imovini brigu moramo voditi aktivno.

ne nužno da sami i trgujemo, jer neki će možda radije angažirati asset managera, ali da barem znamo postaviti prava pitanja, da svoj mirovinski fond, ali i svojeg asset managera držimo "za jaja", a ne da ispunjavamo funkciju korisne budale.

a kad bi još i banke i osiguranja mogli držati "za jaja", di bi nam bio kraj? ^^

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • January 31, 2024 at 1:09 PM

Što se mene tiče, kompletna priča o tržištu kapitala u Hrvatskoj nalazi se na ovom linku:

Adris: Dobri poslovni rezultati i upiti dioničara prema Croatia osiguranju | Osiguranje.hr
    Na skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu…
    www.osiguranje.hr

Članak je s godišnje skupštine Croatia osiguranja, par mjeseci prije isplate mega-dividende. U članku se dividenda spominje ovdje:

Na kraju, Remenar je zaključio da je investicijski potencijal Grupe, uz jasno definirana područja rasta i razvoja, temelj novoga trogodišnjeg razvojnog ciklusa, što će omogućiti i nastavak vođenja „aktivne dividendne politike“.

I ovdje:

Na skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu dividende, te o vlasništvu u Savi Re i prihodima Adrisa od dividendi. Na kraju, postavili su i pitanje na što se odnosi transakcija među društvima unutar Grupe. Poslovodstvo tvrtke iscrpno je odgovorilo na postavljena pitanja, navodi se u priopćenju Adrisa bez daljnjih detalja.

Nigdje, niti u jednom trenutku, ne postoji bilo kakva naznaka da će CROS već nekoliko mjeseci kasnije isplatiti mega-dividendu. Adris, jedna od vodećih hrvatskih korporacija, u svojem vlastitom priopćenju ne smatra shodnim da priopći detalje sa skupštine. Bi li najava/hint o povećanju dividende podigao vrijednost dionice? Možda i ne, ali dao bi jednu kulturnu, transparentnu notu upravi te tvrtke. Poslao bi poruku: Mi u Croatia osiguranju želimo podijeliti bitne informacije s vama jer želimo vaše povjerenje. Umjesto toga, dobili smo odgovor da ne žele dijeliti detalje. Kao da je bila skupština masona, bože me sačuvaj.

Mislim da je suština problema kod nas to što je većina dionica na burzi prisilno. Adris je prisilno na burzi i onda je ovakva korporativna nekultura, sirovost nešto sasvim normalno.

Kako to promijeniti?

Ulaganjem u dionička društva koja cijene ulagače.

Ako mene netko želi prevariti, nema ni zakona ni strategije koji će meni pomoći da me on ne prevari.

Na ZSE vjerojatno postoje dvije-tri dionice čiji nas uprave/vlasnici žele. Ali to je daleko premalo u odnosu na onih preostalih 97 društava kojima para ide na uši jer ste kupili njihove dionice.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 11, 2024 at 8:51 AM

pošto vidim da nekima na DLKV i dalje nije jasno, pa da pojasnim problem sa ovim investicijskim računima di ne smiješ 5 godina povlačiti sredstva.

gledam opet tko je sudjelovao u izradi strategije i nigdi ne vidim da su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave.

zašto smatram da je to bitno?

pa zato što predstečajni postupak mora biti brz i efikasan, a da takav i bude, treba se mijenjati stečajni zakon na način da isključivo ovlašteni REVIZOR može utvrditi ima li društvo, kad se dugovi konverziraju u kapital, uvjete za nastavak poslovanja:

1. ako ima, onda se dug konvertira u kapital i tek NAKON toga se smanjuje za pokriće gubitaka.

zašto je to bitno?

pa zato što je, nažalost, većina dioničara financijski nepismena, i ne razumije koliko je u firmi bitna uloga CFO-a.

po onome što znam, a znam više nego što pojedinci misle, bilo koji burzovni financijski izvještaj je više PR nego prikaz realnog stanja u nekoj firmi.

samim time, dioničari nikad nemaju dubinski uvid u stanje u nekoj firmi, pa i PRAVIČNO i MORALNO, ne smiju samo oni odgovarati kad imamo akumulirane gubitke zbog loših odluka CFO-ova.

2. ako ni nakon konverzije duga u kapital nema uvjeta za nastavak poslovanja, ide se u stečaj i svu trakavicu koja onda ide s tim.

vi se sad pitate pa kakve to veze ima sa investicijskim računima i zabranom povlačenja sredstava na 5 godina?

itekako ima, jer je to čisti MORALNI HAZARD.

obzirom da znam manjkavosti izrade i dubine informacija za ono što svi na burzi možemo pročitati, tko kaže da ekipica neće "ušminkavati" izvještaje da bi vam "izvukli" novac za neki IPO i slično?

pogotovo ako vas vaš asset manager ili neki investiror anđeo i slična ekipica, uvjeravaju da će za 5 godina to bit "super", a istovremeno on i s njim povezane osobe rade na "underwritingu" za IPO.

dečki moji, i cure, shvatite to kako hoćete, al to je legalni kriminal + šta vas niti ne štiti predstečajni zakon u slučaju da nešto krene neočekivanim putem.

i na ovaj način bi, de facto, uveli ono NAJGORE sa US marketa i jedinu stvar koja me tamo užasno nervira.

a to je PR za izvačenje novaca investirora u firme koje pri izlistavanju ladno roknu 90% nakon što povezana ekipica namiri sebe.

i nikome ništa.

zato sam na prvu i izrazio skepsu oko ovog "altruističkog" pokušaja CFA Society-a da, ko fol, "unaprijede" burzu, bez izmjena predstečajnog zakona, jer, da se razumijemo, u "underwritingu" prilikom izlaska na burzu je bolesna lova, a ovi to itekako znaju i imaju "diplomu" kojom si, ko fol, dižu "kredibilitet".

meni je sve što se ovdi zbiva itekako jasno 💡

• darac11
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    904
    • February 11, 2024 at 7:12 PM
    Quote from st-brajo

pošto vidim da nekima na DLKV i dalje nije jasno, pa da pojasnim problem sa ovim investicijskim računima di ne smiješ 5 godina povlačiti sredstva.

gledam opet tko je sudjelovao u izradi strategije i nigdi ne vidim da su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave.

zašto smatram da je to bitno?

pa zato što predstečajni postupak mora biti brz i efikasan, a da takav i bude, treba se mijenjati stečajni zakon na način da isključivo ovlašteni REVIZOR može utvrditi ima li društvo, kad se dugovi konverziraju u kapital, uvjete za nastavak poslovanja:

1. ako ima, onda se dug konvertira u kapital i tek NAKON toga se smanjuje za pokriće gubitaka.

zašto je to bitno?

pa zato što je, nažalost, većina dioničara financijski nepismena, i ne razumije koliko je u firmi bitna uloga CFO-a.

po onome što znam, a znam više nego što pojedinci misle, bilo koji burzovni financijski izvještaj je više PR nego prikaz realnog stanja u nekoj firmi.

samim time, dioničari nikad nemaju dubinski uvid u stanje u nekoj firmi, pa i PRAVIČNO i MORALNO, ne smiju samo oni odgovarati kad imamo akumulirane gubitke zbog loših odluka CFO-ova.

2. ako ni nakon konverzije duga u kapital nema uvjeta za nastavak poslovanja, ide se u stečaj i svu trakavicu koja onda ide s tim.

vi se sad pitate pa kakve to veze ima sa investicijskim računima i zabranom povlačenja sredstava na 5 godina?

itekako ima, jer je to čisti MORALNI HAZARD.

obzirom da znam manjkavosti izrade i dubine informacija za ono što svi na burzi možemo pročitati, tko kaže da ekipica neće "ušminkavati" izvještaje da bi vam "izvukli" novac za neki IPO i slično?

pogotovo ako vas vaš asset manager ili neki investiror anđeo i slična ekipica, uvjeravaju da će za 5 godina to bit "super", a istovremeno on i s njim povezane osobe rade na "underwritingu" za IPO.

dečki moji, i cure, shvatite to kako hoćete, al to je legalni kriminal + šta vas niti ne štiti predstečajni zakon u slučaju da nešto krene neočekivanim putem.

i na ovaj način bi, de facto, uveli ono NAJGORE sa US marketa i jedinu stvar koja me tamo užasno nervira.

a to je PR za izvačenje novaca investirora u firme koje pri izlistavanju ladno roknu 90% nakon što povezana ekipica namiri sebe.

i nikome ništa.

zato sam na prvu i izrazio skepsu oko ovog "altruističkog" pokušaja CFA Society-a da, ko fol, "unaprijede" burzu, bez izmjena predstečajnog zakona, jer, da se razumijemo, u "underwritingu" prilikom izlaska na burzu je bolesna lova, a ovi to itekako znaju i imaju "diplomu" kojom si, ko fol, dižu "kredibilitet".

meni je sve što se ovdi zbiva itekako jasno 💡

Display More

Dva puta sam pročitao, i jedva sam uspio shvatit!

Quote from st-brajo

Ovaj dio mi je najviše zapeo za oko jer je poprilično točan, mi dioničar neznamo pravo stanje u firmi i nije u redu da samo mi nastradamo zbog grešaka nesposobnih menađera, revizora i nadzornog odbora

Edited once, last by darac11: Merged a post created by darac11 into this post. (February 11, 2024 at 7:17 PM).

• LeoNT
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,549
    • April 29, 2024 at 2:31 PM

"Ministarstvo financija radi na tom strateškom okviru, koji bi trebao rezultirati s više društava na burzi, poboljšanjem likvidnosti i atraktivnosti tržišta te infrastrukture i regulative. Jedna od izglednih novosti za male ulagatelje je uvođenje investicijskih računa."

"...rekao je da bi strategija trebala biti gotova do kraja godine, a pratit će je dva akcijska plana s kratkoročnim i srednjoročnim mjerama..."

Listanje manjinskih paketa državnih dionica bila bi prilika za ulagače, dok bi država ostala dominantan vlasnik
    www.poslovni.hr
  • Admin April 29, 2024 at 2:34 PM

Moved the thread from forum Dionice to forum Stručne rasprave.
  • abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    314
    • April 30, 2024 at 12:47 PM

A jel to malo Agram riknuo? Ako mu se zna vlasnik, niti nije čudo.

• point
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    310
    • October 19, 2024 at 6:23 AM

Žigman: Važan je OECD
    U cilju poboljšanja ukupne slike već mjesecima se u Hrvatskoj radi na izradi nove nacionalne strategije razvoja tržišta kapitala koja bi trebala pojačati domaća poduzeća da iskoriste prednosti tržišnog financiranja, privući male ulagatelje i poboljšati likvidnost tržišta.

Naotvaranju ovogodišnje konferencije Zagrebačke burze i Udruženja mirovinskih fondova čulo da “tržišta kapitala moraju igrati aktivniju ulogu u podržavanju poduzeća i gospodarskog rasta”.

Govoreći o izradi novog strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala ministar financija Marko Primorac istaknuo je i da se razgovara sa slovenskim kolegama o integraciji zagrebačke i slovenske burze, ali i da sličnih razgovora ima nekoliko drugih država članica EU.

Primorac nije propustio naglasiti odaziv građana na mogućnost ulaganja na tržištu kapitala koji je prije približno godinu dana i pol omogućio državi izdanjima državnih obveznica i trezorskih zapisa u kojima je omogućeno i sudjelovanje građana.

Ukupan broj tzv. Malih ulagatelja koji su uložili u dosadašnja izdanja dosegnuo je 150 tisuća, s tim da je za 50 tisuća to bila prigoda zbog koje su prvi put otvorili račune kod Središnjeg klirinš....(citat)

Postam dijelove izjava s konferencije iz Rovinja,jer sam i sam nedavno ovdje pisao o vaznosti ulaska u OECD , spominjao ministra Primorca , indirektne veze i koristi za nastavak jačanja i pozicioniranja HPB-e na tržištu kapitala.

Za sadašnje,ali i buduće dioničare to bi trebao biti još jedan veliki argument za sigurnost ,ali i nastavak rasta vrijednosti dionica HPB

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt