1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Manu
  • February 20, 2020 at 8:07 PM
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 13, 2024 at 7:35 AM
    • #1,881
    Quote from D_artagnan

A svijet se mjenja drastično brzo, sa novim informacijskim tehnologijama. Dok se prije živjelo više na selu, i sporije sve razvijalo, sporije informacije putovale. Svima je bilo bitno da imaju komad zemlje, nešto za pojesti, obitelj.. bogatstvo se mjerilo zemljom, veličinom obitelji. Mogao si biti bogat u svom kraju.

Danas pojedinci imaju mogućnost da se strahovito brzo obogate, dali legalno, nelegalno... jbga i da onda kupuje sve redom povezujući sve te firme u druge firme, holdinge, zaklade... i to ide u jednom smjeru dok se ne raspadne. Jer je neodrživo da se može tako gomilati preuzimajući bogatstva naroda, država. Apsurdno je da pojedinci mogu imati toliko pod upravljanjem

nije ova situacija ništa što u povijesti već nije viđeno.

ako ćemo najdalje ići, prvo su hrvatski feudalci svrgnuli svog kralja, pa glasali za mađarskog, a prije toga su, u zadnju, postavljali likove kojima se moglo manipulirati.

onda smo jednu cca 830 godina bili veseli vazali, sve do Velike depresije 1929. kad je feudalcima oteto zlato propašću banka.

onda su "naši" izmislili nešto što se zvalo Agrarna reforma koja je feudalcima otela i zemlju i dala ju seljacima, a krajnji vlasnik zemlje je bio kralj.

ali, kako ni to nije bilo dovoljno nekih cca 15 godina kasnije na vlast su došli komunisti koji su onda tu istu zemlju oteli svima (i kralju i seljacima) i pod krinkom "općenarodne" imovine istu razdijelili podobnima.

ali, kako se ipak tada dosta ulagalo i u pučanstvo, sve je štimalo do Hrvatskog proljeća 1971. kada nekima više ni to nije bilo dovoljno.

onda smo opet imali jedan globalni događaj, a to je Velika inflacija koja je dodatno raspirila nacionalističke težnje.

na ovo sve se nadovezala selidba industrije na Daleki istok i totalni promašaj Yugoslavenskog ekonomskog modela koji se maknuo sa puta: iskoristi domaće sirovine i daj im dodanu vrijednost, već je počeo uvoziti smeće da ga prerađuje (pri čemu je smeće bilo denominirano u dollaru što ga je dodatno zatuklo).

onda smo imali ponovni uzlet feudalizma (200 obitelji), ali i oporavak ekonomije, pa opet nitko ništa nije pitao, koji je trajao do 2008.

i sad opet imamo nešto što najviše sliči na period oko 1929. 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 27, 2024 at 2:21 PM
    • #1,882
    Što će se dogoditi ako Milanović doista u posljednji tren u petak odluči podnijeti ostavku? - Novi list
    Ustavni sud objavio je upozorenje predsjedniku Zoranu Milanoviću da, želi li aktivno sudjelovati na parlamentarnim izborima, prethodno mora podnijeti ostavku.…
    d.linker.hr

gotovo sam 100 % siguran da uskrsnuti neće

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 4, 2024 at 2:26 PM
    • #1,883

evo u vAnđelića ima još mjesta na listi za Sabor, ako netko ima volju :)

kakvi su to sve mufljozi u politici, to nije za vjerovati

'Vanđelićeva Republika odmah je ponudila mjesto na listi, HSLS me najbrže izbacio iz stranke'
    Brzinom munje izbacili su me iz WhatsApp grupe za članove HSLS-a, a Republika Damira Vanđelića poslala je više mailova u kojima me zovu na osnivačku skupštinu,…
    www.24sata.hr
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • April 4, 2024 at 3:46 PM
    • #1,884

Pravi moderni i poduzetnički program. Smanjenje poreza na dohodak na 10% i vaučerizacija zdravstva.

Fokus i Republika predstavili program, žele vaučere u zdravstvu i nagrade za novinare
    STRANKE Fokus i Republika predstavile su izborni program za nadolazeće parlamentarne izbore kojim predlažu reformu javnog sektora, vaučerizaciju zdravstva,…
    www.index.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 4, 2024 at 3:51 PM
    • #1,885
    Quote from Paulie

Pravi moderni i poduzetnički program. Smanjenje poreza na dohodak na 10% i vaučerizacija zdravstva.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…re/2553582.aspx

internetska vidljivost im je užasna.

a na web-u nemaš ni izborne liste.

glasao bih za ove, al nemam pojma tko ih u mojoj izbornoj jedinici predstavlja 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 4, 2024 at 3:55 PM
    • #1,886

sve je to slabo, samo treća Republika donosi pravo blagostanje hrvatskim građevinama

Milanović o neredima na Poljudu: 'Hrvatski navijači i građani žrtve su nebrige i nesposobnosti Plenkovićeve vlasti'
    "Hrvatska policija u ovakvim situacijama može uspješno obavljati svoj težak posao samo uz odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP-a. A to nije moguće sve…
    www.vecernji.hr

kada splavar bude precjednik Vlade neće toga biti, ima samo ljubičice da se bacaju po stadionima i to bele

Navijački neredi obilježili kraj sezone: U Zagrebu policija privela 148 osoba!
    ZAGREBAČKA policija izvijestila je da je jučer, prije, za vrijeme i nakon utakmica Dinama i Hajduka u Maksimiru te Zagreba i Rijeke u Kranjčevićevoj ulici, u…
    www.index.hr
  • Paulie
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,317
    • April 4, 2024 at 4:18 PM
    • #1,887
    Quote from st-brajo
    Quote from Paulie

https://www.index.hr/vijesti/clanak…re/2553582.aspx

internetska vidljivost im je užasna.

a na web-u nemaš ni izborne liste.

glasao bih za ove, al nemam pojma tko ih u mojoj izbornoj jedinici predstavlja 🤷

Sve ima na stranicama DIP-a, sve je javno dostupno. Fokus/Republika idu u svim izbornim jedinicama pod rednim brojem 2.

Pravovaljano predložene liste i zbirne liste pravovaljano predloženih lista u I. – XI. izbornoj jedinici

• KultLicnosti
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,644
    • April 4, 2024 at 10:14 PM
    • #1,888

Optimisti kad budete glasali sjetite se da vaš 1 glas vrijedi isto kao i glas ovih sta ulijeću na teren Poljudu ili onih plavih u Ateni. 8o

...i zaboravimo ono što smo naučili kad smo bili mali. Propuh ne ubija, propuh u ovoj krizi spašava. (D.B.)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 8, 2024 at 2:31 PM
    • #1,889

naslov sve govori

Fuchs: Želimo da više djece ide u gimnazije
    MINISTAR znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs (HDZ) rekao je danas da Ministarstvo želi povećati obuhvat djece u gimnazijskim programima, s obzirom na to da u…
    www.index.hr

kad ovo pročitaju "doktori" i "inženjeri" nošenja tacne, pranja posteljine, nekad i gu*ica, zabijanja brokava, šalovanja, itd.

btj., uredski poslovi će biti minimalac, a ovi rezervirani za migrante i strane radnike premija.

što jest, jest, lipo ga pakuju omladini.

na kraju će kraj raznih čudnih ljudi, čudnog imena biti sirotinja u državi čije državljanstvo nose.

naravno, pod uvjetom da slušaju političare.

dragi moji mladi, znate što vam je činiti ;)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 8, 2024 at 2:48 PM
    • #1,890

kada ovako nešto čitaš, moraš se zapitati, jesmo li svi mi taoci svih njih, za kog se oni zalažu i bore,

ako si dobar dečko i sjediš sa mnom u Slovenskoj i ne uzimaš komade ispred mene, onda možemo biti dobri

Milanović: 'Butković će biti tužen, uzet će mu i gebis. Ići će u zatvor kad smijenimo Turudića'
    "Butko je slabo pismen i lopina, to je pokvarenjak koji je bio jako dobronamjeran cijelo vrijeme, ali su u stvari tu ozbiljni poslovi u igri", poručio je…
    www.vecernji.hr
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 8, 2024 at 2:54 PM
    • #1,891
    Quote from Moller

kada ovako nešto čitaš, moraš se zapitati, jesmo li svi mi taoci svih njih, za kog se oni zalažu i bore

https://www.vecernji.hr/vijesti/predsj…-medije-1760034

pa ja sam lijepo napisao da će pravi izbori biti tek za 4 godine.

ima još love u sustavu i imovine za rasprodati.

sad je samo borba za pozicije robno-materijalnih knjigovođa.

namjerno sam izuzeo financijske, jer nam to nikad nije ni išlo :S

• barbosa 2.0
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,217
    • April 8, 2024 at 4:58 PM
    • #1,892
    Quote from st-brajo

naslov sve govori

https://www.index.hr/mobile/vijesti…je/2554498.aspx

kad ovo pročitaju "doktori" i "inženjeri" nošenja tacne, pranja posteljine, nekad i gu*ica, zabijanja brokava, šalovanja, itd.

btj., uredski poslovi će biti minimalac, a ovi rezervirani za migrante i strane radnike premija.

što jest, jest, lipo ga pakuju omladini.

na kraju će kraj raznih čudnih ljudi, čudnog imena biti sirotinja u državi čije državljanstvo nose.

naravno, pod uvjetom da slušaju političare.

dragi moji mladi, znate što vam je činiti ;)

Display More

najgora moguća odluka je djete upisati u gimnaziju, ok ako su to djeca doktora, pravnika, ing. i sl. koja će svakako nastaviti obiteljsku akademsku tradiciju ali ako nisu, gimnazija je gubljeje vremena, iza toga su po struci baš ništa, i još ako upišu "intergrirani" faks kao medicina, pravo i dr. koje traje 5-6god u komadu i ako im ne ide e onda je to generalna pušiona, ode 10 najkvalitetnijih godina živora u apsolutno ništa, niti struke, niti posla, niti ikakvog iskustva, niti cure/dečka, niiti djece niti ništa a 30 je tu...beš to!!

• Veseli Crv
    Početnik
    Reakcija primljeno
    8
    • April 8, 2024 at 6:11 PM
    • #1,893
    Quote from barbosa 2.0

najgora moguća odluka je djete upisati u gimnaziju, ok ako su to djeca doktora, pravnika, ing. i sl. koja će svakako nastaviti obiteljsku akademsku tradiciju ali ako nisu, gimnazija je gubljenje vremena, iza toga su po struci baš ništa, i još ako upišu "intergrirani" faks kao medicina, pravo i dr. koje traje 5-6god u komadu i ako im ne ide e onda je to generalna pušiona, ...

Mnogo dobre djece čiji roditelji nisu akademski obrazovani je završilo gimnaziju i nakon toga fakultet.

U svakoj populaciji ima i nešto neuspješnih. Ne treba po njima suditi uspješne.

I ono najvažnije: ako ti dijete ima želje i sklonosti za nešto, a ti imaš mogućnosti da mu taj studij platiš, pruži mu šansu. Njegov život i njegov izbor. Nema smisla da ti cijeli život spočitava da je htio biti zidar a ti si ga natjerao da bude liječnik. :)

• abc1
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    314
    • April 9, 2024 at 7:56 AM
    • #1,894

Nemojte mi dirati Vanđelića. Pristojan čovjek, bar to. To je jako pristojan čovjek jer mu je radno mjesto bilo u mojoj blizini. Dolazio u svojem osobnom autu, bez službenog šofera, ne znam, možda je štedio. Pustio mojeg psa da piša pa tek onda ulazi u dvorište ministarstva, a čak ga je htio i udomiti, jer je moj peso bio bez uzice. Tu su se javili još dva iz ministarstva da bi i oni udomili mojeg psa.

Nadam se da me razumijete. Ništa nemam protiv njega, ali sve je to cirkus. Zaštitari u tom ministarstvu, dobri smo si bili, kunu se da jedan Bane nikada nije bio tu u tom ninistarstvu. Na toj lokaciji. Jasno je da je to osoba slobodarskog duha, što e nekada reklo.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 11, 2024 at 9:48 AM
    • #1,895

evo i jedna za ovdi, ali nije sistemski rizik, već sistemska prilika

EU želi da BiH pristupi Jedinstvenom području plaćanja u eurima
    www.poslovni.hr

samo Bosanci ko Bosanci, dok se njih 3 dogovore, sve je problem, pa tako i uvesti Euro, uzet one pare od MMF-a (ne znam jel im se i to još "kiseli" na nekom računu).

neka pitaju Đetiće kako su oni to izveli, a mogu i na YouTube pogledati kome se javiti.

samo neka upišu Steve Hanke.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 4:19 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

May 25, 2025 at 4:19 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani May 25, 2025 at 4:19 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Politika
  • Stranke
  • Korupcija
  • Sinekure
  • Porezi
  • Zakoni
  • Birokracija

Online korisnici na ovoj temi

• 2 gostiju
  1. Privacy Policy