1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 95
  • alfa
    Student
    Reakcija primljeno
    225
    • July 8, 2020 at 12:06 PM

Zašto onda u Njemačkoj postoje sindikati koji ne dozvoljavaju da se poslodavci individualno dogovore s radnikom, postoji donja granica po zanimanju?

Možda su oni zato u banani, a mi se još samo trebamo riješiti ovih koji ne pune proračun (crnče za siću), da ne stvaraju gužve po cesti, na šalterima, po bolnicama, plažama, po šoping centrima...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • July 8, 2020 at 12:15 PM

st-brajo

nikakav bruto 2

imate u čl. 92. st. 4. ZOR-a 'Plaća i naknada plaće su, u smislu ovoga Zakona, plaća i naknada plaće u bruto iznosu'

također od čl. 10. nadalje imate više o zasnivanju rad. odnosa i sklapanju ugovora o radu

to što ljudi to ne znaju pa ili 1.) sami uglave neto plaću ili 2.) pristanu takav ugovor potpisati

njihova stvar (uglavnom je ova prva situacija jer radnik želi znati koliki će mu biti neto, što bi se sad on tu zezao s preračunavanjima, pa obično sami inzistiraju na tome... i onda kod svakog rasterećenja doprinosa ili poreza i prireza pušing Rođo)

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • July 8, 2020 at 12:19 PM
    Quote from st-brajo

pa tu ste kolega i uboli u srž problema.

svi ugovori o radu bi trebali biti u bruto 2 iznosu ugovoreni.

u tome i je ključ nerazumijevanja između radnika i poslodavaca i nedostatak solidarnosti, pogotovo kad se radi o manjim firmama.

ljudi jednostavno nekad ne razumiju zašto im poslodavac ne može isplatiti veću plaću.

to što pričate o individualnim odnosima je priča koja funkcionira kad vi imate nekakva izrazito rijetka znanja, pa poslodavac mora skinuti gaće, al tu pričamo o 0,1% zaposlenih.

ova priča ugovorima o radu na bruto 2 je najpravednija (barem za fiksni dio plaće), jer poslodavci često unutra ubace nekakav potpuno nerazumljiv način obračuna plaće, da radnik često nema pojma ni koliki mu je neto.

a da ne pričam kakvu bi to Pandorinu kutiju otvorilo kad bi radnici skužili koliko im od plaće ode na penzije i zdravstvo, a kakvu uslugu za to dobiju, a ovako se to na perfidan način od većine ljudi sakriva.

zato i je toliko neshvaćanje između radnika i poslodavaca, a političari i sindikati parazitiraju na tim glupim podjelama kojih zapravo i nema.

Display More

Apsolutno je jasno da 90% posloprimaca u HR uopce ne razumije od kuda dolazi lova koju primaju svaki mjesec, a kamoli da jos na to razumiju koliko kostaju poslodavca i kuda je ta spomenuta lova otisla prije nego se umanjena magicno pojavila na takucem. No bojim se da takvim ljudima spominjati brutto2 u ugovorima ili mahati istim pred nosom bi samo pogorsalo stvari. Cak i neki koji znaju zbrojiti 2 i 2^2 ne zele znati - to su im tudji problemi.

Iako je potpuno slazem da je to dugorocno jedino pravedno i produktivno.

Osobno ja trenutni sustav vidim kao upravljanje rizikom. Ukoliko potpisem brutto2 rizici i dobitak su na meni, a ukoliko netto rizici promjene zakona i poreza na poslodavcu. Ovisno o okolnostima i poslu, osobno sam trazio i potpisivao i jedno i drugo.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 8, 2020 at 12:48 PM

dogovoris fiksnu netto placu.

Svu djecu skines kao olaksicu.

U poreznoj prijavi ih opet prijavis.

To je najbolje rjesenje, ali malo ljudi to radi.

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • July 8, 2020 at 12:58 PM
    Quote from noviulagac

...šta malo ljudi radi djecu?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • July 8, 2020 at 2:28 PM
    Quote from noviulagac

zašto najbolje?

uloga odbitka za djecu je da ti tijekom godine (obično 12 mj. isplata ako radiš cijele godine) smanji akontaciju poreza i prireza na dohodak jer se sav porez na dohodak od nesamostalnog rada smatra akontacijom do konačne godišnje prijave

ergo ako makneš djecu, kreditiraš državu

naravno, ovo ima smisla samo onom tko s poslodavcem dogovara neto plaću pa ako 'zatajiš' uzdržavane osobe i prijaviš ih u posebnom postupku oporezivanja, onda imaš puni povrata poreza (i prireza)

ali ja se već dugo nisam susreo ni s kim tko tako radi od poslodavaca

on gleda uk. trošak plaće a to je bruto s doprinosima na plaću i nije ga briga koliko imaš (i koga) od uzdržavanih članova

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • July 8, 2020 at 2:43 PM

@ accountant

Evo moja bolja polovica ima fixnu neto placu i to se super isplati kako je kolega napisao.

Nismo ni mi znali dok nam frend nije rekao a njemu njegov frend,

Tko zna kakvih jos caka ima a da mi mali ljudi ne znamo .

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 8, 2020 at 2:50 PM
    Quote from havi

@ accountant

Evo moja bolja polovica ima fixnu neto placu i to se super isplati kako je kolega napisao.

ako se ne varam, ovo ima smisla samo ako ti je plaća veća od osobnog odbitka ili se varam?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 8, 2020 at 2:54 PM
    Quote from accountant
    Quote from noviulagac

zašto najbolje?

uloga odbitka za djecu je da ti tijekom godine (obično 12 mj. isplata ako radiš cijele godine) smanji akontaciju poreza i prireza na dohodak jer se sav porez na dohodak od nesamostalnog rada smatra akontacijom do konačne godišnje prijave

ergo ako makneš djecu, kreditiraš državu

naravno, ovo ima smisla samo onom tko s poslodavcem dogovara neto plaću pa ako 'zatajiš' uzdržavane osobe i prijaviš ih u posebnom postupku oporezivanja, onda imaš puni povrata poreza (i prireza)

ali ja se već dugo nisam susreo ni s kim tko tako radi od poslodavaca

on gleda uk. trošak plaće a to je bruto s doprinosima na plaću i nije ga briga koliko imaš (i koga) od uzdržavanih članova

Display More

Krivo sam se izrazio....

To je najbolje rjesenje u pojedinim slucajevima. Znam jako puno ljudi koji o porezu ne znaju apsolutno nista. Zalosno je to

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • July 8, 2020 at 3:29 PM
    Quote from havi

@ accountant

svega sam se i ja nagledao...

gore sam vam napisao članak zakona, dogovara se bruto plaća (i naknada plaće)

apsolutno ne znam kakve veze poslodavac ima s neto plaćom kad je to samo dio njegovog troška, gdje su porezi i doprinosi?

naravno ako ćemo u startu postaviti stvari naopako (a to je po meni ugovaranje neta) onda se ne moramo ničem čuditi

hodite van bilo gdje i pokušajte ugovoriti neto plaću...plaću koju kod nas zovu 'onaj dio koji ja dobijem na ruke'

pa da vidite kakav će biti odgovor

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 8, 2020 at 3:44 PM
    Quote from accountant
    Quote from havi

@ accountant

svega sam se i ja nagledao...

gore sam vam napisao članak zakona, dogovara se bruto plaća (i naknada plaće)

apsolutno ne znam kakve veze poslodavac ima s neto plaćom kad je to samo dio njegovog troška, gdje su porezi i doprinosi?

naravno ako ćemo u startu postaviti stvari naopako (a to je po meni ugovaranje neta) onda se ne moramo ničem čuditi

hodite van bilo gdje i pokušajte ugovoriti neto plaću...plaću koju kod nas zovu 'onaj dio koji ja dobijem na ruke'

pa da vidite kakav će biti odgovor

Display More

Ja se slazem s vama da je to naopako.

Pitam se sto u ovoj drzavi nije naopako?

Pa u vijestima je cesce Severina nego informacije koje građanima koriste.

Treba naucit plivat ili je katasttofa sigurna

• noviulagac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    259
    • July 8, 2020 at 3:52 PM

evo Vam primjer.... supruznici sa 3. djece.... velika vecina ne zna kako prijaviti djecu da te olaksice maksimalno iskoriste.

Uvjerio se osobno 100 puta u razgovoru sa ljudima.

Pokusavas im objasnit, ali gledaju te kao da ih hoces opljackat

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 8, 2020 at 8:34 PM

evo malo i Šarl Mišela

https://www.teletrader.com/much-work-rema…etails/52632388

čini se da Plenkiju neće novci kapnuti do lokalnih izbora kako se potajno nada, pogotovo ako odmah ne krene sa reformama.

srećom pa u EU ima zemalja koja nisu vesla sisali i dobro znaju di bi novci otišli da ih se bez ikakvih kriterija podijele Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarima, nama, itd., a evo i još jedan razlog.

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited 2 times, last by st-brajo (July 12, 2020 at 11:08 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • July 12, 2020 at 11:09 PM

sad će Plenki imat skužu da malo obuzda svoje koritaše, jer zločesti Brisel traži reforme kako bi mogli što prije (do kraja njegovog mandata) uvesti Euro.

a obzirom da je Plenki jako ambiciozna osoba i vjerojatno sanja o nekoj jačoj diplomatskoj karijeri, mislim da će se pobrinuti da u najkraćem mogućem roku uletimo u eurozonu, makar to značilo da bi morao nekih desetak tisuća koritaša, koji cijelu državu radi svojih pripadajućih i nepripadajućih povlastica drže za taoca, skinuti s korita.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…index_tid=30571

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • July 13, 2020 at 11:15 AM

Baš sam mislio ovo linkat, ali brajo me preduhitrio:) ali dobar članak za daljnju raspravu

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • July 13, 2020 at 12:12 PM

Voljeli mi ili ne našu politiku - to je naša realnost od koje ne možemo pobjeći dok je tako. Međutim Plenki sada ima zaista jedinstvenu priliku napraviti puno toga što mnogi prije nisu imali. On to jako dobro zna i mislim da će je nastojati iskoristiti. To znači da će se određene reforme - tamo gdje to bude moguće, a da si ne rasturi "bazu" gurati koliko god bude moguće.

Digitalizacija, smanjivanje administracije i nepotrebnih troškova, porezna i radna politika, preusmjeravanje na vlastitu proizvodnju ne samo uvoz svega i ne samo turizam kao glavni izvor prihoda, kvalitetnija poljoprivreda i td - to su sve stvari na kojima se jednostavno mora raditi želimo li se pomaknuti korak dalje.

Zvuči utopijski, ali ne mora biti. Ovisi upravo o premijeru koliko će tome dati prostora, a siguran sam da to potajno priželjkuje jer zna koliko bi to donijelo bodova upravo njegovim ambicijama koje su sasvim sigurno negdje na dobrim pozicijama u EU dok još to može.

U svemu tome je i korona napravila određene (zapravo pozitivne) pomake u svijesti da je turizam nedovoljan, a naravno ključan je upravo pritisak (i podrška) iz EU jer se na to uvijek može vaditi da "eto stisnuli su nas" da nastavi čistiti redove i dovoditi stanje u neko mrvicu bolje od ovoga u kojem smo sada.

Realno gledano za sve ovo i ne treba previše truda ni pameti sam dobro usmjeravanje i dozvola da se stvari same razvijaju u tom smjeru jer uvijek ima onih koji su za to zainteresirani i koji će - ako se prilika pojavi - to i iskoristiti. Ako ne odoše nam ljudi tamo gdje je to moguće. Dakle nema tu previše drugačijih rješenja.

Inače zanimljivo je da su rezultati izbora zapravo potpuno eliminirali oba krila i lijevo i desno iz utjecaja na vlast, a i unutar vladajućih je sada dominantna centralna struja koja po nekoj logici zapravo ima najviše mogućnosti napraviti nešto korisno, ako naravno ne prevlada još jača korupcija i otimačina, ali mislim da će se i to nastojati nekako zamotavati u celofan da ne pravi preveliku štetu. U prošlom mandatu su se riješili dosta tereta (Gazde i ekstremista) tako da bi to trebalo biti nešto lakše realizirati. Bumo vidli. :/

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • July 13, 2020 at 12:49 PM
    Quote from toluen

Voljeli mi ili ne našu politiku - to je naša realnost od koje ne možemo pobjeći dok je tako. Međutim Plenki sada ima zaista jedinstvenu priliku napraviti puno toga što mnogi prije nisu imali. On to jako dobro zna i mislim da će je nastojati iskoristiti. To znači da će se određene reforme - tamo gdje to bude moguće, a da si ne rasturi "bazu" gurati koliko god bude moguće.

Digitalizacija, smanjivanje administracije i nepotrebnih troškova, porezna i radna politika, preusmjeravanje na vlastitu proizvodnju ne samo uvoz svega i ne samo turizam kao glavni izvor prihoda, kvalitetnija poljoprivreda i td - to su sve stvari na kojima se jednostavno mora raditi želimo li se pomaknuti korak dalje.

Zvuči utopijski, ali ne mora biti. Ovisi upravo o premijeru koliko će tome dati prostora, a siguran sam da to potajno priželjkuje jer zna koliko bi to donijelo bodova upravo njegovim ambicijama koje su sasvim sigurno negdje na dobrim pozicijama u EU dok još to može.

U svemu tome je i korona napravila određene (zapravo pozitivne) pomake u svijesti da je turizam nedovoljan, a naravno ključan je upravo pritisak (i podrška) iz EU jer se na to uvijek može vaditi da "eto stisnuli su nas" da nastavi čistiti redove i dovoditi stanje u neko mrvicu bolje od ovoga u kojem smo sada.

Realno gledano za sve ovo i ne treba previše truda ni pameti sam dobro usmjeravanje i dozvola da se stvari same razvijaju u tom smjeru jer uvijek ima onih koji su za to zainteresirani i koji će - ako se prilika pojavi - to i iskoristiti. Ako ne odoše nam ljudi tamo gdje je to moguće. Dakle nema tu previše drugačijih rješenja.

Inače zanimljivo je da su rezultati izbora zapravo potpuno eliminirali oba krila i lijevo i desno iz utjecaja na vlast, a i unutar vladajućih je sada dominantna centralna struja koja po nekoj logici zapravo ima najviše mogućnosti napraviti nešto korisno, ako naravno ne prevlada još jača korupcija i otimačina, ali mislim da će se i to nastojati nekako zamotavati u celofan da ne pravi preveliku štetu. U prošlom mandatu su se riješili dosta tereta (Gazde i ekstremista) tako da bi to trebalo biti nešto lakše realizirati. Bumo vidli. :/

Display More

Čuj ovoga. Prilika kakvu prije njega nisu imali.

Imali su i te kako i to uz puno veću podršku i puno više optimizma i Tuđman i Račan i Sanader i ponavljali su opet iste greške. A da on uistinu misli nešto mijenjati Kalmetu sigurno na listu ne bi stavio. A kolika su očekivanja investicijske javnosti govori nam trgovina na burzi nakon izbora. Totalna depresija. Najbolje vam se prisjetiti Šeksove izjave uoči izbora koja govori sve. Oni za koje nije bilo mjesta na listama neka se strpe da dobijemo izbore pa će se onda naći mjesta i za njih.

Kako će bez posljedica presijeći pupčanu vrpcu kojom je njegovo izborno tijelo vezano uz proračun? Ili će HDZ nestati kao masovna stranka ovisna o proračunu ili će se nastaviti po starom. Trećeg nema. A ne može ih skidati s proračuna istovremeno zadržavajući podršku u stranci.

• zm1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    670
    • July 13, 2020 at 1:33 PM

Sa ovom većinom koju ima, 76nandata, ozbiljne promjene ne može napravit, za to bar 90 mandata treba, znači opcija sa DP om jedino nešto obećava

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • July 13, 2020 at 2:07 PM

Manu - to što Plenki radi HDZ-u ne bi ni Milanović da im je na čelu. Na svoj način dopušta da koruptivni pojedinci koji su dovoljno tupavi da se ne znaju uklopiti u ono što on trenutno provodi - unište sami sebe. Oni mudriji i oprezniji, manje "kriminalni" prolaze i dok su načelno "za reforme" plivaju dalje. Ni blizu dobra situacija za RH, ali bolje riješenje trenutno ne postoji.

Prethodnici su (ne)svjesno priželjkivali napraviti puno toga (za RH), ali nisu realno mogli jer su razne okolnosti to spriječavale. Tuđman je imao rat i lopovske tajkune-tehnokate, Račan nije od hrpe sukobljenih interesa u vladi mogao puno, Sanader - sociopat i narcis je gledao samo sebe, a o Milanoviću i Građevinama ne treba trošiti riječi. Ništa od toga Plenkiju trenutno ne stoji na putu - ni Gazda ni razni kleriko-desničarski likovi, a bome ni oporba ni s lijeve ni s desne strane. To je TRENUTNO stanje i ne znači da se neće promijeniti. Jedini koji mu trenutno stoji ne putu je on sam sebi, ako se u tome pogubi.

S druge strane Kalmeta, Šeks, Bandić, DP, Most i svi ostali će biti korišteni onako kako on zamišlja realizaciju onoga što namjerava postići. Do tada ih koristi za svoje potrebe svjestan okolnosti i razvoja situacije. A uza sve to još ima i hrpu potencijalne love iz EU koju će sasvim sigurno s ekipom koju gradi oko sebe nastojati plasirati tako da ostvari ono što namjerava.

Nitko od ovih prije nije imao ovako relativno čistu situaciju, stoga je samo do njega što će s time napraviti. Osobno ne vjerujem u ništa, al bumo vidli. Ako ukaka stvar - sam je kriv, kao i društvo koje mu je to omogućilo.

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • July 13, 2020 at 2:14 PM

Nije problem u broju mandata nego u motivu i volji da se nešto učini. Oni svojih 66 mandata sad već predstavljaju kao priznanje za dosadašnji rad. A ako dobro rade onda baš i nema potrebe nešto mijenjati. Njihov cilj je suštinski zadržati stvari kakve jesu. I zato neće vidjeti onih 500 000 koji su otišli, vidjet će samo onih 620 000 koji su glasali za njih a oni izmedju koji nisu otišli i nisu glasali za njih će opet pošteno na..ti.

• 1
    • 17
    • 18
    • 19
    • 95

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 15, 2025 at 7:08 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. darac11

May 15, 2025 at 7:08 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      904k
      2.1k
    3. sokol74

May 15, 2025 at 4:46 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 3:55 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Wolfshar

May 15, 2025 at 3:55 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 451

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 15, 2025 at 11:17 AM
    2. Odgovora
      451
      Pregleda
      199k
      451
    3. All

May 15, 2025 at 11:17 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 15, 2025 at 10:38 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.8M
      10k
    3. accountant

May 15, 2025 at 10:38 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 15, 2025 at 4:46 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Wolfshar May 15, 2025 at 3:55 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 15, 2025 at 11:17 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 15, 2025 at 10:37 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 3 gostiju
  1. Privacy Policy