evo načina kako će naša Katarina Velika, nakon izleta u mljekarski biznis, aktivirati i tržište nekretnina
Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE
-
-
-
bila mi je simpatićna, ali sada je na najboljem putu da preuzme status ivana pernara koji je ovaj imao u prošlom sazivu sabora a i ćini mi se da se sdp pomalo zaletio sa prenaglom podrškom tomaševiću za gradonačelnika zagreba...
-
bila mi je simpatićna, ali sada je na najboljem putu da preuzme status ivana pernara koji je ovaj imao u prošlom sazivu sabora a i ćini mi se da se sdp pomalo zaletio sa prenaglom podrškom tomaševiću za gradonačelnika zagreba...
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-model-15008941
ako drugarica ne zna u kojem društvenom uređenju mi živimo (možda i je malo zbunjujuće to naše stanje) , barem bi joj trebalo biti jasno u kojem žive Nijemci, kako uopće misli dobiti tvornicu od vlasnika, možda je upravo njegov interes zatvoriti proizvodnju, a ne predati je nekome, oprema se prebaci ili proda, a za nekretnine i zemljište uvijek će naći neko rješenje, ali proizvodnja nein, pa to bi sam sebi ostavio konkurenciju u srcu grada i domaćom župansko-Anušićevskom sirovinom, a možda mu je u interesu imati samo distribuciju za područje Slavonije, al Kata ko Kata, uzimala bi bez pristanka gazde, tako su je valjda učili od '45 uz pravičnu naknadu
-
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…-model-15008941
ako drugarica ne zna u kojem društvenom uređenju mi živimo (možda i je malo zbunjujuće to naše stanje) , barem bi joj trebalo biti jasno u kojem žive Nijemci, kako uopće misli dobiti tvornicu od vlasnika, možda je upravo njegov interes zatvoriti proizvodnju, a ne predati je nekome, oprema se prebaci ili proda, a za nekretnine i zemljište uvijek će naći neko rješenje, ali proizvodnja nein, pa to bi sam sebi ostavio konkurenciju u srcu grada i domaćom župansko-Anušićevskom sirovinom, a možda mu je u interesu imati samo distribuciju za područje Slavonije, al Kata ko Kata, uzimala bi bez pristanka gazde, tako su je valjda učili od '45 uz pravičnu naknadu
Ha ha...evo joj poruka s moje strane..." Put your money where your mouth is "
-
Ajde nadam se da ce te milijarde pametno iskoristiti i srediti javnu upravu, bespotrebne opcine i gradove ..... digitalizirati sve javne procese, srediti zdravstvo, od bolnica, do dugovanja, katastra i zemljisnih knjiga, pravosuđa, vrednovanja rezultata rada, a ne svima isto neovisno koliko je tko uspjesan u javnoj upravi.... srediti helikoptersku sluzbu za hitnu pomoc, srediti zeljeznice i navodnjavanje u poljoprivredi... ukinuti brojne parasifskalne namete zbog kojih nam odlaze investitori umjesto da dolaze .... radniku dogovarati bruto 2 placu da vidi koliko dobije on, a koliko se uplati drzavi i sta dobije za to sta plati ...
Uf ima toga za popiz....ti sta se sve treba srediti ... nastavite niz slobodno..
-
radniku dogovarati bruto 2 placu da vidi koliko dobije on, a koliko se uplati drzavi i sta dobije za to sta plati ...
Nevjerojatno, koje vrijeđanje zdravog razuma.
Zar Vi mislite da postoje radnici koji ne znaju da postoji razlika u cifri koju poslodavac izdvaja za njihovu plaću ovisno o tome da li ih prijavi ili ne, odnosno da li im daje cijelu plaću preko računa ili samo dio?
Sve to u državi gdje je nemoguće ne čuti kako su porezi i parafiskalni nameti preveliki?
O kakvoj bi plaći trebao pregovarati radnik kada mu poslodavac odmah u startu kaže da svi u firmi dobivaju dio preko računa, a dio na ruke, netto ili brutto 2?
Dakle radnici na zapadu koji su puno bollje plaćeni to mogu zahvaliti znanju koliko iznosi brutto 2 plaća?
Stvarno?
Na tom zapadu su bolje plaćeni i obični radnici na traci u auto industriji, dakle ne samo strašno pametni koji znaju koliko je brutto 2 plaća.
Većina poslodavaca, brojčano ne po visini prihoda ne želi promjene, dakle male poreze i poslovanje sve preko papira, jer im ovako ostaje više novca. U poslodavce računam sve od vodoinstalatera ili keramičara s jednim zaposlenim pa na dalje. Koliko njih posluje preko papira samo ako mora, daje ispodprosječnu plaću i sebi i radniku,ostalo na ruke i prikazuje nekakvu pozitivnu nulu na računu ili povremeno i zatvori posao kako bi se mogao uz potporu države samozaposliti?
Većina bi na provjeri porijekla imovine prošla kao i političari.
Neki je dan na tv-u bila neka emisija o turizmu, pa kaže vlasnik restorana u DU ili okolica da su ribari sretni ako dobiju 30% cijene za škampe od cijene prije corone.
U situaciji u kakvoj su vlasnici restorana sada po pitanju kupnje škampa u takvoj su situaciji u HR cijelo vrijeme oni koji imaju malo više novca i veza, dakle sve kupuju jeftinije od običnog radnika, od namještaja do auto guma, pri tom i otvoreno ucjenjuju trgovce po principu ako mi ne daš veliki popust neću kupiti sada kod tebe a niti sljedeće godine kada budem opremao drugu turu apartmana....
Radnik koji jedva skrpa svakih 10 g. za promijeniti dnevni boravak, a gume mijenja kada ga upozore na tehničkom plaća punu cijenu. Sve to zato jer ne zna brutto 2?
Dakle da li većina ovih koji vrišti na sav glas želi manje poreze i da radnici imaju plaće kao i na zapadu, pa da plaća proizvode kao i vlasnik restorana kada ima turista, odnosno novca?
Ne niti pod razno.
-
svašta ste sad tu 'nadrobili'... u čemu je problem, što su škampi 400-450 kn kilo? jel to?
-
Ako niste skužili šta sam nadrobio onda đaba znate izračunati brutto 2.
Naučite rađe čitati s razumijevanjem.
-
kolega alfa je zapravo odlično detektirao jedan hrvatski fenomen, a to je da su djelatnosti koje preko ruku prevrću isključivo cash, osim što muljaju koliko su casha primili, ujedno i porezno povlašteni (privatni iznajmljivači, ugostitelji, "paušalni" obrti, itd.)
-
kolega alfa je zapravo odlično detektirao jedan hrvatski fenomen, a to je da su djelatnosti koje preko ruku prevrću isključivo cash, osim što muljaju koliko su casha primili, ujedno i porezno povlašteni (privatni iznajmljivači, ugostitelji, "paušalni" obrti, itd.)
Drugim riječima svjesno se potiče siva ekonomija. A ZNA SE zbog koga ili čega.
-
-
alfa : sve je tocno.. jedino sumnjam da HT, OpTE ili Tele2 ili AH I slicno daju dio place na ruke...
-
svašta ste sad tu 'nadrobili'... u čemu je problem, što su škampi 400-450 kn kilo? jel to?
bome, pročito 3 puta i ni meni nije jasno što je kol. alfa htio reći...
da u poslovanju sa gotovim novcom, poreznih utaja i svakakvih kombinacija da se isti izbjegne ili plati manje ima, ima toga u svim sektorima i na svim svj. kontinetima a djelatnik ili radnik sam ugovara ili prihvaća uvjete poslovanja i ako je dogovorio plaću na naćin kako kol. alfa navodi, onda je to stvar njegove (pogrešne)odluke a ne neke insinulirane "podređene" pozicije...a i nije mi jasno na koji bi način predmetni gospodarski subjekti bili "povlašteni" pri nabavki dobara i usluga ispred populacije koja istima isporučuje svoj rad za naknadu u novcu, tj za plaću
-
Pa kad ste ga, ponavljam, nadrobili
i ne znam jel (po Vama) problem u škampima, radnicima ili poslodavcu?
S obzirom da sam ja ujedno i poslodavac, dijelom zaposlenik i vanjski suradnik pa znam obje strane medalje, dajte da Vam pojasnim u čemu je problem:
Zakon o radu je jasan kad se govori o plaći da se podrazumijeva bruto iznos (tj. bruto 1 na koji se onda računa dopr. NA plaću za zdravstvo od 16,5%)
prema tom istom ZOR-u se dakle sastavljaju i dogovaraju ugovori o radu a veći poslodavci (mislim više od 20 zaposlenika) moraju k tome imati definirane i pravilnike o radu
I kažeš recimo Ivanu 'mi smo Vas spremni platiti 120 kn bruto po satu' jer ja kao poslodavac želim znati okvir koliko mene taj radnik dođe
Plus postoji nešto što se zove i naknada plaće (godišnji odmor, bolovanja, čuvanje djeteta kad je ono bolesno... putni troškovi, dnevnice, prijevoz) što ni ja ne mogu odmah ukalkulirati
međutim Ivan je nestrpljiv, ima on neke rate kredita, alimentaciju, često i zaštićeni račun (ovrhu HT-a ili HRT-a) pa bi htio znati koliko je to 'na ruke'
E vidite, taj 'na ruke' nas i dalje još od vremena socijalizma proganja jer Ivan taj iznos želi svaki mjesec, radio ne radio, jer jednom kad kažeš da će dobiti recimo 5.000 kn neto na račun (ruke), to je to, za njega je to uklesano u kamen
No s druge strane ja sam i vanjski suradnik pa znam da ako nešto nije odrađeno, neće biti ni plaćeno
Ako ja ne odradim, onda ni moj nalogodavac ne može poslati fakturu u recimo Ulm ili Salzburg
Ne bih htio duljiti, živimo u zemlji kakvoj živimo, glasali smo za koga smo glasali... Fiskalni okvir je takav, možda čak i bolji nego u većini europskih zemalja a Zakon o radu među rigidnijima u EU
Znate gdje je problem?
Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)
Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene, i zato su njima škampi skupi, ne zato jer ne vrijede 400-450 kn kilo nego si ih ne mogu priuštiti, za razliku od Skandinavaca
-
Jedino što ne mogu 'prožvakati' je da se rad (svi oblici, od nesamostalnog do povremenog i 'vanjskog') oporezuje više nego imovina (nekretnine, dionice i sl.)
Pa je zato kod nas više nego ikada ona 'izvjesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj' u điru
Barem je bilo do ove korone.. i sad je panika jer nekako to više - ne ide!
-
Pa kad ste ga, ponavljam, nadrobili
i ne znam jel (po Vama) problem u škampima, radnicima ili poslodavcu?
S obzirom da sam ja ujedno i poslodavac, dijelom zaposlenik i vanjski suradnik pa znam obje strane medalje, dajte da Vam pojasnim u čemu je problem:
Zakon o radu je jasan kad se govori o plaći da se podrazumijeva bruto iznos (tj. bruto 1 na koji se onda računa dopr. NA plaću za zdravstvo od 16,5%)
prema tom istom ZOR-u se dakle sastavljaju i dogovaraju ugovori o radu a veći poslodavci (mislim više od 20 zaposlenika) moraju k tome imati definirane i pravilnike o radu
I kažeš recimo Ivanu 'mi smo Vas spremni platiti 120 kn bruto po satu' jer ja kao poslodavac želim znati okvir koliko mene taj radnik dođe
Plus postoji nešto što se zove i naknada plaće (godišnji odmor, bolovanja, čuvanje djeteta kad je ono bolesno... putni troškovi, dnevnice, prijevoz) što ni ja ne mogu odmah ukalkulirati
međutim Ivan je nestrpljiv, ima on neke rate kredita, alimentaciju, često i zaštićeni račun (ovrhu HT-a ili HRT-a) pa bi htio znati koliko je to 'na ruke'
E vidite, taj 'na ruke' nas i dalje još od vremena socijalizma proganja jer Ivan taj iznos želi svaki mjesec, radio ne radio, jer jednom kad kažeš da će dobiti recimo 5.000 kn neto na račun (ruke), to je to, za njega je to uklesano u kamen
No s druge strane ja sam i vanjski suradnik pa znam da ako nešto nije odrađeno, neće biti ni plaćeno
Ako ja ne odradim, onda ni moj nalogodavac ne može poslati fakturu u recimo Ulm ili Salzburg
Ne bih htio duljiti, živimo u zemlji kakvoj živimo, glasali smo za koga smo glasali... Fiskalni okvir je takav, možda čak i bolji nego u većini europskih zemalja a Zakon o radu među rigidnijima u EU
Znate gdje je problem?
Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)
Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene, i zato su njima škampi skupi, ne zato jer ne vrijede 400-450 kn kilo nego si ih ne mogu priuštiti, za razliku od Skandinavaca
"Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)
Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene,"
Kolega, onda je po vama najveći problem u mentalitetu 'lako ćemo' i 'zašto bih ja učio ako sam završio školu'?
Moderna radna mjesta traže gotovo svakodnevno, da ne kažem cjeloživotno učenje, kojeg se mnogi zbog
komoditeta ne žele prihvatiti, već guslaju po starom dok ide...
Jedino mi nije jasna činjenica da ekipa kada ode raditi van u Irsku ili Njemačku spremna je prihvatiti promjene i
učenje novih vještina kako bi plaću zarađivali u Eurima, valjda jer drukčije ne ide, a kod nas je laganini i 'dok plaća
stiže dobro je' stav...
-
Jedino što ne mogu 'prožvakati' je da se rad (svi oblici, od nesamostalnog do povremenog i 'vanjskog') oporezuje više nego imovina (nekretnine, dionice i sl.)
Pa je zato kod nas više nego ikada ona 'izvjesi Zimmer frei, lezi pod palmu i uživaj' u điru
i ne samo to.
određene struke imaju i različite porezne osnovice i plaćaju doprinose po različitim stopama.
a ovima porezno povlaštenima je "skupo" platiti i to manje nego što moraju platiti svi ostali i stalno se nešto žale.
i onda izvuku Grčku, Italiju i Španjolsku kao komparaciju.
al kad je već tamo tako dobro, kako to da naši ljudi ne idu raditi kod njih nego u Njemačku di su veliki porezi, al bome i socijalna prava, pa ti bar te velike poreze nije žao platiti, jer znaš da imaš efikasnu društvenu zaštitu ako ti se desi nešto nepredviđeno.
-
...Kolega, onda je po vama najveći problem u mentalitetu 'lako ćemo' i 'zašto bih ja učio ako sam završio školu'?
Moderna radna mjesta traže gotovo svakodnevno, da ne kažem cjeloživotno učenje, kojeg se mnogi zbog
komoditeta ne žele prihvatiti, već guslaju po starom dok ide...
Jedino mi nije jasna činjenica da ekipa kada ode raditi van u Irsku ili Njemačku spremna je prihvatiti promjene i
učenje novih vještina kako bi plaću zarađivali u Eurima, valjda jer drukčije ne ide, a kod nas je laganini i 'dok plaća
stiže dobro je' stav...
nije čak ni mentalitet u pitanju jer, kao što kažete, kad ode radnik van i to čak ne u Njemačku, dovoljna je i Slovenija (srbin, bosanac, hrvat je radišan u uređenoj zemlji) odmah se vidi promjena u pristupu poslu
nisam dakle davao ocjenu tko je za to kriv, rekao bih podjednako država (koja daje okvir) ali i pojedinac (svojim pristupom i zalaganjem)
jer se mi još uvijek ovdje u RH kolektiviziramo, znate ono 'naši' i 'naševanje'
dok vani svak je za sebe, jedinka u surovom svijetu
-
nije čak ni mentalitet u pitanju jer, kao što kažete, kad ode radnik van i to čak ne u Njemačku, dovoljna je i Slovenija (srbin, bosanac, hrvat je radišan u uređenoj zemlji) odmah se vidi promjena u pristupu poslu
nisam dakle davao ocjenu tko je za to kriv, rekao bih podjednako država (koja daje okvir) ali i pojedinac (svojim pristupom i zalaganjem)
jer se mi još uvijek ovdje u RH kolektiviziramo, znate ono 'naši' i 'naševanje'
dok vani svak je za sebe, jedinka u surovom svijetu
jedan od problema je i uravnilovka u našim plaćama da se, eto, nitko ne buni.
a vani je onaj koji bolje radi (ne nužno i vremenski više) više i plaćen.
makar vidim da to polako dolazi i kod nas (prijatelj radi u linksa i ima fiksni i varijabilni dio i često mu ovaj varijabilni na kraju ispadne više od fiksnoga).
a ovaj primjer sa Ivanom i fiksnom plaćom ste fino opisali, al onda je to Vaš problem jer na taj način dobijete neproduktivnog zaposlenika, pa se ne morate onda čuditi što takav više ne ulaže u sebe, jer ste mu u startu i dali takav obračun plaće koji ga na to ne tjera.
-
panika je blaga rijec,svi bi rentali i vrtili zaj...nedam 20 kn za kukuruz ,mašu po cesti s zimmer frei dode mi da im mahnem nazad.To je bio jedini kalup koji je funkcionirao u cijeloj drzavi apartmani, lezaljke,suncobrani i more.Ista stvar u Zg samo su u pitanju fritule i kuhani otrov umjesto kukuruza i to za probranu 365 ekipu.
E pa dragi moji došao fajrunt...idemo delati,samo ovaj put za stvarno.
-
panika je blaga rijec,svi bi rentali i vrtili zaj...nedam 20 kn za kukuruz ,mašu po cesti s zimmer frei dode mi da im mahnem nazad.To je bio jedini kalup koji je funkcionirao u cijeloj drzavi apartmani, lezaljke,suncobrani i more.Ista stvar u Zg samo su u pitanju fritule i kuhani otrov umjesto kukuruza i to za probranu 365 ekipu.
E pa dragi moji došao fajrunt...idemo delati,samo ovaj put za stvarno.
Taj kalup će funkcionirati i dalje, htjeli mi to ili ne, jer se vrti velika lova a vrtit će se i dalje , i to još veća. To nam je sudbina, al nadam se da će vratit i u nekim drugim granama isto još i više
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SNBA (Slatinska Banka d.d.) 266
- calypso